Era Bidrag: Avtryck

Det är dags för månadens sammanställning av Monthly Makers, och det blir andra årets första sammanställning! Jag är otroligt glad över hur många bidrag vi fått in den här månden, och kanske framförallt alla nya deltagare! Att det tillkommit så många nya deltagare är framförallt superkul, det ska bli spännande att se vad ni hittar på resterande månader. Och så kul att ni som var med förra året hänger på i år igen! Ju fler som skapar, desto bättre.
 
Jag vill också börja med att tacka för alla fina kommentarer på mitt bidrag. Jag blir otroligt glad av att läsa dem, och går in där och kikar för lite vardagspepp ibland! Men nu tänker jag att vi hoppar direkt in på det allra roligaste: alla fina, roliga, smarta och bra (och övriga trevliga adjektiv) bidrag som kom in på månadens tema!
 
 
 
Ett av de populäraste bidragen den här månaden måste varit tryck på tyg av olika slag! Här ovan har vi Elins cykel-portmonä och Skuggsidans tröjtryck om psykisk hälsa som jag tycker är otroligt viktigt.
Andra som tryckte på tyg var bland annat jag, Alicia som tryckte Rorschachtest som hon sen broderade på, Ronette som tryckt Seth+Summer på en tröja
 
 
 
Även andra sorters tygtryck har kommit med! Som här, där Mikaela tryckt med transferpapper på ett linne, och hos Jessica som gjort ett avkok på rödkål som hon sen tryckt med tallkvistar på tyg. Även Tyg och Otyg tryckte på textil och det blev en triangelmönstrad tröja!
 
 
Ett annat spännande bidrag som kommit in är detta! Anni har nämligen gjort en chokladskål med avtryck av bubbelplast! Mycket nytänkade och roligt. Även hos Hem och socker kan man hitta ett ätbart bidrag, i form av tryckta kakor med russin och choklad.
 
 
Djurs tassavtryck har varit en annan populär tolkning! Här uppe ser vi Stinas tassavtrycks-memory av träknappar. Mycket fyndigt! Ett annat bidrag med tassavtryck som tolkning finns hos Ruth, som gjort ringar av ståltråd med tassavtryck. En annan sorts tassavtryck har Annica gjort, när hon tryckt sin sons fötter i lera för att göra gipsformar av dem!
 
 
Ett nytt inslag av kreativitet har varit den poetiska delen i gruppen! Wilda har valt att tolka genom att först skriva en dikt, och sen skissa upp ett porträtt i kol! Även Vicky har tolkat temat med hjälp av ord, och har skrivit en text på engelska.
 
 
 
Några har valt att delta med bidrag som är rent fotografiska, men där många även handlar om avtryck från platser de besökt eller minnen de har. Alltså psykiska avtryck snarare än den fysiska tolkningen. Ett sånt bidrag kommer från Jess, som fotograferat omgivningen kring sin uppväxtplats i Källsjö, och Lisa som valt att göra en kombination av foto och faktiska avtryck från änders fötter i isen.
 
 
 
 
En annan sorts psykiskt avtryck som finns hos många är stress. Därför gjorde Sofia en liten zenträdgård som man kan kratta i olika former för att behålla sitt lugn.
 
 
 
Att trycka bokstäver har också varit populärt! Här ser vi Lindas nyckelring med ordet garage på, och Lenas spännande tryckteknik där hon tryckt bokstäver i ljus och sen dragit färg över!
 
 
 
Hanna tryckte kaktusar med suddgummistämpel, Anna María tryckte på specialpapper och vek en plånbok,  Sandra gjorde en egen tapet inspirerad av Fine Little Day, HojnaSandra tryckte tassavtryck med potatis, Snnderligheten gjorde en serie bilder på temat, en annan Sandra tryckte eget mönster på paketpapper, Wiqtoria gjorde klart en låda med dolda mekanismer, och Tisteldrake gjorde en tryckt tygkasse.
 
 
 
Olika sorters tryck på papper har även förekommit. Här har vi Klara som gjort egna planscher och Julia som tryckt motiv på gamla boksidor med hjälp av en skrivare
 
 
 
Ett annat ganska populärt sätt att tolka avtryck på har varit med olika sorters potatis- och linoleumtryck. Även suddgummin och andra mjuka ytor har använts för att skära ut stämplar ur. Här ser vi Matildas potatistryck på ett skrivblock.
 
 
Avtryck kan ju vara så många saker, här är exempelvis Sandydowns ljuslykta i betong med stjärnavtryck.
 
 
 
Och så kan man ju tolka det med ett egengjort mönster, som Frida har gjort! Här ett grönt lövmönster som jag verkligen gillar. 
 
 
 
Om ni upplever er glömda - snälla kommentera då så lägger jag in er i inlägget! Som ni alla vet kan 60 länkar till olika personer bli lite mycket ibland, och jag hoppas innerligt att jag fått med alla, men det går ju inte att garantera 100% säkert. Så hojta om du känner dig bortglömd!
 
Har du missat vad Monthly Makers går ut på? Klicka då här för en presentation. Följ oss gärna på Facebook, instagram och pinterest också! Eller använd #monthlymakers på sociala medier!
 
Vi som håller i Monthly Makers och hoppas att du ska skapa med oss resten av året är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatrice (jag!), ElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda!

Som en skoldag kan se ut (när man börjar sent)

Jag tänkte att andra lägger ju upp inlägg om hur deras jobbdagar kan se ut, och det lär jag aldrig någonsin kunna göra. Detta såklart för att när jag väl börjar jobba sen hamnar jag på förskola, och där får man verkligen inte fotografera vad man hittar på på dagarna, förutom det man måste dokumentera för själva arbetet. Men så länge jag pluggar kan jag ju faktiskt visa precis vad jag hittar på under "arbetstid"! Så det tänkte jag att vi skulle göra.
 
Jag vill poängtera att jag valde en dag jag började sent av en enda anledning - jag har mer tid och i januari existerar inget dagsljus före 9 på morgonen. I typ april kanske det kommer en uppdaterad version med hur en vanlig dag ser ut om jag börjar tidigt, men det får vi se då helt enkelt.
 
 
Jag började dagen med att inte äta frukost direkt. Vi har precis köpt en råsaftcentrifug, och jag tycker det är så kul att experimentera på morgonen! Den där superorangea juicen hade jag faktiskt 7 frukter och grönsaker i, nämligen: 1 äpple, 1 apelsin, 1 morot, 1/2 citron, 1/4 ananas (typ), 1 selleri-stjälk, samt runt 25-30 gröna vindruvor. Blev supergott och kändes bra i magen. Mättade mer än köpejuice liksom?
 
 
Sen rensade jag lite på sängbordet, njöt av sovmorgonen och av mina första tulpaner för året. Och så knäckemackor med goudaost också!
 
 
Sen fick jag nästan springa pga glömde bort tiden (något som händer för ofta i mitt liv, helt ärligt alltså), för att hinna med bussen till stan! Jag skulle nämligen möta upp denna pingla för en lunch!
 
 
Vi hamnade på Tusen&2, som ligger vid Lilla Torg. Jag har varit där en enda gång tidigare, men då hamnade sällskapet jag var i i källaren - sämsta ljuset ever med andra ord. Även den här gången hade vi lite otur med just det där ljuset, men vi satt i alla fall helt okej till!
 
 
Inte stans bästa burgare, men helt klart en av de bättre jag ätit i Malmö! Finns dessutom på två ställen - Lilla Torg och Möllan/Spångatan typ, vilket är bra om man är i något av de områdena! Vi tog varsin ostburgare med potatistillbehör och varsin läsk för ett överkomligt lunchpris.
 
 
Sen var det dags för föreläsning! Vi sitter i den mest absurt stora salen när vi har föreläsning, eftersom vi i helklass är över 250 elever på förskollärarprogrammet. Igår passade jag dock på att fota lite i pausen! Jag har sällan med mig kameran till skolan, vilket ju är lite tråkigt egentligen.
 
 
Det här är för övrigt en liten del av mitt finfina gäng<3. De var lagom på att bli fotade just idag, men ljuset var ändå så så dåligt i salen att jag gav upp efter bara några bilder.
 
