Hjälpande Jul för under 150 kr

Idag är det ju första advent, och det börjar bli hög tid att tänka på julklappar. Många av oss har inte så mycket pengar, och vill ändå ge bort fina saker. Och vem känner inte den där personen som har allt, och inte behöver något mer? Här nedan kommer några förslag på hjälpande gåvor som man kan ge till just en sån person, eller varför inte till fler än en? Allting kostar mindre än 150 kr, och vissa saker under 75 kr.
 
 
För 100 kr kan du rädda 5 kvm naturskog! Superviktig skog som skövlas i Sverige idag för att plantera bland annat gran. Länk här.
 
 
För 130 kr kan du ge ett set fotbollsutrustning till tjejer som vill spela. Det stärker gruppkänslan, och de får något att syssla med på fritiden. Gåvan innehåller ett bidrag till bland annat skor och skydd. Länk här.
 
 
Hos barnfonden kan du hjälpa ett undernärt barn för ynka 100 kr. Pengarna går till förskolor och föräldrar i Kenya, så att de kan servera näringsriktig mat till barnen. Länk här.
 
 
Det här välkända armbandet för 100 kr ger pengar till Ung Cancer. En viktig organisation som stöder unga med cancer, eller unga med närstående som har cancer. Länk här.
 
 
En filt till ett barn eller en familj i Syrien. 61 kr per filt, och har man råd kan man ju skänka två! Mängder av barn och vuxna är på flykt i Syrien just nu, en filt gör mycket på natten. Har man lite mer pengar över finns det fler saker på samma länk. Länk här.
 
 
För 100 kr hos Rädda barnen får ett barn på flykt din hjälp med att få leka på en trygg plats i ett flyktingläger. Leken hjälper till med bearbetningen av deras upplevelser. Länk här.
 
 
100 kr hos Stockholms Stadsmission hjälper på närmre håll, och räcker till en matkasse såhär i juletider. Det finns många hemlösa i Stockholm, bland annat, som behöver hjälp. Länk här.
 
 
150 kr kostar denna snygga tygkasse hos Vi-Skogen. För varje kasse som säljs planteras inte mindre än fyra träd på platser där träden är livsviktiga av olika anledningar. Länk här.
 
 
För antingen 51, 72 eller 74 kronor hos UNICEF, kan man ge bort 60 doser poliovaccin, 10 påsar högenergimjölk eller 110 påsar vätskeersättning. Alla dessa saker hjälper barn i områden där det inte finns tillräckligt bra vatten och högt antal fattiga människor. Poliovaccinet kan rädda livet på 60 barn, vätskeersättningen gör att barn slipper dö av uttorkning och högenergimjölken hjälper nyfödda som inte kan ammas ordentligt. Länk här (poliovaccin) (vätskeersättning) (högenergimjölk).
 
Det finns även många andra organisationer man kan skänka och ge bort saker via, och alla de ovanstående har fler saker man kan ge bort, men då kostar det lite mer. UNICEF har mest att välja på, men alla organisationer hjälper antingen någon annan eller vår superviktiga miljö!
 
På tisdag tänkte jag dela med mig av annat som kan vara trevligt att ge bort, men den här gången i form av fysiska saker och inte gåvobevis. Stay tuned!

Skrivbordet!

 
Jag kom på att jag för säkert några veckor sen redan hade lovat en bild på hur det ser ut här hemma numera. Och det har jag ju glömt, dels att fota och dels att visa! Men en bild har jag, och den tänkte jag dela med mig av. Såhär ser alltså mitt skrivbord ut på kvällarna. För det mesta. Ibland finns där ingen dator och ibland lite fler prylar, men mest såhär.
 
En full tour av rummet kommer inom kort! Idag åker pappa hem, så i morgon har jag tid att göra saker som inte är sociala igen. Tills dess, håll ut! Bloggen är prioriterad numera, och jag tycker det är roligare än någonsin. Inte tänker jag överge det liksom!?

