Falukorv i Ugn

Recept / Permalink / 0
Ännu ett recept från det här inlägget kommer idag! Den här gången är det falukorv i ugn som blir nedskrivet, ett recept som jag haft i min familj länge. Den här rätten finns i många olika versioner, men här kommer den jag är van vid. Den serveras med potatismos och ketchup!
 
Du behöver:
4 portioner
 
1 falukorv (helst ekologisk)
1 äpple
ca 10 skivor valfri ost
ca 1 msk ketchup
ca 1 1/2 tsk senap (inte dijon, men vilken annan som helst)
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär snitt i falukorven, ungefär halvvägs igenom, så att den blir nästan skivad. Lägg den i en ugnsform. Skala äpplet och skär riktigt tunna klyftor av det. De ska vara max en halv centimeter på den tjockaste delen, och gärna ganska jämntjocka. Blanda ketchup och senap i en skål eller ett glas. Med en smörkniv, ta upp lite av ketchupblandningen och smeta i varje skåra av falukorven. Det gör inget om det hamnar på sidorna, men försök att få det att stanna på och i falukorven, eftersom det lätt bränner annars.
Tryck ner en äppelklyfta i varje skåra av falukorven och täck med ostskivorna. Blir det äpple och ketchupblandning över, lägg dem i ugnsformen tillsammans med korven. Äpplet underst, ketchupblandningen ovanpå och täck allt med extra ost.
Grädda falukorven i ugnen i ca 20 minuter. Det kan behövas lite mer tid, men håll koll så att ingenting bränner! Under tiden, gör potatismos enligt vilket recept som helst. Jag brukar koka ca 1 kg potatis, och sen blanda ihop med en elvisp i kastrullen tillsammans med en rejäl klick smör och ca 2 dl mjölk. Krydda med salt, lite svartpeppar och en hint av malen muskotnöt.
 
 
Jag tog inte många bilder på falukorven, men ungefär såhär ser den ut när den kommer ut från ugnen. Vi använde riven ost, men skivor stannar bättre på själva korven, så det är enklare. Försök också att skära ganska tunna skivor i korven, och ju längre ner, desto lättare att faktiskt få ner något mellan skivorna, men också större chans att den spricker hela vägen ner till bottnen. Min pojkvän brukar ha lök mellan skårorna när han äter det hemma, och det ska vi prova nästa gång!
Till top