 
Vi hade tre föreläsningar i en den här gången, så vi skulle suttit 4 timmar egentligen. Men efter två timmar kände vi allihop att nej, den här föreläsaren som ska hålla nästa halva har vi haft förut och vi kan göra något bättre av den tiden. Det kanske låter lite respektlöst, men hon är bra på att göra powerpoints så man kan verkligen lägga den tiden utanför skolan om man inte kan koncentrera sig på föreläsningar. Så vi gick i pausen för att fika hela gänget.
 
 
Vi har en tendens att hamna på Espresso House, haha. Det kanske är för att såna ploppar upp precis ö.v.e.r.a.l.l.t. i Malmö just nu, men mest är det nog för att de flesta av oss gillar vad de har.
 
 
Den här gången tog jag en belgisk varm choklad och en morotsmuffins. Måste säga att jag gillade pepparkaksmuffinsen bättre, den var söt den med, men den här var bara.. en sockerchock faktiskt. Chokladen var också sådär, men så kanske jag borde satsat på té i stället, haha.
 
 
Vi satt i alla fall där i två timmar, medan ett par av oss droppade av under tiden. Allt som allt en otroligt, otroligt mysig eftermiddag med det bästa gänget jag vet! För övrigt tycker jag att just den här Espresso House är en av de snyggare jag varit på - den ligger på ena hörnet av Stortorget. Gillar inredningen och att den inte är så mörk som de ofta är. Lite öppnare liksom, och det gillar jag ju!
Och sen dog kameran. Mitt i en bild. Shit happens liksom? Den är laddad igen nu i alla fall!
 
Och det var en... ganska ovanligt vanlig dag i skolan för min del. Inte för att vi fikar och lunchar så himla ofta, men tillräckligt för att det inte ska vara ovanligt.
Hur ser en dag ut i erat liv? Studentliv eller arbetsliv spelar ingen roll, jag är jättenyfiken på vilka ni är som läser det här!

4x4 saker #6

Det är dags för årets första lista. Såhär snart en månad in på året (som för övrigt gått så himla fort!?) har jag börjat planera inför året. Ni vet - skola, praktik, helgplaner, och så bloggplaner! Jag klurar fortfarande lite på just bloggplanerna, men jag jobbar på någon sorts schema för blogginläggen. Alla tips på detta tema mottages tacksamt!
 
 
En dag utan lektioner unnade jag mig en ny tidning, en köpresmoothie och lite ledig tid och vila. Värt!
 
fyra saker jag ska göra idag
gå på föreläsning
se klart säsong 4 av PLL
packa upp sakerna vi fick hem från Falkenberg
testa mitt nya strykjärn
 
 
Jag köpte också en ny necessär som jag är lite (mycket) kär i! Älskar mönstret och enkelheten och storleken.
 
fyra helgplaner
åka hem till Falkenberg
fira pappas 50-årsdag
gå ner på stranden och fotografera
se om snön ligger kvar i Halland
 
 
Jag unnade mig faktiskt ett nagellack också, som kanske är det glittrigaste jag sett någonsin - precis vad jag letat efter!
 
fyra saker jag tittar på
Pretty Little Liars
Lie To Me
nya instagramkonton att älska
I Covet Thee & Hello October på Youtube
 
 
Vi städade i helgen och jag passade på att rumstrera om på mitt skrivbord. Jag flyttade ner penselvasen från fönsterkarmen och tog min lilla favoritväxt från ett bort längre in i rummet. Blocket med små notislappar köpte jag i veckan och jag gillar effekten av marmoren, den släta vita ytan och den mönstrade vita ytan i kombination!
 
fyra saker jag önskar mig
mer ork att göra saker
mer förvaringsytrymme
tiden att rensa ut saker ur lådor och gömmor
ljusare dagar
 
 
Så som sagt - alla tips på hur man allra lättast och smidigast planerar framtida blogginlägg mottages tacksamt, både kortare och längre tips!
 
Fler listor som den här? Här är alla jag fyllt i tidigare:
 

Andra dagen i Norge

Dags för lite mer Norge-bilder, säger jag såhär i kylan! Malmö är inte lika kallt som resten av Sverige verkar vara, men vi har vår beskärda del av snö och minusgrader vi också. Däremot tänker jag ofta tillbaka på de extremt vita träden och de otroligt vackra miljöerna. Men nu lämnar vi mina svaga minnen och tittar på bilderna som jag tog under vistelsens andra dag!
 
 
Jag började med att äta frukost och ni vet, hänga lite på rummet medan de andra åkte tidigt i backarna. Sen tog jag lite bilder på vårt rum! Ljuset var ganska knepigt, för mörkt utan taklampan tänd, men det där gula ljuset... Ja, i alla fall, visst ser det ändå ganska lyxigt ut!?
 
 
Heltäckningsmatta är dock inte riktigt min grej, haha. Men möblerna kändes relativt fräscha och badrummet var på toppnivå fast väldigt litet!
 
 
Och jag älskar för övrigt de här lamporna, riktigt, riktigt snygga! Kanske inte älskar guld, men i inredning är det verkligen snyggt. Fast när jag tänker efter så kanske de här mer är i mässing? Oavsett är de en färg jag verkligen gillar!
 
 
Jag gick ut runt halv tre tre för att vi dagen innan sett otroligt ljus vid den tiden. Solen höll på att börja gå ner, och träden var helt helt täckta av snö. Det snöade nog lite varje natt faktiskt.
 
 
Istappar hängde från flera av de äldre husen på hotellet, vackert som bara den i kombination med de mörkmålade träväggarna. Dessutom ännu vackrare med de snötäckta grenarna på träden runt omkring.
 
 
Upp mot backen började det synas på färgerna att solen närmade sig horisonten.
 
 
 
Men för min del var det dags att äta lite! Jag hade mått lite halvkasst på morgonen, så jag valde att äta när jag mådde bättre. Jag gick upp till samma ställe som dagen innan och åt Gulaschsoppa igen!
 
 
Där var rätt mycket folk, men jag fick en plats vid ett långt bord och såg solen färga snön lite mer för varje minut som gick. Till slut gick familjen som satt mellan mig och fönstret och jag tog den här bilden.
 
 
 
 
 
 
Jag gick upp precis ovanför Nystua där jag ätit och tog ytterligare några bilder - varav en på mig själv! Jag stod alltså i några minuter i -17 grader utan mössa för att få en bild där jag såg någorlunda bra ut? Fattar inte riktigt varför, men så var det alltså! Förutom det tog jag ett par till uppåt och neråt från backen innan jag strosade neråt igen för att jag tänkte ta mig mot den större vägen och kanske fota lite där det inte stod några hus.
 
 
Jag gick förbi dessa enorma träden som stod strax utanför entrén, och ljuset föll så fint att jag inte kunde låta bli att ta kort på dem också. Fortfarande så fascinerad över all denna snö!?
 
 
 
Jag gick mot platsen där solen skulle synas över horisonten när den försvann, och träden var rosa i motljuset! Alltså, ser ni!? Jag har inte ändrat alls i färgerna här, de var precis såhär i verkligheten också, om inte finare...
 
 
 
Jag stod där ett tag, gick vidare en snabbis och kände hur kall jag började bli, så jag försökte ta mig ner mot vägen...
 
 
Där tog jag den här bilden, insåg att det var för långt i mörkret utan reflexer och med halkan, och valde att gå tillbaka in i stället. Sen kom Eric och hans föräldrar in för dagen, vi vilade en stund och sen åt vi buffé, spelade spel och sen gick vi tillbaka för vila och till slut sömn.
 
Och så slutade andra dagen på vår skidresa till Norge! Den här dagen blev bilderna ännu finare än första dagen, i alla fall känner jag så. Jag fick inte de där ultimata bilderna jag hade velat ha på hela resan dock, men jag lär se samma eller liknande vyer igen - det kommer! Vad mer som kommer är de resterande bilderna från resan, men det får bli om några dagar. Jag har annat planerat här just nu!

Monthly Makers Avtryck

Så var det dags för mig att visa mitt bidrag till månadens tema avtryck! Jag klurade ett bra tag på det här, och köpte till och med en grej lite spontant på rea innan jag bestämde mig för vad det skulle bli. Jag tänkte att vi kunde titta lite på det!
 
