Böcker jag läst på sista tiden

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är de böcker jag läst på sista tiden (läs senaste två veckorna), och jag tänkte att jag ska skriva lite om dem.
 
Köpte min första bok av Tillsammans-serien redan 2008 på en resa till Stockholm för att ha något att läsa på vägen hem. Huvudpersonerna är tre 14-åringar som heter Jakob, Alexander och Theresa. De möts på en matlagningskurs som Jakobs mamma håller i, men det händer så otroligt många andra saker i bakgrunden. De två senare böckerna utspelar sig sommaren efter den andra boken. Jag har läst om de här böckerna kanske 5 gånger, och lär göra det igen.
 
Baristas-boken innehåller alltså tre böcker, hela serien för att vara exakt. De är på sätt och vis uppföljaren till Tillsammans-serien, men med tre nya huvudkaraktärer. Även ett par bikaraktärer som har stora roller i böckerna har sin syn på saken i några kapitel. Här är de något år äldre, och går första året på gymnasiet. Böckerna tar upp en hel del problematik kring alkohol och hur man hanterar relationer och föräldrar när man är just i den åldern. Man följer Nicolas, Ruben och Ludvig, men även Alexander, Theresa och Jakob, samt Viki, Elvira, Amanda och Nathalie. Jag har bara läst den här serien en gång, för jag köpte boken på Gotland förra året, men jag planerar att läsa om den fler gånger, för den är klart läsvärd.
 
Välkommen till den här världen köpte jag också förra året på Gotland, men det blev aldrig av att jag läste den då. Ni kanske känner igen den från ett gammalt inlägg härifrån, för jag har haft den som buss-litteratur ett rätt bra tag nu.
Jag ska inte avslöja för mycket, men den utspelar sig en del i Malmö, och mycket i Köpenhamn och vi får följa Greta, Simon och Claus, som träffas när Greta flyttar från det lilla konstkollektivet i Malmö till sin kompis i Köpenhamn där hon jobbar på en wokrestaurang. Hon träffar Simon som pluggar och ritar trianglar med tuschpennor, som i sin tur är bästa vän med Claus, som alltid tröttnar på saker, men inte på Simon.
 
Paris, chérie har jag faktiskt knappt börjat på än, så den får sitt eget inlägg när den är utläst!

De där djuren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katten, som får lite extra många bilder för han är fotogenisk, är det enda djuret jag inte tål hemma hos min kära pojkvän. Den heter Tusse och är gosig, men stirrar elakt på mig ibland. Det sista påstår Eric att jag inbillar mig, men jag tror att katterna försöker ta över världen. De är onda.
 
 
 
 
 
Det här är Zigge. Han är gosig, men vaktig, och skäller när man knackar på dörren. Det tog ca 3 år innan han började tycka om mig, men nu är han världens gosigaste och sätter sig rätt ofta vid mig så att jag ska kunna klappa på honom.
 
 
 
 
 
Och det här är Alves. Han är rädd för andra hundar som inte är Zigge, och när vi var där sist gömde han sig i princip hela tiden inne i Erics föräldrars rum, mest på grund av den lilla som visas nedan. Han är inte lika gosig som Zigge, men han är mycket yngre, och Zigge är den som bestämmer. Han är dock supergosig även han när han vill.
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är Illias (stavningen!?), och han är en fransk liten hund som tillhör Erics franska kusin. Hon har på besök nu sist och även i höstas, och lilla Illias är alltså den som skrämmer Alves, trots att han knappt når upp till Alves hals när han bara står. Han är i alla fall otroligt gosig och går att lyfta omkring på, men han är också väldigt intensiv och verkar typ aldrig sova.
 
 
 
 
 
Jag är ju inte sådär van vid en massa djur, för de vi har haft har alltid varit små innan mamma blev allergisk mot dem. Men efter snart ett år med Eric kan jag verkligen tänka mig en hund, trots alla promenader dagligen och så, för de är så otroligt mysiga och sociala.

Tips #4

Jag tänkte att vi skulle ta en titt på vad jag hittat och uppskattat på internet sen sist. Det blir en rätt mycket längre lista än vanligt, men jag tänkte faktiskt att de här inläggen ska få en egen kategori. Jag tycker att det är så svårt att sätta namn på de där sabla kategorierna bara, så vi får se vad jag döper den till, jag lovar att slänga upp ett inlägg om det när det händer i alla fall! Nu kör vi igång med tipsen i sig.
 
Jag hade en period när jag återkom till alla de gamla sommar- och vinterpraten i P1, och det är ju en helt fantastisk grej att bara sätta sig med om man har tid över och inte orkar läsa, surfa på internet eller något annat där man behöver koncentrera sig. Jag brukar sitta och pyssla när jag lyssnar, men man kan såklart hitta på något annat. Alla praten i P1 hittar ni här.
 
Frida Vega Salomonsson driver en av mina absoluta favoritbloggar. Hon skriver bra, har en syn på saker som jag oftast håller med om, och argumenterar för sin sak på ett trevligt och sakligt sätt, oavsett om någon säger emot henne. Att hon dessutom hanterar sin kamera med bravur och att bloggen är fylld med dessa otroliga bilder gör knappast saken sämre. I inlägget jag vill länka här (HÄR), diskuterar hon hur viktigt det är att tänka på hur man visar upp sina matvanor som bloggare, och även kommentarerna och hur hon besvarar dem tycker jag är vettiga att läsa.
 
 
Det här är ännu en helt otrolig lägenhet jag hittat via folk som har länkat på Facebook. Den är på 17 kvadrat, men har alla rum som krävs för att den i princip är byggd enbart på höjden. Jag tror aldrig jag har sett något mer fascinerande, och den slår den jag la ut i förra tipset med hästlängder!
 
 
Även Julia driver en av bloggarna jag hängt på länge, om än i perioder. Här skriver hon ett superbra inlägg om hur man gör matlagning roligare. Jag tycker matlagning är jättekul själv, men vet att många av mina kompisar som pluggar med mig och bor själva tycker att det är supertråkigt, framförallt att laga mat åt bara sig själva. Det här inlägget hoppas jag kan hjälpa någon där ute.
 
 
Chris, eller Christina som hon egentligen heter, driver bloggen pravda där hon just nu kör en serie med tips från tjejer om tjejer, mest inriktat på vaginas och sex, mens och andra tillhörande saker. Första delen i serien hittar ni här, och den är verkligen superbra! Den handlar om mens, kost och ph-balans, och den är dessutom illustrerad av Sophie Whiskey Tango.
 
 
Det här gamla inlägget från Regina där hon har förenklat något så roligt som Cakepops! Jag har länge velat prova, men det är så jobbigt om man som jag inte bakar tillräckligt ofta. Jag tror dock att det här är något jag kommer testa så fort jag hittat en bra sorts pinnar att sticka ner!
 
I ettan pluggade jag spanska för femte året, och vi fick varsin dator i skolan att jobba på (den jag köpte ut sen). Vår spanskalärare visade oss den här sidan, där man kan plugga bland annat spanska, enngelska, tyska och franska ord, och samtidigt donera riskorn till länder där de behövs! Man skapar ett konto, och för varje rätt svar i någon av kategorierna man väljer, så skänker man 10 riskorn. Inte så mycket, kanske ni tänker, men tänk när man svarat rätt på 100 frågor, redan då har man skänkt 1000 riskorn! Och det går så himla fort samtidigt som man lär sig saker. Win-Win situation liksom!
 
 
Sist, men inte minst, den här fantastiska fotografen, Oleg Oprisco, som tar alla sina bilder med två gamla, analoga kameror. Alla bilderna på sidan här är helt magiska, och man kan i princip bara drömma om att ta såna. Även en kort intervju med honom finns här, och den är på engelska. Hans portfolio finns länkad till på sidan, om man vill se fler av hans otroliga fotografier.
 
Några andra såna här inlägg har också ploppat upp under tiden sen mitt senaste inlägg. Bland annat Floras senaste, som lades upp igår. I det har hon dessutom tipsat om ett par av sina andra tips-inlägg, så kika in där också vettja! Om inte annat för att hennes blogg är otroligt vacker och bland de bästa som finns där ute!
 
(Alla bilderna tillhör länken som ligger under bilden.)

Västkustsolnedgång

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På påskdagen var det ju så otroligt varmt (termometern visade runt 17 grader när solen började gå ner hemma), och jag ville ner till stranden och se solen gå ner. Nu missade vi visserligen själva solnedgången, men vi fick se de helt otroliga färgerna, och vi tog dessutom årets första barfota-promenad i sanden och doppade fötterna i det iskalla vattnet. Sen gick vi längs med vattnet en bit innan vi gick hemåt. Eric gick barfota nästan hela vägen, men jag tog på mig skorna igen utan strumpor och gick barbent utan att frysa. Helt otroligt och så fantastiskt skönt!

Tågresor

 
 
 
 
 
 
Vi åkte hem på Skärtorsdagseftermiddagen, och hade med oss vad som fanns kvar av godiset i våra påskägg som vi letat efter på morgonen. Eric fastnade som så sällan på bild, och jag försökte skriva på en uppsats. När vi kom till Halmstad började det regna och vi tyckte Halland välkomnade oss hem på ett inte så fantastiskt sätt. Vädret höll dock inte i sig resten av helgen, så det finns inget att klaga på. Sen åkte vi tåg hem sent på måndagskvällen, och blev stående max 200 meter från Lunds Central för att polisen jagade tjuvar på tågspåret. Vi stod still i nästan en timme där, och kom hem över en timme senare än planerat till lägenheten igen. Lagom roligt, men vi fick i alla fall sova när vi kom hem.
 
