Vårat Berlin-kvarter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Varje dag tog jag några bilder på saker och platser runt vårt kvarter där vi bodde i Berlin, och ungefär såhär kunde det se ut då! Sista bilden är från trappuppgången, och vi misstänker starkt att där fanns någon sorts dagis, för barnen var bara där på dagarna, och inte på helgen. Jag vill så, så gärna tillbaka snart igen!

Berlinmuren och Berlinische Galerie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tömmer mina minneskort och redigerar bilder från Berlin. Här ovan är ett par bilder från Berlinmuren och ett par från Berlins konstmuseum, Berlinische Galerie.

Håkan Hellström

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från i fredags när jag och Emma tog bilen till Varberg för att se Håkan spela live. Ursäkta den extremt crappy bildkvalitén, men de är tagna med min lilla, värdelösa digitalkamera och inte min systemkamera. Faktum är att min mobil tog bättre bilder än kameran, men jag tänker ignorera det ett tag eftersom jag tog fler bilder med kameran!

Barnvaktande

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår vaktade vi mina två småkusiner när deras föräldrar var på bröllop på annan ort. Först gick vi och åt glass och sen blev det bad på stranden. Vi hade tur med vädret, för när vi var nästan hemma igen så började det regna! Sen har jag inte dokumenterat mer från gårdagen, men vi vaktade barn till kvällen då de blev hämtade av min farbror och hans fru. En trevlig men intensiv dag!

Avokado

 
 
 
 
 
 
Jag har växt fram en planta i mitt sovrumsfönster, och jag är så himla glad att jag lyckats! Här är den, min fantastiska avokado-planta, som vuxit fram ur en kärna. Än så länge har den inte så många blad, och de som finns är rätt små, men jag ska snart plantera om den lilla fantastiska saken i en bättre kruka och toppa den för att få fler grenar senare. Hoppas på resultat inom ett par veckor!

Ändringar i designen

Jag sitter och fixar lite med några ändringar här i bloggen som jag tror kommer underlätta för er som läser om ni vill titta tillbaka i arkivet. Jag valde från början att inte ha några kategorier, utan bara en enda som allting hamnade i. Men jag känner nu att när jag har så blandat innehåll här som jag ändå har, att det är dags att skaffa några kategorier helt enkelt!
Jag räknar med att det kommer ta ett tag, kanske upp till en vecka, men det får det vara värt! Förhoppningsvis är det lätt att hitta här om en vecka när jag är på Gotland!

Emelie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För några veckor sen när jag mådde bättre mitt i all sjukdom, så var Emelie här. Hon bor egentligen uppe i Stockholm så vi träffas inte så ofta, men den här gången tog vi tag i att fotografera ett par timmar! Här är delar av resultatet, och jag är faktiskt rätt nöjd trots att jag inte samarbetar helt 100 med min nya kamera!

Flädersaft

 
 
 
 
 
 
Varje år gör vi flädersaft, det är liksom tradition här hemma trots att vi inte äger någon buske och bor i lägenhet. Flädersaft ska det finnas i frysen ett tag i alla fall.
I år har vi varit tvungna att göra två omgångar, för den första som jag gjorde i ordning och pappa senare tappade upp på flaskor tog slut så otroligt fort.
 
Receptet vi utgår från finns i Bonniers Kokbok, och är himla enkelt. Det tar ungefär 3-4 dagar innan saften är klar, men det är värt väntan!
 
 
 
 
 
 
 
Flädersaft
 
40-50 blomklasar av fläder
3 citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra
(ev. 2 krm natriumbensoat)
 
 
Skölj av blomklasarna och kolla efter insekter som man inte gärna vill ha i saften och klipp av så mycket av stjälken som känns nödvändigt (ibland kan stjälken ge en bismak som inte är lika god), och tvätta av citronerna. Skär citronerna i tunna skivor och varva klasarna med citronen i en stor bunke eller hink (vi använder en enorm hink, men allting som rymmer runt 5 liter räcker).
Koka upp vattnet med sockret tills sockret har smält, ta därefter av blandningen från plattan och ha i citronsyran. (Om man har i natriumbensoat ska man röra ner det i en del av sockelagen och sen blanda den sockerlagen med resten, annars kan man hoppa över den här parentesen)
Häll sockerlagen över blommorna och täck över blandningen med en tallrik som gärna får trycka lite mot blommorna så de pressas ihop med sockerlagen i hinken eller bunken.
 