 
Här har vi det lilla konstverket! För det tänker jag kalla det den här gången. Det kanske blev lite skevt och otydligt på sina ställen, men broderiet sitter som en smäck och jag är faktiskt riktigt nöjd med färgklickarna i det annars ganska enkla mönstret som trycket gjorde.
 
Den har inte fått någon permanent plats i hemmet än, men jag klurar på exakt vart den ska få stå eller hänga - jag tänker att det ska bli en hedersplats!
 
 
Här är en lite närmre titt på ett av broderierna, där jag bara använt enkla efterstygn (som jag tror de kallas?). De andra jag använt är korsstygn på det gula och små franska knutar på den rosa delen.
 
 
Och så använde jag mig av den här lilla skapelsen för själva trycket! Jag köpte den som sagt på rea, hos Slöjd-Detaljer, när vi handlade lite saker till ett skolarbete. Tricket med disktrasan har jag tagit från Alicias fantastiska inlägg om att trycka med skrot, och jag tycker verkligen att det fungerar riktigt bra!
 
 
Förutom det tygstycke jag använde till den lilla tavlan testade jag tre andra mönter, eftersom mitt lilla tryckverktyg har två sidor med olikmönstrade sidor = kan bli massa roliga mönster! Det som ligger längst ner till vänster var mest av en testlapp där jag inte såg något tydligt mönster först.
 
Så, nu är jag såklart nyfiken på vad ni hittat på på månadens tema! Länka till ert bidrag här i kommentarsfältet, senast den 28:e januari, så sätter jag ihop samlingsinlägget till slutet av månaden!
 
I vår har vi dessutom en nyhet för er som bor i eller i närheten av Stockholm! Här är lite mer information:
För dig som vill utveckla ert skapande ännu mer men inte känner att du har inspirationen, eller för dig som har miljoner förslag men inte får tummen ur, eller kanske bara för du tycker att det är kul att skapa mer och tillsammans med någon.
Nu under våren, fem gånger (tre helger) kommer vi i Monthly Makers att hålla kurs på Folkuniversitetet. Vi är så himla glada över detta samarbete och hoppas att ni vill komma och skapa med oss! För mer info och anmälan, kika in via den här länken!
 
 
Har ni missat vad Monthly Makers är? Vi tar det snabbt igen:

12 bloggar, 12 månader, 12 teman. Vi är värdinnor för ett var.

10:e, presentation av det gemensamma temat.

20:e, månadsvärden bloggar sitt eget bidrag och börjar samla in era i inläggets kommentarsfält.

28:e, deadline för inlämning av era bidrag.

Sista, sammanställer värden allt vi skapat tillsammans.

 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte gå miste om någonting! Den som söker ett forum för att diskutera kreativitet hittar det i vår Facebookgrupp där man kan samtala med andra kring idéer och problem man kan stöta på. Nytt för i år är även en separat Pinterestsida där ni hittar en inspirationsboard för månadens tema, den jag nämner ovan, samt sammanställningar på alla förra årets teman!

 

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatrice (jag!), ElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!


Tentafirande på Pinchos i Malmö

I torsdags skrev jag ju om att vi hade vår avslutande tenta för kursen och terminen, och den gick bra! Jag har inte berättat så mycket om den alls, men vi borde ha klarat oss, och den skriftliga inlämningen kom in i tid. Hur det går med betyg och sånt får vi inte veta än på ett tag dock, så jag får väl åretkomma om den delen.
 
Men! I fredags hade var vi ett gäng tjejer (och vår enda klasskompis av manligt kön) som hade bokat in ett litet firande på Pinchos här i Malmö. Så jag sprang runt på stan för att handla in lite grejer och gjorde mig extra fancy inför kvällen med plattat hår och smink för första gången på... jag vet inte hur länge. Sen mötte jag upp resten av sällskapet på vägen och hamnade alltså på Pinchos där vi bokat ett bord.
 
 
De har otrolig inredning, med röda lampor från taket överallt, randiga cirkustälts-väggar och till och med en cirkushäst från en karusell i rummet, som synes.
 
 
Till och med toaletterna är fancy och inredda i samma färgtema med rött kakel och kristallkrona i taket!
 
 
Vi beställde in drinkar och mat, på ett otroligt smidigt sätt. Man laddar nämligen ner deras app, beställer det man vill ha där, och så får man notiser när det är färdigt! Då hämtar man maten på ett ställe och drycken på ett annat. Sen betalar man allt i appen (eller ber någon komma till bordet) och så är det klart! Betalar man i appen får man dessutom en gratis rätt till nästa gång om man kommer över en viss gräns.
 
 
Emelie var där! Och drack en passionsfrukt-mojito ur en snygg mugg.
 
 
Och det var också alla dessa grymma tjejerna! Här är i princip hela mitt fina klasskompis-gäng, fast Otto hamnade inte på bilden eftersom han är lite kameraskygg. Han satt i alla fall brevid Emelie och mitt emot mig på kanten.
 
 
Här är delar av min mat! Ostbollar med gräslök, sötpotatispommes med dipp och chicken fingers med mango raja! Sen hade jag kycklingspett också, men de fick inte plats i bilden.
 
 
Det var en massa fotande på gång där i början och sen blev det helt tyst, haha. Alla var så hungriga att vi inte ens lyckades prata särskilt mycket.
 
 
 
Sen sippade vi vidare på våra drinkar, och jag beställde in en av deras alkoholfria. Grejen är att de inte görs exakt på beställning, utan man beställer in en alkoholfri överraskning, och det kan alltså bli vad som helst. Jag testade två stycken, och båda var spot on! Så helt klart värt det, oavsett om man dricker alkohol eller ej!
 
 
Sen beställde jag kanske in fler chicken fingers, och så lite efterrätt i form av sorbet - såå god! Misstänker starkt att det är SIA-glass, men jag är inte helt säker. Den smakar dock precis som SIA, och jag borde ju veta när jag ätit den alltid alltid, eftersom den är från Slöinge strax söder om Falkenberg!
 
 
Emelie hamnade på ännu en bild, lite svagt motvilligt, haha.
 
 
 
Och så tog jag ett par kort till, och vi satt och pratade och sippade på drinkar i några timmar innan vi begav oss vidare till Möllan. Hanna droppade av på bussen, och vi andra letade efter lediga platser runt hela Möllan innan vi hamnade på Ölkaféet. Sen gick Otto lite före oss andra, medan Ida, Linnéa och Ellen stannade när vi andra drog oss hemåt en timme senare.
 
Allt som allt var det en otroligt mysig kväll! Älskar verkligen det här gänget tjejer (och kille), och är så himla glad att vi alla hamnade i samma grupp! Så kul också att vi är så olika men ändå så lika, och att vi kan ha så många olika intressen men ändå kommer överrens så bra!
 
Har ni varit på Pinchos? Vad tycker ni i så fall om det? Jag planerar att göra det till ett sånt ställe man går till så ofta man kan, så mycket tyckte jag om det, hehe.
 
(Ps. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Alla åsikter i inlägget är mina egna. Ds.)

5 saker jag knappt vill erkänna

Sånt här är så så svårt för mig att skriva om. Men jag ska vara ärlig i det här inlägget och erkäna ett par saker. Jag brukade vara den där jobbiga personen som dömde andra som gjorde saker som "alla andra" gjorde, och jag skäms lite för det såhär i efterhand. Jag har alltså på riktigt sagt till folk jag räknade som mina bästa vänner saker som "har du FACEBOOK!? Gud, så mainstream, jag skulle aldrig vilja ha något sånt!" för att några månader senare inse att okej, man klarar sig typ inte utan det i det här samhället.
 
 
På senare år har jag i stället kunnat säga okej, jag gillar inte alls det där, men det spelar väl ingen roll om andra gör det? Med några få undantag som är rätt självklara för många: rasism och sexism, som jag faktiskt har otroligt svårt att se förbi. Så förutom det har jag lärt mig att sluta vara så dömande, eller jag försöker i alla fall att låta bli.
 
