Monthly Makers December: Glas!

Hej igen älskade, älskade läsare! Min dator fungerar igen!! Ville bara utropa detta fantastiska direkt, eftersom jag ju varit utan min egen dator i mer än 2 veckor, och utan Erics dator i över en vecka nu. Hårddisken var inte trasig, men inte heller fullt fungerande, och pappa la ut lite (eller mycket i mina mått mätt) pengar på att få ut allt från den innan vi formaterade om den och installerade om hela skiten igen.
 
Men nog med tekniskt prat, för nu tänkte jag visa vad jag hittat på till månadens Monthly Makers-tema! Den här månaden har det som, förhoppningsvis, bekant varit tema glas, och jag hade ingen aning alls om vad jag skulle göra. Glas tilltalar mig inte särskilt mycket och jag får fortfarande inte upp någon självklar idé på vad jag skulle kunnat gjort. Lägg till att jag inte har haft tillgång till mitt vanliga förråd av material, och därför ville jag testa en sak jag sett på Pinterest ca tusen gånger; nämligen glow-in-the-dark-jars!
 
 
Det här är alltså en burk som temporärt lyser i mörkret! Ett enkelt DIY, men samtidigt något jag aldrig fått tummen ur att testa.
 
 
Man behöver en burk, glowsticks, en sax och mer tålamod än jag hade. Ta helt enkelt ett par glowsticks, bryt av den lilla glaspinnen som sitter i så att vätskan börjar lysa. Se till att inte klippa upp den först och sen bryta av den, för då flyger den iväg med vätskan och färgar saker i ditt hem... Jag talar tyvärr av erfarenhet.

Sen klipper man upp sin glowstick och smetar vätskan på insidan av sin burk! Sätt på locket och skaka lite så hamnar inte allt i bottnen, och så kan man ha den till... typ... nattlampa? Halloween-pynt? Ja, jag vet inte, lyser mycket gör den i alla fall!
 
Själv känner jag att detta kan vara det av allt jag gjort som är minst genomtänkt och definitivt minst användbart. Ska jag vara helt ärlig (och det ska man vara) så ställdes den ganska direkt i återvinningen när jag fotograferat den. Däremot kan jag tänka mig att barn hade tyckt den var väldigt spännande!
 
 
Om inte annat kan man ha den som spännande selfie-ljus!
 
Det här är alltså månadens bidrag till Monthly Makers! Alicia är månadens värd, och hon har nu bloggat sitt bidrag där ni kan länka era.
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Då kan du läsa mer här.
Vill du kolla in vår Facebook-sida så finns den här.
Vi finns även på Instagram på @monthlymakers, samt #monthlymakers, samt på Pinterest i en board där vi samlar alla bidrag i slutet av månaden.
 
Vi som håller i Monthly Makers och presenterar alla teman är: SandraMikaelaAliciaJessica AndersdotterJessica KarlssonAgnesElsa MariaEmelieAnnicaAnna MaríaBeata och så jag.
 
Vi hoppas självklart att ni deltar, hänger på eller i alla fall hejar på. Alla kan vara med! Det enda kravet vi har är att man ska ha påbörjat projektet på månadens tema efter månadssläpp. Så man kan skapa nästan vad som helst med andra ord!

Listan om 2015

Jag hittade den här klassiska sammanfattningslistan hos Flora, så jag tänkte att varför inte!? Jag gjorde den tydligen inte förra året, för då gjorde jag en ganska lång årssammanfattning som jag kanske, kanske inte kan göra i år. Men i år blir det först den här, så får vi se med resten!

 

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?

Jag blev en del av Monthly Makers, blev intervjuad för Hemma i HSB med Agnes, hade praktik på en förskola, hade ett sommarjobb som varade hela sommaren och inte bara några veckor, pluggade i Lund, gjorde en dagstur till Köpenhamn med Kajsa, klarade flera av mina nyårsmål, bloggade på två bloggar samtidigt, vågade lägga upp en bild på mig själv i badkläder, åt indiskt och tyckte om det, åkte till Stockholm själv, och säkert en hel massa annat jag glömt nu!

Vilka länder besökte du?

Eh, Danmark. Och Sverige, såklart...

Är det något du saknade år 2015 som du vill ha år 2016?

Struktur. På livet, på bloggen och i allmänhet antar jag. Inte måsten eller krav på mig själv, men en struktur där jag känner att jag hinner och orkar allt, och slutar skjuta upp allt till framtiden. Kanske även en vardag när jag inte sitter så många timmar framför datorn och gör absolut ingenting vettigt, flera dagar i veckan.