Och nu lovar jag att jag ska ta tag i den här bloggen igen, även om den fått vila lite en vecka. Jag har fört över och redigerat alla bilder och har förhoppningsvis en del att bjuda på innan jag får slut på idéer och bilder.

Påsken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev en riktig bildbomb från påsken i år, och då har jag inte ens delat med mig av alla bilder, men de ligger uppe för vänner och familj på Facebook istället. I vilket fall så åt vi fantastisk mat som alla hade haft med sig, åt en helt fenomenal påsk-tårta som var en rulltårta med vackert mönster och fyllning med smak av mango och vit choklad. Den lilla bakelsen på ena bilden är pappas, eftersom han varken tål ägg eller mjölk, och då får han alltid en liten special-bakelse när det inte går att ta bort ägget som han inte alls kan få i sig.

Jag tog med mig min yngsta och äldsta kusin och plockade vitsippor, men den lilla ville hellre plocka trädsvampar. Under tiden sköt min pojkvän och mina två andra kusiner pilbåge på fältet mitt emot huset. Vi testade också lite, men det var lättare med pilbågarna på skytteklubben när man testade som liten. Jag är för övrigt näst äldsta kusinen av fem, och den enda av oss som inte har syskon. De två yngsta är syskon och bor i det här fantastiska huset, och de två som båda är ett och ett halvt år ifrån mig, fast åt olika håll, är syskon. Tre av fem har dessutom superrött hår, och jag önskar ofta att jag också hade fått den fantastiska hårfärgen.
 
Det var otroligt varmt på påskdagen när vi firade med släkten, och vi satt ute utan strumpbyxor och skor tills vi åkte runt halv sju på kvällen. Det fantastiska i skålen på en av de senare bilderna är en god apelsinfudge som Tuva gjort. Det är också hon som gör de fantastiska tårtorna, så om ni sett en tårta på bild här någon gång, inklusive den på bilderna här, så är det nästan garanterat hon som gjort den!

Påsk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Föregående två års påsk-firanden, eftersom dagens och gårdagens bilder inte är överförda förrän vi är tillbaka i Malmö igen. Dagen bjöd på ett långt och mysigt firande i solen och vi satt ute och njöt till halv sju innan vi åkte hem från min farbror och hans familj. Snart ska jag ta med mig Eric ut på en promenad och hoppas på att solen går ner vackert även idag. Kallt blir det inte särskilt fort heller, och det känns att våren verkligen är på ingång på riktigt nu.
 
Imorgon ska vi på dop, och sen åker vi hem. Nästa vecka är jag i princip ledig, så jag hoppas på att få massor av saker gjorda. Kurslitteraturen läser inte sig självt liksom.
 
Glad Påsk!

Stressigt

 
 
 
Har en del i skolan nu, och imorgon eftermiddag åker vi hem till Falkenberg över påsk. Jag kommer försöka hinna med att tidsinställa ett par inlägg ikväll så att här finns något att titta på under tiden också. Tills dess: njut av solen, våren och alla blommande träd! För det ska jag försöka göra mitt uppe i allt skolarbete och all stress med att packa, städa och inte glömma att ta med något hem.

Svampcanneloni

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förra veckan var vi vegetarianer på heltid, och det innebar att i princip inge recept vi hade testat förut och skrivit ner fungerade. Så vi letade igenom, och vi hittade det här på Svampcanneloni hos Lovisa. Jag gjorde dock inte exakt som det stod, och därför tänkte jag dela med mig av vad jag gjorde!
 
Du behöver:
4-5 portioner
 
ca 12 färska lasagneplattor
300 g färska champinjoner
1 burk hela, skalade tomater
1 liten bit purjolök
400 g naturell färskost
1 paket fetaost
Timjan
Oregano
Färsk Timjan
Mjölk
 
Sätt ugnen på 200°. Börja med att skära svampen i ganska små bitar, runt 8 bitar av varje svamp, beroende på storlek. Stek svampen i en stekpanna så att det mesta av vattnet försvinner. Under tiden, blanda färskosten, med tunnt skivad purjolök, timjan och oregano. Blanda ner svampen i färskostblandningen och ta en lasagneplatta. Lägg på en lagom mängd färskostblandning på ena kortsidan av plattan, och rulla ihop den. Lägg den i en ugnsform. Fortsätt med de andra rullarna, och lägg dem så att de får plats. Lovisas tips var att ha lite vatten på plattorna innan man lägger på blandningen, och det hjälpte verkligen. Det håller även ihop rullarna sen. Öppna burken med de hela tomaterna, och skär dem i mindre bitar. Jag hällde upp i en skål först, men jag antar att det går att skära i burken också. Häll INTE ut saften. Lägg på dem ovanpå rullarna. Smula fetaosten över tomaterna, och klipp slutligen färsk timjan över alltihop. Sätt in i ugnen i ungefär 20 minuter, eller titta på paketet med pastan, tiden som står där brukar vara lagom.
Jag hade även i en skvätt mjölk i botten på formen, det också efter Lovisas tips, och det rekommenderar jag starkt! Det hjälpte pastan att bli klar lite fortare, och gjorde det hela mindre stelt och hårt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kanske inte den vackraste maten, men helt klart bland det godaste jag ätit! Även fryst och uppvärmt smakar det fantastiskt gott!

Vegetarisk Pizza #2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har levt som vegetarianer i en vecka nu (så jag kan bocka av det från min Bucket List för övrigt), och vi har testat ett nytt recept alla dagar utom två. Vi gjorde två pizzor den här gången, och jag hade med mig en matlåda till skolan idag med lite rester. Mina klasskompisar såg detta, och ville helt enkelt ha receptet på degen. Så eftersom förra inlägget var på fyllningen, så kommer receptet på degen här! (Jag kommer översätta till engelska längre ner för ett par av dem är internationella studenter)
 
Du behöver:
2 pizzor
 
50 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl
 
Smula den färska jästen i en bunke och lös upp den i det 37° varma vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda länge till en deg. Jäs övertäckt i en timme, och baka sedan ut till perfektion!
 
 
You need:
2 pizzas
 
50 g yeast
1 1/2 dl of 37° water (fingerwarm)
2 tablespoons oliveoil
1/2 teaspoon salt
4 1/2 dl plain white flour
 
Crumble the yeast into a bowl. Pour the fingerwarm water into the bowl and let the yeast resolve. Add the other ingredients and knead it to a dough. Let it rise for an hour, covered by a piece of cloth. Bake to a lovely pizza using whatever filling you want!

En lista om böcker

 
 
Senast köpta inbundna bok: Är ytterst osäker, eftersom jag sällan köper inbundna böcker, men jag tror det är de på bilderna nedan, och ingen av dem är skönlitterär. Skönlitterärt köper jag enbart i pocket, lånar hellre på bibliotek och läser och köper sen om det är värt det, för att slippa tunga böcker i bokhyllan och på resor.
 
Senast köpta pocketbok: Ännu bättre fråga, men jag tippar på att det är Disgrace av J.M. Coetzee, och det är en del av min kurslitteratur för en av årets sista kurser. Den är dock skönlitterär, så vi får se hur den är!
 
Favoritgenre: Svårt, men jag föredrar allt som är skrivet till "unga vuxna" som det så fint kallas. Även åldern 12-15 brukar passa mig fint, även om jag brukar sålla rätt hårt numera även i den kategorin. Föredrar dock verklighetstrogna böcker, eller ren fantasy, så jag skiftar mellan ungdomsromaner och Harry Potter eller Sagan om Ringen. Vad jag inte alls är förjust i, som jag gillade förr, är deckare. Så otroligt tråkig genre.
 
 
 
 
Ultimata längden på en bok: Beror på genre, men fantasy ska vara långa, sammanhållna böcker, gärna på minst 400 sidor. Ungdomsromaner brukar stanna bäst på runt 150-200 sidor, annars blir det lätt långdraget istället.
 
Favoritbokhandel: Adlibris, om man pratar online. Falkenbergs Bokhandel om man pratar bokhandlar man kan gå in i. Där finns hyllvis med böcker, och man kan sätta sig på golvet i något avlägset hörn och titta noga på hyllorna man är intresserad av, fota av allt man vill läsa och betala billigare någon annan stans (snål som jag är). Där finns också fantastiska målar- och pysselhyllor, och en amazing avdelning med pennor och kontorsmaterial!
 
Favoritbibliotek: Biblioteket i min hemstad, såklart. Falkenbergs Bibliotek. Där är jag uppvuxen bland böckerna, och hittar fortfarande utan och innan. Sen kommer Stadsbiblioteket i Malmö, som har blivit lite av en favorit, om än outforskad!
 
Favoritplats att läsa (i hemmet): Sängen. Eller soffan. Hemma i Falkenberg är det helt klart soffan i vardagsrummet, för där kan man sitta i ett och samma hörn hela dagen och läsa, och blir det mörkt tänder man bara lampan.
 
