Ur en dagbok 2014

Jag tittade igenom en gammal skrivbok där min bucket list jag skrev för sådär en tre år sen finns, och bakom den hittade jag något som mest liknar ett dagboksinlägg. Kanske hittade jag inte min riktiga dagbok som legat bortglömd i något år tills jag hittade den förra veckan, kanske tyckte jag bara att min relativt nya Moleskine helt enkelt var både mer creddig och snyggare än den bok jag fått i födelsedagspresent av Eric i februari samma år.
 
Jag skrev om ålder, om ångest och döpte själva sidan till "Om att bli äldre". Och nu tänkte jag att ni skulle få läsa detta, som jag skrev den 31 januari 2014 i en bok som egentligen inte var en dagbok, men som fick bli det just den dagen.
 
 
Om att bli äldre. 31 jan. -14
 
För två år sen satt jag troligast likadant som jag gör nu. I sängen, tröja och trosor på, med en dator i knät. Enda skillnaden är nog frisyren och val av sagda kläder. Ny dator också, förresten.
Ny tjej, nya åsikter och nya kunskaper. Nytt allt förutom en sak, kan tyckas. Samma ångest inför kommande födelsedag ligger och gror sakta i bröstet. Ångesten inför nästa stora födelsedag. Då 18, nu 20.
 
Jag har länge känt mig som 15 år gammal. Samma intressen, samma icke-ork inför skolan och allt man "måste" göra, samma lathet och samma ångest. Ångesten inför att bli äldre och ångesten inför att tvingas växa upp. Att tvingas inse att glass direkt ur paketet mitt i natten inte är för vuxna. Att kläder man älskat går att växa ur. Att det börjar närma sig en punkt i livet där man bör veta vad man vill göra med det. Vad man vill jobba med, när man ska gifta sig och skaffa barn, och vad de ska heta. Som om man ska veta i förväg.
 
Jag har börjat räkna dagarna nu. Det är 12 dagar kvar tills jag fyller 20 år. Tolv dagar till vuxen och tolv dagar kvar som tonåring. Men fortfarande samma ångest.
 
 
 
Jag inser att den där ångesten inför att bli äldre delvis ligger kvar och gror i bröstet, som jag uttryckte det för två och ett halvt år sen. Att det känns som att man förväntas vara så vuxen hela tiden, så fort man blivit officiellt vuxen. Och sen inser jag att jo, men jag har ju blivit vuxen på riktigt nu!
 
Jag betalar mina egna räkningar, jag får ta ansvar för min ekonomi och jag utbildar mig för att få ett praktiskt yrke med bakomliggande akademisk färdighet. Jag vet vad jag vill göra med livet till viss del, och jag är på väg på den banan. Jag går på den imaginära vägen som ska ta mig till målet, vad det än är. Om det är något annat att vara vuxen vet jag inte, men just nu är det här det närmsta jag kommer.
 
Jag dricker visserligen inte kaffe, men jag dricker väl mitt te istället, och så går jag och lägger mig i tid för att orka upp till nästa dag. Eller ja, ibland i alla fall.

Damian Ortega på Malmö Konsthall

Den här sommaren har jag verkligen försökt utforska Malmö så mycket jag orkat och kunnat. Det tar sig, sakta men säkert, och jag har redan hittat en del guldkorn. Faktum är att jag jobbar stenhårt på att kunna sätta ihop en guide till alla platser jag älskar, vare sig det är vackra platser, bra caféer eller restauranger, eller kanske någonting att hitta på! Den kommer när den kommer, men än så länge är jag alltså mitt uppe i att leta reda på egna favoriter.
 
En sån har helt klart blivit Malmö Konsthall, som jag nu besökt för första gången! Jag menar, vem gillar inte öppna lokaler med mjukt ljus, intressant konst och gratis inträde!? Hehe. Panka studenter älskar gratis inträde. Men skämt åsido, där är otroligt vackert ljus, det ligger bra till ett stenkast från Triangeln (på riktigt alltså, om du kastar långt kommer du till ena ingången), och där finns en hel del att titta på.
 
 
Vi gick dit för att titta på en utställning av den här konstnären, Damián Ortega. Mest känt från den här utställningen skulle kunna vara den isärplockade Volkswagenbubblan, men där fanns en hel del annat som jag faktiskt uppskattade.
 
 
Eric tittade närmare på motorn i den isärplockade bilen och såg att den minsann var gjord i Mexico! Jag var mer fascinerad över att det finns så många delar i en bil. Inte för att jag är dum, men jag har bara aldrig tänkt på hur många enskilda delar det finns inuti en bil. Fascinerande!
 
 
Jag menar, titta bara!? Så många delar, stora som små, så avancerat. Förundras ofta över att vi kan färdas både fort och högt i bilar, tåg och flygplan. Det känns så absurt för mig.
 
 
Så vackert ljus!
 
 
Där fanns en del att läsa också, men jag var för rastlös den här gången. Jag kommer gå tillbaka en annan dag, för jag tyckte att utställningen är en sån man måste titta på fler än en gång för att riktigt ta in.
 
 
Eric var sådär lagom intresserad. Han föredrar nog lite äldre konst egentligen, och kanske mer målningar och skulptur, som när vi var på Malmö Muséer i höstas. Men han läser gärna små tavlor med information, så han får antagligen ut något av det, det antar jag i alla fall för han fortsätter följa med.
 
 
Där finns en massa verktyg hängandes i trådar som jag också tycker är intressanta att titta på. Här och var hittar man små färgklickar bland de annars ganska bruna och gråa verktygen som gör allt mycket mer intressant.
 
 
Utställningen heter ju förresten Casino! Där finns också en massa mindre grejer på några bord, som...
 
 
Den här, som jag anar är en majskolv eller nåt? Häftig med alla små, små siffror på i alla fall!
 
 
Eller den här, som jag valde att inte ta kort på i sin helhet för att inte avslöja hela utställningen, men som töms sakta men säkert på saltet som är i den, ut i en enorm hög på golvet. Notera också hästen där längst upp! Hela den här enorma grejen är nämligen ihopsatt av gamla sockersäckar.
 
 
 
Och går man in i ett rum brevid så står där ett tiotal gamla filmkameror som spelar upp olika filmer med domino-brickor som jag tyckte var väldigt rogivande att titta på. De hade varsin högtalare också, och ljudet var riktat på ett trevligt sätt så att det ploppade lite här och var i rummet. En upplevelse, helt enkelt!
 
Och efter det gick vi och åt, och så vandrade vi vidare hemåt med Pokémon GO i högsta hugg, och fångade några trevliga Bulbasaurs precis vid kyrkan vid Triangeln. Värt!

London dag 4 (sista dagen, Camden & resan hem)

Det är dags för sista inlägget från vår upptäcktsfärd till London i april. Lite sorgligt, men ändå rätt skönt att äntligen ha redigerat klart och visat och berättat allt som hände och vad vi hittade på de där fyra soliga dagarna i våras.
 
 
Sista dagen började som alla de andra dagarna, med frukost i den stora matsalen med alldeles för få bord. Rostat bröd med marmelad, eftersom det är ungefär det enda man äter till frukost (heh, eller inte, men det som är gratis frukost där) när man är i London. Jordgubbssylten var i alla fall mer sylt än marmelad den här gången!
 
 
Jag roade mig med att fota lite på rummet och i huset där vårt hostel låg, mest för att det helt enkelt var en magnifik byggnad. Det var något som måste vara motsvarigheten till kanske en svensk tingsrätt, och där finns även gamla fängelseceller som numera är rum.
 
 
 
Det som förut var domstolen är numera datorrum, och någon av de större salarna innehåller andra spännande grejer, men helt ärligt utforskade jag inte så noga. Där var vackert i alla fall, och i ett rum finns där en discokula i taket! Och well, källaren innehåller även en bar som rymmer 500 pers om jag inte minns fel. Något som imponerade var att även fast vi bodde nästan vägg i vägg med baren där de spelade hög musik varje kväll, så hörde man det inte alls in till rummen. Snacka om bra ljudisolering!
 
 
Där fanns även små behållare med shampoo, tvål och body lotion som stod på vår toalett när vi kom! Alla på tema brottslingar, med roliga små puns på. Vi hade egen toalett, och de städade den varje dag, vilket vi tyckte kändes otroligt lyxigt!
 
 
Sen tog vi oss i alla fall ut till vår destination för dagen - Camden. Vi gick som alla dagarna bort till King's Cross för att ta bussen, och satte oss på den vi hade tittat ut skulle ta oss till Camden Road.
 
 
Bara det att vi hade åkt den åt fel håll. Så när jag efter ett tag insåg att vi åkte allt längre åt helvete (eller i alla fall inte till en del jag hade tänkt åka till just den dagen) så hoppade vi av och gick till närmsta hållplats åt andra hållet, som visade sig vara den här. Sen satt vi på bussen och åkte lite smått skamsna tillbaka förbi King's Cross och vidare mot Camden. (Förresten är bussen på bilden inte rätt buss, utan det är buss 394 som tar en till Camden därifrån om någon är nyfiken, och det är en vanlig buss med bara ett plan.)
 
 
Äntligen var vi framme! I stadsdelen som lockade mig mest när jag var där första gången 2009, och som nog alltid kommer vara en av mina favoritdelar av London.
 
 
Vi styrde stegen mot Camden Lock Markets, för vi hade tänkt äta en tidig lunch där. Under tiden vi väntade på att allt skulle öppna, och efter en kortare runda runt för att testa oss fram till vad vi var sugna på, så tittade vi i min favorit-butik för begagnade böcker, Black Gull Books!
 
 
Jag kommer aldrig därifrån tomhänt, och inte heller denna gång. Jag fick med mig ett exemplar av Narnia-boken Häxan och Lejonet på engelska, och Eric fyndade en Sherlock Holmes-bok för 4 pund som var så stor att vi undrade om den skulle få plats i väskan hem.
 
 
När vi väl hade bestämt oss för vad vi skulle äta, så hade jag valt en fransk hamburgare gjord på långkok, och det visade sig vara ett riktigt bra val!
 
 
Den stektes ihop på stekbord och jag valde till en blåmögelost att ha på, och fries och dricka till. Alltså, den här burgaren <3
 
 
Sen letade vi upp någonstans att sitta, vilket är lättare sagt än gjort på Camden Lock, och jag ångrade nästan, nästan att jag inte hade valt samma mat som Eric, som valde något som jag tror var Iranskt? En sorts rulle i alla fall, med gott innehåll, och jag önskar att jag hade tagit kort på stället för att minnas vad det var de serverade, för jag hade gärna ätit det själv någon gång!
 
 
Vi köpte med oss två såna här var, och gick för att sätta oss på en lite lugnare plats.
 
 
Som blev här, under ett träd på andra sidan kanalen. Inte direkt stendött, men var finns det ens såna platser i London? Vi hade fin utsikt över kanalen i alla fall, men det var tyvärr lite kallt i skuggan.
 
 
Så vi tog en kortare promenad och letade upp en liten Tesco, köpte lite dricka och satte oss nere vid vattnet på andra sidan bron, där kanalen fortsätter vidare mot King's Cross (vi ska gå sträckan Regent's Park-King's Cross nästa gång, nu gick vi ju Little Venice-Regent's Park). Eric fotade!!! Otroligt. Jag övar på att han ska uppskatta det också, men det kommer väl med tiden antar jag.
 
 
Vi hade köpt en lyx-läsk och varsin vatten, men delade på läsken först där vi satt i värmen med vacker utsikt.
 
 
Bakom oss hade vi en klotter-vägg, men bland annat såhär peppiga ord. För visst kan vem som helst rita egentligen!? Det handlar bara om att göra det, och sen öva.
 
