Att koka gryta

 
Dagar när man har tid kan man koka gryta! I det här fallet hade vi köpt hem grytbitar när de var billigare för nån vecka sen, och tog oss tiden att koka en skånsk kalops med pressad potatis till. Receptet finns i en bok jag fick i julklapp förra året, som heter Långkok av Jens Linder. Eftersom det blev så himla, himla gott, så tänkte jag dela med mig av receptet!
 
Skånsk Kalops
6-8 portioner
 
1,2 kg högrev utan ben (vi använde vanliga grytbitar, funkar fint)
4 gula lökar
smör att steka i
salt
vitpeppar
3 lagerblad
18 kryddpepparkorn
6 dl vatten
6 morötter
5 msk vetemjöl
2 dl vatten
 
Om du har färdiga grytbitar, se över hur stora de är. 3x3 cm är lagom för receptet, våra var väldigt stora och även om vissa bitar blev helt fantastiska, så var en del alldeles för stora och blev inte hundra klara. Har du en bit högrev så skär den i ungefär 3x3 cm stora bitar. Skala lökarna och skär i klyftor.
 
Salta och peppra köttet (viktigt! vi glömde detta och gjorde i efterhand), och bryn i omgångar i smör. Bryn även löken i smör. Vi gjorde direkt i grytan, men det står stekpanna i receptet, gör som ni själva känner blir bäst. Steker ni i stekpanna så häll lite vatten i den och häll skyn i grytan med köttet och löken. Lägg i lagerbladen och kryddpepparkornen. Häll på 6 dl vatten. Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.
 
Skala och skär morötterna i bitar under tiden. Efter de första 30 minuterna ska de i grytan. Sen ska grytan stå och sjuda i minst en timme. Vårt stod i sammanlagt två timmar, alltså en och en halv efter den första halvtimmen. Ju mindre bitar kött, desto mindre tid i grytan. Men alltså minst en timme med morötterna i grytan.
 
När köttet är riktigt välkokt, blanda mjölet i de sista 2 dl vatten. Rör tills alla klumpar är borta och häll ner i grytan. Låt puttra ytterligare 5 minuter och smaka av.
 
Servera kalopsen med antingen kokt potatis eller som vi gjorde, med pressad potatis! Kokas med fördel någon gång mitt i sista koket. Allt beror på hur stora bitar potatis man har, och hur lång tid grytan står på spisen. Avgör lite själva, men runt en halvtimme för våra potatishalvor!
KommentarerVad heter du?
Stammis?

Din mejl?


Har du en blogg?


Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0