 

 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?

Oj, ingen aning. Jag har nog mer haft ett rätt lugnt år, än ett år med speciella datum faktiskt.

Vad var din största karriärsmässiga framgång?

"Karriär", haha. Det närmsta jag kommer är sommarjobbet, eller mitt Högskoleprovs-resultat kanske. Eller att jag hitills klarat alla tentor den här terminen?

Och din största framgång privat?

Att jag kom in på min utbildning och verkligen trivs, och att det fortfarande fungerar så bra att bo med Eric i vår lilla etta.

 

 

 

 

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat. Alltid mat. Vad skulle det annars vara?

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2015?

Eh, haha, jag har verkligen haft ett år där jag lyssnat otroligt lite på musik jämfört med tidigare perioder i livet. Kanske att jag får lista Fredagspodden med Hannah och Amanda som årets minne på ljudfronten?

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både ledsnare och gladare tror jag. Lite i olika perioder liksom.

 

 

 

 

 

Vad önskar du att du gjort mer?

Rest. Att jag hade valt att lägga pengar på en eller två resor hade gjort detta året bättre känner jag.

Den maträtt du åt oftast 2015?

Definitivt vår favorit: Pastasallad med soltorkade tomater.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?

Jag minns inte ens. Blev väckt med frukost och paket på sängen tror jag i alla fall, men efter det har jag ingen aning. Kanske gick jag till skolan, kanske hängde jag runt hemma? No clue. Vi kanske åkte hem till Falkenberg på helgen också?

 
 

Högsta önskan just nu?

Att världen ska lugna ner sig och bli mer mänsklig, både för mänsklighetens och naturens skull. Varför förstör vi så mycket?

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Mycket, antar jag. Men mest en resa eller två, lite semester och som sagt, en bättre och trevligare värld att bo i, tack.

Vad fick dig att må bra?

Vännerna, Eric, släkten och familjen, Netflix, pauser i livet och att skolan började gå bra igen.

 

 

 

 

 

Vem saknade du?

Farmor kanske mest, har träffat henne för lite i år.

Vad är du mest stolt över?

Att jag fick ett så bra resultat på Högskoleprovet och kom in på min utbildning!

 


Fyra favoriter: Julfilm

Så det gick några dagar, och jag antar att det får vara så när man är utan någon egentlig dator. Julen går mot sitt slut, men jag har i alla fall sett till att fotografera mycket, så att jag kan visa er här sen! Jag vet ännu inte hur jag gör med sammanfattningar av året, men jag kan tycka att det är så kul att det självklart måste bli något! Min dator går eventuellt att rädda, och min käre tekniske far har lyckats rädda allt material på den, förhoppningsvis inte skadat eller så. Det enda problemet är väl att det är extremt blandat i mappar och så, men det får väl vara okej ändå såhär i kaoset!
 
Men, nu testar vi en ny kategori här på bloggen! Jag har döpt den till fyra favoriter, för att fyra är ett sånt lagom antal, och för att det går relativt bra att komma på fyra saker, men ofta är svårt att bara välja tre eller att komma på fem eller fler. Låter det konstigt? Kanske lite, men så tycker jag ofta att det är i alla fall, jämna tal tilltalar mig.
 
Idag tänkte jag dela med mig av fyra julfilmer, som jag tror att de flesta har sett, antingen på TV, på Netflix, på bio, ja ni fattar... Jag vet att julen i princip är över, men kan man någonsin se för många julfilmer!? Nej, precis.
 
Åtminstone två av dem tror jag är rätt självklara för många, men här är också en nyare och en så gammal att jag inte kan få tag på den om jag inte... eh... letar reda på den på en plats jag självklart aldrig besöker på internet, hehe.
 
 
A Charlie Brown Christmas (1965)
För mig är detta en julklassiker. Den brukade gå på TV när jag var liten, men jag vet inte om jag tittat på fel kanaler eller fel tider de senaste åren, för den verkar inte ha gått på ett tag. Det är ju då självklart Snobben och Kalleponken som ska förbereda sig för julen. Kanske ett av julfilmsvärldens bästa soundtracks för övrigt, finns på Spotify!
 
Arthur Christmas (2011)
En ganska ny film som jag hittade på Netflix! Arthur är tomtens yngsta son, jobbar på brevavdelningen och kan namnet på varje barn som skickat brev. Hans storebror har.... moderniserat julklappsutdelningen och råkar missa ett barn. Man följer sen Arthur genom filmen när han försöker få paketet till den lilla flickan i England. För att vara en barnfilm är den ganska mörk, men samtidigt väldigt, väldigt fin. Väl värd att titta på!
 