För att hjälpa mig själv (och kanske andra?) att komma över det där med att dölja delar av sig själv som man kanske skäms lite för, delar jag här med mig av fem saker jag nog aldrig trodde att jag skulle våga skriva ut på internet. Eller okej, sex stycken, för jag har redan erkänt min dömande attityd som tonåring, heh. Let's go!
 
 
 
1. Jag lyssnar på Taylor Swifts musik utan någon som helst ironi - och älskar den!
Jag är kanske lite obsessed faktiskt, jag har hela 1989-albumet i min iPod och har lyssnat på det non stop i omgångar. Texterna? Kan flera av dem utantill, många nästan helt utantill. Melodierna? Check! Stämmorna i bakgrunden? Check på det också! Och ärligt? Jag tror inte ens jag skäms så mycket över det längre, jag sitter nästan och mimar med i musiken på bussen på väg till skolan ibland, haha.
 
2. Jag som alltid sett mig själv som en obrydd tjej vad gäller utseende, jo, jag sitter också och tittar på beautykanaler på Youtube, och älskar det också!
Det är sant. Faktum är att jag alltid varit intresserad av det där med smink, men eftersom det aldrig passat in på min image utåt har jag nästan aldrig använt något. Detta med undantag för min emo-fas i högstatidet när det var svart och mer svart som gällde - och bara kring ögonen. Jag lärde mig aldrig alla de där andra grejerna, men jag hade heller inte de där övergångsfaserna vad gäller hemska make up-misstag. Och vet ni? Inför helgen när vi skulle ut köpte jag både foundation och ögonskugga för att matcha min mascara, så kanske det börjar nu ändå? Vi får se!
 
3. Jag lyssnade på Justin Bieber en kort period när hans första album kom, men slutade när han blev en idol för alla småtjejerna.
Det är sant. Jag var väl... 15 kanske? Och hade en lista på Spotify med hans album som jag lyssnade en del på ett par veckor innan jag insåg den boom som blev - och slutade. Eftersom jag vägrade vara mainstream och jag ville definitivt inte gilla något som småtjejer på typ 10 år gillade. Jag kanske var på väg ut ur emo-fasen, men jag var som allra mest dömande och lyssnade dels på saker jag trodde att mina kompisar skulle tycka var coolt, dels saker som folk på internet gillade för att jag ville verka cool utåt. En sorglig fas i livet helt ärligt. Men många fina musikminnen!
 
 
4. Mina favoritserier på TV är en blandning av kriminaldeckare, matlagningsprogram, dokusåpor och riktiga chick flick-serier.
Förr skulle jag aldrig erkänna vad det var jag tittade på, kanske typ Idol och någon kriminalserie möjligtvis, men matlagningsprogrammen? Aldrig. Gossip girl och Pretty Little Liars? Hade aldrig hänt, även om jag hade älskat det om jag vågat titta tidigare. Dokusåpor då? Nej, jag hade nog aldrig vågat varken titta på eller erkänna att jag tittade på dokusåpor som Paradise Hotel förut, men nu så! För det är ju trots allt så himla underhållande, hehe. Alltihop alltså, från dokusåpor till kriminalserier och matlagningsprogram!
 
5. Jag har fortfarande inte varken läst eller sett The Hunger Games. Varför? De blev så hypade att jag vägrade.
Det är sant. Harry Potter och Twilight hann jag läsa innan de blev en extrem hype på (eller så var jag så liten att det inte spelade någon roll, som med HP-böckerna), att det var okej när alla andra också älskade dem. Men Hunger Games? Jag fattade aldrig grejen innan alla började tjata om dem, och sen vägrade jag bara. Men nu när alla filmerna kommit ut funderar jag på att faktiskt läsa böckerna och sen se dem. Kanske ska jag erkänna att det är för att den där superhypen lagt sig lite, hehe.
 
 
Hur ser ni på det här? Jag undrar om jag någonsin vågat vara såhär öppen förut, haha. Kan vi prata lite om den här imagen att man ska vara så speciell utåt? Är ni likadana eller vågar ni alltid vara precis de ni är utåt? Har det ändrats över tid?

Tenta + 5 saker jag ska unna mig när den är klar

Idag är det tentadag, som i att vi i grupp byggt en modell av en förskolemiljö med inriktning på barns lek, utveckling och musikskapande samt att vi ska hålla en musiksamling på 20 minuter. Utöver det ska det in en argumenterande text med de bakomliggande faktorerna till bygget, något vi inte gjort innan = supersvårt.
 
[några av mina senaste, mest passande instagrambilder, ni hittar mig på @beahallberg!]
 
Sen då? Jo, så fort vi slutat tänkte jag att jag skulle unna mig ett par grejer:
 
1. Handla hem lite choklad
2. Lägga mig i sängen och vägra gå upp för annat än mat
3. Se det nysläppta avsnittet av Pretty Little Liars
4. Lyssna på det nya avsnittet av Josefin och Vanja-podden
5. Ta mig tid att läsa alla tidningar jag fått ignorera de senaste veckorna
 
 
Helt enkelt: Jag ska ta det lugnt hela kvällen, för det förtjänar man efter tentaperioden! För övrigt har vi ledigt fredag-måndag, och det är nog det enda som på riktigt kan kallas jullov - dagarna mellan kurserna alltså. Vad jag ska göra då, det vet jag inte än förutom ett litet undantag, men ni får såklart veta det snart!
 
Hur brukar ni fira att era tentor/prov/arbetsuppgifter gått bra? Som den nyfikna person jag är vill jag gärna veta!

Resan till och första dagen i Norge

Jag tänkte att nu var det dags för mig att visa lite Norge-bilder! Jag har äntligen satt mig och redigerat allt, och det är helt sjukt hur vackert det var, men det tänker jag att ni snart får se själva!
 
Jag insåg ju under den här resan något som jag nästan var 100% säker på redan innan vi åkte - jag är inte förtjust i att åka skidor. Med det sagt så testade jag två åk i de minsta backarna, varav första med ett par pjäxor som gjorde så ont att jag knappt kunde stå i dem efter 5 minuter. Nästa gång vi åker någonstans tänker jag testa längdskidor i stället, det känns lite... lugnare för min del.
 
 
Norge kan för övrigt vara ett av de vackrare länderna jag varit i, framförallt när man börjar närma sig sjöar och andra vattendrag. Att se hur bergen och klipporna sträcker sig upp mot himlen från vattnet och att de dessutom nu var lätt snötäckta? Otroligt. Det enda som kunde varit bättre är väl vädret antar jag.
 
 
Vi stannade i alla fall och åt här, strax norr om Olso, på en kedja som heter Marché. De har snabbmat fast lagad på bra grejer.
 
Här är en av få bilder på Eric, förresten! Söt <3
 
 
Färgtemat på det här stället går i vitt och grönt och känns fräscht, betydligt fräschare än typ McDonalds eller valfri annan snabbmatskedja.
 
 
Medan vi satt och väntade somnade jag nästan, men som tur var gick det ganska fort.
 
 
Sen fick vi in de här monster-burgarna! Jag orkade faktiskt inte ens äta upp hela. Jag skulle tagit med mig den lilla flaggan hem, men jag gick på toa och lämnade den på bordet - och så glömde jag bort den. Supertråkigt.
 
 
Sen åkte vi vidare längs med bergiga och skogiga vägar och genom oändliga tunnlar. Väldigt många tunnlar faktiskt, och en grej jag tyckte var lite rolig var att alla tunnlar har namn, likaså alla större vägkorsningar längs motorvägen.
 
 
Till slut kom vi i alla fall fram, efter ca 7 timmars resa med bil, varav sista vägen på riktigt isiga fjällvägar, något jag inte direkt ser fram emot igen, hehe. Vi packade ur, gick ner och åt och tog en liten promenad i området sådär i vintermörkret. Backen upp till toppen var såhär vackert upplyst, och det lilla röda huset får ni nog se mer av i inläggen för de kommande dagarna!
 
 
Dagen efter tog jag tydligen inte en enda bild på morgonen, utan första bilden togs vid lunchen. Vi gick upp till det röda lilla huset på bilden ovan, där de hade väldigt, väldigt god mat!
 