 
Åh, drömmen i ett vårvarmt april-London. Längre bort stod en snubbe och övade dans, och överallt satt folk och började årets första solbrännor. Himla fint.
 
 
Och som en sista anhalt innan vi behövde åka tillbaka till hostelet och hämta väskor, och sen åka vidare till flygplatsen, gick vi till Whole Foods, där vi köpte choklad! Seed & Bean finns i Sverige också, och de är supergoda (men svindyra), och Doisy&Dam har jag bara sett där i London. Inte superfantastiska kanske, men det beror ju på vad man gillar! En hade kokos, och den var ganska god.
 
 
Sen tog jag inga fler bilder förrän vi satt på tåget igen. Inte den vackraste utsikten kanske, men måste ändå tipsa om att åka det billiga tåget som tar ca 1 h och 20 minuter i stället för det snabba på 30 minuter. Det må ta sin tid och vara lite trängre, men det kostar £8 i stället för ca £30 för en person enkel resa. Så eh, man sparar pengar helt enkelt! Tåget går mellan Brighton och Luton om jag inte minns fel, och stannar på Gatwick och King's Cross, bland annat!
 
 
Sen bar det av hemåt, och jag tog inte ett enda kort inne på flygplatsen, förrän vi satt på flyget.
 
 
Eric var söt och jättetrött och ville hem.
 
 
 
Och sen såg jag en av mina vackraste solnedgångar i livet. Så himla... Jag vet inte. Det går nog inte att beskriva riktigt.
 
 
Otroligt att man kan susa fram sådär högt upp i luften ändå. Förstår det inte alls. Men vackert, det var det verkligen.
 
 
Och sen, när vi var nästan framme, satt vi och diskuterade en stund vad som egentligen var Sverige och vad som var Danmark, för helt ärligt var det omöjligt att se eller ens veta exakt vilket håll vi kom från, och sen snurrade vi runt en del innan vi landade.Men de blinkande lamporna var ändå det bästa tecknet på hela resan, för det betydde att vi snart var hemma!
 
Och det var den resan till London, från början till slut. Jag längtade tillbaka så snart som en vecka efter att vi hade kommit hem, och jag vill så gärna åka tillbaka snart igen. Vi får se hur det går bara, med Brexit och allt. Om inte annat, så är London en av mina bästa städer i världen, och jag kommer nog aldrig riktigt släppa drömmen om att få bo där en period i mitt liv.

Matmarknad i Ystad

För ett par veckor sen, när det inte var riktigt lika bra väder som det är nu, men ändå lite bättre än mitten av juni, så var Eric ledig och jag hade siktat in mig på några saker som vi kunde göra som inte låg för långt bort, men som ändå var en liten utflykt utanför Malmö. Ni vet, man måste ju använda sina sommarkort när man har dem!
 
Så vi tog tåget till Ystad, och missade det nästan, som tog oss dit på ynka 45 minuter. Vägen dit går genom en del vackra landskap också, så vi kanske kan ha sett några små samhällen som vi ska utforska en annan gång. I Ystad hade jag aldrig varit innan, och Eric hade inget minne av den gången han varit där för länge sen, så vi hade ingen aning om vad som väntade oss. Men vi visste att vi skulle på matmarknad och det var ju utflykt nog!
 
 
 
Så vi gick lite på måfå längs en gata som inte gick direkt dit vi skulle, men som ändå skulle svänga åt rätt håll senare. Och när vi gick där, tittade in på en väg till höger, och fick se detta, så trodde jag att jag hade kommit till ett annat land. Eller i alla fall tillbaka till Gotland. För det är nog det närmsta jag kommer i en jämförelse. Så otroligt vackert!
 
 
 
Långa gator med små, färgglada hus och överallt stockrosor och andra rosor och buskar med hundratals blommor i alla dess färger som blommade.
 
 
Som de här vackra gula rosorna som fanns mot en vacker ljusrosa fasad.
 
 
Och de här stockrosorna som blommade precis framför en ljusblå vägg! Den här väggen blev en av mina favoriter, trots det lilla elskåpet där tillvänster. Dock målat i samma färg som väggen, fin grej ändå!
 
 
Eric fick stå framför väggen och posa lite (haha), och enda bilden han inte är totalt 100% stel på är den här, som ändå är rätt fin!
 
 
Och så jag, iförd favorit-kläderna, där jag inte alls stod såhär i typ... 30 bilder när jag emellanåt dirigerade Eric att flytta kameran lite åt ena eller andra hållet. Åh, vad de står ut med, de där blogg-pojkvännerna!
 
 
 
Favorit-motiven för dagen? Blommor mot väggar, helt klart!
 
 
Den här bilden kallar jag "jag är trött på att posera och trött på att fotografera" alternativt "kan vi gå nu, jag är hungrig", vilket är de vanligaste tankarna hos den här partnern när vi är någonstans och jag har med mig kameran.
 
 
Så vi vandrade vidare längs med gränder och jag valde konstanta omvägar för att jag såg nya små vägar kantade med vackra blommor och ännu vackrare fasader.
 
 
Till exempel detta, som kändes så grekiskt på något sätt! Nu har inte jag varit i Grekland, men det här är dene stereotyp jag får upp i huvudet när någon säger grekisk stad. Vita väggar, blå detaljer och grönska lite mellan allt. Kanske är det bara en drömvärld dock? Vi får se den dagen jag åker dit helt enkelt! (Ja, jag förstår att det finns mängder av öar och massor av kulturskillnader i Grekland, det här är bara min egen drömbild)
 
 
Till slut tog vi oss fram till marknaden, som är samma som var i Malmö i våras. Där fanns parmesanost i stora högar, och eh, ja mat och efterrätter och bakverk och godsaker och ja, ni förstår ju.
 
Så vi gick ett par varv, tog ut pengar i världens längsta bankomat-kö, och valde varsitt ställe att äta från. Jag valde fransk mat, en blåmögelost-gryta med kyckling och potatis, och Eric tog en mexikansk fajita-wrap, och båda var helt otroligt goda! Vi satte oss på en gräsmatta utanför vad som visade sig vara en gymnasieskola, och åt vår mat och pausade lite innan vi tog ett sista varv för inköp av fika och annat gott!
 
 
 
 
Eric köpte en stor chokladbit (den vita på mittenbilden), och jag fick med mig några macarons, och så delade vi på en ungersk grej som var någon sorts bulle i rulle, som var supergod! Det och chokladen var det bästa, macarons är inte alls min grej verkligen.
 
 
Och så köpte vi med oss lite fudge också! För alltså, det måste man nästan. Vi valde 5 bitar och tog oss en bit bort till en park vi hittade på vägen som var fin och lugn, och satte oss ner och fikade en liten del av vårt medköpta fika.
 
 
Eric luktade (och smakade) på en av mina macarons.
 
 
Och jag åt fudge med massor av kokos på och hallonsmak inuti, där vi satt under ett stort träd med prunkande rabatter och gamla pensionärspar bakom oss.
 
 
Sen var det dags för hemgång, för Eric var trött och jag tyckte det började bli kallt. En bra utflykt, allt som allt, med fina miljöer och en stad vi definitivt kommer åka tillbaka till igen i framtiden! De verkar ha en hel del att göra också, om man gillar kultur, vilket vi ju gör!
 
Och det var den utflykten. Har ni några Ystads-tips? Jag har hittat en del själv, men om någon som läser har bra koll på Ystad är det bara att tipsa på, framförallt tycker jag det är svårt att hitta bra ställen att äta på!

En titt på vår lägenhet

Nej, vi har inte flyttat, även om det nästan låter så på rubriken. Men vi har möblerat om, och det har tillkommit (och bortfallit) en del nytt, och saker har fått helt nya platser i vårt lilla hem! Jag tog helt enkelt med mig kameran runt om i vårt rum och i vår hall för att memorera hur vi hade det den här tiden i våra liv, och tänkte dela med mig av en del av det!
 
 
Det här är en del av mitt skrivbord (den delen som är utan färgstänk för tillfället), och den där orangea saken som står längst till höger är en förvaringsdetalj som min farfar hade. Jag träffade aldrig min farfar, men den här har jag alltså kvar efter honom! Äkta 70-tal, och ska inom en snar framtid få byta färg, när jag rengjort den ordentligt och valt färg.
 
 
Vår ena bokhylla som just nu huserar hälften av mina (och en del av Erics) böcker, samt vår enorma porslinsblomma och några tavlor som vi inte har hängt upp än. Och en lite gullranka och en rosa, mjuk kanin!
 
 
Några andra tavlor står nedanför bokhyllan lutade mot ena kanten. Två har jag målat, eller stänkt som i ena fallet, och den tredje har vi köpt av en lokal konstnär som sålde på Mitt Möllan i vintras. Galaxtavlan är ju förresten mitt bidrag till förra årets Monthly Makers-tema i Juli!
 
 
Mellan bokhyllorna, för vi har helt plötsligt två i stället för en, har vi ställt en stege som förut stod i hallen, och på den hänger nu våra två plädar och en ljusslinga vi fick i julklapp första julen tillsammans av Erics morbror med familj! Och så hänger såklart porslinsblomman ner så långt att den är med. Svårt att tro att den bara var tre pinnar på kanske 20 cm ovanför jorden när vi flyttade hemifrån och till den här lägenheten!
 
 
Nedanför stegen ligger en hög tidningar jag ska gå igenom, ovanpå dem står mina tofflor som jag använder för sällan, och brevid det står min stick-korg som för tillfället innehåller ca hälften av mitt garn och alla mina virknålar, men få av mina stickor.
 
 
Och här är ett av mina favorit-hörn! Här står vår ena monstera, vårt nya tillskott Calathean i sin nya kruka som är en stor favorit för min del, på ett ljusfat. Som sällskap har den ett ljus som luktar gott, tändstickor i annan behållare och glasunderlägg jag målade i... mars kanske? Tiden går fort, helt enkelt! Och i bakgrunden skymtar mina kokböcker, Erics enda hela hylla i bokhyllorna, och så filtarna och tofflorna!
 
Och det var stora delar av vårt lilla hem, eller ja, en hel vägg kan man väl säga att det var i alla fall! När andra delar blir färdiga kommer de också upp här, men det där med inredning tar verkligen tid har jag märkt.
 
Vilka är era favoritdelar i era hem? Mina är de på bilderna ovan, soff-delen och skrivbordet, helt enkelt. Det är där jag spenderar mest tid, förutom i köket och i sängen för sömn.

Att börja måla Akvarell

När jag fastnar i saker så brukar jag fastna totalt. Så även denna gång. Den här gången har jag dock fastnat totalt i något som verkligen är roligt och passar mig perfekt. Det tar inte allt för lång tid, det blir roliga och bra resultat med enkla medel, och man kan lägga det på vilken nivå man vill - både ekonomiskt och tidsmässigt.
 
Akvarell alltså. Vilken grej! Jag är som ni märkerhelt hooked på det här, och jag har suttit och målat med min akvarellfärger nästan varje kväll sen jag började. Vissa dagar har jag suttit hela eftermiddagen och kvällen när Eric har jobbat, och fastnat så mycket att jag glömt att äta, heh. Sprungit fram och tillbaka mellan skrivbordet och badrummet och bytt vatten, väntat på att saker ska torka och ja, ni fattar.
 
 
Och det är alltså det här vi ska prata lite om idag! Prata? Läsa? Skriva? Äsch, ni fattar vad jag menar.
 
Jag är absolut ingen expert på det här med akvarell, men jag har målat en hel del den här senaste veckan och jag har dessutom läst en hel del och tittat en hel del på videos och till och med tagit en liten videokurs, som jag tänkte tipsa om senare i inlägget. Jag har testat olika tekniker och jag har experimenterat och jag har målat upp halva mitt block med papper som jag köpte, för att det har varit så roligt! Så därför tänkte jag dela med mig av alla tips och tricks som jag hittat och samtidigt dela med mig av det jag tycker är allra roligast just nu!
 
