Den senaste veckan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den senaste veckan har bestått av ungefär ren och skär lycka mesta delen av tiden. Det är vår, jag kan ha sommarklänningar med kofta över och strumpbyxor under, och jag har träffat och umgåtts med så många människor jag tycker om, både nya och gamla. Jag känner dessutom på mig att den här veckan kommer bli minst lika bra och fin, och det märks att jag mår otroligt bra just nu.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1


 
 
10 saker jag tycker om:
Strumpbyxor.
Vårens och sommarens grillkvällar med vänner.
Fina pojkar.
Att jag snart tar studenten och allt vad det innebär.
Min kamera.
Att jag ska till Berlin om lite mer än en månad.
Skratta så mycket att man får ont i magen.
När man får spela roliga låtar på ensemblen.
Känslan av att få avsluta kurser i skolan.
Att läsa fantastiskt bra böcker.
 
9 saker jag tycker mindre om:
Död.
Icke vald ensamhet.
Alla hårdagar.
Ärtsoppa
Ångest.
Tjat.
Stereotyper.
Snö som aldrig smälter.
Barn närmre än på håll.
Långa naglar.
 
8 saker som jag tycker om att äta/dricka :
Te.
Hemgjorda hamburgare.
Ben & Jerry's-glass.
Varm choklad.
Ostbågar.
Glass.
Kyckling.
Pizza med fyra ostar.
 
 
 
 
 
6 saker jag vill göra i framtiden:
Flytta till en större stad.
Ha ett jobb jag är nöjd med och tycker är kul.
Tycka att foto är lika roligt som jag tycker nu.
Resa.
Skaffa en fin familj.
Bli klar med pluggandet.
 
7 saker jag är rädd för:
Att det ska bli ett nytt världskrig.
Att bli lämnad helt ensam.
Att någon jag tycker om ska dö.
Stora myror.
Att mitt hem ska börja brinna.
Att rasister ska få bestämma i Sverige.
Att dö tidigt innan jag fått uppleva mer lycka.
 
5 platser som jag tycker om att vara på:
Hemma. 
Vid havet.
London.
På mammas jobb.
På något av caféerna i stan.
 
 
 
 
 
 
4 ord som beskriver mig: 
Ambitiös.
Lat.
Petig.
Lättroad.
 
3 saker som jag ser fram emot: 
Studenten.
Sommarlovet.
Berlin!
 
2 bra låtar: 
Grade 8 med Ed Sheeran.
Valborg med Håkan.
 
1 bra film: 
Amelie från Montmartre, den är helt enkelt sådär lagom mysig och bra på samma gång!

Grilla

 
 
 
Jaha, då ska man strax iväg för att handla lite potatissallad och något att dricka och sen hem till en kompis för att grilla. Har man tur så blir det typ såhär fint väder med fin solnedgång, men det ser lite molnigt ut. Det blir nog fint!

Göteborg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår efter nationella tog jag och Eric tåget mot Göteborg för att strosa runt i vårsolen, och gå på bio. Här är väl lite bilder på de mest framträdande vårtecknen, ett blommande träd, vitsippor, och att kunna ta av sig jackan, även om den här bilden är tagen inne i palmhuset, så var det liksom skönt nog ute för att ha av den en stund också.

Lite uppdatering

 
 
 
 
 
 
Jag har alltså ingen plats på datorn och måste rensa, men tiden är knapp. Så här är två bilder från i höstas som ni får ta del av. Hur mitt rum såg ut då, delvis, och en fin åker på väg hem från Halmstad någon gång.
 
Imorgon är det nationella i svenska, och på det har jag massvis av skolarbete som måste göras, och det kommer antagligen gå ut en aning över bloggen, men jag ska försöka hinna med att uppdatera, rensa datorn, redigera lite nytt och sådär, jag tror det löser sig!
Annars promenerar jag mest med Eric på kvällarna, och imorgon ska vi se Ironman 3 i Göteborg. Nu ska jag ut och sen ska jag läsa igenom häftet till provet imorgon en gång till.

Dag 16 - Favorittyp av bilder

Vet inte om rubriken menar favoritbilder som jag tar själv, eller favoritbilder som andra tagit, eller bara typ av bilder jag föredrar att fota/titta på? Men jag utgår då från att rubriken menar typ av bilder jag tycker om att titta på.
 
Jag tycker om många olika sorters bilder, men älskar att hitta bilder som är skarpa, har intressant fokus, visar känslor och som jag fastnar för vid första titten. Oftast är det en framstående detalj i bilden som gör att jag fastnar och när jag sen tittar igen och igen så hittar jag nya detaljer jag tycker om.
 