 
De har bland annat riktigt, riktigt god gulaschsoppa, med riktigt kött, och varmt bröd till. Antagligen den bästa soppa jag ätit faktiskt, och en av de billigaste sakerna på deras meny var det också.
 
 
Efter att vi ätit var det såhär vackert och helt vitt ute. Här är förresten utsikten från Nystua, stället där vi åt. Det ligger ju bara en kort bit upp i backen, men det är ändå riktigt vackert den lilla biten uppifrån!
 
 
 
 
 
Jag har aldrig sett en så vit miljö förut, och jag är helt fascinerad. Även om jag kanske aldrig lär mig uppskatta själva skidåkningen så har jag i alla fall något att sträva efter - den perfekta bilden på när min familj åker skidor ner för backen, hehe.
 
 
Det här är taget kanske en timme innan jag testade mitt sista åk. Ser ni den pyttelilla regnbågen mitt i det lilla blå fältet, ner mot horisonten? Nej, knappt jag heller, men den finns där i alla fall!
 
 
Sen togs det inga fler bilder förrän efter kvällsmaten när vi satt och spelade spel. Nämnde jag den otroligt dekadenta inredningen på hotellet? Det var antagligen väldigt fancy när det var nybyggt, men möblerna har åldrats otroligt bra. Sköna soffor, och vackra bord, lampor och ja, ni fattar.
 
 
Så där satt vi i en soffgrupp och spelade Bezzerwizzer mini som jag gav Eric i julklapp. Något vi faktiskt gjorde alla kvällarna sen, och vi tog nästan slut på alla lapparna man skriver på, haha!
 
Och så slutade första dagen i Norge. Nästa två dagar tror jag att jag delar med mig av först mot slutet av veckan, vi får se vad som händer helt enkelt!
Jag vill också nämna hur glad och tacksam jag är över att ha så fina svärföräldrar, som bjuder med oss på skidresor och har full förståelse för att jag nog inte uppskattar själva skidåkningen, men ändå både miljön och deras sällskap!

Jag behövde något nytt

Har ni kikat in här idag och sett att bloggen sen annorlunda ut? Ja, men det är för att jag ändrat lite grejer här inne! Jag satt en stund igår kväll och pillade med bilder och former och text i photoshop och fixade till bloggen lite.
 
 
Det här är alltså min nya header, den gamla finns inte kvar på datorn just nu så jag kan inte visa den, men den var lite högre och ett hopklipp av former och bilder i ungefär samma nyanser. Rätt okej, passade mig som person, men jag gillar den här nya, lite renare och krispigare också! (Och kanske lite bättre, ändå)
 
 
Sen har jag bytt ut och fixat till de små bilderna i sidan också! I princip har jag bara lagt på en liten text-bit på varje bild, och så har jag ju bytt ut min profilbild till en nyare och kanske lite finare än den på mig med glassen.
 
Framförallt gillar jag att det nu ser lite mer enhetligt ut. Och kanske lite mer dagens jag, snarare än förra vårens jag. Rätt frisyr och de nya glasögonen, till exempel. Även det att jag sakta, men säkert, går över till att lägga till lite engelska på bloggen. Någon gång i framtiden kan det hända att jag lägger till en liten snabb översatt summering i slutet av varje inlägg, men så vitt jag vet har jag egentligen inga läsare som inte läser eller förstår svenska, så det får vänta lite!
 
Så, vad tycker ni? Ser det bra ut? Är det något som inte funkar som det ska? Berätta gärna med ris och ros i kommentarsfältet!

En titt i min telefon: 10 favoritappar

Jag är nyfiken av naturen, och en av mina favoritsysslor är att titta på videos där folk visar vad de har i sina väskor, i sina telefoner, i sina resväskor och i sina kylskåp (ja, det finns folk som lägger upp sånt på Youtube, eh...). Jag gissar att jag inte är ensam, eftersom de flesta videos och inlägg i den stilen brukar efterfrågas av otroligt många. Därför tänkte jag då, att vi kunde ta en liten kik i min telefon!
 
Jag valde att inte göra en video, eftersom jag inte riktigt har lärt mig samarbeta med mitt stativ än. Det följde aldrig med några instruktioner, så jag brukar testa mig fram, men jag minns aldrig exakt vad jag gjorde när jag lyckades, så det är inte direkt optimalt. Men! I stället valde jag att ta screenshots på mina 10 mest använda appar, utöver typ instagram, twitter, facebook och mejl-appen, samt ni vet, bankappar och sånt där nödvändigt. Alltså, utan inbördes ordning, här är mina 10 mest använda appar!
 
 
Vi börjar med en klassiker i många bloggares och instagrammares app-verkstad: VSCOcam! Jag kanske inte behöver säga så mycket om denna app, men jag uppskattar den verkligen.
 
 
Vi fortsätter på bildredigeringstemat med en av mina få köpta appar: Facetune! Som en av mina nyaste appar måste jag säga att den var värd pengarna. Jag använder den mest för att få perfekt vita bilder (jag har redigerat bilden ungefär halvvägs för att visa hur bra den funkar), men även för att förstärka detaljer jag vill ska synas lite bättre. Jag testar mig fortfarande fram, men måste säga att jag är väldigt glad att jag köpte den!
 
 
En annan app som jag använder frekvent och i princip dagligen är... Snapchat! Som ni ser kan ni hitta mig på @deskriptiv, och jag lägger upp rätt ofta där. Både högt och lågt och eh... ibland inte så roligt kanske? Man är väl aldrig så rolig som man tror, hehe.
 
 
En annan favorit som jag tror att få har missat är Pinterest. Deras app är en av de jag tycker fungerar bäst i förhållande till hemsidan. Lite störig sen de började med funktionen att rekommendera saker eftersom det kommer upp fler rekommenderade saker än faktiska saker från boards man följer, men fortfarande ett väldigt trevligt verktyg för inspiration!
 
 
Blogg.se's app är också en lifesaver ibland, som när man stavat fel och folk anmärker på det eller när man kommer på att man glömt något och inte kan fixa det på datorn. Jag gillar även att läsa kommentarer här i förväg och fundera ut vettiga svar!
 
 
En annan lifesaver i bloggvärlden måste vara Google Analytics-appen! Eftersom blogg.se inte är sådär superbra på att verkligen hålla statistik på saker (jämför 408 besökare enligt blogg.se vs. 198 enligt Analytics), så är det riktigt skönt att kunna se exakt hur många som tittat in på bloggen och varifrån de kommit på ett ungefär!
 
 
Och här är det enda spelet jag kommer visa, hehe. Dragonvale heter det, och jag har antagligen inte missat en enda dag sen jag började samma dag som jag skaffade telefonen i april.. I alla fall! Vi spelade detta i skolan på gymnasiet, och jag kunde aldrig ladda ner det eftersom min mobil inte stöddes då. Man skapar en park och föder upp drakar, ett plus är dock att ingenting dör om man glömmer det en vecka, det finns liksom alltid kvar utan några problem. Så det är inte som typ Farmville eller något av de där spelen, utan bara rätt avslappnat.
 
 
Här är en app jag använder lite sporadiskt när jag är ute på språng och vill ta igen poddar. Podkicker heter den, och jag tycker det är den bästa podd-app jag testat till android! Alla poddar finns inte (exempelvis finns tyvärr inte Bloggbusiness), men ett flertal av de poddar jag lyssnar på finns med, och den fungerar både på internetanslutning och så går det att ladda ner poddarna till telefonen!
 
 
När vi ändå är inne på musik så kommer vi till den andra köpta appen jag använder frekvent, nämligen Ultimate Guitar Tabs. Verkligt bra att ha när man ska öva gitarr, framförallt när man inte kan ta alla ackord och vill ändra tonart - bara att trycka på en knappt tills man hittar en som (förhoppningsvis) funkar!
 
 
Och sist men inte minst, IMDB-appen! Används hela tiden när jag tittar på serier för att försöka komma på var jag sett skådisar förut, något jag alltid verkar glömma bort. Plus så får ni ett litet serie-tips om ni inte sett Fröken Frimans krig än! Finns gratis både säsong 1 och 2 på svtplay!
 