 
 
 
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Under ett träd i skuggan, en riktigt varm dag. Eller om man har lyxen att vara hos någon med en hängmatta, men inte är där för att umgås. Eventuellt på stranden, det är också okej.
 
Favoritförfattare: J.K Rowling, Katarina Von Bredow, Jenny Jägerfeld, Amanda Svensson, Denise Rudberg.... Läser i princip bara kvinnliga författare (med undantag för John Green, David Levithan, Tolkien och Brian Jaques), tycker de har ett trevligare flow när de skriver, och ett intressantare språk. Och oftast är karaktärerna roligare.
 
Bästa lässnackset: En skål med en 100g chokladkaka bruten i rutor, blandad med nötter och russin. Den brukar räcka lagom genom en hel bok om man sträckläser eller så.
 
Bästa läsdrycken: Varm Choklad om det är kallt ute, kall jordgubbssaft om det är varmt ute.
 
 
 
 
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Lugn musik eller helt tyst.
 
När på dygnet läser du helst? Hela dagen, hehe. Men gärna på kvällen innan jag ska somna, eller på bussen för att ha något att göra när musiken inte känns rätt.
 
Bästa kollektivtrafikläsningen: Har alltid en bok i väskan så jag kan läsa på vägen till och från skolan! Just nu är det Välkommen till den här världen av Amanda Svensson, innan det Hey Dolly av samma författare. Har börjat älska att läsa på bussen, det enda som krävs är att man har en bok med lite kortare kapitel när man bara sitter 20 minuter i taget liksom.
 
En bok du ska läsa om: Vill läsa om Harry Potter-septologin snart, och har som mål att lyckas läsa alla sju på sju dagar, har varit otroligt nära förut, men har aldrig lyckats helt och hållet faktiskt. Sen vill jag läsa om några av mina favoritromaner, Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld, Ibland bara måste man - David Levithan, och så biografin Min dotter Amy - Mitch Winehouse.
 
 
 
 
Boken/böckerna du läser nu: Som sagt, min buss-litteratur. Men jag planerar att snart börja läsa minst en bok till, plus kurslitteraturen!
 
Nästa bok på tur: Paris, Cherié av Ida Pyk, som har legat och väntat sen bokmässan. Och ett par andra jag köpte där som också legat och väntat. De är dock i ett format jag inte är superförtjust i, så det har liksom inte blivit av därför. Otroligt fånigt.
 
Författare du helst läser på originalspråk: Läser väl mest svensk litteratur, men jag har bestämt mig för att införskaffa Harry Potter på pocket och engelska. Funderar även på att läsa Sagan om Ringen-trilogin på engelska, och föredrar Brian Jaques Redwall-serie på engelska.
 
Den bästa boken du har läst det här året: Hey Dolly - Amanda Svensson. Men så har jag inte hunnit läsa så mycket heller.
 
 
Lista hittad här, hos Alice.
 
 
 

Vegetarisk Tacos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har blivit helinne på vegetarisk tacos de senaste två veckorna, och vi har faktiskt ätit det tre gånger på två veckor. I princip är det bara köttfärsen som inte är vanlig svenne-tacos, för den är gjord på bönor istället för köttfärs. Tänkte att ni får ett snabb-recept här!
 
Du behöver:
2 portioner + rester för 2 portioner
 
1 pkt (400g i vatten, 230g avrunna) bönor av valfri sort
1 pkt (500g) krossade tomater
1 pkt tacokrydda
 
Vi har använt två olika sorters bönor, första gången hade vi vanliga svarta bönor och andra gången hade vi kidneybönor, och de smakar i princip likadant tillsammans med allt det andra. Välj en du gillar helt enkelt! Och kör på ekologiska, inte nog med att de är bättre för miljön, men de är billigare också.
Häll bönorna i ett durkslag och skölj av dem lite. Blanda bönorna med de krossade tomaterna i en gryta eller kastrull och låt dem koka upp i någon minut så att lite av vattnet från tomaterna försvinner. När det är gjort, blanda i tacokryddan och låt det koka ihop sig ett par minuter till.
Servera med valfria tillbehör i valfritt bröd eller skal! Vi hade tomater, avokado, gurka, ananas och rödlök, en salsa, ost och creme fraiche i ett hårt bröd, och det är varmt rekommenderat från min sida! Vill man, så kan man enkelt göra den vegansk genom att utesluta eller byta ut creme fraichen och osten. Annars är den helt vegetarisk!
 
Idé till recept (och i princip en enklare förklaring) kommer från det här gamla inlägget hos Frida.

Loppislördag

Idag kommer det upp inlägg senare, för vi gick nyss upp, jag sitter och äter frukost och vi ska iväg på loppis i Folkets Park! Det är den årliga vårloppisen, och jag är sådär peppad som man bara kan bli när man vet hur bra något ska bli och regnet som regnat i över en vecka äntligen har slutat! Solen skiner, frukosten smakar bra, och loppisar är ju superkul. Ni får nya bilder sen!

Nutellabrunch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En söndag bjöds det på amerikanska pannkakor med nutella, en riktigt mastig smoothie på kokosmjölk, mango och banan, samt hönökaka med färskost och paprika minsann! Sådär lite väl lyxigt som det får vara ibland, med nutella som man så sällan har hemma för att det är för dyrt för att lyza med ofta. Och amerikanska pannkakor som har blivit lite av vår söndagsbrunch-grej. Men det är ju otroligt gott också, så det är nog därför!

4 saker

 
 
fyra saker jag gjort idag
varit på föreläsning
tittat på film
haft med mig hembakta kärleksmums som rastfika 
köpt påskägg
 
 
fyra helgplaner
gå på loppisar
filmmys
åka till IKEA
plantera om växter
 
 
 
 
fyra saker jag lyssnar på
Billie Holiday - Warpaint
Don't Wanna Dance - MØ
Cecilia - Linnea Henriksson
Äppelknyckarjazz - Movits!
 
 
fyra saker jag önskar mig
vårväder med sol igen
att alla träden på vår gata ska blomma i rosa
godkänt i alla kurser
en mysig påsk
 
 
Lista från fina Sandra.
 
 
 

200 frågor

Svarade på samma lista för ett år sen, det inlägget kom upp igår. Nu svarar jag på frågorna, fast ett år senare och en del svar har ändrats en del!
 