The Holiday (2006)
Kanske klassikern av alla klassiker numera?! Den slår Love Actually alla dagar i veckan för min del. Jag kan se den när som helst på året, men minst en gång i december måste den ses! Två kvinnor byter liv över julen för att slippa undan männen de dumpat/dumpats av, den ena har ett hus på engelska landsbygden och den andra en lyxvilla i LA. Need I say more!? För övrigt den gulligaste relationen mellan en av dem och en liten gubbe som skrivit film förr i tiden, plus Jude Law i sitt kanske snyggaste moment ever?
 
Polarexpressen (2004)
Den här filmen blev jag nästan tvingad till att titta om i år av en av klasskompisarna, och alltså... Jag älskar den! Jag tror inte att jag sett den sen den kom, men den drar ju verkligen med sig julstämning! Att följa barn på väg till nordpolen i ett tåg med ånglok, räcker inte det egentligen? Supermysigt, fint och spännande från och till, och med ett ganska fint budskap, om man gillar sånt.
 
 
Nu undrar jag, vilka är era favoritjulfilmer? Alla har ju sina egna favoriter. Jag älskar julfilm i allmänhet, så alla tips som skrivs i kommentarerna ska jag definitivt titta på!

Den perfekta julen i listformat

Jag hittade denna grymma artikel på Metros (relativt) nya koncept Creative, en liten lista där Elsa Billgren svarar på hur hennes perfekta jul ser ut. Perfekt, tänkte jag! Och därför får ni nu njuta av mina svar och lite gamla, juliga bilder att väga upp med under tiden. Om ni missat det, så berättar jag i föregående inlägg här på bloggen om oturen med datorerna, och anledningen till varför jag kommer att ha dåligt med material ett litet tag framöver.
 
 

På kvällen innan julafton bör man:
Sätta upp och klä granen, och stöka runt med det sista innan julafton.

En perfekt julaftonsmorgon består av:
Ett litet paket att öppna som en förhandstitt på resten av julen, god frukost där jag slipper gröten och så Astrid Lindgrens Jul på TVn! Men de kanske inte sänder den längre...?
 
 
Favoritjulgranspynt:
Kanske min riktigt fula Lucia med lila hår som jag gjorde på dagis. Eller de små aporna av ståltråd pappa gjort.

Godast på julbordet:
Frågan är om det inte är efterrätterna ändå... Om jag slipper Ris á la Malta....

Jag firar jul hos:
Alla i hela släkten, ungefär. Erics far- och morföräldrar, mina föräldrar, Farmor, fastrar och farbröder, Erics föräldrar och antagligen någon mer som jag glömt nu. Det blir med andra ord ett himla flängande under juldagarna!
 
 
Mitt drömpaket innehåller:
Just nu är det kanske en ny dator, men den där dröm-kameran man aldrig kommer ha råd med, den hade inte heller suttit fel. (Och har heller aldrig funnits på någon önskelista, för den delen)

Ingen jul utan:
Familjen. Eller Karl-Bertil Jonssons Jul.

Slutligen – finns tomten?
Nej, men jag önskar att jag trodde det.


Krångel med datorerna

Alltid är det nåt, eller hur var det nu? Jag ska förklara vad jag menar. Jag vet inte om jag berättade att min dator kraschade för lite mer än en vecka sen? Men det gjorde den i alla fall. Min käre far försöker lösa mitt problem just nu, men det verkar som att hårddisken är trasig. Mer vet jag inte än.
 
 
Inga problem, det löser sig har jag intalat mig o en vecka och lånat Erics dator. Jag fick skjuts hem till Falkenberg i lördags och han kom efter på söndagen. Fast utan dator, för den blev stulen på tåget. Så nu är han varit nere i Malmö igen och krånglat med kvitton och sånt för att få tillbaka pengar på försäkringen. Turligt nog täckte vår hemförsäkring det mesta, men vissa saker går ju inte att få tillbaka helt enkelt...
 
 
Så nu står vi för tillfället utan dator. Tack och lov mejlade jag några bilder till mig själv innan vi åkte hem, så jag har ett eller två inlägg att skriva innan jag har slut på bilder och slut på redigeringsmöjligheter.
 
 
Tills vidare blir jag alltså en mycket tråkig bloggare med brist på bilder. Förhoppningsvis löser sig allt till det bättre och så är jag tillbaka fort med nya bilder och en liten årssammanfattning!