Och det var mina mest använda appar just nu, det som öppnas oftast i telefonen alltså. Men nu vill jag veta, vilka appar kan ni tipsa mig om? Jag älskar att hitta nya, smarta funktioner och letar ständigt efter roliga grejer att göra på tråkiga föreläsningar, hehe. Vilka är era mest använda appar? Vad kan just du rekommendera?

Monthly Makers Januari

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

Och nu är det alltså min tur att släppa årets första tema, en sån ära! Jag ser fram emot inte bara att peppa er, skapa själv och hålla i månadens sammanfattning, utan även att ta hand om vårt instagramkonto under den här perioden! Det kontot hittar ni som vanligt här.

Nu är ni säkert otroligt nyfikna på vad temat är? Och det ska jag såklart avslöja! Det är nämligen... *trumvirvel* Avtryck! Ett ganska brett temaord där jag tänker att man kan hitta på en hel del, beroende på hur man tolkar ordet. Det mest självklara och kanske det första många tänker på är att trycka något med olika material och tekniker. Men det finns så mycket mer!

 
Här har jag satt ihop ett litet collage med några saker som inspirerar mig inför det kommande temat. Faktum är att det finns en board på Pinterest som vi värdar skapat tillsammans (läs mer om hur vi anväder Pinterest i år nedan!), där allt i collaget plus ca 100 pins till finns! Inspirations-boarden finner du här.
 
Men innan vi avslutar det här inlägget på peppigaste möjliga vis, så tänker jag mig att några av er som läser detta kan vara nya, därför får ni här en snabb sammanfattning på vad sjutton detta med Monthly Makers är.

Såhär går det till:

12 bloggar, 12 månader, 12 teman. Vi är värdinnor för ett var.

10:e, presentation av det gemensamma temat.

20:e, månadsvärden bloggar sitt eget bidrag och börjar samla in era i inläggets kommentarsfält.

28:e, deadline för inlämning av era bidrag.

Sista i varje månad sammanställer värden allt vi skapat tillsammans.

 

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte gå miste om någonting! Den som söker ett forum för att diskutera kreativitet hittar det i vår Facebookgrupp där man kan samtala med andra kring idéer och problem man kan stöta på. Nytt för i år är även en separat Pinterestsida där ni hittar en inspirationsboard för månadens tema, den jag nämner ovan, samt sammanställningar på alla förra årets teman!

 

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatrice (jag!), ElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!


5 enkla, smarta tips på minimalism för en nybörjare (som jag själv)

Minimalism. Jag har inte nämnt det här förut med dess rätta ord, men i mina nyårsmål stod det i utformningen "Fortsätta rensa ut i lådor, hyllor och skåp", och det är alltså vad som blivit början på den resan lite grann.
 
Jag vet inte om det framgår så mycket här, men jag är en samlare av rang. Inte så att någon skulle kalla mig en hoarder kanske (eller?), men det är helt klart så att jag alltid haft svårt att göra mig av med saker. Jag är den sortens person som helst alltid vill vara förberedd, oavsett vad som händer, och nivån av kontrollfreak jag ligger på... Jag tror att få som känner mig inser att jag är sån faktiskt.
 
Så, till poängen. I år börjar jag långsamt, sakta men säkert, att gå över till någon form av mer minimalistisk livsstil. Jag säger livsstil för att jag tror att det gäller hela livet, inte bara i sakerna man äger, utan och vad man köper och när man gör det, och kanske framförallt mest varför. Detta kan även i framtiden komma att gälla mat, men jag tänker inte uttala mig om sånt förrän jag bestämt mig helt och fullt ut.
 
[ps, alla bilderna i det här inlägget kommer från en sida med bilder man får använda fritt, Stocksnap!]
 
 
Så jag har alltså gjort enorm research på internet, kanske mest på Youtube, och samlat ihop de 5 tips jag hittat på fler än ett ställe, som funkat för mig redan. Jag säger alltså inte att jag hittat på dem själv, men jag vill gärna dela med mig av tipsen eftersom jag tror de kan underlätta för i princip alla. Let's go!
 

1. Rensa i sociala medier

Det här kanske låter underligt, men det är otroligt skönt. Hur många personer följer du, dagligen? Hur många tycker du faktiskt, till 100% är intressanta att följa? Och hur många scrollar du förbi varje gång du ser att de lagt upp något nytt?
 
Minimalism handlar mycket om att bara ha saker i sitt liv som gör en glad, eller som verkligen behövs. Jag tror att sociala medier faktiskt behövs, men att man inte borde följa människor man inte är genuint intresserad av. Gå därför in på alla sociala medier du använder dagligen och rensa, rensa, rensa bland de du följer. Mina mest använda är Instagram, där jag har en gräns på att följa max 150 personer, Twitter, där min egen gräns är 50 personer, och Youtube, där jag egentligen inte har en gräns, men där jag efter rensningen följer 20 kanaler/personer. Bloggar då, tänker ni? Jag har ärligt talat inte kommit så långt än, eftersom jag följer ca 100 bloggar och ligger rejält efter i bloggläsningen efter dator-kraschen.
 
Tänk igenom: Var ligger din gräns? Vad hinner du med på en dag? Och är det verkligen vad du vill lägga din tid på? Rensa sen bort alla som inte tilltalar dig, och skriv upp de du är osäker på innan du avföljer - återkom senare till den listan och se om du ångrat dig, om inte så följ inte igen.
 
 

2. Rensa bland dina nyhetsbrev i inkorgen

Det här har kanske varit min life saver under jullovet. När jag började titta på videos om minimalism handlade ett flertal av dem om just att rensa sitt digitala liv, eftersom jag hänger runt mycket på internet. Innan rensningen hade jag 350 olästa mejl. Ja, ni läste rätt trehundrafemtio olästa meddelanden i inkorgen. Hur många jag hade kvar när jag hade öppnat ett fåtal relevanta och behållit sånt jag inte hann gå igenom för stunden? 15.
 
Nu har jag ett fåtal nyhetsbrev kvar som är relevanta för mig, bland annat Adlibris, IKEA, Matklubben, Skillshare och Bloglovin. De ger mig något mer än bara "köp det här!", alternativt så kommer de inte tillräckligt ofta för att ge mig flera hundra olästa meddelanden i inkorgen och brukar innehålla relevant reklam och inte sånt jag aldrig skulle läsa ändå.
 
Tänk såhär: Prenumererar du på nyhetsbrev från kedjor, företag och kanske även bloggar? Hur många av dem gör att du lättare köper saker just därifrån, lite oftare än du egentligen tänkt dig? Försvinner viktiga mejl bland all reklam i din inkorg? När du får ett nytt mejl från en sida/ett företag/annat så hitta unsubscribe-knappen någonstans i mejlet. Jag har hittat både längst upp till höger och längst ner. Varje gång du får ett du brukar ta bort direkt eller från någonstans där du brukar okynneshandla, ta bort det! Fortsätt så tills det bara finns relevanta meddelanden kvar.
 
 

3. Se över en liten del i taget

Man bör inte börja hur stort som helst. Jag har sett så många videos om personer som packade ner sitt liv i lådor och behöll det som användes under en viss tid, eller folk som lever ur en enda ryggsäck. Är det inte för dig? Nej, men låt bli det då. Det skulle aldrig fungera så för mig, eftersom jag bland annat älskar att läsa böcker och ha dem i en bokhylla, eller för den delen med allt material till skapande som kan komma väl till pass under bland annat Monthly Makers-teman.
 
Jag började i december med mina skrivbordslådor. Där visste jag att det kunde göras om en hel del, kanske även att jag kunde ge bort en del saker som låg i lådorna. En del skulle även kunna slängas, så som gamla uppanvända suddgummin som var så svarta att det inte gick att hitta det vita under ungefär, eller gamla små pappersbitar jag stuvat in "ifall jag skulle behöva använda dem senare". Tro mig, det behöver man aldrig. Och jag menar alltså aldrig. Större bitar är en helt annan femma, men de där små hörnen och slamsorna? Nej.
 