 
Utrustning och material
 
Snabbt svar: Valfria vatten-/akvarellfärger, några penslar, papper, vatten. Ungefär så.
 
Längre svar: Här finns en komplett guide med bra tankar och bra input, annars delar jag med mig av mina tankar här.
 
Välj en sorts vattenfärg som passar dig. Jag gillar de jag har, Winsor & Newton Cotman, som är den lite billigare varianten från Winsor & Newton (det står 368:- på asken och det kostade mina dumt nog på lilla bokhandeln i Falkenberg, men de finns till exempel här för typ halva priset). Vill man inte ha en färdig låda, så finns en hel uppsjö av andra märken, varianter och storlekar, samt tuber med akvarellfärg. 
 
Pappret behöver vara tjockt, för att inte gå sönder eller smula. Mitt är lite för tunt, på 200 g/m2, rekommenderat för akvarell är 300g/m2. Men jag upplever att mitt papper fungerar fint, och jag har testat en del på skrivarpapper, och så länge man inte har för mycket vatten så fungerar det också om man bara vill testa sig fram lite.
 
Penslar då? Jag är nöjd med de jag har, men jag har sett så många olika penslar i alla videos och inlägg att det inte verkar spela någon roll. Allt jag gör är dock med runda penslar gjorda för nybörjare. Jag köpte några när jag var i Göteborg, och valde på måfå storlek 2, 4 och 8, och de passar mig fint. Mest använder jag nr8, för att den håller mer färg och mer vatten. De mindre är dock bra för detaljer! Annars går det säkert bra att gå till valfri butik där de säljer penslar (typ konstnärsbutiker eller hobbyaffärer) och fråga vad de tror skulle passa bra från deras sortiment eller att bara googla.
 
 
 
Det finns så mycket man kan göra med akvarell, här är bara ett litet urval av allt jag hittat på sen jag började testa mig fram med färgerna och vattenmängden och andra redskap man kan använda för att få effekter.
 
 
Först och främst tycker jag att det här inlägget med 8 olika tekniker man kan använda är spot on. Det mesta av det jag började med kommer från just det här inlägget, och jag gjorde själv ett liknande grid-system för att testa olika tekniker på.
 
Några av teknikerna i det inlägget passade dock inte mig, mest på grund av att jag saknade saker att arbeta med, och därför gjorde jag en snabb google-bildsökning. Där fann jag en del annat intressant, som att använda en plastpåse att trycka med som får torka fast lite i färgen och på så sätt bilda ett mönster.
 
 
En annan teknik som jag hittade via google-sökningen var att använda sockerlag! Och faktum är att jag minns att vi gjorde det på dagis, men sen dess har jag alltså aldrig gjort det. Jag experimenterade lite med det, men min sockerlag är inte helt okej än. Här är receptet jag följde, om någon är nyfiken!
 
 
 
Jag vet också att det här med att läsa och se bilder inte är för alla, men fear not! Självklart har jag även tittat en del på videos och faktiskt tagit den där videokursen som jag skrev om i början.
 
Videokursen kostar lite pengar, lite drygt 80:-/månad, men det är det värt. Den finns på en sida som heter Skillshare, där man kan hitta videokurser om det mesta. Själv har jag varit medlem i strax över ett år, och upplägget passar mig perfekt!
 
Kursen heter Anyone Can Watercolor, och går igenom allt från penslar till papper till tekniker och hjälpmedel, samt en hel del jag inte testat på än eftersom jag inte har verktygen. Den är ingående och trevlig och går på enbart 25 minuter! Sen får man ju testa sig fram och så efter det, men själva genomgångarna tar alltså 25 minuter, och det är väldigt lagom.
 
 
 
Vad mer då? Jo, men det är ju en hel del som finns på Youtube. Faktum är att det mesta man vill testa på finns där, och där finns massor av bra material! Några videos fick jag länkade av Alicia, andra har jag hittat på egen hand. Jag satte ihop en liten lista så att ni snabbt kan hitta vad jag inspirerats och lärt mig av än så länge!
 
 
 
Sen är det bara att experimentera! Jag har testat på trä, och det funkar fint men flyter ut på ett helt annat sätt, och blir väldigt genomskinligt när det torkat helt. Ju fler lager man lägger på desto bättre, men som sagt, klurigare än papper. Det finns säkert massor av annat man kan testa på, tyg kanske?
 
Har ni några frågor? Eller tankar eller tips och idéer? Släng iväg en kommentar eller en länk eller ett mejl!

4x4 saker #9

Ett av mina favoritformat är tillbaka! Listan som kanske egentligen borde heta 4x4x4 saker, men som för enkelheten skull bara kallas 4x4 saker, och det är det jag ska dela med mig av just nu!
 
 
Längtar tillbaka till ljumna sommarnätter i Falkenberg just nu, trots att jag inte alls saknar Falkenberg som stad. Någon som har en gratis sommarstuga över kanske?
 
fyra saker jag ska göra helgen
 
åka till Ribban och sola och kanske bada lite
dammsuga, varför samlas damm så fort!?
måla lite mer akvarell, pga totalt hooked
ignorera röran hemma och ta mig ut igen
 
 
Undrar också varför jordgubbarna kom och försvann så fort i år? De hade varit bättre såhär nu i juli.
 
fyra veckoplaner
åka till stranden
äta mycket glass
njuta av det varma vädret
hitta på nåt trevligt utflyktsmål och åka dit
 
 
Vår midsommarmat, som blev så himla god! Marinerad, ugnsstekt kyckling med en potatissallad med massor av grönsaker och fetaost i! Och så lite kall cider till och tända ljus och färska blommor, såklart.
 
fyra saker jag lyssnar på
mina tre favoritpoddar (och några till)
fläkten som surrar på golvet
ljudet av min knakande skrivbordsstol och penseln mot pappret när jag målar
 
 
En utflykt till strand för snart en månad sen. Imorgon är Eric äntligen ledig igen och då blir det lite strand igen!
 
fyra saker jag önskar mig
att vädret håller i sig
att andra året på min utbildning blir lika bra som första
ork att ta tag i alla småsaker jag skjuter upp just nu
mer plats i vår lägenhet (det mest orealistiska jag skrivit här tror jag)
 
Gillar du det här upplägget lika mycket som jag gör? Då kan du kika på fler gånger jag använt det här:

10 favoritappar just nu

Jag antar att vi alla anväder våra telefoner en hel del, nu när nästan alla har en smart telefon av något slag. Något jag vet är att jag i alla fall gör det, och att de flesta i min närhet gör det också. Jag hänger dessutom delvis i kretsar som också rör sig mycket online, och runt omkring på nätet har jag också hittat flera av mina favoritappar jag nu tänkte dela med mig av!
 
Så här är de, de 10 appar jag använder mest just nu eller i alla fall uppskattar mest! Jag har utelämnat mer självklara appar som Instagram, Facebook, YouTube, Messenger, Skånetrafikens app, och ja, ni vet. Sånt man använder men som kanske inte är så himla kul att visa upp för att de flesta redan har koll på det.
 
 
Så, VSCO har nog de flesta redan hört talas om, men jag använder den alltså i stort sett dagligen. Vissa dagar mer än en gång, andra dagar inte alls, men i snitt minst en gång om dagen alltså. Alla bilder som hamnar på min Instagram redigeras här, och (nästan) all redigering sker här. Oftast med filtret på bilden till höger, S2.
 
 
En annan favorit som jag använder när det är mycket vitt i en bild är Facetune! Det är en app jag köpt, men den har visat sig vara värd priset. Här ovanför är till exempel en före- och efter-bild. Jag använder i princip enbart tre verktyg, varav ett är det jag använder oftast. Jag använder Whiten-verktyget allra mest, eftersom det tar bort den mesta av färgen i allt som är vitt. Sen använder jag Details en del, och ytterst få tillfällen använder jag också Patch-verktyget för att ta bort smuts som stör eller liknande.
 
 
En sista bildredigeringsapp jag använder är den här, också köpt, och så värd! Den heter WordSwag, och man kan bokstavligt sätta nästan vilken sorts text som helst på bild med den här appen. Mina favorit-verktyg är Invert nere i högra hörnet som gör att bilden syns i texten och resten är valfri färg, samt Transparency-verktyget som ja, ökar eller minskar opaciteten i text/bakgrund. Använder den mest för annat än Instagram, men tycker den är kul att leka med! Bra också att om man skriver ett citat finns en egen liten ruta för vem som sagt det!
 
 
Om vi går in på spel, så är det här en klar favorit. Jag har spelat i evigheter, med ett uppehåll på ett par månader när appen kraschade och jag inte ville kontakta kundtjänst förrän jag faktiskt ville spela igen. Man samlar drakar, breedar fram olika sorter och så ibland, som nu, är det evenemang där man samlar olika grejer (ringar just nu) för att köpa nya drakar eller andra saker för. Det låter banalt och lite fånigt, men vem älskar inte drakar!?
 
 
Ett annat spel, som jag antar att många spelar just nu (hehe), är ju Pokémon GO. Jag har varit en Poké-nörd sen jag fick mitt GameBoy Colour som typ 5-åring, och även om det här inte är riktigt lika roligt, så är det fortfarande superkul! Jag har dock ingen lust att gå ut utan Eric, så när han jobbar hittar jag på annat. Men visst är det kul att kombinera promenad och spel!
 
 
En annan app jag använder mycket, men har minskat användandet av lite i sommar, är Snapchat! Tycker det är så himla roligt, och vill man följa så får man gärna det! Jag lägger upp grejer jag hittar på, fula selfies och lite annat då och då!
 
 
Google Maps använder jag också i stort sett dagligen, men för att titta på vackra platser och spara ner ställen jag är nyfiken på. Inför London sparade jag till exempel ner precis alla platser och grejer jag ville se och göra, för att sen välja och vraka när vi väl var där. I Malmö är jag dock fantastiskt dålig på att göra samma sak, men det får det väl bli ändring på! Älskar för övrigt att man kan spara ner favoritplatser och titta igenom senare!
 
 
Här är en annan app för att minnas och organisera, som jag använder en hel del. Den heter Editorial Cal, och fungerar helt enkelt som en kalender för bloggen. Jag har mer eller mindre gått över till papper nu, men jag har sparat ner idéer till inlägg, spelat in planeringar och liknande i appen, och jag använder den fortfarande ganska frekvent. En kul sak är att man kan fota av grejer och spara i appen, och lägga in i sina notes. Bra funktion!
 
 
En självklar favorit hos många kanske, men framförallt för mig som har i princip oändligt med mobildata (eftersom de appar jag använder mest inte drar något hos Telia och de dessutom sparar överbliven data från tidigare månader), och jag tittar extremt mycket i omgångar. Mest på datorn, men det är så skönt att kunna ha när man åker tåg, eller buss, eller när man gör annat på datorn och vill titta på serier samtidigt! Netflix = livet.
 
 
Sist, men inte minst, är en app jag använder massor när jag tittar på film och serier! Jag kollar upp avsnitt, årtal, skådespelare, ja, allt. Det är så kul att känna igen någon och inse att den spelat något heeeelt annat i en annan film eller serie man sett. Här är förresten en liiiten del av min Watchlist, och en serie jag uppskattar väldigt mycket!
 
Och det var det. Mina 10 favoritappar just nu, och en hel del jag verkligen vill tipsa om. Jag har ju dessutom gjort en sån här lista en gång tidigare, i januari. Om någon skulle vara nyfiken på vad som ändrats och inte, alltså!
 
Vilka appar gillar ni mest? Och är det samma som ni använder oftast? Tipsa mig gärna om bra appar för valfritt ändamål!