Några bra exempel på såna bilder jag älskar finner ni här, här, här, här och här.

Dag 15 - Hur jag tycker att en fotoblogg bör vara

Jag uppskattar bloggar som skildrar vardagen på olika sätt. Människor de umgås med, städer de bor i och besöker, lite matbilder och mest lite allt möjligt. Till det gillar jag välskrivna texter och lagom mycket text. Inte för utförligt, och inte för utlämnande, men personligt.
 
Bilderna bör vara stora, runt 600-800 pixlar ungefär, men inte för stora så att de inte får plats på min skärm som är rätt liten. Jag gillar också snygg design, att bloggen får plats på skärmen och sånt där som jag är noga med att peta i själv. Och att bilderna ska vara av hög kvalité. Jag föredrar också liggande bilder framför stående, och är det stående bilder föredrar jag om man har de två och två ihop, men det är inget absolut måste.
 
Jag tycker också om naturligt ljus, och ljusa bilder, om de är tagna inomhus så är det okej med brus, men annars skarpa bilder tagna utomhus eller inomhus i bra ljus.
Jag tycker definitivt inte om reflexskärmar och sånt där. Inte heller är jag särskilt förtjust i blixt-bilder om de inte är tagna på ett snyggt sätt, typ som den här.
Jag tycker det syns nästan direkt på de allra flesta foton tagna med reflexskärm att man använt just det. Och det tilltalar mig verkligen inte alls. De flesta bilderna har inga intressanta skuggor och ser så jämna ut i ljus att det nästan ser onaturligt ut, vilket jag alltså personligen inte tycker är snyggt. Är den rätt använd är det en annan femma, men jag har sett för få såna bilder för att kunna säga vad det är.
 
Jag gillar att inspireras, men jag måste tycka om både bilderna, texterna och hur jag uppfattar personen bakom bloggen. Därför är jag rätt kräsen med vilka bloggar jag följer och vilka jag bara tittar in på då och då eller kanske bara ramlar över genom kommentarer och liknande.

Bakom scen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tog en hel del bilder från bakom scenen när vi hade genrep och när vi väl hade föreställningar. Här är de jag tog under genrepet, och innan ni får se resten så måste jag rensa datorn för att få plats att lägga över bilder på, som alltid.
Här är stora delar av klassen, vi som går musik. Vi går med bild och dans också, men vi har skillda slutproduktioner, och dansarnas har jag ju visat bilder från här, här och här.

Dag 14 - Det bästa med fotografering

Det bästa med foto och fotografering är helt klart att man kan gå igenom gamla bilder och minnas vad som hände, hur man kände sig, vad man gjort och sådär. Att bilderna frambringar massa känslor och att man kan bli glad, ledsen, arg, euforisk och bara nöjd med att man genom bilderna kan minnas så otroligt mycket som hänt i en liv.
 
Annars så tycker jag om att man kan få fram så många känslor i en och samma bild. Att det ligger en utmaning i att fånga en känsla i bilderna och inte bara ett motiv, även om det i vissa fall mest är motivet som är bilden snarare än känslan. Därför gillar jag att fota människor mycket, jag utmanas och övar varje gång jag försöker och känner också för varje gång att det blir lättare att se när man ska trycka ner knappen och bara fånga en känsla eller ett uttryck. Ibland lyckas man, ibland inte.
 
Jag gillar också att de där bilderna man inte trodde skulle bli bra, kan bli rätt okej eller rent utav jäkligt häftiga med lite redigering. Här är mitt bästa exempel:
 
 
 
Den här bilden som blev extremt överexponerad när jag tog den, såg från början ut såhär:
 
 
 

Nödfrukosten

 
 
 
 
 
 
Det här är vad jag brukar äta till frukost när jag inte orkar göra något och inte är sugen på något alls ungefär. Häll upp valfri mängd yoghurt (jag föredrar vaniljsmak, men nu hade vi bara naturell hemma), och häll i hallonsylt, blanda ihop efteråt till en rosa röra och ät. Alldeles lagom sött och sådär, haha. Inte det godaste och verkligen inte det nyttigaste, men vad gör man inte?

Eric

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den bästa vännen man kan få, och även den mest kameraskygga. Han blir tamejfan nästan aldrig bra på bild, Eric. Därför är jag alltid lika nöjd när han väl gör det. Så här är 3 bilder som är helt okej, trots lite fel på fokus i ett par av dem. Han är helt enkelt bäst, och så är det bara.