Tänk såhär: Ta en liten del i taget. Kanske bara en låda. Finns det en plats där du alltid lägger saker du vill ha undan? Ett bord eller en låda kanske? Rensa den först, där finns med stor sannolikhet mycket du aldrig kommer använda igen. Lägg sen sakerna därifrån i 3 högar: spara, släng, skänk bort. Är det kläder? Då kan det även finnas en sälj-hög. Lägg sen varje sak i en hög efter tanken "behöver jag det här?" och sen "gör den här saken mig glad?". Bedöm sen - behövs den? ja - spara. Älskar du den? ja - spara. Allt annat? Välj valfri annan hög helt enkelt!
 
 
 

4. Var nöjd med små framsteg

Det här knyter an lite till puntkten ovan. Man behöver inte göra en enorm förändring på kort tid, det passar inte alla, och alla har verkligen inte tid att lägga veckor eller dagar på att rensa ut saker de inte behöver eller vill ha. Börja i stället smått och var glad för att du lyckats komma en bit på vägen!
 
Jag som ofta går till billig-affärer och köper "nödvändiga" saker har nästan helt slutat gå och handla på såna ställen för att slippa ta med mig saker jag inte behöver hem. Det är för övrigt ett tips i ett tips, gå bara inte in där du vet att du kommer spendera pengar på saker du inte behöver - så sparar du pengarna och slipper få med dig sakerna du inte älskar hem.

Tänk såhär: Har du lyckats göra dig av med en enda sak? GRYMT! Det är nämligen ett steg på vägen. Om du tycker att det är supersvårt för att du vill ha kvar allt, så är en enda sak fortfarande ett steg på vägen. Lyckades du göra dig av med 100 grejer? GRYMT! Du kanske har lättare för det här eller bara bestämde dig, oavsett så är det inte mängden som spelar någon roll - utan hur du tänker och känner kring det du äger.
 
 

5. Du behöver inte spara saker bara för att du fått dem

Det här är kanske den svåraste punkten, och en punkt jag fortfarande jobbar på. Det är viktigt att komma ihåg att folk väldigt sällan blir riktigt ledsna för att du inte vill behålla den där presenten du fick av dem för alltid. Du kanske har fått en inredningspryl för flera år sen som pliktskyldigt har fått stå framme? Ett klädesplagg som ligger längst in i garderoben bara för att?
 
Jag vet att jag har flera såna saker själv, och jag jobbar på att våga släppa dem. Jag vet att det är svårt, men ibland kan det vara bra att skiljas från saker som bara ger en dåligt samvete - för då släpper det! Man ska inte behöva ta upp värdefull plats i sitt hem, när man inte älskar alla sakerna som finns där. Till en början tar det tid att göra sig av med, och avgöra vad man älskar, men det får göra det.
 
Tänk såhär: Det viktiga är inte de andras känslor, det är dina. Det är ditt hem och ditt liv, och vill du inte ha saken så behåll den inte. Finns det någon som alltid lyckas köpa eller skapa fel saker till dig? Be dem att ge dig en specifik sak, eller be dem helt enkelt att inte ge dig något eftersom du inte har plats för saker. Kanske kan de hellre ge dig en upplevelse än en pryl? Tänk utanför pryttel-boxen och fundera på hur just du kan lösa problemet för att slippa få saker som du egentligen inte ville ha från början.
 
 
 
Det här är mina 5 bästa nybörjar-tips för att komma igång med minimalism på ett snabbt och enkelt sätt! Jag tänker att det här är något ni får följa med mig på under året - en liten resa i att ändra sitt tankesätt helt enkelt! Jag börjar med det här inlägget, och sen funderar jag även på att göra minimalism-idéerna och -framstegen till en grej som kommer en specifik veckodag. Vad tror ni om det? Ge gärna lite feedback, så ska jag fundera vidare på detta själv också!
 
Har ni några egna tips? Vad tänker ni när ni hör ordet minimalism? Är det något ni själva håller på med, eller tänker ni att det inte är för er? Jag är supernyfiken!!

Left Overs December

Och så kom vi till det sista Left Overs-inlägget för förra året. Galet så fort tiden gick, kanske framförallt just december. Eller hela hösten egentligen. Det här inlägget innehåller inte alla bilder som är redigerade men inte använda, men det beror såklart på kraschen av datorn. Jag har fortfarande inte hunnit gå igenom allt, och några tillbakablickar från 2015 blir det med allra största trolighet inte, till min egen besvikelse.
 
Den här gången är det alltså mycket jul och mycket nyår, men även lite mellandags-bilder. Och det känns dessutom skönt att bli av med allt sånt, så får det nya året ta vid i stället!
 
 
 
Julgran med paket under hemma hos Eric.
 
 
 
 
 
 
Julfirande på annandagen hos farbror + familj, komplett med hela släkten och paketlek! Här är godisbuffén, pepparkakshuset, paketlekspaketen och julgranspyntet i en salig röra!
 
 
En mellandagsfrukost med mamma och pappa blev det också!
 
 
Och jag satt en kväll och förberedde årets Bullet Journal! Mer om den om kanske en vecka dock! Har både ny bok och nya pennor, och ser fram emot ett år med den här layouten i stället för den gamla!
 
 
 
Vi fortsatte på den nya traditionen från förra året, med att laga mat hos farbror och familj! 
 
 
 
Där vi lagar vegetarisk trerätters! I år var dock förrätten nästan helt vegetarisk, med undantag för toppingen som innehöll kammmusslor? Pilgrimsmusslor? De där runda, små som alltid är med i Masterchef USA i alla fall. Dessa fanns i en topping med äpple och dill och hörde till en jordärtskockssoppa! Huvudrätten var panerade aubergine-skivor och en supersallad med vitlökskrutonger. Need I say more? Efterrätten fick jag ingen bra bild på, men det var en vit chokladkräm med passionsfrukt som vi gjort några gånger innan (och som finns i Bonniers Vegetariska kokbok!).
 
 
Sen hann vi med att se småkusinerna (som inte är så små längre) öppna lite paket de fått skickade till sig på posten.
 
 
Samma kväll fick jag spel och tog med mig Eric ut på en promenad ner till stranden. Det var stjärnklart, och jag försökte få ett par bilder på stjärnorna på himlen. Och ja, med tanke på att bilden är handhållen och inte tagen på stativ får jag nog ändå ge mig själv en eloge!?
 
 
Sen var vi på bio! Star Wars, som det kanske syns på skärmen? Jag tänkte att eftertexterna måste man väl ändå få ta kort på? Så det gjorde jag.
 
 
Och om någon är i Varberg och behöver äta, kan jag rekommendera detta ställe! Ligger centralt och har supergoda pizzor. Den italienska sorten med tunn botten och mycket ost.
 
 
Året avslutades med tvårätters middag, lite julklapps-sällskapsspel (säg det fort några gånger om ni kan!) och en biltur ner till stranden och stans enda (?) organiserade fyrverkeri för året.
 
 
Någorlunda oaptitligt ser det ut, men gott var det! Parmalindad kyckling med sötpotatispuré och balsamicosås! Och så den alkoholfria drickan till det.
 
 
Efterrätten som kunde blivit snygg, men som mest blev ett modernt konstverk? God var den i alla fall, och är ett recept från Ica, på en modern variant av After Eight-päron! Den såg dock bättre ut när vi tog om, och allt låg lite huller om buller - en bra tanke till nästa gång!
 
 
Sen kom vi in och skålade i alkoholfritt bubbel! Fast det var inte tillräckligt sött för oss, så nästa år får det bli något annat, kanske mousserande äppelmust igen!?
 
Och så avslutar vi med det bästa som finns: Fyrverkeribilderna!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och det var slutet på 2016 för min del! Kanske fyller jag på med fler Left Overs när jag fått ordning på hårddiskarna, kanske låter jag det vara som det är. Vi får se helt enkelt!
 
Vill ni se Left overs från andra månader? De hittar ni här:

Monthly Makers 2016

 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Varför? Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Den 10:e dagen av varje månad släpper vi ett nytt tema. Du bloggar eller instagrammar (#MonthlyMakers) ditt bidrag som i slutet av månaden sammanställs hos temavärden. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

 

Såhär går det till:

12 bloggar, 12 månader, 12 teman. Vi är värdinnor för ett var.

10:e, presentation av det gemensamma temat.

20:e, månadsvärden bloggar sitt eget bidrag och börjar samla in era i inläggets kommentarsfält.