Monthly Makers Saga

Äntligen är det dags, en av månadens höjdpunkter varje månad! För det är det faktiskt, att få se vad alla andra hittat på på månadens Monthly Makers-tema, samtidigt som det ibland är en sån extrem ångest de månader när man inte riktigt haft någon tanke man varit väldigt nöjd med eller ett utförande som inte känts helt bra.
 
Men den här månaden, efter många om och men, har jag faktiskt gjort något jag är ganska nöjd med! Jag har testat en helt ny teknik, jag har använt ett material jag inte brukar arbeta på, och jag har efter en liten push vågat utforska helt på egen hand. Jag vill förresten tacka Alicia och Jessica lite extra, för att de hjälpte mig att ta fram en idé, och för att de satt och brainstormade med mig i över en timmes tid!
 
Är ni nyfikna nu då? För jag är så himla peppad på att visa er vad jag gjort den här månaden! Äsch, nu tittar vi.
 
 
Den hänger alltså på vår vägg hemma nu, ovanför sängen. Och under den hänger mitt projekt till förra årets tema Lera! Fast det ska vi inte prata om nu.
 
 
Det är akvarell och akryl på en träplatta i hexagon-form, och sagan som blivit tolkad är kanske ganska självklart Rödluvan. Det var inte nödvändigtvis tanken från början, men jag tyckte att hon skulle passa in bra där, brevid floden som blev en bäck som sträckte sig till eller från bergen.
 
Mest nöjd är jag med att ha testat något helt nytt. Akvarellfärgerna invigdes bara dagen innan jag började måla den här, så jag är alltså hundra procent nybörjare. Att jag dessutom aldrig målar på trä utan enbart på papper eller canvas gör det inte direkt enklare. Men jag måste säga att på nära håll gör fibrerna i träet att det gröna verkligen ser ut som gräs i olika nyanser!
 
 
När jag var klar fäste jag bara en sån här liten mojäng på baksidan och bytte ut en redan befintlig tavla på en spik på väggen, och så visade det sig att den jag målat nu matchade ganska fint med tavlan som redan hänger på väggen, som är ett arvegods jag älskar väldigt mycket.
 
Men andra sidan då? Jo, den använde jag som test för allt jag försökte hitta på på den sidan jag faktiskt gjorde något av. Men den är rätt fin den också, så ni får se den med!
 
 
På baksidan såg det alltså ut ungefär såhär. Jag testade dels att måla med akvarellfärgerna lite i ena hörnet, och sen har jag spätt ut mängder av akrylfärg och blandat och målat och testat och gjort små träd och grejat. Nästan så att jag gillar delar av den här sidan bättre, men så kan det bli! Ser ni förresten pyttelilla Rödluvan där i nedre högra hörnet? Den delen är faktiskt min favorit-del på båda sidorna.
 
Så vad har jag lärt mig av det här? Jo: 1. Det är superkul att måla akvarell på trä också! 2. Det är också jättesvårt, eftersom färgen förflyttar sig i fibrena. 3. Saga är ett så svårt tema att jag nästan gav upp, men att peppen från den här lilla gruppen jag fått äran att jobba med är det bästa som finns!
 
 
Vad har ni gjort på månadens tema? Jag är nyfiken på att få se alla bidrag den här månaden, och hoppas på att bli riktigt inspirerad som vanligt! Missa inte att länka hos Jessica, och undrar ni något är här lite mer info:
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat Saga och Jessica är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med.
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatrice (jag!), ElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Göteborg pt 2 (Botaniska Trädgården, Pinkbär & In-Ex)

Så när jag var i Göteborg för ett par veckor sen fotograferade jag en hel del, och jag började med att visa en heeel massa bilder i förra veckan, och nu är det dags för del två av den dagen! Del ett hittar du här.
 
 
 
Min absoluta favoritdel alla kategorier när det kommer till trädgårdar och parker är när det finns växthus! Så det faktum att det finns ett enormt växthus i Göteborgs Botaniska Trädgård är ju inte helt fel.
 
 
Vi vandrade omkring i alla delarna, ganska precis samtidigt som ett gäng pensionärer som h.e.l.a. tiden skulle ställa sig i vägen för mina bilder. Inte särskilt uppskattat när jag redan var stressad över det faktum att jag inte hade så bra batteri på kameran. Nu höll det resten av dagen, men det hade lika gärna kunnat dö redan innan växthuset.
 
 
Där fanns saker som blommade lite överallt, sm den här... Som kanske rent utav har börjat bli något bär eller så? Jag gillar färgerna i alla fall!
 
 
Men min favoritdel är ändå den här, kaktusdelen! Den är både mer och mindre imponerande än den i Lunds Botaniska, för den är luftigare och har en hel mängd häftiga suckulenter, men jag hade velat se ännu fler häftiga, lite större, kaktusar kanske?
 
 
Den här delen gillade jag dock mycket, för där var en massa blommande kaktusar! Stort plus dock för att den rödaktiga leran som alla små områden består av är superfin mot allt det gröna!
 
 
Till slut styrde vi dock stegen mot utgången, och mot parkens lilla butik. Det hade börjat regna lite till under tiden vi varit inne, så vi halvsprang hela vägen ner för backen.
 
 
Och där fyndade jag minsann! En liten gullranka för enbart 35:- dessutom! Den huserar nu på mina pärl-lådor i hörnet av Erics skrivbord och ska snart planteras om i en ny kruka.
 
Vi styrde stegen tillbaka till spårvagnarna och tittade ut vilken som skulle ta oss närmst Linnégatan, som tydligen var avstängd. Jag tror det blev nummer 8, och vi hoppade av ett par stationer bort och gick den sista biten under en kort stund av solsken mellan regnmolnen.
 
 
För vi skulle äta detta! Pappa hade tittat ut innan så att han kunde äta glassen, och det kunde han minsann! Både rent allergi-mässigt och smakmässigt, hehe. Jag valde mint, melon och jordgubb, och det smakade verkligen det det skulle vara! Inte konstgjort, med andra ord.
 
 
Men när vi gett upp på glassen, promenerat och åkt spårvagn en bit till, så kom vi till mitt huvudmål (med ett kortare stopp på Science Fiction-Bokhandeln, hehe), nämligen In-Ex!

Jag skulle köpa sprayfärg till några projekt, och ville inte köpa de första burkarna över internet, utan valde ut några färger som kändes bra på plats.
 
 
Och sen kanske jag, eh... Handlade lite extra saker, som några penslar och ett block att måla i, men så är det när man går in i en butik där man skulle vilja ha allt! Tänk att kunna alla de tekniker som går att lära sig med sakerna i den här butiken? Det är ju faktiskt riktigt häftigt!
 
 
Men slutligen var det dags att röra sig tillbaka ner mot tåget, som vi utan att kolla hade missat med 10 minuter. Men inte hängde vi läpp för det, utan vi satte oss på Starbucks och tog varsin dricka (pappa en enorm frapuccino och jag en Very Berry Refresha (så töntigt namn btw)), och gick sakta ner till nästa tåg. Och tur var väl det, för där stötte vi på familjevänner som vi delade säten med hela vägen hem!
 
Och det var den mysiga dagen i Göteborg. Jag kan verkligen sakna att ha nära till den staden nu när jag bor i Malmö. Det är minsann tur att det går att åka tåg hela vägen utan att byta en enda gång!

Tre timmar på Falkenbergs Museum

När jag är hemma i Falkenberg finns det saker jag gör ofta, som att ligga hemma på mitt rum och slösurfa med datorn eller träffa släktingar och vänner, och så finns det saker jag önskar att jag gjorde oftare. Ungefär exakt samma saker som jag gör i Malmö, med andra ord.
 
En sån sak jag önskar att jag gjorde oftare, både i Malmö och i Falkenberg, är att gå på museum. Nu kanske inte Falkenberg har någon större mängd med muséer, men ett lite större har vi minsann! Och så råkar det även vara så att det är där min pappa jobbar.
 
Så när de hade en ganska ny utställning som fokuserade en hel del på vävning, en med kläder, en med design fokuserad på möbler och arkitektur och en med smycken, så tyckte pappa att dit borde jag ju faktiskt gå! Så det gjorde jag samma dag som Eric åkte hem för att jobba.
 
 
Jag tog bussen in till stan för att vädret såg väldigt instabilt ut, och kom till Muséet från den kanske vackraste sidan. Utanför stod färgglada cyklar och den nya Falkenbergsflaggan halvhängde lite från sin flaggstång.
Pappa var nere i receptionen och pratade med en kollega när jag kom, så vi pratade en kort stund innan jag gick upp och började titta på utställningarna.
 
 
 
 
Bland annat finns den här lilla utställningen på nedervåningen i det lilla galleriet. Jag fick söka på det för att minnas namnet, men utställningen heter i alla fall Curiously Liminal och smyckena är gjorda av Malin Henningsson. De två här uppe är mina favoriter, men egentligen är jag mest fascinerad av vad man kan göra av naturens tillgångar. Det fanns exempelvis några smycken gjorda av trädsvampar!!
 
 
Jag fortsatte upp på tredje våningen för att jobba mig uppifrån och ner, och längst upp huserade utställningen på affischen, Bruno Mathsson-priset: Claesson Koivisto Rune.
 
 
 
 
De har bland annat designat allt på bilderna ovan, och en heeeeel massa annat, som fanns representerat i bilder och text längs med hela den här lilla scenen med saker på.
 
Där fanns villor, möbler, dekorationer, ljusstakar (som de på mellersta bilden där de formgett för Skultuna), plattorna med linjerna som är en av mina favoriter, och ja, hur mycket annat som helst, hehe. 
 
Fun fact, förresten. Mattan med graderade ränder? Den är från Märta Måås-Fjetterström, som är ett av Sveriges mest berömda vävhus. Och faktum är att en av de somrar jag åkte på slöjdläger valde jag vävning och vår ledare för vävningen jobbade just då för Märta Måås-Fjetterström! Då insåg jag inte riktigt det häftiga i det, men såhär i efterhand är det ju väldigt kul!
 
 
 
 
Jag gick ner för att träffa pappa en stund till, och han bjöd på fika i det lilla caféet som håller till på entréplan, där man får välja valfri kopp till sitt kaffe eller te! Sen gick han upp för att jobba igen medan jag satt kvar en stund och tittade igenom mina bilder, drack min läsk och tittade lite längtande bort mot...
 
 
Den här härliga soffan, men framförallt tidningarna på väggen bakom! Skapar-drömmen, minst sagt.
 
 
Jag tog ett varv till, och fokuserade en extra gång på våning två, Veronica Nygren - Textil Konst och Radikal Design. Framförallt stannade jag och tittade lite extra noggrannt på vävarna, som en där jag fastnade lite extra där hon vävt in koppartråd i en kil.
 
 
Hon var dessutom en av grundarna till klädföretaget Mah-Jong! Här är några skisser och tygprover, och det är just sånt här som är en av mina bästa delar med att gå på museum, jag blir alltid inspirerad av att se såna här montrar med mängder av små saker och prover i. 
 
 
Jag tog även en extra tur på övervåningen och tittade och läste lite noggrannare på skyltarna, innan jag uppsökte pappas kontor för att se när han skulle hem.
 
 
Det visade sig vara om en halvtimme, så jag slog mig ner i soffan där uppe och bläddrade i lite magasin. Som sagt, en skapar-dröm på väggen, i form av alla tidningar en kan drömma om, hehe.
 
Jag har alltid älskat det här muséet, långt innan pappa började jobba där och långt innan det blev Hallands Designmuseum, som det är numera. Förr i tiden hade de en liten modell av Pyttebanan (en järnväg som gick från Falkenberg till Ullared och en bit till), där man kunde trycka på en knapp och så gick tågen runt en stund. Och så fanns där en massa gamla miljöer från Falkenberg förr i tiden.
 