1. Vem är du? Student boende i Malmö med pojkvän; fotoälskare och allmän nörd.
2. Attityd: Lycklig, blyg och samtidigt väldigt utåtriktad.
3. Ålder: 20
4. E-post: För bloggen är det herbariumet.blogg@gmail.com!
5. Hemsida: Bloggen.
6. Du kommer från: Falkenberg
7. Du bor: Malmö
8. Mentalitet: Glad men inåtvänd
9. Civilstatus: Sambo!
10. Stjärntecken: Vattuman
11. Mac eller PC? Mac. Har i stort sett helt vant mig av med PC.
13. Internet Explorer, Mozilla, Netscape eller annat? Safari, näst efter det kommer Firefox.
14. Din bästa egenskap: Lättlärd.
15. Din sämsta egenskap: Ångestfylld.
16. Husdjur: Inga.
17. Familj: Mamma & pappa, Eric.
18. Kroppsdel du har mest nytta av: Hjärnan och huvudet!
19. Kroppsdel du tycker bäst om: Ögonen och handlederna, hehe.
20. Jag sover: helst länge, men inte för länge.
21. Djur jag är lik: Enligt dagsfärskt test: Bäver.
22. Tror du på något? Ja, jag tror att det finns en gud, och räknar mig som kristen.
23. Frisyr: Mest uppsatt i boll/tofs, men snart avklippt till bekväm längd igen!
24. Hårfärg: Brun
25. Ögonfärg: Gröna med stänk av andra färger.
26. Längd: 1.66 enligt mitt pass!
27. Skostorlek: 39,5
28. Klädstorlek: S-L beroende på affär, men oftast M.
29. Gillar: Eric, min kamera, Instagram, glass och Malmös bussystem.
30. Ogillar: Idioter (som antifeminister och rasister), och tågkrångel.
31. Favoritmat: Är helt inne på asiatisk mat just nu, men från och med idag kör vi helvegetariskt i en vecka.
32. Favoritglass: All glass, hehe. Nej, men Riccardos i Halmstad kommer för alltid smaka bäst, annars SIA eller B&J's.
33. Favoritdessert: Vad som helst med glass, typ Marängschwiss.
34. Favoritpizza: Osäkert, hemlagad pizza säger jag då!
35. Favoritdryck: Falkenbergs-vatten, Vitamin Well Defence och 7-up.
36. Gillar du godis? Ja, det är helt okej, men äter allt mindre sånt.
37. Isåfall vilken sort? Polly. Alltid det godaste. Men gärna smågodis någon gång i månaden typ.
38. Favoritdrink: Inte Cosmopolitan i alla fall. Dricker inte alkohol, och är aldrig ute, så jag kan inga drinkar.
39. Favoritfilm: För många, men Amelie, HP & De Vises Sten, Den Hemlighetsfulla Trädgården (från -94) och LOTR är alltid säkra kort. Föredrar dock böcker.
40. Favoritdag: Lördag.
41. Favoritklädesplagg: Bästa byxorna i mönster från Monki, har tre par.
42. Favoritbok: Harry Potter. Alltid. Sen är jag ett stort fan av Här Ligger Jag Och Blöder av Jenny Jägerfeld också.
43. Musiksmak: Väldigt blandat, men några favoriter just nu är Warpaint, MØ och Linnea Henriksson. Det mesta går, dock aldrig Dansband, inte heller techno eller tung, tung metal med bara growl är riktigt min grej.
44. Favoritdoft: Nyklippt gräs, varm sommargata när det regnat, nybakt och Eric-lukt.
45. Favoritblomma: Förgätmigej. Cikoria och blåsippor tycker jag också om! Och Scilla.
46. Öl eller vin? Vin. Öl är ca det äckligaste jag vet.
47. Liknar du en kändis? Nej, det tror jag verkligen inte.
48. Senast köpta skiva: Inte den blekaste helt ärligt. Tror jag köpte Lily Allens Alright, Still på Folkets Park-loppis i höstas dock.
49. Senast film på bio: The Hobbit 2.
50. Bästa låten i världen: Kommer för alltid att finnas på The Sounds första album, och heta Seven Days A Week.
51. Senast lästa bok: Är mitt uppe i Välkommen till den här världen av Amanda Svensson, och den är min buss-bok. Innan det läste jag Hey Dolly av samma författare.
52. Favoritförfattare: Av allt jag läst, så gillar jag J.K. Rowling, Brian Jaques, Jenny Jägerfeld och Katarina Von Bredow bäst.
53. Skriver du dagbok? Nej, jag skriver blogg, har Instagram och Twitter istället numera. Har dock en dagbok, men den har inte blivit särskilt frekvent uppdaterad sen jag blev ihop med Eric, jag skriver mest när jag mår dåligt.
54. Bästa årstiden: Sen vår/tidig sommar.
55. Älsklingsfärg: Antar att det är svart, men gillar verkligen blått också.
56. Skulle aldrig ta på dig: Uggs. Foppa-tofflor. Prasselbyxor. Listan kan göras lång helt ärligt. (This can stand as it is, säger jag bara)
57. Vad ville du bli när du var liten? Dålig koll, men som jag skrev för ett år sen, så stod nog Cirkusprinsessa rätt högt, dock tror jag att det fanns annat också.
58. Blev du det? Ohnej, inte en chans!
60. Sportbil eller familjebil? Varken eller, bilar är inte min grej.
61. Katt eller hund? Hund.
63. Fobier? Svag klaustrofobi, och mer eller mindre spindelfobi.
64. Deppig eller glad? Glad för det mesta!
65. Politiskt insatt? Tillräckligt. Väger fortfarande mellan Vänstern och F!, men vet vad jag röstar på i EU-valet.
66. Värdesätter du ärlighet? Ja, det är viktigt. Allra viktigast i en relation.
67. Brukar du dra "vita lögner"? Ja, det händer, men inte för Eric.
68. Är det ok med vita lögner? Ja, så länge den inte skadar någon.
69. Känner du en mytoman? Ingen som jag vet är mytoman.
70. Har du pojkvän/flickvän? Ja!
71. Är du kär? Solklart.
72. Hur tidigt stiger du upp? Oftast 8 på vardagar, och runt 10 på helger.
73. Är det bra eller dåligt? Jodå, det är rätt skönt till skillnad från de tidiga mornarna förr i grundskolan och gymnasiet.
74. Vem/vilka vet mest om dig? Eric och Kajsa skulle jag tro.
75. Gillar du att slåss eller? Nej, det känns onödigt.
76. Vad har du på dig just nu? Bästa Monki-byxorna, tunna strumpbyxor, ett svart linne, bh och trosor.
77. Vad ska du göra ikväll? Gosa med Eric, kanske titta på en film.
79. Är du seriös? Ja, i det allra mesta jag hittar på.
80. Hur många handväskor äger du? Öh. En halv som hänger hemma i Falkenberg? Hade den till balen. Är inte en handväsk-person, föredrar tygkassar och Kånken-väskor.
81. Hur många bilar har du/ din familj: En halv för vi delar med farmor.
82. Hur många biologiska syskon har du? Inga.
83. Isåfall, vad heter de? -
84. Hur många timmar sover du per natt? Beror på när jag lägger mig, men det brukar sluta på runt 8 timmar.
85. Vem är snyggast i världen? Alex Pettyfer, det står jag fast vid.
86. Vad är du allergisk mot? Katter, kanske andra djur också.
87. Ska du duscha idag? Ja, det hade jag tänkt.
88. Vad är det för veckodag? Tisdag.
89. Vad är det för datum idag? 8 april
90. Vad gör du nästa år? Pluggar fortfarande här i Malmö, bor kvar på Möllan och är ihop med Eric. Njuter av våren och älskar den här staden, precis som nu!
92. Hårdrock eller synth? Synth. Det är lättare att ha synthmusik som låter som pop, än hårdrock som gör det.
93. Är du uppväxt i stan eller på landet? En lantlig stad. Eller nåt.
94. Har du utländska föräldrar? Nej. Supersvenne-familjen typ.
95. Gillar du att laga mat? Ja, det är fantastiskt!
96. Märkeskläder eller secondhand? Second hand, men jag börjar fundera på om inte kvalitet före kvantitet börja gälla för mig snart. Det gör det för skor.
97. Hur många par skor har du? 4 par. 3 par Converse och ett par Martens.
98. Är du sexuellt frustrerad? Nope.
99. Vem är snällast just nu? Eric, han lagade mat åt mig medan jag sov igår kväll och pysslade om mig med fotmassage.
100. Var har du ont? Nacken, måste börja gymma igen.
101. Använder du hårspay: Nej, det fastnar ändå inte i håret, så ser inte meningen med det.
102. Kan du stå på händer?: Nej, jag är inte atletisk någonstans.
103. Favoritsåpa alt. dokusåpa? Top Model. Och Sveriges Mästerkock. Om de ens räknas? 
104. Är du vidskeplig? Nej, inte direkt.
105. Favoritserie: Dragons: Riders och Berk, Dragons: Defenders of Berk, Gossip Girl, New Girl, eh... gillade inte serier förr, men har snöat in nu när vi har Netflix, hehe.
106. Gillar du seriehjältar? Vissa mer än andra.
107. Hur många Nina känner du? Ingen, så vitt jag vet. Om ingen heter det i andranamn?
108. Vad tycker du om idrott? Det är inte min grej. Jag gillar att gymma, men just idrott är överskattat i mina ögon.
109. Gillar du att fotografera? JA!
110. Gillar du musikaler? Ja, live. Helst inte på film dock.
111. Salt eller socker? Socker.
112. Tittar du på sport? Nej.
113. Om ja; vad? -
116. Om inte; varför? Det är meningslöst för mig. Utövar inte sport, tittar inte på sport.
117. Gillar du ketchup? Ja, det är gott.
118. Sushi eller hamburgare? Hamburgare, sushi är inte gott alls.
119. Små eller stora bokstäver? Stor först, sen små, som det bör vara i en korrekt mening. (this can stand as well)
120. Blyga eller framåt killar/tjejer? Ingen aning? Jag trivs med min pojkvän.
121. Är du bra på att måla? Nej, men jag hoppas på att övning ger färdighet.
122. Vad har/hade du mvg i? Engelska A&B, Kör A&B, Sceniska, GeMU A&B samt något mer musik-ämne, numera ligger jag bra till och på MVG-gränsen i Phonetics (B i betyg) och ett närapå färdigt betyg i Academin Writing, där allt hittills blivit A!
123. Vad har/hade du ig i? Ingenting. Fick göra omtenta på en kurs, och hade IG i Idrott i åttan, men inget annat.
124. Är du blyg? Ja, det är jag nog. Även om jag jobbat bort mycket av det.
125. Favoritlaget? -
126. Gillar du konst? Ja, jag planerar ett besök på Moderna Muséet Malmö snart också!
127. Favoritmålning? Föredrar foto, men hittade en trevlig i Berlin som hette något i stil med Street Noise och är kubistisk. Mycket trevlig tavla!
128. Vilket museum var du på senast? Bra fråga. Jag har otroligt dålig koll, men jag tror ärligt inte jag varit på museum sen Gotland, så muséet i Visby då, Fornhallarna tror jag det heter.
132. Har du utövat nån extremesport? Nej, usch.
133. Har du någon tatuering alt. piercing? Nej, men jag vill ha en tatuering någon gång. En välplanerad.
134. Vem är den hurtigaste personen du känner? Enkelt, min mamma! Tränar flera dagar i veckan och leder två pass själv.
135. Använder du smycken? Nej, eller jag har klocka och ett armband just nu, men oftast inte mer än det.
136. Är du feminist? JA!
137. Favoritinredningspryl i ditt hem: Så. Himla. Svårt. Val. har äntligen fått det röda IKEA PS-skåpet jag velat ha sen åttan, så det får bli det!
138. Är du glad nu? Ja, det är jag!
139. Var du glad igår? Ja, men lite väl lättirriterad.
140. Känner du någon som jobbar på sjukhus? Inte som jag vet, nej.
141. Vem skulle du vilja ge mjältbrand? Ingen.
142. Kaffe eller te? Te.
143. När grät du senast? I förrgår, kände flera veckors ångest och stress sippra ut och grät i säkert 20 minuter.
144. Sexigaste kroppsdel: Ögon.
146. Du har kysst: (alt.) 0-10 / 11-20 / 21-40 /slampa: Vad är detta för fråga ens? 4 pers.
147. Sexuell läggning: Hetero.
148. Du har: (alt.) pojkvän / flickvän / både och: Pojkvän/Sambo.
150. Bästa plats på jorden: Tough choice mellan London, Berlin och Malmö alltså.
151. Har du kompisar som bor utomlands? Nej, men kanske om ett tag!
154. Föddes du med någon sjukdom? Nej.
155. Har du någon kronisk sjukdom? Nej, men finns risk för en del.
156. Har du genomgått en operation? Nej.
157. Har du brutit ett ben? Nej, inte det heller.
158. Har du åkt ambulans? Nej.
159. Har du svimmat någon gång? Nej.
160. Har du blivit kramad? Solklart.
161. Har du saknat någon? Ja.
162. Har du blivit jagad av en polis? Nej.
163. Föredrar du att ringa eller skicka SMS? Smsa, gillar inte att prata i telefon, inte heller att ringa.
164. Vad skrämde dig om nattens om barn? Nästan inget, jag var ett lugnt barn med snälla fantasi-spöken som fanns bakom soffan och matades med pappersbitar.
165. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota.
166. Känner du någon med samma födelsedag som dig? Nej, faktiskt inte.
167. Kan du rulla med tungan? Vet inte? Men kan göra en sån där tratt typ!
168. Dansar du i bilen? Nej, haha.
169. Har du varit i några andra världsdelar? Nej, bara i Europa.
170. Har du varit med om en bilkrasch? Nej.
171. Favoritcitat ur film: "After all this time?" "Always." (Still this.)
172. Senaste låt du lyssnade på: Någon i ett sommarprat.
173. Vad gör du när du är uttråkad? Sätter mig vid datorn, tar en promenad, går ut i köket och experimenterar.
174. Värdefullaste ägodel: Min dator. Sen kameran.
175. Om du var tvungen att skänka bort 25 000 till välgörenhet, vem skulle få dina pengar: Jag vet inte, men jag skulle dela upp mellan Röda Korset, Greenpeace och kanske Läkare utan Gränser. Jag skänker redan månadsvis till Röda Korset.
176. Favoritpålägg: Testar ju att leva som vegetarian en vecka, så ost kommer bli pålägget nummer ett. Och Philadephia-ost.
177. Vilket är det vackraste ordet/orden du vet: mjuk.
178. Är du långsint: Otroligt. Men jag försöker att inte tänka så.
179. Vad gör du i sommar: Hoppas på ett jobb, bor i Malmö, har picknickar och utforskar Skåne, samt åker till Gotland i slutet!
180. Vad fascinerar dig mest hos andra människor: Deras åsikter. (this can stand)
181. Spelar du nåt instrument? Ja, elbas och piano, sjunger och plinkar då och då på gitarren i Falkenberg. Trummar på ca allt hela tiden också, men kan inte sitta vid ett riktigt trumset. Saknar musiken numera dock.
182. Vilken person i hela världen skulle du helst vilja träffa, och varför: Frida Vega Salomonsson, som jag har en liten blogg-crush på. Cool, verkar otroligt trevlig och har sjukt grymma åsikter!
183. Senaste konsterten jag var på: The Sounds på KB i Malmö sista November förra året!
184. Samlar du på något? Har försökt börja på en rolig samling med udda läskburkar, men tror det kommer skita sig helt ärligt. Samlar på damm istället.
185. Om du fick en resa helt gratis: Så skulle jag tågluffa i Europa med Eric, för det ville vi, men hade varken tid eller råd med.
186. Favoritparfym? Gillar Cleans White Woods, som jag planerar att köpa när jag har råd.
187. Använder du nagellack? Ja, det händer. Oftast ett silverglittrigt som sitter bra och inte flagar så farligt.
188. Hur många nycklar finns det i din nyckelknippa? 5 eller 6 stycken på den jag har här i Malmö, 3 eller 4 på den gamla knippan som går till dörrar och cykel i Falkenberg.
189. Vilken svordom använder du mest? Jag vet inte, jag tror inte jag svär så mycket längre. Fuck är dock en bra gissning, eftersom jag pluggar Engelska.
190. Tror du folk pratar bakom ryggen på dig? Ingen aning.
191. Hur många stolar står runt ditt köksbord? Två.
192. Äter du frukost dagligen? Ja, i princip. Inte alla helger, men varje morgon som innebär skola.
193. Är dina dagar fullbokade och stressiga? Lugna, och det är skönt.
194. Bryr du dig om antalet kalorier i det du köper? Nej, verkligen inte. Ibland läser jag, men det påverkar inte om jag äter det eller inte.
195. När kräktes du senast? Minns inte. Det har inte hänt på många, många år.
196. Vad gör dig ledsen? Antifeminister och rasister, att SD sitter i Riksdagen, mm.
197. Vad gör dig glad? Att våren är på gång, att jag får bo kvar i lägenheten med Eric i ett år till, att vi ska till Gotland i sommar igen och att Eric följer med den här gången.
198. Vad är den mest irriterande frågan? Vad som helst av nyfikna småbarn.
199. Vad tycker du är romantiskt? Jag är ingen klassisk romantiker, men jag gillar genomtänkta gåvor när det firas saker, och allmänt visande av kärlek i vardagen.
200. Hur många barn vill du ha? Max 3, men då ska andra omgången råka bli tvillingar.
 