Monthly Makers Adventskalender: Enkel Rocky Road

Och så var det min tur att öppna den sista luckan i vår adventskalender! Det har varit så spännande och roligt att se de färdiga resultaten på idéer vi bara bollat lite mellan varandra, och att se den respons vi fått på kalendern!
 
 
Idag delar jag med mig av ett julgodis-recept som är både enkelt, smidigt och riktigt, riktigt gott! Du behöver bara ett fåtal ingredienser - 5-6 stycken för att vara exakt - och det går på runt 10 minuter + tid att stelna. Med andra ord något man hinner göra såhär de sista dagarna innan jul!
 
Du behöver:
100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
ca 200 g sötad kondenserad mjölk
15 g (eller ca en matsked) smör
1-2 dl salta jordnötter
1 1/2 dl blandade andra nötter (jag hade valnötter och hasselnötter)
2 dl mini-marshmallows
 
Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. När den är så gott som smält, häll i den kondenserade mjölken och smöret och blanda allt noggrant. Smöret ska vara helt smält och chokladen ska inte innehålla småbitar, smeten ska vara varm.
Hacka under tiden de större nötterna, och blanda ihop dem med jordnötterna och mini-marshmallowsen (vad heter det i plural egentligen?). Ta av chokladblandningen från spisen och låt den svalna en stund innan du blandar ner nötter och marshmallows i smeten. Detta för att dina marshmallows inte ska smälta för mycket och blanda sig med smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i en ganska liten form, gärna en kvadratisk, och häll på smeten. Se till att trycka ner den rejält och göra ett så jämnt lager som möjligt. Tryck sen på några extra marshmallows ovanpå och ställ den i kylen för att stelna - min stod över natten.
 
 
Nu börjar det roliga! Jag, som den perfektionist jag är då och då, valde att skära mina rutor med hjälp av linjal. Tycker man att det är skit samma så kan man skära lite hur man vill, såklart! Mina rutor blev 2x2 cm stora, men formen hade lutat i kylen så de är ändå olika stora...
 
 
Sen kan man exempelvis äta alla direkt, eller lägga dem i fina påsar och ge bort. Eller varför inte ställa fram dem på efterrättsbordet på julafton? Möjligheterna är oändliga med dessa små rutor! Sen bara till så att alla tål nötter, annars blir det en jobbig julafton....
 
 
Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av?
Kommentera med en länk eller maila info@monthlymakers.com - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier!
 
Igår var det Jess som la upp sin sista lucka, och jag har ju den sista idag, så jag tipsar om att följa hela kedjan tillbaka till starten den 29:e November! Glöm inte heller att kika in på vår Facebooksida för att hänga med i allt kul som händer där nu!

4x4 saker #5

Det är dags för en liten uppdatering som gäller vad jag hittar på för tillfället och vad jag planerar den närmsta veckan! Den här listan är en jag gjort förut, och som finns i fyra föregående inlägg. #1, #2, #3 och #4!
 
 
Här är ett te jag köpte i helgen! Än så länge har jag bara druckit en kopp, men det är helt klart lovande! Kanske lite, lite för naturligt sött för min smak, men ändå gott!
 
fyra saker jag ska göra idag
skriva paper
se ett par avsnitt av Bones på Netflix
läsa relevant info i min kurslitteratur
börja packa inför julen
 
 
Julklappskalendern är färdigställd! För en gångs skull var den nästan helt färdig innan december, och nu finns det inga dagar kvar att fylla längre.
 
fyra helgplaner
fira en 5-åring
åka hem till Falkenberg
få hjälp med min kraschade dator av pappa
ta en promenad på stranden
 
 
Mitt i allt tenta-skrivande tog jag mig lite tid att dricka något avslappnande (och gott!) och läsa lite tidning. Man måste ju ta paus då och då och fokusera tankarna på annat!
 
fyra saker jag lyssnar på
musikhjälpen i bakgrunden när jag pluggar
Julias perfekta jul-spellista
Erics skratt när han tittar på Youtube-videos
grannar som har högljutt sex flera dagar i veckan
 
 
Vi firade tredje advent med ett tänt ljus, pepparkakor och nybakta lussebullar, som faktiskt blev ganska bra. Lite hårda kanske, men smaken var i alla fall precis som jag vill ha dem!
 
fyra saker jag önskar mig
en vit jul
att alla tentor vi har nu och i början av januari går bra
att mitt paper blir klart i tid
att jag inte glömmer något viktigt i Malmö över julen
 
 
Vad önskar ni er just nu?