Har ni också tydliga minnen från muséer ni besökt? Kanske har ni till och med varit på Falkenbergs museum? Eller är ni kanske inte intresserade av muséer alls? Skriv så kan vi diskutera lite i kommentarsfältet!

London dag 3 (Konstutställning, Holland Park Mews & Golden Union)

Senaste London-inlägget tog ju slut lite mitt i en dag, och när vi slutade vår lilla tillakablick på resan så var vi mitt i Holland Park och den otroligt vackra delen Kyoto Gardens mitt i parken. Det är nu dags att titta på vad vi hittade på andra halvan av dagen!
 
 
På väg ut ur parken stötte vi på en konstutställning i ett av husen! Det finns nämligen ett sällskap som heter Holland Park Friends som alla verkar vara konstnärer (?), som ställde ut i ett hus med de vackraste fönstren jag sett och ett av de bästa ljusen jag varit med om.
 
 
Vi beundrade alla tavlorna och lite av sakerna man kunde köpa (utöver konsten alltså), och insåg att vi tilltalas av helt olika grejer, hehe.
 
 
 
Jag ville till exempel ha den här skålen där det stod "One cannot think well, love well, sleep well if one has not dined well". Förutom citatet tyckte jag den var vacker också, men bara det faktum att det citatet existerar och i en skål gjorde min dag!
Men Eric köpte ett vykort som vi nu ramat in och ska sätta på väggen, och sen promenerade vi vidare efter en liten titt på en karta för att hitta rätt väg ut.
 
 
Vi gick förbi gångar med valv i tegel och målningar på insidan en bit bort, och sen kom vi ut ur parken.
 
 
På ena sidan var det park, och på andra sidan var det små vackra hus som kändes så typiskt engelska! Och blommande körsbärsträd, såklart. Underbar del av London måste jag säga!
 
 
Vi gick förbi någon skulptur med sköldpaddor och en triangel som Eric sa något om som jag inte minns nu.
 
 
Sen kom vi till stopp nummer två i Holland Park-området! Nämligen en liten gata jag hittat av en slump på Instagram. Holland Park Mews ligger mellan Holland Park och tunnelbanestationen med samma namn, och går brant neråt i båda infarterna, för att sen innehålla magiska små hus längs med hela gatan!
 
 
 
 
Så vi gick och njöt av de vackra små byggnaderna och insåg att det antagligen är mycket vackrare en solig sommardag än en grå dag med klassiskt aprilregn. Men fint, det är där!
 
Vi gick och gick den dagen, och hoppade över att åka tunnelbanan helt. Så vi gick vidare in mot absolut mest centrala London, förbi Notting Hill och bort längs med Hyde Park innan vi gav upp och hoppade på en buss som tog oss bort till Tottenham Court Road.
 
 
Där vi gick in i min favoritbutik! Muji, alltså.
 
 
 
Den vid Tottenhamn Court Road är förresten min favorit av de vi var inne i, den är stor, har möbler och två våningar. Och så mycket fina och smarta grejer att man aldrig kan få nog! Dessutom är det mycket billigare där än det är i Sverige = win!
 
 
Vi gick vidare ner till SoHo och in en andra gång på Forbidden Planet, där jag väntade på Eric och roade mig med att fotografera Hogwarts Expressen och titta på de många små figurerna från i princip alla fandoms som finns och är relativt stora. Var ganska sugen på en hel del i butiken, men köpte bara ett litet kortfodral med Ravenclaw-loggan på båda sidorna som nu innehåller mina sommarkort!
 
 
Sen kom vi till kvällens mål (både platsmässigt och matmässigt, heh), nämligen en av mina favoriter Golden Union!
 
 
 
Sist jag var där var i September 2012 när jag åkte med mina föräldrar, och sen dess har jag drömt om deras Fish&Chips. Inredningen är en av mina bästa, och menyn består av massor av godsaker.
 
 
Vi beställde in varsin stor Fish&Chips med torsk, och njöt av livet som nyförlovade. Visst är han söt!? <3
 
 
Det här underverket, alltså! En av de bättre, men också dyrare, måltiderna vi åt i London. Och så otroligt värd det!
 
 
Hej hej med läskglaset!
 
 
 
Och med rekommendation från väggen beställde vi in varsin Milkshake och tog oss därefter hemåt mot King's Cross-området.
 
 
Sista kvällen i London roade vi oss med att spela kort och lite bittert irritera oss på den tyska skolklassen som fick rummen i närheten av vårat, som gillade att väsnas till halv två på natten och börja igen halv sju på morgonen. Åh, vi kommer bli så bittra små pensionärer om 50 år. På det allra bästa sättet alltså, hehe.
 
Och sen var det bara en halv dag kvar i staden som jag älskar mest på jorden efter Malmö. Jag hoppas verkligen att vi snart ska kunna åka tillbaka, men vem vet vad som händer nu efter Brexit? Vi får se helt enkelt.

Inspiration Monthly Makers Saga

Det har blivit dags för ett nytt tema i Monthly Makers, som släpptes för några dagar sen av Jessica! Den här månadens tema kan vara ett av de svåraste vi haft, om jag får säga det själv. Inte så att det är någon avancerad teknik, men det verkar som att antingen har man så mycket inspiration att man inte vet var man ska börja, eller så står det totalt still och man har inga idéer alls.
 
Jag är i det senare skedet, och jag har alltså svårt att komma på vad jag vill göra på det här temat. Därför har jag satt ihop ett collage med några bilder som inspirerar mig, dels rent sagolika bilder och dels rent konkreta saker som skulle kunna passa in på temat.
 
[Alla källor till bilderna finns i vår Inspirations-mapp på Pinterest.]
 
Jag tror att det svåra med det här temat är att det är så bestämt men samtidigt brett. Det låter kanske konstigt, men jag är övertygad om att det här temat är svårt för mig att tolka eftersom jag oftast gör väldigt konkreta, enkla saker. För mig är en saga något med mycket mystik, konstnärlighet och drömmighet. Och det är helt enkelt inte vad jag brukar göra.
 
Så om ni är som jag, så har jag ett par idéer som kommer lastade här: Måla något från en favoritsaga, skriv en egen saga till ett/ditt barn och illustrera den, gör små fe-hem av krukor, återbruka sagoböcker, gör sagoinspirerade kläder eller smycken, arbeta från en nutida saga och inspireras utifrån den (exempelvis Harry Potter, Hungerspelen, osv), brodera eller sy någonting, fotomanipulera, eller kanske måla sagostenar att bygga sagor utifrån?
 
Vad jag själv kommer göra och vad resultatet slutar på får vi se inom några dagar, men tills dess tycker jag att vi letar inspiration, och sätter igång och bara skapar! För ibland är det enklare att inte tänka utan bara göra.

Favoritkläder just nu

Det här är kanske ett av de underligaste inläggen jag någonsin fått för mig att skriva. Dels för att det enbart kommer innehålla bilder på mig, tagna av någon annan (Eric), och dels för att det nog är det andra eller tredje rena inlägget som bara handlar om mig i kläder.
 
Jag har dock bestämt mig för, att om jag ska ha den här bloggen, så ska jag också synas på den här bloggen. Jag vill inte att mitt självförtroende ska få hindra mig från att vara precis hela mig här inne, när det ju faktiskt är min egen plats! Så från och med idag kommer jag jobba på att inte ta fram skämskudden så fort det nämns något om bilder på mig, utan försöka göra så gott jag kan i att uppskatta det jag ser i i alla fall så många bilder som jag kan. Nu kör vi!
 
 
 
 
 
Så såhär såg jag alltså ut när vi gjorde utflykten till Sibbarp! I en favoritklädsel för tillfället: Randig tröja från Monki för ett år sen, avklippta jeans ärvda av mamma, skönaste Nike-skorna, och så min favoritväska från Lindex, såklart!
 
Vad har ni allra helst på er om ni får välja fritt i era garderober?

Tipslistan 10-1

Det är dags för en gammal hederlig lista, men inte vilken som helst, utan en där jag tipsar om allt jag gillar just nu! Jag hittade den av en slump i en arkiv-sökning inne hos Flora, och efter en del modifikationer är den alltså här nu, tipslistan! 
 
 
10 instagramkonton:
@livetslistor
@ihaveathingforwalls
@lillavardag
@sosietetspike
@solig
@haarkon_
@thecurvynista
@sandra_leone
@barasattaenkraka
@eskastationery
 
 
9 bloggar:
Little Things Blogged
Amanda Jonsson
Sara Holmberg
Fanny Staaf
Gör Något Nu
Citroncest
Matildigt
Ida Eriksson
Hallon's Place
 
 
8 böcker:
Stål av Silvia Avallone
Matilda av Roald Dahl
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Skymningslandet av Marie Hermansson
Flyga Drake av Khaled Hosseini
Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell
Min Dotter Amy av Mitch Winehouse
Välkommen till den här världen av Amanda Svensson
 
 
7 recept:
Kalljäst Frölimpa
Ugnsbakad fetaost med tomat
Snabb Lunch-pasta med citron
Citron- & Kokoskaka
Två Smoothies med mynta
Vegetarisk Pestolasagne
Pasta med soltorkade tomater
 
 
6 filmer:
Very Good Girls (2013)
Pitch Perfect (2012)
Almost Famous (2000)
Speak (2004)
Earth to Echo (2014)
The Holiday (2006) 
 
 
5 matställen i Malmö:
Surf Shack, Gamla Väster
Casual Street Food, Möllan
Möllans Falafel, Möllan
Creperie Bretagne, Triangeln
Bar Italia, Västra Hamnen
 
 
4 resmål:
London
Berlin
Gotland
Köpenhamn
 
 
3 tv-serier:
Mr Selfridge (2013-)
Orange Is the New Black (2013-)
Lie To Me (2009-2011)
 
 
2 förebilder:
Aileen 'Lavendaire' Xu
Jess Lively
 
 
1 blogginlägg:
Jessicas temasläpp för månadens Monthly Makers-tema!

Skånska Sibbarp och Öresundsbron

Länge har jag funderat på var sjutton i Malmö som Sibbarp ligger. Bussen jag åker till Mobilia går dit, och jag har åkt den från Limhamn en gång, men mer än så hade jag liksom inte koll på. Att det dessutom finns ett litet Sibbarp strax utanför Falkenberg har alltid gjort mig lite nostalgisk, och jag var nyfiken på var den här bussen stannade.
 
Utöver detta har jag länge velat ta mig ut till platsen där Örasundsbron växer upp ur marken och bort i vattnet över till Danmark, eftersom jag sett så många vackra och makalösa bilder därifrån. Att det då dessutom var i närheten av där bussen stannade gjorde att vi tog tummen ur och gav oss ut på upptäcktsfärd!
 
 
Vi tog bussen på eftermiddagen, och när vi kom ut såg det ut som att det skulle börja regna. Vi hade med oss paraplyer för säkerhets skull, men de behövdes aldrig.
 
 
Möllan såg spektakulärt ut med sina färgklada, randiga tält och de mörka molnen ovanför.
 
 
När vi kom fram (efter att ha hoppat av två stopp för tidigt eftersom jag blir så nervös att jag ibland glömmer att tänka) och hade gått ut mot vattnet en bit längre än planerat, kom vi fram till detta. Mängder av vackra bryggor som sträckte sig ut i sundet. Lite extra randiga var de också, eftersom de testar olika sorters trä och träblandningar för att se vilka som håller, blir hala, och andra spännande saker. Smart grej!
 
 
Åt ena hållet såg man detta. Inte så nära som vi hade tänkt oss först, men bra nära ändå!
 
 
Och åt andra hållet detta. Man ser inte direkt Malmös högsta byggnad här, men den syntes sådär när man stod där på bryggen. Det man ser är dock ett ställe som heter Ön, som också är fint!
 