Kanske fyller jag i samma lista om ett år igen, det kan bli spännande det här!

200 frågor besvarade för 1 år sen

Nu gör jag en knäpp grej. När jag skriver det här är det den 7 april - 2013. Vilket gör att när ni läser det här, och jag läser det nästa gång, är det ett år sen jag skrev det här, tyckte det här och svarade såhär på de här frågorna. Det är 200 stycken, så jag ska försöka bryta av med bilder emellanåt så det inte blir så tråkigt.
 
 
1. Vem är du? En tjej från västkusten i Sverige som gillar musik, foto och att nörda in sig på saker.
2. Attityd: Besserwissrig, glad och realistisk, typ.
3. Ålder: 19
4. E-post: flera stycken, men ingen jag tänker skriva ut här pga har ingen till bloggen, får skaffa det?
5. Hemsida: Den här bloggen.
6. Du kommer från: Falkenberg
7. Du bor: Falkenberg
8. Mentalitet: Envis men lat.
9. Civilstatus: Singel
10. Stjärntecken: Vattuman
11. Mac eller PC? Mac & PC. Har en skoldator som är Mac, alla tidigare datorer har varit PC.
13. Internet Explorer, Mozilla, Netscape eller annat? Firefox. Annars Safari.
14. Din bästa egenskap: Lättlärd.
15. Din sämsta egenskap: Lathet, solklart.
16. Husdjur: Inga numera.
17. Familj: Mamma & pappa.
18. Kroppsdel du har mest nytta av: Oj, eh... Öronen kanske, eller munnen? Nä, äsch, säger huvudet!
19. Kroppsdel du tycker bäst om: Ögonen, helt klart.
20. Jag sover: helst inte till senare än 10 på helgerna.
21. Djur jag är lik: Jag brukade säga bergsget eftersom de är så satans envisa, men jag vet inte.
22. Tror du på något? Oui. Jag är kristen.
23. Frisyr: Eh, i vanliga fall boll på huvudet, just nu på väg att torka i en handduk.
24. Hårfärg: Brun
25. Ögonfärg: Grön/Blå/Grå/Gul/Obestämbart
26. Längd: 1.66 ungefär.
27. Skostorlek: 39
28. Klädstorlek: Inte en jävla aning helt ärligt, har inte köpt nya kläder på snart ett år.
29. Gillar: Foto, musik, glass & solljus.
30. Ogillar: Idioter (som antifeminister och rasister), och småsaker som sena bussar.
31. Favoritmat: Kyckling. Kvittar hur den är tillagad, det är alltid godast.
32. Favoritglass: GLASS! <3 Eh, SIA-glass från Slöinge, nära hemma är alltid bäst, annars fruktglassarna på Riccardos i Halmstad, som är det bästa som finns.
33. Favoritdessert: Glass, hehe.
34. Favoritpizza: Hawaii.
35. Favoritdryck: Vatten, te eller 7-up.
36. Gillar du godis? Ja, men ska dra ner på sånt nu.
37. Isåfall vilken sort? Det mesta, i stort sett allt utom lakrits.
38. Favoritdrink: Dricker inte drinkar, så ingen då.
39. Favoritfilm: Amelie från Montmartre, Harry Potter och De Vises Sten, Sagan om Ringen-filmerna och Den Hemlighetsfulla Trädgården.
40. Favoritdag: Söndag.
41. Favoritklädesplagg: Vad som helst med hög midja.
42. Favoritbok: Harry Potter. Alltid. Sen är typ Var är Alaska? av John Green en jag läst om många gånger.
43. Musiksmak: Väldigt blandat, men inte dansband och helst inte för skrikig metal eller tung techno.
44. Favoritdoft: Nyklippt gräs, varm sommargata när det regnar och nybakade kanelbullar!
45. Favoritblomma: Förgätmigej. Sen Blåsippa.
46. Öl eller vin? Vin i så fall.
47. Liknar du en kändis? Haha, nej.
48. Senast köpta skiva: Oj, det var ett tag sen, men det är nog Kent - Vapen och Ammunition på 2hand i Sthlm.
49. Senast film på bio: The Hobbit.
50. Bästa låten i världen: Just nu? Ikväll? How to be a heartbreaker av Marina and the Diamonds.
51. Senast lästa bok: Oj, eh... Det var ett par veckor sen jag läste, men är mitt uppe i Sounds Like Branding av Jakob Lusensky.
52. Favoritförfattare: Av allt jag läst, så måste jag nog säga att jag gillar Holly Blacks stil att skriva på, eller Katarina Von Bredow, nästan alla hennes böcker är klockrena.
53. Skriver du dagbok? Från och till, började på min födelsedag i år igen, och har skrivit från och till i flera år, önskar att jag skrev mer.
54. Bästa årstiden: Vår/sommar
55. Älsklingsfärg: Svart typ.
56. Skulle aldrig ta på dig: Uggs. Foppa-tofflor. Prasselbyxor. Listan kan göras lång helt ärligt.
57. Vad ville du bli när du var liten? Minns aldrig sånt här, har ett svagt minne av att någon gång ha sagt circusprinsessa, som alla andra tjejer i fyraårs-åldern som är hjärntvättade.
58. Blev du det? Nej, och lär aldrig bli heller, haha.
60. Sportbil eller familjebil? Varken eller, tycker inte om bilar.
61. Katt eller hund? Katt, men är allergisk, så hund då.
63. Fobier? Ingen fobi direkt, men hatar verkligen spindlar. Var värre förut, nu kan jag dammsuga upp dem eller slänga ut dem från balkongen från ett glas iaf.
64. Deppig eller glad? Glad för tillfället iaf!
65. Politiskt insatt? Hyfsat. Står och väger mellan sossarna, vänstern och feministiskt initiativ för tillfället.
66. Värdesätter du ärlighet? Ja, men jag inser också att man måste dra till med en vit lögn ibland.
67. Brukar du dra "vita lögner"? Ja, rätt ofta faktiskt.
68. Är det ok med vita lögner? Ja, i många fall. Inte alla, men ett flertal.
69. Känner du en mytoman? Eventuellt, det är inte satt en diagnos, men ett misstänkt fall.
70. Har du pojkvän/flickvän? Nej.
71. Är du kär? Tveksamt, det är svårt att avgöra för tillfället.
72. Hur tidigt stiger du upp? Halv sju på vardagar och runt 9-10 på helgerna typ.
73. Är det bra eller dåligt? Helt okej de dagar jag kommer upp då på riktigt.
74. Vem/vilka vet mest om dig? Kajsa, Eric, Linnea och Johan skulle jag gissa på i alla fall.
75. Gillar du att slåss eller? Nope, det är inte min grej.
76. Vad har du på dig just nu? T-shirt, underkläder och täcket.
77. Vad ska du göra ikväll? Sova, klockan är rätt mycket och jag har skola imorgon.
79. Är du seriös? Hyfsat, men om du menar just nu så är jag väldigt seriös med att jag ska sova.
80. Hur många handväskor äger du? Inte en enda, vad sjutton ska man ha en sån till liksom? Dock försöker folk övertala mig att skaffa en nu till balen, så snart äger jag väl en då.
81. Hur många bilar har du/ din familj: En halv. Vi delar med farmor.
82. Hur många biologiska syskon har du? Inga.
83. Isåfall, vad heter de?
84. Hur många timmar sover du per natt? Skulle väl chansa på 7-9 timmar oavsett veckodag, beror på när jag lägger mig, hehe.
85. Vem är snyggast i världen? Alex Pettyfer. Han är snygg.
86. Vad är du allergisk mot? Katter och eventuellt lite andra pälsdjur.
87. Ska du duscha idag? Nej, det har jag redan gjort för ca 3 timmar sen.
88. Vad är det för veckodag? Söndag.
89. Vad är det för datum idag? 7 april
90. Vad gör du nästa år? Pluggar förhoppningsvis i Malmö (English Studies), hänger mycket med bra vänner och njuter av våren som förhoppningsvis kommit till Sverige då. Njuter av livet helt enkelt.
92. Hårdrock eller synth? Hårdrock.
93. Är du uppväxt i stan eller på landet? En stad på landet? Typ?
94. Har du utländska föräldrar? Nej.
95. Gillar du att laga mat? Ja, det är kul.
96. Märkeskläder eller secondhand? Second hand, om det inte gäller skor.
97. Hur många par skor har du? 3 par jag använder, två par till förutom de paren (gympaskor och trasiga skor)
98. Är du sexuellt frustrerad? Haha, omg. Nej, inte just nu nej.
99. Vem är snällast just nu? Eric, han ska hjälpa mig plugga upp Matte B som jag kuggade i tvåan.
100. Var har du ont? Hela kroppen typ, som vanligt.
101. Använder du hårspay: Nej, jag hatar sånt där grejs.
102. Kan du stå på händer?: Nej, jag lyckades aldrig lära mig sånt där.
103. Favoritsåpa alt. dokusåpa? Eh, om Top Model räknas så är det den. Annars är väl Masterchef också en dokusåpa rent tekniskt sett? Äh, sånt iaf.
104. Är du vidskeplig? Nej, inte särskilt.
105. Favoritserie: Touch, Dragons: Riders of Berk och Eat Street.
106. Gillar du seriehjältar? Finns vissa bra filmer baserade på såna, så visst.
107. Hur många Nina känner du? Ingen, men en av mina klasskompisar har en roll i våran slutproduktion där hon heter Nina.