Sakmakarlistan

 
Den här fantastiska saken är tyvärr ingenting jag har kommit på själv. Men inte deppar jag för det! Sakmakarlistan är påkommen av två bloggare jag tipsade om i det här inlägget. Dessa två är Alicia och Jessica, och deras idé är ju genial.
 
I princip tänkte de att de behövde lite mer pepp att våga vara kreativa och skapa saker, och gick ihop i Stora Sakmakarutmaningen 2014. Jag hittade tyvärr detta lite för sent, så jag har inte kört hela året, utan börjar nu! Den går ut på att våga tro på sig själv när man gör saker, att försöka kalla det något annat än pyssel och att våga använda sitt allra finaste material, att sluta spara på saker för att "det kan vara bra att spara på det, jag vill kanske använda det senare" eller för att man tror att man ska ha sönder det. Hela idén bakom och mycket mer fakta hittar ni här på Alicias blogg.
 
Så nu har jag alltså hakat på, om än nästan ett år för sent. Här är min sakmakarlista för resten av året och tills den är avbockad!
 
 
Förtydligad:
1. Gör något av/med pärlor
2. Gör något av tyg
3. Gör något av garn
4. Gör något med tidningsurklipp
5. Gör något av valfri sorts lera
6. Gör något i datorn
7. Gör något med färg
8. Gör något av ull
9. Gör något av sånt du annars skulle slängt
10. Gör något nytt av något trasigt
11. Gör något till en present
12. Gör något med broderistygn
13. Gör något md en virknål
14. Gör något medvetet fult
15. Gör något av ditt finaste material
16. Gör något med tygfärg
17. Gör något med en limpistol
18. Gör något av ett fotografi
19. Gör något med en målarduk
20. Gör något av en strumpa
 
Jessicas lista kan man hitta här om man är nyfiken! Många saker är tagna från den, men jag har valt bort ett par saker och lagt till egna, eftersom allas skapande ser olika ut. Många tekniker hon testat intresserar inte just mig, och jag gissar på att det skulle vara ömsesidigt om hon tittade på min lista. Nu ska jag sätta igång och göra det här till något praktiskt och kul och verkligen anstränga mig för att bocka av allt på listan!
 
Hänger ni med? Man kan göra en kortare lista, eller en längre, och sen är det bara att köra!

Ett mellanmål

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apropå just det här inlägget - Hur svårt är det att fota just nu!? Minsta lilla idé man kommer på en halvtimme för sent så är det kört... Men oavsett detta, så kan man ju tack och lov ljusa upp foton rätt rejält i Camera Raw.
 
Såhär såg alltså mitt mellanmål ut igår eftermiddag. Lite ekologisk kokosmjölk över från söndagens kvällsmat, lite frysta hallon och svenska blåbär, och så en eko-banan! Ner i en behållare och mixa med stavmixern bara, så har man en grym smoothie, helt vegansk och massa nyttigheter i. Dock blev den lite väl syrlig för min smak, så rekommenderar starkt att man har i lite vaniljessens om man äger sån. Eller en större banan, min var mest ett tjockt skal, haha.
 
Imorgon kommer pappa och hälsar på ett par dagar, ska bli så himla mysigt! Men bloggen kanske vilar lite, så att jag kan umgås maximalt med honom när han väl är här. Vi får se, kanske hinner ställa in ett par inlägg till er. Annars återkommer jag helt enkelt på lördag kväll eller söndag förmiddag!

Att koka gryta

 
Dagar när man har tid kan man koka gryta! I det här fallet hade vi köpt hem grytbitar när de var billigare för nån vecka sen, och tog oss tiden att koka en skånsk kalops med pressad potatis till. Receptet finns i en bok jag fick i julklapp förra året, som heter Långkok av Jens Linder. Eftersom det blev så himla, himla gott, så tänkte jag dela med mig av receptet!
 