Dag 13 - Favoritfotobloggar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hon tar helt fantastiska foton, mycket vardagsfoto, men också en del annat. En skön blogg med snygga foton och det uppskattar jag!
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
Tar otroliga bilder på många olika saker, men mest vänner och andra personer. Jag hittade hit för någon vecka sen via hennes instagram som jag följt ett tag och tycker mycket om.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har följt henne nu i något år, och jag bara älskar hennes modellbilder! Men egentligen så älskar jag hennes andra bilder ännu mer. Hon gillar London precis som jag och är där nu och fotograferar till en uppgift i skolan, längtar så efter att få se bilderna därifrån!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Har jag också följt i något år. Hennes bilder är alltid ljusa och fina, med underbara färger. Trots att jag följt henne länge vet jag inte riktigt vem hon är, och det är en sån sak jag tycker om.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En av mina absoluta favoriter, och jag skrev lite om henne igår och dedikerade ett helt inlägg åt henne för någon vecka sen som ni hittar här. En av mina stora inspirationskällor som tar helt otroliga bilder och gjorde det redan för några år sedan.

Dag 12 - Inspirationsbilder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag är egentligen rätt emot att ta andras bilder och publicera på sin egen sida på grund av copyright och andra rättigheter, men de här bilderna tittar jag alltid igenom när jag vill inspireras. De är tagna av Frida Vega Salomonsson som jag tipsade om för några veckor sen, och vill man inspireras kan man kika i hennes bloggarkiv, för där finns så otroligt mycket fint!
 
Annars tycker jag om både weheartit som jag hände mycket på förr, pinterest som är en evig källa av inspiration och tumblr om man mest vill titta på snygga bilder!

Dag 11 - Framtidsdrömmar inom foto

Jag tänker inte alls jobba med foto i framtiden, som jag vet att många andra drömmer om. Jag insåg för länge sen att det inte är ett jobb som passar mig och jag tror inte jag skulle klara av att jobba med det utan att tappa intresset och nöjet jag har i att fota.
 
Däremot hoppas jag att jag alltid kommer tycka det är fantastiskt roligt att fota och hålla på med kameror och lära mig mer och att jag aldrig ska sluta vara nyfiken på nya tekniker och annat kul!
 
Jag älskar foto och det har jag ju typ alltid gjort, men mest som vardagsdokumentation och en hobby snarare än ett jobb jag kan tänka mig.

Sista föreställningen

 
 
 
 
 
 
Här är lite bilder från senast vi hade föreställningar när jag var med, då hade vi Åttan, som är till för att få fler att söka estet helt enkelt, och ja. Nu har vi vår slutproduktion. Idag är sista föreställningen och jag ska precis åka hemifrån.
Bilderna jag tagit nu under veckan är tagna med pappas kamera, så ni får ha lite tålamod tills jag fört över allting och hunnit titta igenom och redigera.

Dag 10 - Drömutrustning

Jag har ingen egentlig drömutrustning utan är ändå helt okej nöjd med den utrustning jag redan har, med tanke på vilka resultat jag vet att den kan ge.
 
Men om jag drömmer lite sådär om vad jag vill ha inom ett par månader så vill jag ha en Canon EOS 600D och ett Canon 40mm f/2.8 STM som lär hjälpa mig på traven till bättre vardagsfotografier.
 
Får jag drömma heeeelt fritt så önskar jag mig att kunna uppgradera till en Canon EOS 5D Mark II som kamerahus och börja fota med fullsensor. Och ett Canon EF 50mm f/1.4 USM, som är den bättre versionen av objektivet jag redan har.
Den här utrustningen väger dock lite mer och är därför inte optimal för mig som bara använder kameran till typ vardagsfotografi. Vill jag däremot utvecklas, så lär det bli en sån kamera i framtiden.

Dag 9 - Då till nu, utveckling

Mitt rum 2000 någon gång, bilden tagen av mig 6 år gammal.
 
 
Anna på vårt rum på ett konfaläger, hösten 2009. Taget med min första digitalkamera, en bra liten grej.
 
 
Anna på stranden i april 2010, samma kamera som fotot ovanför.
 
 
Universeum april 2011, här hade jag haft min systemkamera i nästan ett år och fotade genom glas för första gången.
 
 
Sommaren 2011 när vi var nere på stranden och fotade vindsurfarna, hade behövt ett teleobjektiv här, men det jag hade dög och resultatet kan säkert bli nice med lite redigering.
 