Julmarknadslördag i Malmö

Igår var det en riktigt välfylld dag minsann! Nästan så att detta kvalificerar för ett timme-för-timme-inlägg, men det tänker jag att jag gör ett av dagens händelser i stället sen.
 
 
Vi vaknade av den satta väckarklockan runt 10 och hämtade våra paket i paketkalendern. Sen gick jag upp och gjorde smoothie på hallon, banan, yoghurt och kryddor åt oss (supergod, ska göra om och lägga upp recept en annan dag!). Sen var det bara att klä på sig och bege sig ut. Eller helt ärligt? Det tog oss två timmar att masa oss ur sängarna när vi väl satt oss där med vår frukost-smoothie. Men ut kom vi i alla fall!
 
 
 
 
Först hamnade vi på Mitt Möllan, där det var marknad! De har öppet idag också, förresten. 11-17, om jag inte förstått fel. Vi tog ett varv och blev lite stressade av allt folk, men mitt öga fastnade på trycket till vänster i bild. Till slut blev det faktiskt så att vi köpte det där! Vill man kika lite så finns konstnärens hemsida här. Det låg även en gulli hund under hennes bord!
 
 
På väg därifrån tog vi oss också förbi torget, för att handla grönsaker och frukt, och så lite dekoration! Vi köpte några kvistar järneksbär, och något som jag fått för mig heter Buxbom, kan någon bekräfta eller dementera detta? Nu står de i alla fall i en vas på en förvaringsbänk i hallen och ser juliga ut.
 
 
Sen tog vi bussen över halva stan, men det var så ljust vid busshållplatsen att alla bilder blev urfrätta, så de fick jag ge upp helt. Fram kom vi i alla fall till området mellan Värnhem och eh... stan? Jag vet inte vad det heter, men Caroli-kvarteren kanske det räknas som alltihop? Vi letade oss fram längs den stora vägen bussen går på i alla fall, och kom hit!
 
 
Jag har nämligen sett detta stället på instagram, och blivit otroligt sugen på att åka hit. Jag menar, 10 TUSEN växter!? Det otroliga är att det ligger i källaren alltihop, mycket häftigt, och antagligen tar den där källaren upp hela huset den ligger under. För den är helt enorm och innehåller allt från växter till krukor och japanska koi-fiskar!
 
 
Sen är den uppdelad efter olika världsdelar och/eller länder! Hur bra det stämmer med floran i de länderna? Oklart, men det kanske det visst gör! Här kostar allt från 10 kronor till typ 500, det var det dyraste vi hittade ett träd för i alla fall. Vi ska hit igen en annan gång när vi planerar att köpa nya växter!
 
 
Men sen gick vi de två kvarteren bort hit i alla fall, för det var vårt egentliga mål! Jag hade fått nys om den här marknaden, som också har öppet imorgon 10-16, och att det skulle vara mer hantverksinriktat! Nu var det kanske inte sådär superinriktat på hantverk, men lite mer än inne på Mitt Möllan i alla fall! Jag kikade på några ljusstakar i keramik, men till slut blev det bara en surdegslimpa från det lilla bageriet i huset.
 
 
Men juligt var det i alla fall! Och brödet var otroligt gott, vi åt det till kvällsmat igår. Eller ja, inte hela såklart! Pattiserié David heter bageriet om någon är nyfiken, ligger mitt emot Caroli!
 
 
Sen var vi väldigt hungriga, för vi hade bara fått i oss den där smoothien på hela dagen och lite frukt på torget. Men vi hamnade här först! Teministeriet heter det och ligger inne på Caroli. Jag köpte ett julte med smak av bland annat mandel, kanel, aprikoser och ros om jag inte minns helt fel. Ska testa det senare idag hade jag tänkt!
 
 
Sen valde vi cafét utanför för att äta, men de hade slut på mat, så vi tog varsin smoothie. Tyvärr var de sådär, de smakde mest mjölk och inte särskilt mycket frukt alls. Så vi köpte fika, åkte hem och så hade vi tänkt baka.
 
 
Mne klockan var lite mycket för att börja ta tag i lussebullebak, så jag tog tag i disken i stället! Fick hjälp av Eric med att torka, och så valde vi att äta mackor i stället för lasagne till kvällsmat - hungriga och trötta som vi var.
 