Skånsk Kalops
6-8 portioner
 
1,2 kg högrev utan ben (vi använde vanliga grytbitar, funkar fint)
4 gula lökar
smör att steka i
salt
vitpeppar
3 lagerblad
18 kryddpepparkorn
6 dl vatten
6 morötter
5 msk vetemjöl
2 dl vatten
 
Om du har färdiga grytbitar, se över hur stora de är. 3x3 cm är lagom för receptet, våra var väldigt stora och även om vissa bitar blev helt fantastiska, så var en del alldeles för stora och blev inte hundra klara. Har du en bit högrev så skär den i ungefär 3x3 cm stora bitar. Skala lökarna och skär i klyftor.
 
Salta och peppra köttet (viktigt! vi glömde detta och gjorde i efterhand), och bryn i omgångar i smör. Bryn även löken i smör. Vi gjorde direkt i grytan, men det står stekpanna i receptet, gör som ni själva känner blir bäst. Steker ni i stekpanna så häll lite vatten i den och häll skyn i grytan med köttet och löken. Lägg i lagerbladen och kryddpepparkornen. Häll på 6 dl vatten. Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.
 
Skala och skär morötterna i bitar under tiden. Efter de första 30 minuterna ska de i grytan. Sen ska grytan stå och sjuda i minst en timme. Vårt stod i sammanlagt två timmar, alltså en och en halv efter den första halvtimmen. Ju mindre bitar kött, desto mindre tid i grytan. Men alltså minst en timme med morötterna i grytan.
 
När köttet är riktigt välkokt, blanda mjölet i de sista 2 dl vatten. Rör tills alla klumpar är borta och häll ner i grytan. Låt puttra ytterligare 5 minuter och smaka av.
 
Servera kalopsen med antingen kokt potatis eller som vi gjorde, med pressad potatis! Kokas med fördel någon gång mitt i sista koket. Allt beror på hur stora bitar potatis man har, och hur lång tid grytan står på spisen. Avgör lite själva, men runt en halvtimme för våra potatishalvor!

Barnvakterna

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I lördags var vi ju då barnvakter åt två små kusiner! Deras föräldrar spelade i varsin orkester på varsitt håll, så vi höll koll på deras två barn under några timmar. Mest lekte vi i Lunds Stadspark, på den stora lekplatsen där, men sen lyssnade vi även på en av konserterna. Den minsta är inte med på någon bild här, eftersom han bara är ett år och därför inte direkt hoppar omkring på studsmattor, och det är svårt att ta en bild på någon bakifrån när denne bara sitter i en vagn. Men två barn vaktade vi i alla fall, och det var supermysigt! Helt klart något vi kommer göra igen.

Önskningar

 
Böcker - Adlibris // Lampa - ILVA // Handkrämer - Body Shop // Baby Lips - Kicks // Tekanna - Åhléns // Mönstrad Pläd - Åhléns // Vit pläd - IKEA // Rödmönstrad mugg - Åhléns // Blåmönstrad mugg - Lagerhaus // Tesil Robot - Lagerhaus // Pastamått - Lagerhaus // Veckorevyn 6 nr - Tidningskungen
 
 
Såhär ser alltså min önskelista ut för i år! Här finns mest inredning, köksprylar och kokböcker, men även lite kroppsvård och mys att ha nu i vinter.
 
Jag tycker det är viktigt att man tänker på vad man önskar sig, och vad man ger bort. Att man försöker ha åtminstone ett perspektiv per önskning eller gåva. Som här, jag önskar mig mest vegetariska kokböcker - eftersom jag vill ha fler alternativ att välja på när jag försöker laga mer vegetariskt och mindre kötträtter. Handkrämerna kommer från Body Shop som inte testar på djur, osv.
Nästan allt jag ska ge bort i år kommer ha någon del som är hemgjord. Oftast av saker som jag fyndat 2-hand, eller av sånt som jag sparat på mig under åren. Ekologiskt är också viktigt, om man har råd med det. Till vissa människor, som har allt de behöver och inte önskar sig prylar, så kan man ge bort medicin till fattiga i andra länder, eller kanske ett djur eller ett par träd? Det finns mängder av idéer, men det återkommer jag faktiskt till i ett senare inlägg!
 
Vad önskar ni er i julklapp?