 
Augusti 2011 och en av mina favoritbilder någonsin eftersom Eric är väldigt svår att fånga på bild. Här i Köpenhamn och jag har precis köpt mitt 50mm-objektiv och lär mig det sakta men säkert.
 
 
Nyår 2011/2012, en av mina få bra fyrverkeribilder någonsin. Helt okej van vid det nya objektivet här.
 
 
Våren förra året, och jag avancerar snabbare och snabbare till bättre foton och börjar lära mig att ställa in kameran manuellt utan att tänka lika mycket på vad jag gör.
 
 
Sommaren 2012 och jag börjar testa manuell fokus, men ger upp rätt snabbt. Här Tallnäs Stiftsgård på konfaläger.
 
 
Oktober förra året, en av mina favoritbilder på mina klasskompisar. Vi var i Stockholm och fikade här på något dyrt café i gamla stan. Här ställde jag även in fokus själv på riktigt och började öva på det mer och mer.
 
 
Taget för snart två månader sen, och här har jag ställt in allting från bländare, slutartid och ISO-tal själv, till fokusen. Börjar med andra ord lära mig mycket mycket mer nu.
 
 
Rätt stor skillnad, om man ser bara för ett par månader sen. Jag är väldigt nöjd med framförallt utvecklingen som skett det senaste året, den är helt sjuk. Syns inte så bra här, men det är den verkligen. Känner själv att jag verkligen behöver en ny kamera och hoppas på att få den jag önskar mig i studentpresent!

Förberedelser

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här får ni några frukostbilder från förra veckan. Jag är mest i skolan just nu, och hinner med andra ord inte sitta vid datorn, varken där eller när jag kommer hem på kvällen. Vi har haft genomkör på manus och låtar och ett genrep idag, och det känns bra. Framförallt mycket bättre än bara tidigare idag.
 
I morgon smäller det!!

Dag 8 - Hur jag har redigerat en bild

 
Den här bilden är inte särskilt redigerad, men jag har redigerat den på samma sätt som jag redigerar de flesta av mina bilder som läggs upp här.
 
Jag drar i exponeringen, oftast åt det ljusare hållet, men ibland åt det mörkare också, beroende på bilden och känslan jag vill ha fram.
 
Sen tittar jag över vitbalansen, som i det här fallet stämde med den jag ställde in.
 
Jag drar lite i mättnadsreglaget och höjer oftast mättnaden för att få fram färger i bilden som kameran tar bort.
 
Ibland tittar jag lite och ökar eller sänker konstrasten och lägger på lite skärpa och sådär, men det är inte särskilt ofta alls.
Är bilden väldigt mörk kan jag i ytterst få fall ta bort ett steg svärta, men det behövs nästan aldrig.
 
Viktigt att tänka på är att jag redigerar alla mina bilder i RAW-format, vilket gör att jag har många fler valmöjligheter, och vill man redigera bättre och få bättre resultat rekommenderar jag att ändra inställningarna på kameran så man kan fota i RAW-format enbart, eller dubbelt med både RAW och jpeg som jag gör.

Ommöblerat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår tog jag tag i något jag velat göra i ett par år - jag möblerade om på mitt rum. Innan var rummet kaos, och det var sjukt stökigt och jag hittade inget och det gjorde ingen annan heller. Nu är det halvklart, eftersom en hylla gick sönder och måste lagas, och det har vi inte hunnit med, så en massa saker är än så länge utspridda lite över huset.
 
Nu peppar vi Sceniska hela veckan!!!

Dag 7 - Favoritfotoplats

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här måste jag säga diverse storstäder. Stockholm, London, Göteborg, och förhoppningsvis Berlin nu och sen gillade jag Prag också, men hade fel kamera med mig dit för bra foton. Här ovanför är några av mina egna favoriter jag tagit i lite större städer.

Problemet löst!

 
 
 
Jag har i stort sett löst problemet med kameran, åtminstone för stunden. Jag får låna pappas minneskortsläsare att föra över bilderna med till jag kommit på vad som är fel med datorn eller programmen på den.

Kaoset som nu försvann


Mitt rum för ett par veckor sen.
 
 
 
Mitt rum nu idag.
 
 
 
Jag håller alltså på att städa och kombinerar det med att göra något jag velat göra i långt över ett år - möblera om. Jag tror stenhårt på att mitt rum kommer se större ut nu än vad det gjorde innan, och mamma har hjälpt mig konka lite möbler och så har vi skruvat ihop en hylla som hade gått sönder.
 
