Recept: Pasta med tomater och ricottakräm
Du behöver
750 g körsbärstomater
3 stora vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 msk vit balsamvinäger
1 kruka basilika
50 g parmesanost
250 g ricottaost
ca 25 g flagad mandel
300 g pasta, t.ex. Strozzapreti
salt
peppar
1. Häll 3 liter vatten i en pastagryta och ställ på en platta på högsta värme. Salta rejält i vattnet. Häll ca 2 msk olivolja i en djup stekpanna eller gryta. Skölj tomaterna, och när oljan är varm, stek då tomaterna i pannan tills de är mjuka, ca 3 minuter. Pressa i vitlöken och häll på ungefär 3 msk vinäger. Man kan behöva picka lite i tomaterna för att skalet ska spricka, men akta, för innehållet sprutar ut och är supervarmt! Krydda med lite salt och peppar.
2. Grovhacka basilikabladen och blanda ner dem i såsen. Finriv parmesanosten, och blanda den med ricottan, lite olivolja, lite lite vatten, 1/2 msk vinäger och salt och peppar. Det ska bli en grynig massa, ungefär som på bilden. Ungefär här borde pastavattnet vara klart, så koka pastan!
3. Rosta mandeln hastigt i en varm, torr panna. Bränn inte dem, det gjorde jag delvis, och det syns på bilden, haha.
4. Häll av pastavattnet, och rör ner den kokta pastan i tomatsåsen. Servera med ricottakrämen och mandelspånen!
gott