 
Vi tog lite bilder, en kombination av att jag får öva på att stå framför kameran och inte bakom, och att Eric får öva på att fotografera mig så att jag någonsin ska hamna på bilder. Den här gången blev det några riktigt fina, som kommer i ett eget inlägg!
 
 
Och så får man fjanta lite också! För mest ser man ju inte sådär poseig ut, hehe.
 
 
 
Han här posear mest alltid dock! (Eller mest när jag ber honom att stå och titta åt ett särskilt håll eller sitta någonstans....) Finast är han <3
 
 
Sen blev det dags för fika. På bordet vi tittade ut med tillhörande bänk och utsikt över hela sundet och Köpenhamn på andra sidan, låg dessa två stenarna lutade mot varandra. Fina tyckte vi, och nu ligger de på mitt skrivbord i stället. Och visst ser man bron lite sådär i den suddiga kanten till vänster?
 
 
Sen började det bli lite kallt, för solen gick hela tiden i moln. Så vi åt vårt fika (Kardemummabullar från Gateau) och drack hemgjord flädersaft och vatten ur min nya....
 
 
Memobottle! Som jag fick av pappa för de säljer dem på hans jobb. Dels är de snygga, och dels rymmer de mer än man tror om man bara ser och håller i dem! Himla bra faktiskt, lär inte behöva en ny vattenflaska på riktigt, riktigt länge.
 
Och sen blev det visst inga fler bilder på annat än mig (hehe), innan vi skyndade oss vidare mot bussen och en toalett.... Och sen fick vi ändå vänta på bussen i 25 minuter, för såpass bra på att planera tid är vi, haha.
 
Så vi hamnade inte precis där vi hade tänkt oss, men vi åkte hela vägen till slutstationen (well... vi gick till ändhållplatsen i alla fall) på en buss vi åkt en hel del med, och har en ny liten pärla till på köpet! Så, en varm rekommendation: Sibbarp i Malmö, ändhållplats för buss 34!

Livet genom mobilen

Jag har alltid med mig min mobiltelefon. Det är inte så att jag har konstant koll på den, tvärt om, men den ligger alltid i närheten och jag fotograferar allt mer med den. Kameran väger helt enkelt för mycket eller tar för stor plats för att få plats överallt, så i stället har jag börjat lämna den hemma lite oftare än förut. Det känns lite tråkigt, men vad som då är bra är att telefoner numera kan ta riktiga guldkorns-bilder!
 
Så på sista tiden har det hänt en hel del som jag inte har uppdaterat här, eller som inte är färdigredigerat, planerat eller färdigtänkt. Däremot har många av de ögonblicken även fastnat i telefonen där jag är mycket snabbare på att redigera direkt, och lite sånt tänkte jag vi skulle ta en titt på nu!
 
 
Vi börjar bakifrån i maj, med den här bilden! Emelie och Ellen och jag åkte ut till Västra Hamnen, åt glass och tog sen en promenad hem genom Kungsparken, förbi Operan och sen fortsatte vi hem till mig för att hämta väskor och åka hem var för sig.
 
 
Jag åkte hem till Falkenberg och det var sådär magiskt som det i princip bara är på sommaren. Solnedgångar på Skrea Strand är en av mina bästa grejer i livet.
 
 
Vi gjorde flädersaft, och saft med både fläder och rabarber som blev väldigt god!
 
 
Ida tog studenten, och vi firade storslaget med runt 60 gäster i ett tält utomhus i Erics familjs trädgård.
 
 
Jag åt långsamma frukostar i sommarvärmen och fotograferade nästan längre än jag åt, ni vet... som man gör ibland... ;)
 
 
Jag köpte nya plagg och accessoarer, något jag så sällan gör för mig själv. Trivdes fint i den här kombinationen!
 
 
Hittade en gammal almanacka som höll på att gå ut och började planera slutet av juni, samtidigt som jag åt vattenmelonfrukost ur nya skålar. Köpte förresten en ny almanacka också, som ni kan få se om ni vill!
 
 
Faktum är att jag gjorde en ny framsida till den gamla almanackan också, som jag nog helt enkelt får spara på, för den blev himla fin! Allting i blå toner, som jag älskar så mycket.
 
 
 
Var hemma i Falkenberg och solade på altanen, och såg hur fina små regnbågar det blev när Erics pappa hade på vattenspridarna på kvällen.
 
 
Och badade en blåsig och relativt kall dag i början av juni.
 
 
Möblerade om hemma i Malmö och rensade en liten del av alla tidningsurklipp jag samlat på mig genom åren. Ni vill nog inte ens veta, för det vill knappt jag....
 
 
Slutade skolan med en praktisk uppgift i grupp, och övade, övade, övade och visade upp i tre omgångar på min VFU-förskola.
 
 
Åt lite mer av den choklad vi köpte i London, den översta är för övrigt riktigt god! Kanske en av de bästa smakerna vi testat. Finns bland annat att köpa på Astrid och Aporna här i Malmö, och Eric hade sett den på lilla Ica Söder här på Möllan också!
 
 
 
 
Åkte till Falsterbo på midsommar med Eric, och hamnade på en så överfull buss att det inte ens var kul att åka dit. Men vi hamnade på stranden med vår matsäck, och det var minsann superbt! Vi satte oss på baksidan av klitterna och åt, och sen gick ni ner på stranden för att kolla lite, och insåg att där var fullt med folk! Men de hade inte hörts över klitterna alls, och syntes inte när man gick på spångarna neråt, för de satt verkligen längs kanten på klitterna... Himla underligt, men tips om man vill vara lite i fred på en så populär strand!

 
Sen var jag i Falkenberg igen, och blev nostalgisk. Först åt vi på Royal Thai, och på vägen hem gick jag och mamma dels in på bokhandeln och sen tog vi en sväng på stan och kollade på vad som fanns kvar och inte, för att sen ta en omväg hem längs med Ätran. Falkenberg kan som sagt vara fint på sommaren!
 
 
 
Väl hemma i Malmö igen fick jag in dessa två frukostar på sängen, två olika dagar. Har jag någonsin nämnt hur otroligt bortskämd jag blir av Eric ibland? Den nedre hade han dessutom gått ner på torget i ösregn för att handla, vilket inte gör saken sämre!
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag var i Göteborg och gick på Botaniska Trädgården! Älskar den platsen, framförallt växthusen. Galet mycket kaktusar, och så det stora, vackra trädet som kanske är någon sorts pilträd? Älskar i vilket fall som helst den här silvergröna färgen som är på löven och på många av kaktusarna.
 
Annars i Göteborg så åt vi mest, som det här:
 
 
 
 
 
På Pinkbär på Linnégatan, samt ett mindre dryckesintag på Starbucks på Centralen innan tåget skulle gå.
 
 
Jag har borrat i en burk och gjort om den till kruka, mer kan man läsa här. Detta såklart för Monthly Makers-temat i Juni, som ju var Växter! Månadens tema släpptes förresten idag, inne hos Jessica!
 
 
Midsommardagen skulle bjuda på gäster, men bjöd i stället på tågkrångel och därmed fick vi äta själva. Men gott var det, med marinerad, ungsstekt kyckling och en rejäl potatissallad med diverse godsaker i!
 
 
 
 
Samma dag som jag kom hem nu sist, i tisdags, så mötte jag upp Mathilda för en fika i Lund! Vi hade inte setts på över ett år, sen vi pluggade Tyska ihop, så det var välbehövligt! Mitt i fikan när vi satt utomhus började det dock regna, så vi flyttade in. Det var nog rätt bra att vi reagerade fort dock, för alla andra tänkte ju likadant, bara inte lika snabbt! Sen tog vi skydd från regnet inne i Domkyrkan och letade efter roliga figurer på stolpar och pelare.
 
 
 
Kajsa kom hit! Och vi åt på Surf Shack, där hon nästan inte kunde äta någonting trots att de har vegoburgare, eftersom hon inte tål mjölk. Och så föll jag pladask för det här fatet, som finns i en butik i närheten av Triangeln. Åh, som jag älskar det här!
 
 
 
 
Och sist, men inte minst, en utflykt till Malmös mest sydliga delar, precis där Öresundsbron försvinner ut i vattnet. Fikat hade vi med oss och så satte vi oss och tittade över sundet bort mot Köpenhamn. Men mer om det kommer minsann i ett eget inlägg!
 
Och det var det maffiga inlägget om vad som hänt på sista tiden. Vad tycker ni om såna här inlägg? Är det kul att hänga med på lite mindre planerade stunder också? Eller är det mest irriterande? Är det här för många bilder för ett inlägg, eller lagom många? Ge mig lite feedback, så ska jag fundera på vad jag kan förbättra!

London dag 3 (Holland Park & en besvikelse)

Nu när vi gått över mitten av dagarna i London är det dags att visa en av de dagarna jag uppskattade mest, men som inte alls blev som vi hade tänkt oss. Det var nämligen så att den planerade aktiviteten inte blev av, men att en av de saker vi hade tänkt hoppa över blev en av resans absoluta höjdpunkter!
 
Man skulle här kunna påpeka vikten av spontanitet när man reser, men jag tänker att vi sparar det till ett helt eget inlägg lite längre fram i tiden när jag faktiskt har rest mer och antagligen har lyckats uppleva fler exempel på detta. Nu är det nämligen dags att kika på Londonresans höjdpunkt!
 
 
Vi började morgonen som alla andra mornar i London med att åka buss, faktum är att vi enbart åkte tunnelbana två gånger på hela resan, eftersom det inte fanns någon enklare bussresa till de ställena från där vi bodde. Men i alla fall, så tog vi en buss och bytte vid Marble Arch, till en buss som skulle ta oss till...
 
 
Naturhistoriska muséet! Dock, även om det syns lite dåligt, var det sån enorm kö att vi faktiskt inte orkade. Den syns lite där till vänster i bild, uppe på bron till ingången. Det var helt enkelt en sån dag när vi ville ha lugn och ro, och slippa trängas med tusentals andra människor, hur mycket vi än ville dit egentligen. Men helt ärligt kanske det var tur, för de bygger om just nu och flera av de avdelningar jag är mest intresserad av var stängda, vilket vi kollat upp innan vi åkte dit och liksom accepterat.
 
 
Så vi gick hit! Jag har varit på det här Pret A Manger förut, och det ligger precis på andra sidan av South Kensington Station från Naturhistoriska muséet till.
 
 
Så här intog vi varsin baguette med god fyllning och varsin sparkly drink, under tiden som vi letade efter en bra busslinje därifrån till nästa mål: Holland Park. Turligt nog finns det två linjer som går utanför Pret som tar en hyfsat nära parken, så vi valde den som kom först och satte oss på en ny buss! (Tror det var M1, men jag minns helt ärligt inte riktigt)
 
 
Vi gick av där vi planerat och gick fram till en karta i busskuren, varpå en liten fransk tant som också suttit på bussen frågade vart vi skulle. Vi svarade att vi skulle till Holland Park och hon tyckte synd om oss, för då hade vi ju åkt "fel". Men hon förklarade vägen från busshållplatsen (10 minuters promenad genom vackert bostadsområde), och efter att ha frågat var vi kom från och hur man ska Good Luck på svenska, svarade hon ett klingande "Lycka till!" och begav sig iväg.
 
Små franska tanter alltså <3
 
 
 
Vi gick förbi vackra hus, blommande träd och annat fint och kom till slut fram till ingången till parken! Den där framme alltså, längst bort i nedersta bilden. (Ingången från Ilchester Place)
 
 
 
Efter lite promenad förbi ett café och vackra fåglar kom vi till ett hav av tulpaner. De hade precis börjat slå ut, och eftersom vädret inte var superbra var de flesta ganska stängda, men det tog minsann inte det magiska från den här platsen!
 