 
Kvällen avslutade vi med att spela en omgång Carcassone, som Eric vann med 6 poäng... Ytterst irriterande. Dagen innan vann han med 9 poäng dessutom, så jag känner att jag måste nog kämpa ytterligare lite till för att vinna nästa omgång!
 
Sen gjorde jag en smet till saffranspraliner, men de är inte klara än, så de får ni se en annan dag! Allt som allt var det en otroligt fin dag, och Malmö levererar verkligen julstämning trots bristen på snö och så.
 
Vad har helgen gett er för minnen hittills?
 
Förresten! Ni glömmer väl inte bort att kika in hos Alicia och se vad månadens Monthly Makers-tema är!? Gör det nu direkt så ni inte glömmer!

Det senaste och den kommande veckan

Jag vill börja med att tacka för alla fina kommentarer jag fått på sista tiden! De värmer verkligen inifrån, jag blir superglad!
 
Sen vill jag fortsätta med att berätta att min dator bestämde sig för att lägga av. Vi gör vad vi kan för att rädda bilder och filer, men än så länge går det sådär. I värsta fall får jag ta hem den och så får min datorkunniga pappa titta på den. Då har jag den inte förrän tidigast runt slutet av nästa vecka eller början av jul-veckan. I bästa fall löser det sig redan nu i helgen och så ska jag se till att göra den där backupen man alltid pratar om att göra...
 
I alla fall! Jag har lyckats installera en test-version av Photoshop på Erics dator, så jag kommer kunna låna lite plats här att föra över bilder och redigera på. Bra va!? Så allt verkar lösa sig helt okej än så länge, trots tekniskt strul.
 
 
I mitten av veckan tog jag en tur på stan, eftersom vi hade en dag när vi var helt lediga. Jag lyckades på några timmar att fixa klart de sista paketkalender-paketen till Eric, en julklapp till pappa och en julklapp till svärföräldrarna! Inte illa, säger jag. Ett stort plus med att göra det på eftermiddagen är ju dock detta på bild. Nämligen att Malmö är så vackert såhär i juletider! Det märks att de anstränger sig med ljussättningen av innerstaden, för det är alltid så vackert där.
 
 
I helgen väntar några julmarknader, en tur till Gustav Adolfs Torg för att se vad som finns där i år, lussebullebak, lite julgodisfix och så vila och sällskapsspel! Allt det där man måste hinna med, med andra ord. Under den där vilotiden ska jag också försöka hinna med att redigera lite bilder från sagda evenemang, samt skriva på ett paper som har deadline nästa torsdag. Tack och lov att jag är mästaren av prokrastinering, för jag hade inte börjat skriva än. Hade jag gjort det hade det varit på min dator som jag ju inte kommer åt just nu.
 
Så nu när jag har svårare att blogga lika frekvent här hoppas jag att ni ändå kikar in och berättar vad ni har för er! Vad ska ni göra i helgen till exempel? Kanske har ni något spännande som händer i Malmö-trakten som jag inte får missa!?

+ & - #2

 
+
Det är inte långt kvar till jul
Jag har snart införskaffat alla årets julklappar
Det kommer en julspecial av Downton Abbey
Eric är världsbäst och köper choklad åt mig när jag har mensvärk
Vi åker snart hem till Falkenberg igen
Jag känner mig allmänt väldigt glad
Julkalendern är mysig och fin
Paketkalendern är nästan helt 100% färdig
Jag ska snart åka skidor för första gången
Mina klasskompisar äger
 
-
Jag tror att jag har d-vitaminbrist = jag är supertrött hela tiden
Skolarbetet börjar snart lägga sig på hög igen i slutet av terminen
Jag är stressad över alla småsaker jag måste hinna
Snön kom och försvann
Jag ska snart åka skidor för första gången
Hösten bara försvann tidsmässigt
Snart kanske vi splittras i klassens tjej-gäng pga gruppindelningar
Det verkar bli en grå jul i år igen

Left Overs November

Så var det dags för ännu en omgång left overs! Denna gång en ganska kort en, eftersom jag verkligen inte fotograferat särskilt mycket i november. Det verkar bli så varje år, så det är väl inget jättekonstigt med det, och jag antar att mycket beror på vädret, mörkret och kylan. Det för med sig sån ovilja och möjlighet att fotografera, och jag blir alltid så nere såhär i slutet av hösten.
 
Oavsett, så tycker jag vi kikar på vad jag hade för mig i November! Jag känner att jag ändå varit mest i skolan, men att jag missat att ta med mig kameran dit...
 