28:e, deadline för inlämning av era bidrag.

Sista, sammanställer värden allt vi skapat tillsammans.

 

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte gå miste om någonting!

 

Ni som hängde med oss under 2015 märker att det skett några mindre förändringar bland värdarna -  JessAgnes och Emelie avgår som administratörer, något vi andra självklart tycker är tråkigt, men också har stor respekt för. Vi hoppas allt går bra för dem med allt vad de tar sig för!

En nyhet är dock att har vi nöjet att välkomna Wilda, Stina och Ruth till gruppen - tre fantastiska kreatörer som under det gångna året bjudit på många fantasitriggande verk, i samband med så väl som utanför Monthly Makers. Tillsammans med dem, och dig, laddar vi inför ett kreativt 2016!

En annan nyhet är öppnandet av ett forum för den som vill diskutera aktuellt tema, tipsa, visa, bolla frågor och idéer eller prata skapande i allmänhet. Gemenskapen hittar du i vår nya Facebookgrupp: We are Monthly Makers! Vi finns också på www.MonthlyMakers.com!

 

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice (jag!), Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

Under 2015 avverkade vi teman som papper, lera, tändstickor och rymden med över 400 kreationer som resultat! Nedan, blandat med några av mina alster, hittar ni länkar till alla sammanställningar:

[Kudde av loppisfyndade tyg, textil/augusti] 

januari/papper

februari/återbruk

mars/lera

april/tändstickor

[min stickade halsduk, tema garn/oktober] 

maj/magi

juni/mönster

juli/rymden

augusti/textil

[målad tygkasse, tema natur/september] 

september/natur

oktober/garn

november/ljus

december/glas

 

På söndag släpper jag (!) årets första tema. Missa inte det!


Norge + Snö!

Här kommer ett inlägg halvfyllt med snöiga bilder! Idag är första dagen vi åker, och jag sitter just nu på rummet och pausar. Jag hann så långt som ner för minsta barnbacken en gång, sen gjorde pjäxorna jag hade fått låna så ont att jag faktiskt grät. Så nu har vi hyrt ett par andra som är mjukare, och jag vilar till lunch för att benen ska gå att stå på igen.
 
Här är i alla fall helt otroligt fint och mysigt! Hotellet vi bor på har varit riktigt riktigt fint när det byggdes, och den där lite lyxiga känslan sitter fortfarande i väggarna och vissa av de äldre möblerna. Bland annat stora skinnsoffor i sällskapsrummen och lyxiga guldtoner på lampor och vissa av ramarna. Även våra toaletter är relativt nyrenoverade, och är därför ljusa och känns fräscha.
 
Jag ska försöka ta lite bilder på vårt rum och hotellet + omnejd idag och imorgon, så visar jag upp det senare i veckan. Nu tycker jag dock att vi tittar på de få bilder jag tagit och redigerat hittills!
 
 
 
Här är en av byggnaderna, först uppifrån liftområdet (heter det ens så?) och sen nerifrån matsalen där man kan gå ut från en korridor och upp mot backarna.
 
 
Sen försökte jag, och misslyckades jag, att ta en fin bild på de extremt snöiga träden när vi tog en liten promenad igår kväll för att titta på området. Den där blixten på kameran och jag, vi är inte riktigt kompisar än. Kanske för att jag aldrig använder den annars?
 
 
Och så en bild jag tog i morse efter frukost! Lamporna lyste i backen och den lilla upplysta julgranen står fortfarande kvar på innergården. Till höger är samma hus som på de övre bilderna.
 
Nu ska jag bara lägga mig ner, äta lite godis, titta på lite YouTube-filmer och glömma att benen fortfarande värker. Så hörs vi imorgon, med lite spännande information!

Julen 2015 och en liten Youtube-kanal

Och så testar vi alltså, eller ja, jag testar alltså att starta en Youtube-kanal. Jag skrev det i början av 2015 också, men nu har jag faktiskt köpt till ett riktigt videoredigeringsprogram som fungerar, så nu blir det nog av! Riktigt exakt vad som kommer upp där vet jag inte, men det får vi väl se! Hittills ligger där bara en video, och den handlar om julen 2015. Den får ni även se mot slutet av det här inlägget, så kika gärna på den!
 
Nu tänker jag dock fråga er, såhär i början av året, vad det är ni vill se här på bloggen? Hur vill ni att den ska utvecklas, och vilka inlägg gillar ni mest? Vad tycker ni ska hamna på Youtube? Personliga videos där jag pratar eller DIY-videos? Kanske något helt annat? Om ni har tid kan ni väl svara på följande 5 frågor:
 
  1. Vilka inlägg gillar du bäst här på bloggen?
  2. Vilken kategori vill du att jag utvecklar och uppdaterar mer i?
  3. Vad vill du se på en Youtube-kanal? Personligt och pratigt, DIY-tutorials eller något annat?
  4. Hur ofta vill du att jag uppdaterar bloggen?
  5. Och hur ofta vill du se en video på Youtube?
 
Vill tacka så mycket i förhand och så hoppas jag att just du tar dig tid att svara. Jag vill ju utvecklas, både som person och som bloggare, och då är just din åsikt som läsare viktig för mig!
 
Men nu tycker jag vi kikar på videon från julen. Med stämningsfull musik och många, många små klipp blev den någon minut lång! Svara som sagt gärna på frågorna ovan och ge lite kritik på klippning och musikval och vad ni nu kan hitta, för jag vill gärna lära mig det här!
 
 
 
Och med denna lilla video avslutar jag det här inlägget, helt enkelt. Nu ska jag troligtvis ut och åka skidor, för det här är förinställt och jag är i Norge! Om det blir någon skid-video får vi se, hehe. Det är trots allt första gången jag åker, någonsin. Wish me luck!

Nyårsmålen inför 2016

Då var 2015 slut och 2016 har precis börjat. Jag spenderade gårdagen med att göra så lite som möjligt ungefär, och har bara packat lite saker, redigerat bilder och letat fram mitt Pokémon Pearl som jag spelat ca 8 timmar på.
 
Precis som jag gjorde förra året, så har jag satt ihop några mål jag vill ha i åtanke inför 2016. Här kan ni se målen för 2015, om ni är nyfikna. Jag fokuserar på att kalla det mål och inte löften, för att jag vet att jag inte trivs så bra med måsten utan hellre väljer "att tänka på"-saker.
 

Fira, på något fint sätt, att vi varit ett vi i 3 år
 
Äta mer vegetariskt och ekologiskt
 
Resa mer
 
Göra kontinuerliga backups på hårddisken i datorn
 
Besöka fler muséer
 
Träna bort smärtan i ryggen igen
 
Starta upp en youtubekanal
 
Få in skapandet mer i vardagen
 
Se över mina ekonomiska beslut, aka. sluta köpa småsaker hela tiden
 
Försöka få fart på läsandet av böcker igen
 
 
Hitta en ny serie att följa
 
Skaffa det där lånekortet på Malmö Stadsbibliotek som jag glömt fixa sen vi flyttade hit
 
Klara första året på min utbildning
 
Ta upp kontakten med gamla vänner
 
Ta huvudansvar för en till syssla hemma
 
Fortsätta rensa ut i lådor, hyllor och skåp
 
Utveckla min garderob med nya kläder
 
Jobba på med att blogga minst 5 inlägg i veckan
 
Våga göra saker själv
 
Testa mig fram med cykeln i Malmö fast jag är livrädd för alla som cyklar så fort överallt
 
 
För övrigt måste jag säga att jag är otroligt nöjd med årets fyrverkeribilder! Framförallt med tanke på att de är handhållna och alltså är tagna med lång slutartid utan stativ. Förvånansvärt skarpa och snygga, för det måste en ju få tycka trots jantelagar?
 
Nu kör vi igång detta året tycker jag, med positiv anda och mycket kul att se fram emot!
Har ni en lista någonstans på en blogg med nyårslöften eller mål? Länka gärna i en kommentar så kikar jag in, jag är alltid lika nyfiken på vad andra tänker jobba på inför det nya året! Har du ingen blogg? Ja, men skriv några mål/löften i en kommentar då!

RSS 2.0