Ska bara dammsuga klart, städa det som inte syns här, men som är en stor hög med saker och sen flytta in hyllan vi fixade och mitt skrivbord med datorn på, så är allt klart och jag kan vara nöjd med ett nystädat rum igen!
 

Dag 6 - Före + Efter redigering

Det här är något jag funderat på att göra ändå. Jag redigerar inte mina bilder jättemycket, allt beror på hur bra jag ställt in kameran innan, och eftersom jag fortfarande lär mig, så kan vi titta på några olika varianter, bilder där jag ställt in kameran bra och knappt behövt redigera efteråt och bilder som varit mindre lyckade och som jag därför behövt redigera lite mer.
 


Oredigerad, ganska tydligt vad som inte riktigt funkar här. Den är mörkt och vitbalansen stämmer inte alls eftersom enda ljuskällan var ett lysrör ovanför diskbänken.
 
 

Och redigerad. Här har jag redigerat i RAW-format, så jag har ändrat exponeringen till en ljusare bild och sen ändrat vitbalansen tills tallriken fick rätt färg, då fick resten av maten automatiskt rätt färg, eftersom jag gick efter den vita färgen.
 
 
Oredigerad, inget större fel på den alls, men jag föredrar lite ljusare bilder.
 
Och redigerad. Helt enkelt bara lite uppljusad och så har jag höjt färgmättnaden en aning för att jag ville förstärka färgen på blåsipporna.
 
 
Oredigerad. Lite mörkt, och utan några direkta färger. Jag ville färstärka den lilla grodden, så därför...
 
Höjde jag färgmättnaden och ljuset en aning, och så poppade den upp lite mer än i den oredigerade bilden.
 
 
Vet inte hur mycket det där förklarade, men som ni ser så ligger det en del redigering bakom bilderna även om jag försöker lägga det på en hyfsat låg nivå, och jag manipulerar nästan aldrig bilder på annat sätt än höjer och sänker ljus, färger och kontrast och sådär. Händer ytterst få gånger att jag kanske redigerar bort en liten finne på någon, men aldrig mer än så.

5 låtar istället

Min dator och kamera vill alltså inte samarbeta, och jag ska testa imorgon att ominstallera programmet jag för över bilder med och hoppas alltså att det kommer fungera snart igen.
Under tiden delar jag med mig av de 5 bästa låtarna just nu! (Enligt mig då)
 

Dansa med mig - Linnea Henriksson
 
Sleep Alone - Rebecca & Fiona
 
Ho Hey - The Lumineers
 
How to be a heartbreaker - Marina and the Diamonds
 
All I want is you - Agnes
 
 
Dessa fem låtarna går alltså på repeat här på mitt rum tillsammans med några andra i en lista. Men listan får ni inte, för den är hemlig.
 
Ikväll tittar jag på film hos Eric och i veckan har vi slutproduktion, peppa, peppa!

Dag 5 - Favoritmotiv

 
 
 
Jag har absolut inte ett enda favoritmotiv, men om jag får säga något jag gärna blir bättre på att fota, så är det porträtt. Därför gillar jag avslappnade vänner som ställer upp på kort, som Marta som är på bilden här. Som säger "Ta med dig kameran och kom hit så tar vi en promenad, jag vill ha en ny profilbild på facebook!" och så blir det så. Så okej, spontana saker och vänner är mina favoritmotiv!

Dag 4 - Favorit i kamerväskan

Jag använder ingen kameraväska, och min utrustning är minimal eftersom jag i stort sett alltid har med mig kameran, vart jag än går. Jag brukar bara ha med mig själva kamerahuset och mitt objektiv, så helt enkelt objektivet.
 
Jag använder ett Canon EF 50mm f/1.8 II som kostar runt 900 kr nu, men kostade runt tusenlappen när jag köpte det för ett och ett halvt år sen ungefär.
Det här har blivit mitt enda objektiv eftersom jag på något sätt lyckats slarva bort kit-objektivet man fick med. Inte för att jag använde det efter att jag köpte det här objektivet, men det hade ibland varit rätt bra att ha.
 
Jag tycker det här objektivet är extremt prisvärt, man får ett bra, kompakt objektiv som inte väger så mycket och som tar skarpa bilder. Eftersom det kostar väldigt lite kan man inte förvänta sig under av det antar jag, men det är helt klart ett bra objektiv att ha som första objektiv eller åtminstone som andra!
Just nu längtar jag dock efter att köpa ett nytt, det här har tjänat mig väl och jag kommer fortsätta använda det flitig, men jag vill vidga mina vyer och ibland är det lite väl inzoomat i min kamera.
 