 
Månaden började ju, som jag redan skrivit om, med en brunch på Strandbaden i Falkenberg för att fira Eric! Av någon anledning ratade jag dock denna bilden då, nu tycker jag den är ganska fin ändå!
 
 
Månaden fortsatte med en otrolig massa skrivande. Jag och Ida satt flera dagar vid varsin dator och videochattade och skrev, och ett par gånger lyxade jag till det med en rejäl frukost att äta under tiden. Här bland annat ägg, yoghurt, juice och en kopp te.
 
 
Jag började jobba på ett inlägg om min Bullet Journal, som jag hoppas snart kommer upp! Jag planerar att byta bok, så antagligen blir det nya bilder på den i stället för den här gamla som helt ärligt inte ser ut precis som jag egentligen vill. Men som sagt, det kommer!
 
 
 
En lördag testlagade vi en trerätters för att se om den blev bra inför en helg för ett par veckor sen. Vi gjorde bland annat den här spännande, gula soppan! Faktum är att jag tycker den blev riktigt, riktigt bra.
 
 
 
Receptet kommer från en blogg som vunnit matbloggspriser i år, och det var också så jag hittade den någon gång i början av månaden. Det är en Potatis- & purjolöksoppa med saffran, recept hos Trattoria.
 
 
Någon dag när jag satt och grejade vid skrivbordet fick jag tydligen för mig att fotografera vår ena monstera nerifrån. Antagligen var det mer för piedestalen, men vem vet? Fin är den i alla fall! Faktum är att jag skrev ett inlägg om den när vi fick hem den för ett år sen.
 
 
En annan (eller kanske samma) dag vid skrivbordet hade jag tänt ljus med lukt av karamelläpplen och satt och gjorde gårdagens luck-pyssel till adventskalendern med Monthly Makers! Den här och några bilder till ratades dock till fördel för mer... juliga eller tydliga bilder.
 
 
Sen hängde jag ju upp allt i granen! Vi har en liten plastgran från IKEA som ser otippat riktig ut för att vara en plastgran måste jag säga. Kanske för att jag är van vid en helt annan sorts plastgran än en som har "riktiga" barr, haha. Men såhär på bild tycker jag verkligen den ser äkta ut! Den är lite sporadiskt pyntad just nu, men lamporna tycker jag sitter himla bra i alla fall!
 
 
Sen avslutade jag och Eric november på bästa sätt - med att tända första ljuset i adventsljusstaken och fika adventsfika!
 
 
 
Vi hittade förra årets lussebullar i frysen, men de smakade förfärligt av något som luktade i frysen innan vi frostade av den. Men vi drack julmust, och åt pepparkakor och skumtomtar i alla fall! Och dagen efter kom mamma med nybakta lussebullar, så det gjorde egentligen inte så mycket.
 
 
Själva staken har jag pyntat med hjälp av en drös gamla julgranskulor som jag lagt i botten på den. Den såg så tom ut nämligen, och Slöjd-detaljer hade slut på vitmossa när jag gick dit och kollade sist, så jag hade inte så mycket annat att lägga i. Idén fick jag från ett skyltfönster på Lagerhaus faktiskt!
 
Och så tog november slut och var otroligt fin och lite händelselös kanske? Men så är det väl såhär innan december drar igång och efter att hösten slutat vara sådär idylliskt fin... Idag ska jag dock införskaffa d-vitamin-tabletter, för att se om det är d-vitaminbrist som gör mig så trött hela tiden. Förhoppningsvis är det därför!
 
Vad gjorde ni för fint i November? Skriv en liten kommentar, så kanske jag sammanställer ett litet inlägg med alla fina grejer om det kommer in tillräckligt många!

Monthly Makers Adventskalender: Superglittriga julgranskulor

Idag har det blivit min tur att öppna dagens lucka i Monthly Makers adventskalender! Jag har fixat till ett gäng julgranskulor i olika färger med glitter, för att de ska passa varandra bättre i granen. Allt gjort med enkla medel och för (nästan) inga pengar!
 
 
Detta behöver du:
 
Julgranskulor
Glitter
Någon form av flytande lim
Pensel
Bunke
Ev. nål och tråd samt något att hänga upp kulorna i för torkning/ett papper att torka kulorna på
 
(Dammsugare)
 
 
1. Ta en julgranskula, håll den i handen och måla ett tjockt lager lim på den. Se till så att limmer täcker, jag upptäckte att det blev små "hål" i limmet här och var ibland.
 