108. Vad tycker du om idrott? Idrott som skolämne har alltid varit vedervärdigt, men att motionerna lite allmänt sådär är okej ibland. Inte riktigt min grej, har det aldrig varit.
109. Gillar du att fotografera? JA.
110. Gillar du musikaler? Ja, om de framförs direkt på scen av duktiga människor.
111. Salt eller socker? Socker.
112. Tittar du på sport? Nej.
113. Om ja; vad?
116. Om inte; varför? Det är meningslöst, jag kan hitta på tusen saker som är roligare.
117. Gillar du ketchup? Ja, det är gott.
118. Sushi eller hamburgare? Hamburgare, fixar inte sushi. Det är något med konsistensen som inte alls fungerar.
119. Små eller stora bokstäver? Stor först, sen små, som det bör vara i en korrekt mening.
120. Blyga eller framåt killar/tjejer? Det kvittar, jag tycker inte om någon speciell sort.
121. Är du bra på att måla? Haha, nej, verkligen inte tyvärr.
122. Vad har/hade du mvg i? Engelska & Svenska på högstadiet, på gymnasiet i Engelska A&B, Kör A, och något mer ämne än så länge, vad mer får vi se om någon månad.
123. Vad har/hade du ig i? Ingenting som slutbetyg, men Idrott i Åttan och Matte B än så länge.
124. Är du blyg? Ja, i många situationer, men det var värre förr.
125. Favoritlaget?
126. Gillar du konst? Ja, det är trevligt att titta på. Helst foto-konst dock.
127. Favoritmålning? Kan inga namn och sådär, men föredrar som sagt foto framför målning.
128. Vilket museum var du på senast? Oj, bra fråga. Fotografiska är ett av de senaste i alla fall.
132. Har du utövat nån extremesport? Nej, verkligen inte.
133. Har du någon tatuering alt. piercing? Nej, men vill ha en liten tatuering inom ett år tror jag.
134. Vem är den hurtigaste personen du känner? Oj, det var en bra fråga. Men min mamma tror jag.
135. Använder du smycken? Nej, det är inte riktigt min grej. Händer att jag drar på några hemgjorda armband på sommaren typ.
136. Är du feminist? Ja, solklart.
137. Favoritinredningspryl i ditt hem: Min världskarta får det nog bli.
138. Är du glad nu? Jadå, men lite trött bara, klockan börjar bli mycket nu.
139. Var du glad igår? Ja, det var jag mestadels.
140. Känner du någon som jobbar på sjukhus? Oj, nej, det tror jag inte.
141. Vem skulle du vilja ge mjältbrand? Ingen, vem vill göra någon annan sjuk?
142. Kaffe eller te? Te.
143. När grät du senast? Minns inte, så antagligen flera veckor sen.
144. Sexigaste kroppsdel: Min eller andras?
146. Du har kysst: (alt.) 0-10 / 11-20 / 21-40 /slampa : Inte för att det egentligen är något någon har med att göra, men 3 personer.
147. Sexuell läggning: Hetero så vitt jag vet just nu åtminstone.
148. Du har: (alt.) pojkvän / flickvän / både och : Inget av det, men jag hade pojkvän för ett par månader sen.
150. Bästa plats på jorden: London.
151. Har du kompisar som bor utomlands? Nej.
154. Föddes du med någon sjukdom? Nej.
155. Har du någon kronisk sjukdom? Nej, inte som jag vet om än i alla fall.
156. Har du genomgått en operation? Nej.
157. Har du brutit ett ben? Nej, inte det heller.
158. Har du åkt ambulans? Nej.
159. Har du svimmat någon gång? Nej.
160. Har du blivit kramad? Ganska självklart, ja.
161. Har du saknat någon? Ja.
162. Har du blivit jagad av en polis? Nej.
163. Föredrar du att ringa eller skicka SMS? Smsa, det är lite min grej.
164. Vad skrämde dig om nattens om barn? Typ ingenting, jag bara sov.
165. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota hela sommaren, men skor resten av tiden typ. Barfota hemma också.
166. Känner du någon med samma födelsedag som dig? Nej, men vet om ett par stycken.
167. Kan du rulla med tungan? Det beror på vad som menas med det?
168. Dansar du i bilen? Ohja, till rätt låt så!
169. Har du varit i några andra världsdelar? Nej, och det lär ta ett tag tills jag vågar mig såpass långt bort.
170. Har du varit med om en bilkrasch? Nej.
171. Favoritcitat ur film: "After all this time?" "Always."
172. Senaste låt du lyssnade på: Just nu lyssnar jag på I could be the one med Avicii och Nicky Romero.
173. Vad gör du när du är uttråkad? Hittar på något.
174. Värdefullaste ägodel: Min mobil eller min dator, annars kameran.
175. Om du var tvungen att skänka bort 25 000 till välgörenhet, vem skulle få dina pengar: Oj, jag är inte så mycket för det där med välgörenhet, men jag skulle nog skänka till en organisation jag trodr på faktiskt skänker pengarna vidare och som är ideell.
176. Favoritpålägg: Äter bara knäckebröd just nu, och då är ost helt fantastiskt gott! Snart testar jag med krasse också.
177. Vilket är det vackraste ordet/orden du vet: Vaniljmoln.
178. Är du långsint: Extremt. Men jag brukar försöka låta bli att tänka på sånt.
179. Vad gör du i sommar: Åker till Berlin med Linnea, jobbar med konfirmander, åker till Gotland med mina föräldrar, tar det lugnt och åker eventuellt även till London med ungdomsgruppen i kyrkan.
180. Vad fascinerar dig mest hos andra människor: Deras åsikter.
181. Spelar du nåt instrument? Yes, några stycken. Sjunger, spelar elbas och lite piano, håller på att lära mig spela gitarr och munspel. Typ det. Hade gärna lärt mig trummor, men det är så svårt.
182. Vilken person i hela världen skulle du helst vilja träffa, och varför: Lady Dahmer/Natasja Blomberg, för hon verkar så otroligt cool och smart på samma gång. Och så har hon bra åsikter, såklart!
183. Senaste konsterten jag var på: Oj, herregud. Att jag inte minns det är ju bara pinsamt. Jo, förresten, Linnea Henriksson i Halmstad på NollTreFem var det!
184. Samlar du på något? Rätt många knäppa saker. Elefanter, snäckor, pryttlar, eh... Ja.
185. Om du fick en resa helt gratis: Skulle jag hälsa på vår första utbytesstudent Ashleigh på Nya Zeeland, för det är fascinerande där och jag saknar henne väldigt mycket.
186. Favoritparfym? Är inget stort fan av parfym, men använder en med doft av "blåbär" från Zara som är okej.
187. Använder du nagellack? Nej, mina naglar är för korta och det blir inte snyggt.
188. Hur många nycklar finns det i din nyckelknippa? 5 stycken tror jag. Eller 4. Fanns 5 förr i alla fall.
189. Vilken svordom använder du mest? Fan och helvete, eventuellt jävla.
190. Tror du folk pratar bakom ryggen på dig? Antagligen, men det är inte lika jobbigt nu som förr.
191. Hur många stolar står runt ditt köksbord? En just nu, resten står i vardagsrummet runt bordet där av någon anledning.
192. Äter du frukost dagligen? Nej, men jag försöker. Åt aldrig frukost förr, men blir grinig om jag inte gör det numera.
193. Är dina dagar fullbokade och stressiga? Det går i perioder, just nu är en stressig period, om några veckor är det aningens aning lugnare.
194. Bryr du dig om antalet kalorier i det du köper? Nej, men jag läser lite nyfiket ibland på förpackningarna medan jag äter saker.
195. När kräktes du senast? Minns inte, men jag har starkt för mig att det är över 10 år sen. Kräks i stort sett aldrig, och den gången blev jag rejält åksjuk i en bil på slingriga vägar.
196. Vad gör dig ledsen? Antifeminister och rasister, människor som inte kan sätta sig in i andras situation, att jag snart tar studenten.
197. Vad gör dig glad? Att våren är på gång, att jag snart tar studenten, att jag ska till Berlin och att jag har sökt in på skolor till hösten.
198. Vad är den mest irriterande frågan? Ställd av små barn ca 4-5 år gamla är det helt klart "Vad göööör duuu?" med följdfrågor när man inte är så sugen på att svara.
199. Vad tycker du är romantiskt? Jag vet inte, jag är ingen sucker för romantik direkt. Tycker det räcker med att man visar att man tycker om varandra genom vardagliga gester som att ta disken när någon ser trött ut eller att pussa den man är ihop med på kinden när det känns rätt liksom. Mer sånt.
200. Hur många barn vill du ha? Max 2, inte mer. Är ingen sån där som älskar barn, men ser ändå mig själv som mamma i framtiden av någon anledning.
 
