Flädersaft

Recept / Permalink / 3
 
 
 
 
 
 
Varje år gör vi flädersaft, det är liksom tradition här hemma trots att vi inte äger någon buske och bor i lägenhet. Flädersaft ska det finnas i frysen ett tag i alla fall.
I år har vi varit tvungna att göra två omgångar, för den första som jag gjorde i ordning och pappa senare tappade upp på flaskor tog slut så otroligt fort.
 
Receptet vi utgår från finns i Bonniers Kokbok, och är himla enkelt. Det tar ungefär 3-4 dagar innan saften är klar, men det är värt väntan!
 
 
 
 
 
 
 
Flädersaft
 
40-50 blomklasar av fläder
3 citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra
(ev. 2 krm natriumbensoat)
 
 
Skölj av blomklasarna och kolla efter insekter som man inte gärna vill ha i saften och klipp av så mycket av stjälken som känns nödvändigt (ibland kan stjälken ge en bismak som inte är lika god), och tvätta av citronerna. Skär citronerna i tunna skivor och varva klasarna med citronen i en stor bunke eller hink (vi använder en enorm hink, men allting som rymmer runt 5 liter räcker).
Koka upp vattnet med sockret tills sockret har smält, ta därefter av blandningen från plattan och ha i citronsyran. (Om man har i natriumbensoat ska man röra ner det i en del av sockelagen och sen blanda den sockerlagen med resten, annars kan man hoppa över den här parentesen)
Häll sockerlagen över blommorna och täck över blandningen med en tallrik som gärna får trycka lite mot blommorna så de pressas ihop med sockerlagen i hinken eller bunken.
 
Låt saften stå på sval plats (eller bara i skugga i köket), i ungefär 3 dygn och rör om lite då och då i blandningen. Sila av saften i silduk och låt den stå och rinna av i ungefär 30 minuter. Häll därefter upp på flaskor och fyll ända upp. Saften bör förvaras kallt, och om man tror att en 4-5 flaskor är för mycket att ha i kylskåpet går det utmärkt att frysa in flaskorna! Vet man detta redan innan man fyller dem, så kan man fylla lite mindre i de flaskor som ska frysas in.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Malin Aurora:

Åh så underbart!

Svar: Ja, så himla gott och enkelt!
Beatrice Hallberg

#2 - - Queen of Kammebornia:

Det är underbart somrigt med flädersaft! Jag brukar göra fläderpannkakor också :)
http://queenofkammebornia.se/2013/june/fladerblomsplattar-2.html
Kram!

Svar: Åh, det låter gott, får prova det nästa sommar, all fläder har blommat över här nu tyvärr!
Beatrice Hallberg

#3 - - ☂ millan ☂:

så gott!

Svar: Ja, världens bästa saft!
Beatrice Hallberg

Till top