 
Så medan jag bytte objektiv, satt på huk och på knä på marken och fotograferade lite blommor satt han och njöt av utsikten och att få vara på en plats som liksom var perfekt för oss två. Lugn, färgglad och allmänt... Magisk.
 
 
Där stod en staty också, av någon vars namn jag glömt, som fastnade i en trädstam när han försökte bryta isär den med sina bara händer. Har starkt för mig att detta var någon del av grekisk mytologi, men det kan jag lika gärna ha drömt ihop. Någon som vet?
 
 
Vårt mål var dock en specifik del av parken som jag tittat ut i förväg. Kyoto Gardens. Den är ganska ny, sen 2012, och uppfördes som tack för hjälpen vid Fukushima-katastrofen. Och den är kanske ännu mer magisk än resten av parken.
 
Vi hade köpt med oss fika från Pret, och satte oss precis vid en av ingångarna och fikade lite. Jag åt en choklad-croissant och Eric en stor kaka.
 
Och vet ni? Jag ska inte skriva så mycket mer nu, utan låta er njuta av bilderna:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och självklart, så tittade solen fram då och då och gjorde allt lite extra glittrande, som om parken och blommandet i sig inte gjorde allt tillräckligt bra.
 
 
Plus den här lille rackaren som kom... Nästan lite för nära, helt ärligt. Jag hade ju liksom inget att ge den lille stackarn! Men de är ju obligatoriska i alla Londons parker, de små ekorrarna!

 
Och slutligen, detta. Körsbärsblommorna får avsluta första halvan av dag 3 i London. De kanske egentligen kan representera nästan hela resan, och det känns fint.
 
Andra halvan kommer innehålla lite konst, vackra och knäppa vägar, samt lite underbar mat, så stay tuned, hehe!

Jag får en otrolig London-längtan i hela kroppen när jag ser tillbaka på de här bilderna, kanske speciellt bilderna från Holland Park. Det blev verkligen, och det här upprepar jag från början av inlägget, en av höjdpunkterna på resan. Mycket fint gjorde vi, men få saker var lika bra som den här. Den lär stå högst upp på listan med saker att göra nästa gång vi är i London!

Under konstruktion!

Hej alla fina läsare! Jag ville kika in idag, men har inte riktigt haft tid. Mest skriver jag detta för att jag ville berätta att jag håller på att göra om här inne på bloggen! Jag har rensat upp rejält bland kategorierna, och det kan vara så att just nu är det kategorier i sidan som inte går att klicka på.
 
 
Jag har helt enkelt fokuserat på att samla ihop kategorier och minimera funktioner - så att det blir enklare att hitta för både er och för mig. Det blir fokus på det jag faktiskt bloggar om i stället för mängder med mindre kategorier som innehåller ett fåtal inlägg. Det är ju trots allt de större kategorierna som är de jag själv uppskattar mest att blogga om!
 
Men för tillfället är det alltså lite svårt att veta vad som går att klicka på och inte, så ha tålamod så berättar jag mer när allt är färdigt! Under tiden kommer det fortsätta komma upp nya inlägg här i mån av tid. Jag har ett schema för inläggen numera, men den här gången får det pausa lite till förmån för energikicken jag fick och som jag vill ta vara på.
 
Jag hoppas ni kommer trivas lika bra som jag, och att uppdateringarna känns lika rätt för er som de gör för mig! Så tills vidare: Ha det fint och berätta gärna lite om vad ni jobbar med just nu!

Göteborg pt 1 (Vigårda & Botaniska Trädgården)

Före ungefär en vecka sen, förra fredagen, åkte jag till Göteborg! Jag hade första planerat att åka själv, och utöver mitt enda ärende jag behövde göra hade jag ingen direkt plan. Men när jag pratade med pappa kvällen innan så bestämde han sig för att följa med. Så efter många om och men (bland annat att jag försov mig), så kom vi iväg och var inne i Göteborg strax efter 11 på förmiddagen.
 
 
Efter att ha letat halvt ihjäl oss efter ett ställe som serverade lunch innan 12 (himla konstigt förresten), och som serverar mat utan ägg och mjölk, så hittade vi Vigårda på Avenyn! Hade ingen aning om att det låg där, eller att det ens fanns i Göteborg, men där bestämde vi oss i alla fall för att äta.
 
 
På övervåningen satte vi oss, och först var vi helt själva där uppe. Jättefint inrett var det i alla fall, och väldigt ljust och fint!
 
 
Pappa tog en 24h pulled pork-burgare, med lingon bbq-sås och pommes till det. Samt en enbärsdricka, som smakade precis som julmust!
 
 
 
Och jag tog en hederlig bacon cheese-burgare, fast med fläderblomsdricka till. Och en örtig sås till mina pommes som var väldigt god!

 
När vi hade ätit upp hade vi också bestämt oss för att åka bort till Botaniska Trädgården och njuta lite av lugnet och alla fina miljöer. Så vi tog oss till närmsta hållplatsen, Valand, och tog 7:ans spårvagn till Botaniska Trädgården!
 
 
Det var en sån där gammal en, där man fick trycka upp dörrarna själv och dra i ett snöre när man ville av = mycket exotiskt och ovant.
 
 
 
Och där var det bland annat såhär fint! Det regnade lite från och till hela tiden vi var där, därav dropparna på dahlian. Men inte förstörde det något, för vi var där i ungefär tre timmar ändå!
 
 
 
Lite konst fanns där också, bland annat den här ringen av träd, som var helt mjuk och rätt häftig ändå.
 
 
 
Och rätt vad det var när vi gick där och njöt av miljöerna så ser jag ett rådjur i buskarna!? Men innan jag hann reagera, informera pappa och sen ställa in kameran hann den såhär långt bort, fast den stod precis brevid rhododendron-busken när jag såg den. Blev så otippat att det fanns skogsdjur där att jag liksom inte hann med, hehe.
 
 
Sen kom vi till min favorit-del, den med mycket grönt och mycket sten. Jag älskar hur de har sprängt in växter i de naturliga sprickorna i berggrunden och i små gångar runt omkring. Och vattenfallet!! Bästa grejen, och jag tror det kanske är naturligt? Eller bara väldigt gammalt annars, och väldigt vackert placerat.
 
 
Eller som detta, en massa daggkåpa längs med sidorna hela vägen ner längs med den lilla fåran med vatten. Älskar daggkåpa!
 
 
 
 
Älskar den här platsen, önskar att den fanns lite närmre helt enkelt. Men jag trivs bättre i Malmö, så närmre Göteborg lär jag inte komma tyvärr...
 
 
Sen fanns det mer konst, på vägen ner igen från toppen. En massa små "blåvingar" som satt fast på trädgrenarna. Man kunde köpa i butiken där nere också, om man ville ha egna.
 
 
Sen hamnade vi i en liten ny del med mycket rosor, och ett litet lusthus.
 
 
 
Vackert och mycket stämningsfullt! Och rosorna på bilden? Luktade otroligt!
 
Och det var första delen av Göteborgs-resan. Det blev så många bilder trots dåligt kamerabatteri att det blev för långt för ett inlägg, så nästa inlägg får ni i nästa vecka!
 
Har ni någon favorit i Göteborg? Jag vill försöka hinna dit en gång till i sommar, och jag utforskar gärna nya delar! Andra favoriter och ställen jag brukar försöka hinna med är Trädgårdsföreningen och centrum mellan Avenyn, Domkyrkan och Nordstan. Ni vet, centrum helt enkelt. Men jag utforskar gärna utanför de delarna, så har ni några tips får ni gärna skriva dem!
 
Mer från Göteborg finns bland annat här:

London dag 2 (Sen Viet)

Jag är tillbaka i Malmö, och det är dags för absolut sista delen av dag 2 i London! Innan har jag ju visat vår promenad längs Regent's Canal Tow Path, och när vi var i Camden, förlovat oss och sett Amy Winehouse hem. Men vi avslutade dagen med att testa något ingen av oss gjort innan, nämligen äta Vietnamesisk mat!
 
 
Så via Yelp-appen hade vi sett att en av de närliggande ställena serverade områdets bästa (men absolut inte enda) vietnamesiska mat! Så vi gick dit, blev placerade vid ett bord och fick varsin meny och räkchips i en skål.
 
 
Lokalen var väl inte så fantastisk, men vi hoppades på att maten skulle vara värd det när miljön inte var så charmig och personalen var... rätt otrevliga bara.
 
 
Så jag beställde in en klassiker jag läst mycket om som alla verkade tycka om, en Pho-soppa. Jag beställde den med tofu, för jag tänkte att jag skulle slå på stort när den nu var så rekommenderad. Men vet ni? Jag borde läst nogrannare på menyn, för det är ju då självklart en miss att beställa in en rätt som i princip består av koriander när man inte klarar smaken av det.
 
Så jag tryckte i mig så mycket jag klarade av den där soppan, och sen lämnade jag den åt Eric som försökte äta en del av den, men ingen av oss kände särskilt mycket nöje av den tyvärr. Jag ångrar dock att jag inte valde samma sak som Eric, som åt det här:
 
 
Någon sorts stekta eller wokade nudlar, som var lite mer sötsura, och som tack och lov för hans del inte innehöll koriander! Ångrar sådär i efterhand att jag inte valde på magkänsla utan andras rekommendationer, men man lär sig helt enkelt!
 
Så, slutsats: Gillar du vietnamesisk mat, så är det här säkert en bra ställe! Jag tror dessutom att jag skulle uppskatta det om jag valde rätt mat, så jag försöker igen en annan gång, helt enkelt!
 
Och så var den andra dagen i London slut, snart följer de resterande två dagarna i bild-format!

Tidigare inlägg från London:

Halvårskoll: Nyårsmålen 2016

För ett halvår sen, i årsskiftet, skrev jag ihop de mål jag ville uppfylla för min egen skull det här året. Sånt jag ville skulle hända, eller sånt jag ville jobba på, helt enkelt. Och nu har det alltså gått ett halvt år, och nu vill jag checka av vad jag hunnit med eller påbörjat!
 
 
★ Fira, på något fint sätt, att vi varit ett vi i 3 år
Jag skulle inte säga att det blev uppfyllt direkt just den dagen, för vi var båda trötta och jag minns inte ens vad det var för dag... Men i och med att vi bara ett par veckor tidigare var i London och dessutom förlovade oss under den resan så måste det väl ändå vara rätt avklarat!
 
★ Äta mer vegetariskt och ekologiskt
Jag vet faktiskt inte om det är mer eller mindre eller lika mycket. Det här året har nog varit det minst intressanta vad gäller mat för vår del, och det har resulterat i en enorm lathet vad gäller matlagning. Kanske att det blir mer mot andra halvan av året?
 
★ Resa mer
Skulle jag definitivt säga att jag redan gjort! Förra årets resor: Stockholm. Årets resor såhär långt: Norge, Karlsborg, London. På god väg, med andra ord, och egentligen redan avklarat!
 
 
★ Göra kontinuerliga backups på hårddisken i datorn
Får man lite pinsamt nog erkänna att man inte gör backup på sina bilder? Jag har fortfarande inte löst allt som skedde i vintras när min dator kraschade, och sen dess har det väl mest... stått still. Tyvärr. Det får fortsätta vara ett mål helt enkelt.
 
★ Besöka fler muséer
Det går sådär med den här punkten. Jag älskar att gå på museum, så det har inte med det att göra, men jag har helt enkelt inte tid. Vi hade siktat in oss på två stycken i London, men valde bort det ena till förmån för en vacker park och det andra var det så lång kö till den dagen att vi skjöt upp det till nästa besök dit. Vi får se.
 