Nästa inköp blir ett Canon 40 mm f/2.8 STM som är Canons första och enda pannkaksobjektiv. Det är alltså extremt platt och det gör att kameran blir ännu mindre och väger dessutom inte särskilt mycket. Tror det kommer passa mig utmärkt!

Trip down Memory Road

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En liten minnesfärd genom mina redigerade bilder. Från Köpenhamnsresan i augusti 2011 till musikfesten i december förra året via varma höstdagar, skolföreställningar, resor, soliga dagar, kompisträffar och konserter. Är så glad för allt det här, jag är så glad för alla fina människor jag träffar och alla underbara stunder jag får uppleva.

Dag 3 - Tre viktiga saker inom foto

1. Börja inte med en systemkamera om du är osäker på om du kommer gilla foto eller inte. Köp en billigare kompakt kamera, inte nödvändigtvis den billigaste, men en kamera med ett läge som inte är helt auto kan vara trevligt och så minst 12 megapixlar, jag är inte riktigt säker på vad en vanlig digitalkamera ligger på i megapixlar idag, men 12 är inte dåligt i alla fall.
Ibland tar jag mina bästa bilder med min lilla digitalkamera, för jag tänker bort alla speciella grejer som manuell fokus och inställningar som jag normalt sett fokuserar på när jag fotar med min systemkamera. Skillnaden under samma förhållanden är inte alltid jättestor och en digitalkamera räcker om du inte tänker satsa på foto som arbete, för då bör du jobba dig uppåt rätt fort efter din första kamera.
 
En halvsunkig festivalbild tagen med min digitalkamera mitt i ett hoppande hav av människor på Siesta.
 
En helfestlig konsertbild tagen i Halmstad i en helt stillastående publik.
 
2. Lär dig din kamera och att ställa in den själv på manuellt läge. Eller till att börja med halvmanuellt åtminstone. Jag själv lär mig bäst av att göra det så svårt som möjligt direkt för att förstå saker, men jag vet att det är så olika för olika personer.
Förstår ni inte ett jota av alla bländarinställningar, slutartider och ISO-tal så rekommenderar jag att läsa den här guiden som jag själv läste innan jag bytte från Program-läget på min kamera till Manuella läget.
 
Innan jag ställde in alla inställningar själv och mest körde på Program-läget i kameran där jag kunde ändra ISO och ifall jag ville ha blixt eller inte.
 
Och efter att jag lärt mig ställa in allting själv. Jag får helt enkelt det resultat jag är ute efter på ett helt annat sätt.
 
3. Testa olika saker. Lek med kameran, var kreativ. Försök återskapa andras bilder till en början, för att lära dig komponera snygga motiv och fota ur snygga vinklar. När du känner dig bekväm med att hitta egna vinklar och sätta ljus själv utifrån de förutsättningar du har (lampor, solen, månljus, you name it), så kör! Testa skuggor, testa ljus, testa olika motiv och till slut hittar du vad just DU tycker är roligast att fota. Det behöver inte vara en grej, det kan vara hur många som helst. Men det är viktigt att hitta just det man själv tycker är roligt.

En vårdagspromenad

 
 
 
 
 
 
Min kamera och min dator ville inte samarbeta idag, så bilderna jag tagit idag får ni se en annan dag när jag löst vad problemet nu är.
De här är tagna i lördags eftermiddag när jag tog en promenad i någon timme. På kyrkogården gick jag, och på vägen hem såg jag några fina snödroppar. Rätt varmt ute var det också så jag njöt verkligen av att vara utomhus.

Dag 2 - Mina egenfotade favoriter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är en utmaning för mig, men jag låter bilderna tala för sig själva efter enbart denna mening: Det här förändras hela tiden, men här är mina 20 bästa just nu.

Ett låttips

Misty Mountains från The Hobbit

Dag 1 - Mitt fotointresse

 
 
 
 
 
 
Det här kommer låta otroligt pretentiöst och jobbigt, men jag fick min första kamera när jag var 6 år och skulle börja skolan, och fastnade direkt (bilderna ovan är tagna med den kameran när jag var 6 år gammal). Innan mig så har min pappa hållit på mycket med foto, och det finns massvis med bilder på mig som liten och det blev liksom så naturligt att jag som också tyckte om foto skulle fortsätta med det jag med.
 