 
Okej, då får vi se hur otroligt annorlunda jag ser på saker om ett år. Det här är rätt spännande ändå tycker jag allt!

Vårpromenad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För över en vecka sen var det varmt och fantastiskt flera dagar i sträck, till skillnad mot hur det är nu med extremt tråkigt och mulet och grått väder. En av dagarna (fredagen), tog jag och Eric en promenad i rätt tunna kläder sådär rätt sent på eftermiddagen. Superhärligt! Hoppas på detta väder snart igen, behöver mer sol.
Vi hittade för övrigt massor av olika sorters blommor, och ett väldigt klättervänligt träd, som synes på sista bilden. Mycket trevligt, med andra ord!

Växthuset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har ett litet växthus (som faktiskt kommer från IKEA) i fönstret där vi har några små odlingar. Jag tror att jag har visat det här förut, men det växer ju hela tiden! Växthuset i sig är inte så jäkla bra, det håller faktiskt inte ens tätt på toppen och man kan inte lyfta det i handtagen. Men i övrigt är det bra, för det är lätt att flytta alla krukor på en gång, så det duger. I det växer blåklint, solrosor, gräslök och persilja. Vi ska snart plantera om, men det får bli när jag har lite mer tid och ork, kanske nästa helg eller så. Tills dess vattnar jag och har dem på den mest soliga platsen i lägenheten!

Falukorv i Ugn

Ännu ett recept från det här inlägget kommer idag! Den här gången är det falukorv i ugn som blir nedskrivet, ett recept som jag haft i min familj länge. Den här rätten finns i många olika versioner, men här kommer den jag är van vid. Den serveras med potatismos och ketchup!
 
Du behöver:
4 portioner
 
1 falukorv (helst ekologisk)
1 äpple
ca 10 skivor valfri ost
ca 1 msk ketchup
ca 1 1/2 tsk senap (inte dijon, men vilken annan som helst)
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär snitt i falukorven, ungefär halvvägs igenom, så att den blir nästan skivad. Lägg den i en ugnsform. Skala äpplet och skär riktigt tunna klyftor av det. De ska vara max en halv centimeter på den tjockaste delen, och gärna ganska jämntjocka. Blanda ketchup och senap i en skål eller ett glas. Med en smörkniv, ta upp lite av ketchupblandningen och smeta i varje skåra av falukorven. Det gör inget om det hamnar på sidorna, men försök att få det att stanna på och i falukorven, eftersom det lätt bränner annars.
Tryck ner en äppelklyfta i varje skåra av falukorven och täck med ostskivorna. Blir det äpple och ketchupblandning över, lägg dem i ugnsformen tillsammans med korven. Äpplet underst, ketchupblandningen ovanpå och täck allt med extra ost.
Grädda falukorven i ugnen i ca 20 minuter. Det kan behövas lite mer tid, men håll koll så att ingenting bränner! Under tiden, gör potatismos enligt vilket recept som helst. Jag brukar koka ca 1 kg potatis, och sen blanda ihop med en elvisp i kastrullen tillsammans med en rejäl klick smör och ca 2 dl mjölk. Krydda med salt, lite svartpeppar och en hint av malen muskotnöt.
 
 
Jag tog inte många bilder på falukorven, men ungefär såhär ser den ut när den kommer ut från ugnen. Vi använde riven ost, men skivor stannar bättre på själva korven, så det är enklare. Försök också att skära ganska tunna skivor i korven, och ju längre ner, desto lättare att faktiskt få ner något mellan skivorna, men också större chans att den spricker hela vägen ner till bottnen. Min pojkvän brukar ha lök mellan skårorna när han äter det hemma, och det ska vi prova nästa gång!

Tips #3

Tyckte det var dags för ännu en lista med tips och länkar. Försöker lägga upp ett lite då och då, minst en gång i månaden, och insåg att det snart har gått en månad sen senaste tips-inlägget. Så här kommer ett!
 
 
Den här videon om feminism som finns på Vimeo.
 
 
Det här fantatiska, som bland annat innehåller en video, och som visar hur en snubbe bor på 24 kvadrat, men har extremt mycket plats. Det är en rätt otrolig grej verkligen.
 
