Boktips: Skymningslandet

 
Det var ett tag sen jag tipsade om böcker här inne på bloggen, fast jag ju älskar att läsa och att tipsa andra om läsning. Det beror allra troligast på att jag knappt haft tid eller lust att läsa på ett bra tag, och det är knappt att bokcirkelböckerna blivit utlästa sen vi började. Faktum är att boken här ovan är en av de två eller tre jag lyckats läsa ut över huvud taget av de böcker vi läst.
 
På baksidan står det såhär: "På Glimmenäs Herrgård sitter den åldrade Florence omgiven av tickande klockor. Men hennes inre klocka har stannat på år 1943, när hon var en ung flicka. Runt henne samlas så småningom en grupp ungdomar som blir hennes tjänstefolk. Florence kan erbjuda dem det om de inte lyckats hitta någon annanstans: en bostad och ett jobb som går att leva på.
Ungdomarna finner sig väl tillrätta på den förfallna herrgården. Vinkällaren är välfylld, 40-talskläderna vackra och platsen som förtrollad. De dukar för Florence inbillade middagsgäster och hjälper henne att upprätthålla illusionen om en tid då hon var ung och lycklig. Eller är det vad de gör? När en besökare kommer dit och ställer allt på ända börjar det sköra bygget krackelera. Vad är de beredda att göra för att fortsätta med sitt trivsamma och världsfrånvända liv i Skymningslandet?"
 
 
Såhär börjar boken. Med ett ganska vackert, målande språk som beskriver det stora huset karaktärerna hamnar i. Skrivet ur huvudkaraktären Martinas synvinkel, egentligen skrivet efter att historien utspelar sig, men ligger först i boken.
 
Boken inkluderar Martina som jobbat timmar på ett hotell i Göteborg, men som får nog när hon får städa efter en besökare som bajsat i handfatet. Hon träffar Tessan, en kompis från gymnasiet, som hittat det mest fantastiska jobbet hon någonsin haft - på Glimmenäs. Martina följer med dit, och får även hon jobb på herrgården. Sen följer man deras historia över sommaren och början av hösten tills historien får ett ganska abrupt och underligt slut.
 
På många sätt är det en riktigt bra bok. Den går fort framåt, vilket jag gillar, och den har en spännande handling. Mot slutet avtar det lite, ungefär som att boken hade behövt 100 sidor till för att få plats med alla detaljer man undrar över. På något sätt är slutet lite av en besvikelse, man tänker att det hade kunnat hända så många andra saker, men samtidigt känns det ganska rätt för historien.
 
Jag rekommenderar den trots allt, för folk som vill ha ganska lättlästa böcker ur en ung vuxens perspektiv. Vi alla i bokcirkeln kände igen oss i tankarna om "vad ska man jobba med?", "hur ska man hitta någonstans att bo?", och flera andra liknande tankar som flera av karaktärerna har problem med utanför herrgården. Helt klart en lätt bok att ta med till stranden i sommar!
 
Kommentarer
Postat av: norrbotten emmish

härligt att lösa ibland! =)

Svar: Ja, verkligen! :)
Beatrice Hallberg

2015-05-14 @ 18:59:45
URL: http://nouw.com/LillemmishVad heter du?
Stammis?

Din mejl?


Har du en blogg?


Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0