Att greja med pärlor

 
 
 
 
 
 
 
Jag har mycket tid nu för tiden, eftersom jag varken pluggar eller jobbar. Jag har lite lagt min NaNo-roman på hyllan, och tänker att i år vinner jag inte heller, men den här kanske jag kan avsluta utan NaNo, till skillnad från den förra som jag bara la ner totalt.
 
Vad som däremot tar tid, och som kräver tid, det är julklapparna! Julklapparna, och en liten julklappskalender som jag och Eric gör åt varandra. 24 små julklappar, och sen en större på julafton också. Så varje dag är gränsen för vad saker får kosta 20 kr, så sammanlagt 480 kronor under hela tiden. Just jag har bestämt mig för att mest göra saker själv, så att mina 480 kronor mest går till eventuella material-inköp och inte färdiga prylar.
Därför lägger jag just nu mycket tid på pyssel, hantverk och annat pill och grejande som ju då ska bli antingen julklappar till folk, eller något till paketkalendern.
 
Och nu kanske ni undrar typ, "jaha, hur får du idéer till allt du ska göra då? Hur sjutton får man ihop 25 saker?". Och nej, det är ta mig sjutton inte så enkelt. Men här är Pinterest min bästa vän! Jag har pinnat saker på två konton i vad jag tror är snart tre år, så jag har en rätt stor bas med saker man kan hitta på och göra. Där finns så otroligt mycket, och mycket som känns både fånigt och fult, men man hittar även många guldkorn. Det tar dock tid, och eftersom allas smak är olika, så är det självklart inget som heter fint och fult som stämmer för alla.
 
Vill man kika in på min Pinterest, så finns den här!

Låt Vargarna Komma

 
Tänkte visa lite snabbt boken vi läst i bokcirkeln nu, Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. Jag själv hann inte läsa ut den i tid (tyvärr), men jobbar på det as we speak. Den handlar om June, som bor en timme utanför New York med sin storasyster Greta, mamma och pappa. Hennes bästa (och enda) vän är morbror Finn, men han är sjuk i aids och dör. Greta och hon var bästa vänner när de var små, men nu hatar Greta June, och deras föräldrar som jobbar som revisorer, har aldrig riktigt tid att umgås. June lär känna Finns "specielle vän", men deras mamma verkar hata honom.
 
Nu tänker jag dock inte berätta mer, men det här är en omskrivning av det som står på baksidan ungefär. Jag gillar verkligen den här boken, och tipsar enormt om den!
 
Startade även upp en ny kategori här till höger, som jag helt enkelt döpte till Böcker. Även om jag för stunden har svårt att hitta nya böcker jag vill läsa, så har jag alltid läst mycket, och man vill ju tipsa om de där guldkornen! Där kommer även alla inläggen om bokcirkeln hamna, och om jag skulle svara på annat om böcker, så hamnar det där det också.

Hösten enligt Instagram

Det var ett tag sen jag visade vad som hänt på min Instagram, och det är ju alltid kul att se saker som hänt på mer än ett sätt och fångat i enbart en bild! Vill man kika närmre på min Instagram, eller rent utav följa mig där också, så heter jag beahallberg där.
 
 
1. Vi hade vårt första riktiga bokcirkel-möte och pratade om första delen av Steglitsan. 2. Det var kanelbullens dag, och vi åt våra hembakta runt tio på kvällen, för det var då de var klara. 3. Jag tog en höstpromenad i stadens parker. 4. Jag testade på att brodera igen för första gången på evigheter!
 
 
1. Åt en färdig ICA-pizza till lunch och stress-läste i bokcirkelboken. 2. Hade ännu en träff med mysiga bokcirkeln! 3. En kladdkaka bakades efter otestat recept, supergott! 4. Vi möblerade om, och allt blev mycket mysigare.
 
 
1. Vi satte upp ett par ärvda tavlor och tände ljusslingan. 2. Solsken i oktober! Sen dess har vi inte sett mycket sånt. 3. Gudrun Sjödén-utställningen på Kulturen i Lund. 4. Hade mensvärk och åt mintchoklad.
 
