Recept: Vegetarisk Pestolasagne

Recept / Permalink / 1
 
För någon månad sen började jag göra den här varianten på vanlig lasagne, som jag tycker är så himla god! Från början var den inte vegetarisk, men efter att Kajsa gjort ett par försök hemma efter att ha ätit den här, och tipsat om linser i tomatsåsen, så testade vi och här är alltså receptet jag följt!
 
Du behöver
Lasagneplattor
500 g krossade tomater
4-5 dl mjölk
2 pkt mozzarellaost
1-2 gula lökar
1-2 dl kokta röda linser
1 stor burk pesto (280 g)
ca 2-3 msk smör
ca 2-3 msk mjöl
2 dl riven ost
1 klyfta vitlök
salt, peppar, socker
 
Hacka löken och bryn den lite gyllene tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja i en stor gryta. Häll i de krossade tomaterna och koka upp lite. Salta, peppra och ha i en nypa socker, runt en halv till en tesked. Detta för att dra fram smakerna i tomaterna.
 
Gör en vanligt redning med smält smör, lite mjöl och vispa i mjölk tills det blir en ganska tjock, vit sås. Salta och peppra lite lätt, och blanda ner hela burken pesto.
 
Dela mozzarellan i bitar, det räcker att dra i den för att få lagom stora bitar. Det ska bli ganska många bitar, eftersom den ska läggas mellan alla lager och även ovanpå.
 
Sätt ugnen på 225° och blanda ner linserna i tomatsåsen. Börja göra lager i en form, ganska stor, och lägg i omgångar lasagneplatta, pestosås, tomatsås, mozzarella, om och om igen tills man inte får plats med fler lager. Lägg på den sista pestosåsen, den sista mozzarellan och sen den rivna osten överst.
 
Grädda cirka 25 minuter i mitten av ugnen och avnjut sen med lite mer pesto eller kanske lite ketchup om man gillar sånt! Lite syra passar utmärkt till den här lasagnen, eftersom den annars kan bli en aning stabbig.
 
Vad tror ni, blir det här helgens kvällsmat, eller kanske en framtida vardagsmiddag när man har mer tid? Blir många matlådor, så det är perfekt studentmat om man vill variera sig lite!
 
#1 - - natalie:

låter såå gott!

Svar: Det är det verkligen, testa vettja!!
Beatrice Hallberg

Till top