 
★ Träna bort smärtan i ryggen igen
Något jag borde fokusera mer på. Jag har börjat lite smått med yoga, och det är trevligt, men det är inget jag gör såpass kontinuerligt att jag märker någon skillnad.
 
★ Starta upp en youtubekanal
Under konstruktion? Kanske? Jag tycker det är svårt att komma ihåg att filma, och jag har ännu inte lärt mig att redigera och klippa film som jag vill ha den, men jag har ju i alla fall två filmer uppe såhär långt! Så startad, ja, men aktiv, nej!
 
★ Få in skapandet mer i vardagen
Både ja och nej, för det går i perioder. Ett tag målade jag väldigt mycket, ibland ritar jag en del, och så sent som i förrgår köpte jag in lite nytt material som ska användas till några projekt som ni får se snart. Men just nu går det väl rätt segt med skapandet i allmänhet, tyvärr. Jag kämpar vidare med att ta tag i och därför göra saker.
 
 
★ Se över mina ekonomiska beslut, aka. sluta köpa småsaker hela tiden
Det blir bättre! Jag anser denna punkt påbörjad, men inte alls avklarad. Jag är ju mitt uppe i en utrensning och en ny fas i livet, men mitt gamla, köpgalna jag finns tyvärr kvar som en stor del inuti mig som skriker i falsett av glädje över prylar tills jag inser ett tag senare att jag inte behöver dem och att de bara tar upp plats...
 
★ Försöka få fart på läsandet av böcker igen
Jag har läst lite nu i sommar, men ingenstans i närheten av vad jag gjorde förr. Om nån vecka när jag läst ut boken jag läser nu får ni nog ett boktips dock!
 
 
★ Hitta en ny serie att följa
Jodå. Jag började titta på OITNB för ett par veckor sen och är halvvägs genom säsong 3 nu. Sen körde ju Pretty Little Liars igång säsong 7 nu i juni också, så jag har att titta på igen! Dock inget som går en gång i veckan och ska fortsätta göra det ett tag.. Letar vidare!
 
★ Skaffa det där lånekortet på Malmö Stadsbibliotek som jag glömt fixa sen vi flyttade hit
Done! Vad mer kan man säga på denna punkten egentligen? Jag har mitt lånekort i alla fall! 
 
★ Klara första året på min utbildning
Done and done! Om man får skryta liiite (och det får man ibland!) så klarade jag det inte bara, utan klarade det utan omtentor = mycket bra jobbat! Antar att jag lär få göra någon omtenta under dessa tre och ett halvt åren, men inte under första året i alla fall.
 
 
★ Ta upp kontakten med gamla vänner
Går både framåt och bakåt på nåt sätt. Vissa ville jag nog inte ens ta upp kontakten med egentligen, och andra hade jag nästan glömt bort. Som det ser ut nu så ska jag träffa en kompis från Tyska-utbildningen och fika imorgon, och jag har ju träffat både Kajsa och Lollo nu i sommar, så det är på god väg!
 
★ Ta huvudansvar för en till syssla hemma
Jag vet inte riktigt vad som hände här, men någon extra syssla har jag inte direkt tagit hand om. Om inte mat-planeringen räknas, men så sällan som det händer numera kan det nog knappast göra det. Litet minus i kanten för min del på den här punkten, bara att bestämma sig (eller kanske inte alltså, hej ångest)!
 
★ Fortsätta rensa ut i lådor, hyllor och skåp
På god väg minsann! Vi har till och med lyckats möblera om på grund av allt rensande, och då är vi bara halvklara. Före och efter-bilder kommer så fort vi blivit någorlunda färdiga, så om några veckor eller så! Men det där med att rensa blir man kanske aldrig helt färdig med? Jag har ju ett rum i Falkenberg också som ska rensas ut.......
 
 
★ Utveckla min garderob med nya kläder
Jag har köpt lite nytt och rensat ut lite gammalt! Men jag varken kan eller vill spendera för mycket, så jag försöker hålla det på en lite lägre nivå. Som det är nu äger jag runt 40 plagg, och då tycker jag att jag har mycket, så jag antar att jag har rätt låga krav på mängden kläder trots allt. Men visst har jag ändrat lite på min still under året som gått.
 
★ Jobba på med att blogga minst 5 inlägg i veckan
Eh, pass. Eller ja, det går i perioder. Jag insåg ju i våras att jag inte alltid orkar, och att det är okej. Men för min egen skull vill jag ju verkligen ha kvar saker här att ha som en liten dagbok att se tillbaka på, så jag fortsätter jobba på detta.
 
 
★ Våga göra saker själv
Jag skulle åkt till Göteborg själv, men fick pappa att följa med i sista sekund, och på den vägen är det. Men jag vill gärna egentligen. Jag har börjat handla själv på torget, vilket jag tyckte var jobbigt länge. Dock har jag insett att jag tycker det är extremt jobbigt att börja, så jag får väl börja långsamt på det med sommarkortet och så. Jag tycker ju inte att det är jobbigt när jag gjort det innan, utan bara första och kanske andra gången jag gör något nytt.
 
★ Testa mig fram med cykeln i Malmö fast jag är livrädd för alla som cyklar så fort överallt
Nej, nej, nej. Jag har fortfarande svårt för det här, även om det finns sträckor som är lite enklare. Som mellan mig och Emelie, och från mig bort till Triangeln. Men helst undviker jag fortfarande att cykla i Malmö, och jobbar sakta men säkert på det där med ett par turer i månaden.
 
 
Och det var mina mål för 2016! Några avklarade och några jag knappt ens kom ihåg att jag skrivit upp (eh...), men en hel del som känns bra och påbörjade också! Hur går det för er med era mål och nyårslöften? 

London dag 2 (Primrose, förlovning, Camden, Emma & Amy)

Det blev lite tomt i den där London-kategorin som skulle husera våran resa till London i april. Jag vet faktiskt inte ens själv vad som hände, kanske var det så mycket med alla 24GB bilder, eller så ville jag bara smälta alla intryck innan de hamnade här. Men nu är det i alla fall dags att titta lite på nästan hela resterande delen av dag 2!
 
Har du inte riktigt hängt med på vad som hände innan det här inlägget? Då kan du läsa här för att se vad som hände tidigare under dag nr 2 i London!
 
 
Så vi kom upp från kanalen och gick till en av dagens bestämda destionationer: Primrose Hill, som är en av mina favoriter i London.
 
 
 
Vi skulle gått upp hela vägen, men där var så otroligt mycket folk, så vi satte oss och pausade en bit upp i backen i stället. Kul förresten att jag fångade en snubbe som tar en selfie med London i bakgrunden, där i högra hörnet!
 
 
Vi skulle ju nämligen upp dit för att förlova oss! Så där satt vi, utbytte ringar och bara mös en stund. Sen insåg vi att gräset var lite för blött och att det var dags för lunch, och styrde stegen ner för backen och in mot områdets om heter Primrose.
 
 
Som är otroligt vackert! Men också väldigt dyrt, och jag har hört någonstans för länge sen att det tydligen är kändis-tätt? Men vi såg inga såna. Däremot...
 
 
Så hittade vi detta! Jag köpte något från samma ställe för 5 år sen när jag var där, och nu passade vi på att köpa och dela på den "Ultra Chocolate Brownie", hehe.
 
 
Men den såg ju så god ut!? Den packades ner i en papp-påse, och vi gick en kort extra bit innan jag hittade den perfekta back dropen till den här fantastiska kakan.
 
Vägen leder över en liten bro över järnväg, och sen rakt in mot Chalk Farm-hållplatsen för tunnelbanan, och vips står man mitt i Camden, ett stenkast från marknaderna!
 
 
Vi gick till Stables där jag hade tänkt mig att vi skulle äta lunch, och medan jag väntade på att Erics mat skulle bli färdig så hittade jag denna favorit! Amy Winehouse har alltså blivit staty och har dessutom lyckats klämma ner hela Stables Market i sin frisyr!
 
 
Jag valde att äta crepes, eftersom jag egentligen aldrig ätit det mer än med söta fyllningar. I min hamnade det prosciutto, cheddar och ruccola, och sen veks den ihop och las i en liten strut av papptallrik och servetter.
 
 
Så jag tog min crepe-rulle och en 7-up-burk och letade reda på Eric som hade fått smått panik för att han inte hittade mig bland allt folk.
 
 
Men efter mycket om och men hittade vi ett par lediga platser vid ett bord. Något som känns lite som ren tur bland allt folk som köper mat samtidigt.
 
 
Bland marknadsstånden fanns det mest krims krams, som alltid där inne, men där fanns även några rena pärlor! Som det här, där vi köpte en liten tavla med oss hem. Där fanns även en del vackra/roliga/knäppa/bra motiv i olika varianter.
 
 
Jag var också lite sugen på att ta med en sån här hem, men det hade aldrig gått med enbart handbaggage och väldigt lite plats i resväskorna. Kanske en annan gång? De är ju så vackra och perfekta små färgklickar!
 
 
Dessa dock. Så nära att jag köpte en. Faktum är att jag nog någon gång ska spara ihop till en, fast i större variant. Handsydda läderväskor, gjorda på plats, i allra högsta kvalité. Priset? Inte särskilt farligt, med tanke på förutnämnda fakta. Runt 900:- för en av väskorna på bild, och då finns det runt 10 färger!
 
 
Det är dessutom ett familjeföretag, så det är några bröder som har det! Nästa gång vi hamnar här är det minst en person i vårt hushåll som handlar säger jag bara!
 
 
Sen blev det dock dags att styra stegen vidare, för vi skulle möta upp de enda personerna vi känner som bor i London, nämligen....
 
 
Emma och Noah! Emma och jag konfirmerades tillsammans, och hon har dessutom gått i samma klass som Eric hela högstadiet och gymnasiet, så hon är en av våra äldsta gemensamma vänner! Hon har dessutom precis tagit examen som Pastry Chef från Le Cordon Bleu, så himla coolt!
 
 
Vi gjorde en klassisk svensk grej, och fikade tillsammans och tog igen allting som hänt sen vi träffade henne på jullovet. Hon var även den första som fick höra om förlovningen, precis som hon var den första som fick veta att vi var ett par för tre år sen.
 
 
Sen följdes vi åt en bit, de skulle hem och vi ville besöka ett stopp jag velat åka till sen 2011. Nämligen Amy Winehouse hem i Camden.
 
 
Vi gick längs vägar med vackra fasader och fina färger, och sa hejdå till Emma och Noah för den här gången.
 
 
Allting blommade när vi var där, rätt så magiskt för en som älskar den tiden på året. Vi prickade verkligen in rätt årstid att åka till London!
 
 
Och sen kom vi fram. Det är avskärmat och de som bor där vill tydligen mest slippa allt folk. Förståeligt, men lite tråkigt att knappt kunna se själva huset.
 
 
Det sitter dock en massa minnes-prylar på ett träd rakt över gatan! Själv skrev jag en liten hälsning, och så pratade vi med en kvinna som hade bott längre upp på gatan för några år sen, men som var från Australien.
 
 
Rosorna blommade lite här och var och lyste vackert i kvällssolen, och jag kände bara hur jag njöt av att få vara tillbaka i en av de städer jag älskar mest.
 
 
 
 
Vi fortsatte hela vägen tillbaka och gick för att vänta på bussen tillbaka till King's Cross, och jag passade på att fotografera både det här ovanför och det här nedanför. London är en magisk och underbar stad, ingen tvekan om saken!
 
 
 
Och strax innan bussen kom och jag fotograferade honom, den bästa som finns, råkade jag fånga ett ögonblick där han stod och log ner mot den där nya ringen på sitt finger. Fint! <3
 
Och det var nästan hela dag 2 i London. Resterande lilla del kommer inom några dagar, för nu är det dags att spotta ur sig de där inläggen från April och Maj!
 
Tidigare inlägg från London:

RSS 2.0