 
1. Klistrade in saker i min ena Moleskine. 2. Vi testade IKEAs brunch, helt superb! Mycket bra tips. 3. Åkte hem över helgen och kom hem sjuk. Drack julmust, läste Harry Potter och undrade hur mycket snor som egentligen får plats i ett så litet huvud? 4. Fortsatte vara sjuk och skrev lite på min NaNo. Men mest åt jag skumtomtar och drack julmust.
 
 
1. Vi satte upp våra nya skrivbord och möblerade om ännu mer. Bilder på det kommer inom en snar framtid, det är ett löfte! 2. Kajsa kom och hälsade på! Vi åt bland annat på Jensens. 3. Och jag började julpyssla, men det har ni ju redan fått se mer av!
 
Och mer av detta får ni väl helt enkelt se en annan gång. Såhär har Oktober och November sett ut hittills, nu får vi se vad resten av November och sen även December har att erbjuda.

Början på jul-peppen

Nu börjar jag officiellt med jul-peppen, även om jag gjort det inofficiellt i ett par veckor nu. Jag planerar julklappar för fullt, julmusten flödar (nästan i alla fall) i glasen och skumtomtarna äts snabbt när jag har råd att köpa några. Ingen julmusik än, men jag jobbar på en jazzig lista i år, och tror att den kommer bli fantastisk! Mer då? Jag är frisk! Och mer pepp på livet än på länge. Bland annat har jag börjat på ett litet projekt jag tänkte visa er. Något som kanske inte ska bli vad ni tror när ni ser det här, men här är en sneak peak i alla fall!
 
 
 
 
 
 
 
 
Och ni ser rätt, det är en massa garnbollar jag jobbar på för tillfället! Sen de här bilderna togs i måndags, har jag gjort klart 7 stycken och därmed gjort slut på garnet jag inhandlat. Det ska köpas nytt så fort som möjligt, så att jag kan fortsätta på detta lite hemliga projekt... Som är en julklapp till en soon-to-be fyraåring. Det är vad ni får veta än så länge, ni får det färdiga resultatet när det är klart!
 
Hur sugna är ni på jul? Är det extremt, inte alls eller vill ni hellre vänta till i alla fall första advent? Berätta!

En 20-årspresent

 
I helgen köpte jag en två veckor sen present till min pojkvän, och igår slog jag in den! Under tiden tog jag några få bilder som jag hade tänkt lägga upp, men sen tänkte jag "Varför inte göra en gif?" och så blev det! Så här är en gif som går från bok -> inslagen i papper -> färdig inslagen present!
 
Han fick den när han kom hem från skolan och har redan läst lite i den, och han blev superglad. Och för att erkänna, när han är klar, så blir det nog så att jag läser den själv!

Tio frågor

Jag blev nominerad av fantastiska Sandra att svara på tio frågor och sen nominera tio andra bloggare att svara på tio nya frågor, och det tänkte jag att det är ju kul. Så nu kör vi!
 
 
1. Om du hade en konstutställning (med valfri teknik) vad skulle det vara för tema?
Antagligen en fotoutställning, eftersom det är det enda jag faktiskt kan ordentligt i konst-väg. Temat däremot är svårt, men jag började för ett par år sen på något som var någon sorts serie, med bilder på förstörda delar av min gamla hemstad, som kanske är något att ta upp igen!
 
2. Vilket snacks skulle du servera på vernissagen till ovan nämnda konstutställning?
Åh, jag är helt säker på att Polly är ett säkert kort (och sjukt gott), samt kanske skumtomtar om det är i december!
 
 
3. Hur ser det ut där du sitter just nu? (gärna en bild)
Det är min säng, så rosblommiga lakan från IKEA, ett högt fönster till höger, täckt av en lång, vit gardin. Till vänster ett sängbord med massa saker på, lite böcker, lite påbörjat pyssel och väckarklockan och en lampa. Framför mig ser jag de nya skrivborden och ytterligare ett fönster till höger. Till vänster rakt fram skymtar soffan, en bokhylla och byrån. Och det är faktiskt ett senare inlägg! Så fort jag hunnit fota i detta eviga mörker som täcker Malmö för stunden...
 