Jag fotade med den kameran, en analog liten Kodak som man kunde välja på om man ville fota med eller utan blixt, i rätt många år, jag minns inte exakt när jag fick nästa kamera faktiskt. Den nästa blev pappas första digitalkamera som jag ärvde och hade i några år tills den la av, och jag fick min första egna, splitter nya digitalkamera.
Den hängde med i stort sett överallt i nästan fyra år, den var i London och här hemma i stan mest, och tyvärr la den av ganska exakt en vecka efter resan till London och ville inte gå på batterierna i mer än en halvtimme innan den laddade ur. Ett tag där använde jag mammas lilla digitalkamera som är värdelös och som knappt fungerar. Emellanåt lånade jag då pappas systemkamera som han köpte något år tidigare, och jag fotade med den i nästan två år innan jag till slut fick en egen, samma dag jag slutade nian.
 
På den vägen är det, och under tiden har mitt intresse för foto växt mer och mer. Eftersom jag inte haft möjlighet att bara köpa nya kameror och därför har väntat länge och använt mig av det jag haft länge och tills det slutat fungera, så har jag inte utvecklats särskilt fort. Det är egentligen inte förrän efter 2010 när jag fick den kamera jag har nu, en Canon EOS 1000D som jag har utvecklats rätt fort framåt och blivit bättre.
 
Jag älskar foto mer och mer för varje gång jag använder kameran, och även om jag aldrig tänker jobba med det, så älskar jag möligheten att minnas varje dag som går genom bilder och på så sätt ha en sorts dagbok i bildform. Jag tror inte att jag kommer sluta älska foto någonsin, och det känns tryggt.
Hoppas nu på att få en ny systemkamera i Studentpresent, det är det enda jag önskar mig, och att kunna köpa ett nytt objektiv så snart som möjligt, jag behöver något nytt inför Berlin, och vill gärna lära mig det i tid innan jag åker, haha.

En lista om foto

Jag hittade den här hos Ainaphoto, och tänkte att den här listan är rätt intressant. Så jag tänker mig nu att jag skriver alla dessa inlägg nu idag och så publiceras ett om dagen från och med imorgon, prick klockan tolv på dagen, vad tror ni om det?

 

Dag 1 - Mitt fotointresse
Dag 2 - Mina egenfotade favoriter
Dag 3 - Tre viktiga saker inom foto
Dag 4 - Favorit i kamerväskan
Dag 5 - Favoritmotiv
Dag 6 - Före + Efter redigering
Dag 7 - Favoritfotoplats
Dag 8 - Hur jag har redigerat en bild
Dag 9 - Då till nu, utveckling
Dag 10 - Drömutrustning
Dag 11 - Framtidsdrömmar inom foto
Dag 12 - Inspirationsbilder
Dag 13 - Favoritfotobloggar
Dag 14 - Det bästa med fotografering
Dag 15 - Hur jag tycker att en fotoblogg bör vara
Dag 16 - Favorittyp av bilder

 


Blåsippor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I lördags var jag ute på promenad med endast ett mål: att fotografera de här blåsipporna i snyggt ljus och i vinklar jag inte kunde eller vågade testa förra året. Med manuell fokus och från andra vinklar blev resultatet både bättre och sämre. Skärpan sitter inte på alla bilder eftersom det är rätt svårt att se exakt var den hamnar om man kör 1.8 i bländare, och ljuset var lite för starkt, men annars är jag sjukt nöjd!
Älskar blåsippor, de är så vackra.

Krasse och blåklint

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har jag tagit det så lugnt jag bara kunnat. Suttit en del vid datorn, men framförallt jag har bosatt mig i köket med några fröer jag köpte på Gekås för en vecka sen. Jag har länge velat testa krasse, jag vågade aldrig äta det när mamma hade en period då hon åt mycket av det, men nu har jag alltså börjat så det själv och så får vi se om jag tycker det är gott.
Det är i vilket fall som helst numera min favoritväxt, fröna har redan börjat gro lite sakta ovanpå bomullen, och om några dagar kan jag nog äta första mackan med ost och krasse på!
 
I de små krukorna (som är gjorda av toarullar som man halverar, skär fyra jack i och väver ihop bottnen på) har jag sått blåklint, som synes på förpackningen. Det ska tydligen vara hyfsat enkelt, så det kommer vi antagligen ha i balkonglådorna i sommar!
 
Jag har också sett fantastiska resultat i mina små krukor från förra gången. Astern har jag planterat om lite mindre tätt i en lite större kruka, och i de små har det nu kommit upp några skott! Vi tror att det är Basilika och Timjan, så jag är nöjd. Även gräslöken jag sådde börjar komma upp, men eh, bara två små, små strån än så länge, vi får se hur det går med den helt enkelt.
Har även frö till sallad och morötter som jag ska så lite längre fram i typ maj i hinkar för att få odla egna grönsaker på balkongen i år!

