Flädersaften

Falkenberg, Recept / Permalink / 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I förra veckan så hann vi med att göra flädersaft! Vi plockar på ett ställe rätt nära, där det finns mängder och åter mängder av fläder. Jag följer ett recept från Bonniers Kokbok, men vi har modifierat det en aning för att saften ska bli mer koncentrerad. Här är alltså receptet som vi använder här hemma:
 
40-50 klasar utslagen fläder
2 kg socker
1,5 liter vatten
30 g citronsyra
3 citroner
 
Skölj och rensa flädern, klipp bort de tjockaste stjälkarna. Skölj av citronerna och skiva tunnt. Varva fläder och citron i en stor hink eller bunke. Koka vattnet, blanda i sockret och låt det lösa upp sig. Blanda ner citronsyran i vattnet och häll över blandningen över flädern och citronen. Täck över med en tallrik och sätt på ett lock eller klä ovansidan med plastfolie. Låt saften stå i cirka 3 dagar, men kolla av saften tidigare om det är varmt där den står, för den kan börja jäsa om den står för varmt för länge. Sila saften, häll upp på flaskor och förvara i frysen!
 
Vi gjorde 3 satser, och vi fick ihop ca 8-9 liter färdig saft. Så planera för att den kommer ta plats i frysen och att ha flaskor redo! Sen är det bara att leta upp en fläderbuske och köra. Viktigt är dock att all fläder inte är bra att göra saft på. Bladen ska vara hyfsat ljusa, och blomklasarna ska alltid vara platta ovanpå. Är den böjd utåt på något sätt, så är den inte äkta fläder, utan någon hybrid, och gör man saft på den kan man få riktigt ont i magen. Ingen bra idé, med andra ord. 
#1 - - maja:

alltså det är så goottttt
och JA jag hade gått under annars, står så himla mycket fint i den

#2 - - J E N N I F E R:

Ska testa att göra det något dag!

Svar: Ja, gör det! Se till att plocka fläder fort nu bara, annars blommar den snart över!
Beatrice Hallberg

Till top