4. Hur skulle din signaturdoft dofta?
Det här är nog den svåraste frågan ever. Jag är inget enormt fan av parfym, för de flesta är så tunga och blommiga och träiga typ, och det passar andra, men inte alls mig. Men om jag får välja helt fritt, så vill jag ha lätta, fruktiga dofter och kanske en del citrus? Men helt ärligt har jag noll koll.
 
 
5. I boken om dig, vad heter det första kapitlet?
Första kapitlet heter kanske något i stil med "Tre veckor senare..." eller något liknande, eftersom jag föddes 3 veckor för sent, och dessutom med kejsarsnitt.
 
6. Vilken person i ditt liv har påverkat dig mest?
Jag skulle vilja säga mina föräldrar. De har trots allt uppfostrat mig, och det har ju format mig från start. Det finns en anledning till att jag är världens nörd, älskar naturen och att jag läser mängder av böcker. Samt den där lilla detaljen att jag samlar på typ allt.
 
 
7. Vilken är din bästa novemberlåt?
You Sent Me Flying/Cherry - Amy Winehouse. (klicka här för Spotify-länk)
 
8. Hur skulle du vilja att andra beskrev dig?
Åh, men usch. Sånt här har jag så svårt att svara på. Men jag skulle väl vilja att folk beskrev mig som glad, kreativ och smart kanske? Säkert en massa annat som man hoppas på att vara också, men jag kommer inte på något prick nu.
 
 
9. Vad tycker du att samhället (vi) skulle behöva fokusera mer på?
Det finns väl egentligen mängder av saker, men jag tror fullt ut på att vi behöver hjälpa de som inte kan hjälpa sig själva, och att vi behöver lägga mer energi och tid på att få fattiga mindre fattiga, och att sluta trycka ner folk av "lägre" klass, "fel" kön eller läggning, osv. Jag vill ha en bättre, jämställd värld.
 
10. Vad är du riktigt, riktigt bra på?
Det här är en sån där typisk fråga jag gärna skulle låta bli att svara på, om jag är helt ärlig. Jag tycker inte att jag är himla bra på någonting särskilt. Men det är ju lite jante, så om jag ska vara så osvensk som det bara går, så är jag ju faktiskt riktigt bra på att sjunga. Solosång i kören since aged 7 liksom.
 
 
Nu utmanar jag Sandra, Frida, Alicia och vem mer som nu läser här och vill svara på frågor! Här är mina frågor till er:
 
1. Vem var din största idol som barn?
2. Vilka är dina 4 absoluta Instagram-favoriter? Visa! (Eller blogg-favoriter, i brist på instagram)
3. Vad tänker du på prick just nu? Skriv 4 meningar om det.
4. Berätta ett minne från en dag när du var 10 år gammal, vad hände?
5. Räkna upp alla ingredienser som finns på den ultimata pizzan. Vad heter den?
6. Lägg upp en bild på din bästa vän. Vad är det bästa med hen? (eller på flera, om du inte kan välja)
7. Tipsa om något fint/bra/intressant/roligt du sett eller läst på sista tiden?
8. Vilken är din bästa högtid, och varför?
9. Om du fick drömma fritt utan hinder, var skulle du vilja bo?
10. Vilken är den största utmaningen du gett dig själv? Klarade du den?
 
 

Sjuk

 
Så jag har gått och blivit sjuk. Igår steg febern till 38.5 grader, och även om den är borta nu så sitter fortfarande snuvan, huvudvärken och halsontet i. Jag orkar i princip ingenting annat än att läsa Harry Potter och dricka julmust, så jag kommer helt enkelt överge bloggen tills jag är frisk igen.
Så, på återseende om vad jag hoppas är bara någon dag eller så!

20 år!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag fyller du 20 år, min fantastiskt fina, älskade pojkvän. Ett stort grattis och nu firar vi med hela den stora släkten!

RSS 2.0