Berlintips?

 
 
 
 
 
 
Okej, jag har inte den blekaste aning om ifall jag skrivit mycket här om Berlinresan jag ska göra i sommar eller inte, men nu gör jag det i alla fall.
 
Jag ska alltså till Berlin i sommar, i början av juni, med en av mina bästa kompisar från högstadiet som jag fortfarande hänger med. Vi har inte varit i Berlin innan, och egentligen har vi noll erarenhet av Tyskland, tyska och eh, allt som har med Tyskland att göra faktiskt.
 
Har ni några tips? Barer? Klubbar? Bra ställen att äta eller fika på? Bra affärer för shopping, både gammalt och nytt? Nån bra park som inte är så känd? Vad som helst? Se då till att kommentera, det behövs verkligen!

Vårtecken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När blåsipporna börjar blomma en bit härifrån längs vägen hem, så börjar våren komma på riktigt, väntar bara på scillan, krokusarna, snödropparna och till slut körsbärsträden, sen är det sommar på riktigt här i stan.

Vår föreställning

 
 
 
Tänkte att ni kanske är nyfikna på föreställningen vi snart ska ha, den jag varit i skolan för att öva på hela lovet. Det här filmade vi och satte ihop igår och ja, det är såhär roligt vi har tillsammans. Dagligen. Och under Sceniska-veckan lär det bara bli ännu bättre. Så om ni bor i Falkenberg/Varberg/Halmstad eller om ni bara vill titta ändå, kom till Falkhallen i god tid innan 19.00 onsdagen den 17 april eller torsdagen den 18 april, och så får ni se en fantastisk show!
 

En fantastiskt jävla bra kväll

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De enda bra bilderna (av rätt många fler) som blev bra från en otroligt fantastisk kväll nu i veckan hemma hos en av våra lärare. Vi blev ditbjudna på kvällsmat/fest/häng och mys och det var verkligen helt otroligt bra och underbart! En helt jävla fantastiskt bra kväll, med andra ord.

Instagram-lov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eftersom jag inte hinner sitta vid datorn och föra över bilder, så får ni här några varianter på vad jag gjort på lovet genom instagram. Det är fika, påsk, bussresor, vårtecken, en massa i skolan/påväg till och från skolan/pausar i skolarbetet-bilder och så världens mysigaste kväll hos våran lärare igår, med mat, körsång vid alla instrumenten och grillning av marshmallows. Bästa kvällen på länge, och hela veckan har varit riktigt bra faktiskt.

Det där inte så lyckade

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Såna där bilder som trots en av de bästa modellerna jag har, och trots bra väder och sådär, inte blev så lyckade. Miner, dålig fokus och lite för mycket hoppande omkring resulterar inte alltid i de mest fantastiska skapelserna. Även om vissa bilder hade kunnat bli riktigt bra om jag sett vad fokus låg ordentligt.
 
Om någon undrar minsta lilla över bristen på inlägg här, så blir det snart bättre. Vi övar inför vår slutproduktion dagligen trots påsklov, och är i skolan från förmiddagen till kvällen och tar bara pauser för att äta och vila lite mellan varven. Vi repar teater och låtar, skriver klart manus och funderar på var lampor ska riktas, var rekvisita ska stå och instrument få plats, allting måste klaffa om två veckor när premiären redan varit liksom.
 
Så om ni inte får några inlägg alls här inom de 2-3 närmsta dagarna så är det därför. Jag har några bilder jag vill visa snart, men jag får se när jag hinner sitta med datorn alls just nu.

Påsken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ungefär såhär såg min påskafton ut till en början, släkten samlades på landet hos min farbror med familj, åt god mat, letade ägg med småkusinerna, åt god tårta och hade de mysigt helt enkelt.
Sen åkte vi hem och Eric kom hit och tittade på film med mig och sen satt vi och pratade till sent på natten innan han cyklade hem.
 
Igår var jag med Kajsa på Gekås (Ullared) och handlade sånt där man behöver då och då. För er som inte vet det, så bor jag alltså i Falkenberg, och Gekås ligger i Falkenbergs Kommun, alltså åker man dit med bussen då och då för att köpa saker för lite mindre pengar än i vanliga affären, typ tuggummi, deo, tandkräm och sånt där. Vi som bor i närheten föredrar liksom att köpa sånt där, men allt annat krimskrams på andra ställen. Och ja, köpcentret heter Gekås, Ullared är byn/samhället det ligger i.

RSS 2.0