Låt saften stå på sval plats (eller bara i skugga i köket), i ungefär 3 dygn och rör om lite då och då i blandningen. Sila av saften i silduk och låt den stå och rinna av i ungefär 30 minuter. Häll därefter upp på flaskor och fyll ända upp. Saften bör förvaras kallt, och om man tror att en 4-5 flaskor är för mycket att ha i kylskåpet går det utmärkt att frysa in flaskorna! Vet man detta redan innan man fyller dem, så kan man fylla lite mindre i de flaskor som ska frysas in.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En missad sommar

 
 
 
Jag känner mig som om jag är på bättringsvägen, men det gjorde jag för två veckor sen också. Dock känns det som att jag snart har missat hela sommaren på grund av den här sabla sjukdomen. Berlin stal en vecka jag är van vid, jobbet stal två, nästan tre, och nu har sjukdomen stulit de två senaste veckorna av i stort sett konstant sol. Att bada i havet verkar orimligt i år, eftersom jag inte vet hur mycket som räknas till "ansträngning", eftersom jag inte får anstränga mig i ungefär fyra veckor efter att jag är frisk, och jag är inte ens frisk än.
 
Håkan på fredag lär bli mig sittandes längst bak på en filt där jag tycker synd om Emma som antagligen vill hoppa i publikhavet, där jag också hade velat vara, men definitivt inte får befinna mig pga den enkla anledning att jag inte, på några villkor, får försätta min mage i risk för sparkar eller slag eftersom mjälten kan vara svullen och spricka då.
 
Gotland lär bli tråkigare för att jag kommer vara så trött, men jag ska kämpa mig igenom det! Har längtat dit så många år nu, och äntligen åker vi. Dessutom över medeltidsveckan! Självklart åker vi autentiskt klädda de dagar vi ska dit, linne är ett helt okej tyg att gå omkring i faktiskt.
 
Men nu ska jag inte spamma hela min blogg med massa text, när jag normalt sett aldrig skriver särskilt långt. Jag vill bara förklara, och ösa ur mig lite av min besvikelse över att vara sjuk i något som påverkar mig så starkt att jag inte kan göra saker jag vill göra. Att missa sommaren jag tänkte skulle bli den bästa på flera, flera år.

Fortfarande sjuk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har lyckats dra på mig en rätt rejäl dos med körtelfeber, och därav blir uppdateringen inte vad den varit. Jag har inte ork att göra särskilt mycket alls, och ligger mest hemma i soffan och läser, dricker mängder med juice, saft och vatten, och försöker trycka ner mat genom halsen som gör förfärligt ont.
Jag har spenderat den senaste veckan med att läsa om Harry Potter-böckerna ytterligare en gång (jag räknar med att ha läst de fyra första minst 12 gånger vid det här laget, en gång om året ungefär sen jag var sju), och nu har jag läst ut den sjunde och sista för bara någon timme sen.
Jag har alltså inte varken haft ork eller lust att göra något annat än att läsa, och det är därför det enda jag har gjort. Dator har inte intresserat mig, men jag antar att jag kommer sitta lite mer här i max ett par dagar innan jag ger mig ut och trotsar sjukdomen lite.
Om inte annat, så för att Wheels and Wings, eller om det nu är omvänd ordning på orden, kommer till Falkenberg och de ska köra en massa bilar runt vårat kvarter av någon ytterst fånig anledning eftersom vi inte ens bor i stan. Dessutom verkar här vara någon stor fotbollsmatch på lördag, så jag ska helt enkelt försöka stanna inomhus eller ta mig så långt bort härifrån som det bara går.
 
Jag ska försöka uppdatera lite mer, men inte ens Instagram får veta något, eftersom jag inte tycker det är intressant med tabletter, termometrar, juice och glass om och om och om igen ungefär.

Sjuk

 
 
 
Jag är hemma sjuk för andra dagen i rad nu. Kunde inte jobba varken igår eller idag och tar alvedon mot febern som utan tabletter ligger på runt 39 grader. Hoppas mest på att bli frisk till helgen, när årets konfirmander konfirmeras, jag missar deras gruppfoto idag och det är så himla tråkigt. Men jag kurerar mig med diverse saker, och jag lyckades äta igår kväll också, efter att i stort sett bra ha druckit flädersaft hela dagen.

Han är hemma igen!!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Han är äntligen, äntligen, äntligen hemma igen efter för många dagat i Frankrike som började mitt under lägerveckan. Ska snart dit och sova där, och det är det bästa som finns, trots att jag inte är helt frisk.

RSS 2.0