2. Håll kulan över en bunke och strö över glittret, snurra kulan under tiden så att det hamnar över hela.
 
3. Skaka av den och lägg eller häng den att torka någonstans.
 
4. Upprepa med samtliga julgranskulor!
 
 
 
Se även till att få glitter exakt överallt! För det kan vara bra att veta att det hamnar prick överallt, och följer med en vart man än går. Därav dammsugaren i listan här uppe, den kommer definitivt att behövas efteråt!
 
 
Jag tycker själv att de passar så fint i granen eftersom de glittrar till både vid solljus, lampljus, öppen låga och de små ljusen i granen! Ett mycket välkommet inslag i vår lilla lägenhet, med andra ord. Det går fort, det ser bra ut och det kostar inte mycket mer än det man har hemma eller kan fynda på tillexempel Myrorna eller Emmaus i pengar + en liten flaska lim och en liten burk glitter. Allt som allt tror jag att jag la ca 50 kr, men glittret räcker ju till många fler projekt i framtiden!
 
◀︎ Annica öppnade gårdagens lucka, och imorgon får vi se vad för finurligt som gjorts hos Alicia! ►
 
 

Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila info@monthlymakers.com - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! Hela listan med luckor hittar ni här

Vi som håller i Monthly Makers adventskalender är jag, AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataElsaJessJessica, Mikaela och Sandra!


Paketkalender och recap

Vart tog veckan vägen? Helt seriöst alltså, den bara försvann verkar det som. Men det är kanske så det är i December, att veckorna bara flyter iväg och så är det jul, nyår och så börjar nästa år innan man ens har hunnit tänka på det?
 
Oavsett om det är så eller inte, så har den här veckan förflutit otroligt fort, och jag förstår knappt att det är fredag redan! Idag går jag i skolan mellan 8 och 17, och därför införskaffade jag en del proviant igår efter skolan. Jag har alltså bunkrat upp med saker att äta för att hålla blodsockret och förhoppningsvis koncentrationen uppe. Om det funkar? Det tvivlar jag på, men föreläsningar hela dagen är det i alla fall, och de verkar spännande också!
 
 
Sen tänkte jag prata lite om det där med paketkalender! Ni som följt mig länge kanske har koll på att jag varje år får små paket varje dag, och även ger Eric små paket? Om inte så har vi alltså en liten paketkalender vi fixar åt varandra! I år har vi en budget på 20 kr per dag, eller 480 för hela månaden, och det har fungerat otippat bra att hålla den faktiskt.
 
För en gångs skull är jag ute i ganska god tid och har bara 4 paket som fattas och ytterligare 3 som inte är inslagna - tackar mig själv för att jag började planera i augusti i år och inte november som tidigare år, haha. Hittills har han fått en sovmask med roligt motiv, ett lypsyl, en handkräm och idag får han en fotoremsa han kan ha som bokmärke! Lovar förresten att sammanfatta årets paketkalender och tipsa om saker man kan lägga i en sån till kommande år.
 
Nu är jag dock nyfiken - vad gör ni i helgen? Har ni storslagna planer på fester och middagar och adventsfikor, eller tar ni det lugnt i regnrusket och stormen med böcker, filmer och mys? Berätta vettja!

Christmas Wish List 2015

Nu när det officiellt är första december tycker jag att det är dags att avslöja årets önskelista minsann! I vanliga fall är jag den typen som planerar och funderar i flera månader på vad jag vill ha, men den här julen började jag faktiskt väldigt sent - till mina föräldrars förtret, haha. Det blir en jul där jag hoppas på praktiska saker, snarare än saker som jag inte vet om jag kommer använda någonsin igen, som jag tyvärr önskat mig då och då förr om åren.
 
 
 
Strykjärn från Philips, Tygkasse från Designtorget, Sopset från Iris Hantverk, Pläd från Åhléns, Djupa Tallrikar från Rörstrand, Love Tag i silver från Jane Kønig, Prenumeration på Historiskan, Vad sa Yoko?-spel från Historiskans hemsida, En giftcube från Body ShopFrukostbricka från Iris Hantverk.
 
Och det där är stort, som smått, vad jag önskar mig i jul! Mycket är sånt vi känner att vi inte har, som ett strykjärn och en strykbräda, eller djupa tallrikar i samma fina mönster som våra större tallrikar. Annat är mer för min egen glädjes skull, som tygkassen, tidningsprenumerationen eller Body Shop-grejerna.
 
Vad står högst upp på era önskelistor? Jag är otroligt nyfiken på vad andra kan vilja få/behöva i år!

RSS 2.0