 
De här fantastiska bilderna från Norrland som gör en smått sugen på att i alla fall ta en semester dit!
 
 
En portfolio tillhörande en svensk fotograf baserad i London, som är helt otrolig. Här är hennes Om-sida, men klicka gärna runt bland alla de andra bilderna också, för de är otroliga.
 
 
Det här receptet på Örtspäckad fläskfilé som vi testade i måndags, och som vi garanterat kommer äta igen! Helst ska det grillas, men vi stekte i stekpanna och det funkar fint det också.
 
 
Inlägget om 100 saker man kan göra från Regina. Både snabba och långsamma, roliga och tråkigare saker att göra. Sånt som känns nödvändigt, och sånt man gör för rent nöjes skull.

En lista om mat

Har hittat denna fantastiska lista med enbart frågor om mat, och lånar den därför från Ohhboy. Även Wilderness har lagt upp den dock!
 
 
vad åt du senast?
En skål med yoghurt, russin och kokos.
 
den sista måltiden, om du fick välja?
 
Så himla svårt. Just nu lutar det dock åt vad som helst jag slipper laga själv.
 
bästa matstaden?
 
Vill säga Malmö, men det får bli Berlin. Maten är billig, god, och finns överallt. Malmö är dock en bra andraplats, och jag skulle nog säga att om Gbg är lilla London, så är Malmö lilla Berlin!
 
 
bästa restaurangmåltiden?
 
Vi äter inte ute så ofta, men jag älskar när man får en välstekt köttbit, typ potatisgratäng och en god sås till. Just för att man oftast inte lagar sånt hemma.
 
bästa snackset?
 
Ostbågar! Alltid ostbågar.
 
vad orsakade förra bakfyllan?
 
Studentveckan, haha. Det är så ofta jag dricker.
 
 
mat du älskar att ha hemma?
Ost, kyckling, ris, kryddor, pasta! Det klarar man sig fantastiskt långt på.
 
vad blir det till middag?
 
Ikväll blir det en vegetarisk taco! Vi har testa nya recept-vecka den här veckan.
 
 
mat du hatar?
 
I princip allt med skaldjur, ärtsoppa och kålpudding. (+ tusen andra saker, jag är otroligt kräsen)
 
om du bara fick äta en dessert för resten av ditt liv?
 
GLASS!
 
typisk skollunch?
 
Dåligt kokta potatisar, brunsås som stelnar när den blir kall och något till. Eller typ kålpudding.
 
 
vad är det knäppaste i din kyl?
 
Vet inte, antar dock att den hemgjorda limecurden är ganska knäpp!
 
och vad har du i grönsakslådan?
 
Ett äpple, gul lök, en halv rödlök, morötter, ingefära, två limefrukter, en citron, en tomat och citrongräs!
 
och ost?
 
Hushållsost, Grana Padano, Kvibille Ädel Grädd och eventuellt något mer (troligtvis mozarella).
 
 
bästa stället att handla mat?
 
Gillar Ica Kvantum på Emporia! Enorm affär, och de har typ allt. Har inte hunnit gå igenom alla roliga hyllor än, men det kommer. Även vår Ica på Möllan är rätt bra, de har lite mer udda saker, och en special-hylla med mycket veganska grejer och så. Plus några av de små butikerna omkring torget!
 
mat som du önskar du vore allergisk mot?
 
Skaldjur. Bra ursäkt för att slippa äta såna, hehe.
 
vem får äta från din tallrik?
Vem som helst som jag känner, jag äter gärna från andras tallrikar också om vi äter olika saker, hehe.
 
 


Vegetarisk Pizza

Återigen ett recept från inlägget jag la upp här. Den här gången är det en vegetarisk rätt, en pizza med bland annat tomat, champinjoner och ädelost!
 
 
Du behöver:
4 portioner
 
1 sats pizzadeg
1 pkt (140 g) Kvibille Ädel Grädd (eller annan ädelost)
8-10 champinjoner
2 tomater
200 g mozarellaost
1/2 burk soltorkade tomater
2-3 nävar ruccolasallad
2-3 msk ketchup
2-3 msk tomatpuré
 
 
Börja med att göra pizzadegen. Följ vilket recept du vill, jag följer ett ur en urgammal version av Vår Kokbok från typ 70-talet, men jag antar att alla degar är i princip likadana. Medan degen jäser, skiva champinjonerna, dela ädelosten i små kuber, skiva tomaterna tunnt och mozarellan i lagom tjocka skivor. Mozarellan ska vara tillräckligt tunn för att få plats på största delen av den utkavlade degen sen, man kan behöva mer än 200 g, beroende på hur stor sats deg man gör. Min räcker för en normalstor plåt ungefär. Skär de soltorkade tomaterna i 3-4 bitar beroende på hur stora bitarna är från början.
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en plåt. När degen har jäst klart, kavla ut den på plåten. Blanda tomatpurén och ketchupen i exempelvis ett litet glas, eller i en skål, och bre ut den över den utkavlade degen.
Lägg sedan på mozarellan, tomatskivorna, champinjonerna, de soltorkade tomaterna och slutligen ädelosten. Försök att sprida ut att jämt så att det täcker hela degen och sätt in plåten i ugnen. Grädda i ca 15-20 minuter och håll koll den sista stunden. Ta ut den tidigare om den börjar få färg.
 
 
Skär upp pizzan i lagom stora portionsbitar, vi brukar ta ca en sjättedel av pizzan för en portion, och sen ta en bit till efteråt. Lägg på valfri mängd ruccolasallad på varje bit och njut!
 

Den här pizzan blev faktiskt väldigt god, och jag skulle gärna göra den igen. Normalt sett brukar vi göra pizza med skinka och ananas, champinjoner och massor av ost, men den här är faktiskt godare. Det här är en av våra nya favoriter, helt klart!

Rosa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malmö börjar äntligen bli rosa!

Lax med Saffrans-tabouleh

Jag skrev ju för ungefär en vecka sen att jag skulle lägga ut lite recept, och det tänker jag göra! Först ut är laxen med saffrans-tabouleh, som vi mer eller mindre experimenterade fram, men som blev riktigt bra!
 
Du behöver
4 portioner
 
4 laxfiléer
4 dl couscous
1 pkt saffran
2 tomater
1 gurka
1/2 rödlök
ca 8 stora kvistar persilja
ca 200 g babyspenat eller andra gröna blad
4 dl kokande vatten
 
 
 
Börja med att tina laxen om den är fryst, att lägga fram den i tid är det absolut bästa, men i nödfall kan man sätta micron på hyfsat kort tid på ganska låg effekt. Sätt ugnen på 225 grader. Stek laxen på mellanvärme på alla sidor, och salta och peppra. Laxen ska ha ett tunnt lager som blivit ljust på alla sidor, inte mer. Lägg filéerna i en ugnsform och se till att de har lite plats och inte ligger kloss på varandra. Sätt in i ugnen och låt dem stå där i ungefär 15-20 minuter, beroende på hur stora de är.
Skär tomaterna i klyftor och kärna ur dem, dela dem sen i bitar, ca 5-6 bitar per åttondel av tomat. Skär gurkan i  halvor så att du har två långa bitar, skär dem sedan längs med en gång till så att det blir som superlånga gurkstavar. Ta ur kärnorna, och skär sedan i lagom stora bitar. Tänk fruktsallads-stora ungefär. Hacka persiljan fint, var noga med att ta bort så mycket stam som möjligt, eftersom den är väldigt hård. Jag trodde jag tog bort tillräckligt, men jag skullre rekommendera att ta bort i princip allt. Det gäller även babyspenaten. Spenaten kan skäras i bitar, dras i bitar eller lämnas som den är. Rödlöken ska hackas, men i inte för små bitar, lättast är att skära den i hälften, men inte som om man ska skiva den, utan åt andra hållet. Sen lägger man den med insidan neråt och skär fyra snitt rakt igenom, men lämnar delen som alla lager sitter fast i. Löken kommer sen falla isär för varje "skiva" man skär, och vara i ganska lagom stora bitar.
Koka vatten under tiden, och mät upp 4 dl couscous i en skål eller kastrull. Häll över saffran och häll på vattnet. Lägg på ett lock och vänta i ca 5 minuter. Blanda sedan ner grönsakerna och persiljan med couscousen för att göra taboulehn. Laxen bör vara klar ungefär samtidigt om man jobbat på lite, och då är det bara att lägga upp fint och äta!
Vi hade även en sås till, som bestod av ca en matsked uppvärmd honung, 2-3 dl creme fraiche och lite salt. Den bör stå i kylen en stund eftersom honungen är varm när man blandar den, men det smakar bra till! Andra bra smaker på en creme fraiche-sås är vitlök och curry. Tänk på att vad ni än smaksätter med, ha i lite, lite salt. Det tar fram smakerna bättre!
 
 
Nästa gång jag gör det här väljer jag bort saffranen, den gav inte så mycket smak som man hoppas på, och den funkar inte perfekt tillsammans med persiljan. Dock smakar det inte dåligt, jag tycker bara personligen att det är en smak för mycket.
Har ni några frågor om något, så kan jag förklara noggrannare. Jag vet inte hur jag ska förklara allt, för bredden och längden är alltid olika saker, men jag blandar så lätt ihop dem. Kommentera om det är något, helt enkelt!

RSS 2.0