Sommarlov: Regniga dagar

Jag tänkte att vi ska testa en ny liten grej här! Jag vill få igång bloggen igen, och tänkte att det här kunde vara lite kul. Såhär, helt enkelt: En gång i veckan, varje måndag, så lägger jag upp tips på saker man kan göra under regniga dagar. Just regniga dagar brukar det bli många av, och lite underhållning krävs ju helt enkelt då!
Så nu kör vi igång! Första temat blir film. Här är 7 filmer jag älskar:
 
 
Pitch Perfect
 
 
Den här filmen kom 2012, men jag upptäckte den först för snart två veckor sen när jag köpte den för en tia på Hemmakväll. Sen såg jag den 5 gånger på 4 dagar och den är verkligen helt underbar. Humor, häftiga a capella-arrangemang, bra story och lagom mycket rosa för en tjejfilm. Dessutom kommer tvåan nästa år! (Länk till imdb)
 
 
Mean Girls
 
 
Jag utgår lite från att i princip alla har sett den här filmen, men det går inte att inte ha med den här. Tvåan är inte alls lika bra dock, så undvik den. Men den här, så himla klassisk. Bästa citaten, och när det var 10 år sen den kom ut nu i maj, så var det på en onsdag. Bara helt perfekt, med andra ord. (Länk till imdb)
 
 
Wild Child
 
 
Som i alla filmer hon gör, är Emma Roberts helt otrolig. Här har hon dessutom sällskap av en av de snyggaste männen på jorden - Alex Pettyfer. Detta, plus en rolig story, roliga citat och en feel good-känsla genom i princip hela filmen, gör den till den perfekta mys-filmen om man vill skratta lite. Såg den säkert 10 gånger förra sommaren när jag låg sjuk i körtelfeber. (Länk till imdb)
 
 
Easy A
 
 
Sjukt rolig film med tillhörande bra budskap, men inte ett sånt där jobbigt som "klä dig sådär, så skyll dig själv om det händer nåt" eller "ha inte sex, det är aldrig bra". Utan snarare, se saken från flera vinklar innan du dömer, och oavsett hur någon ser ut ska den inte dömas för det. Plus en del andra bra budskap som ligger bakom. Emma Stone med sina fantastiska miner, återigen en rolig story och mycket, mycket humor. (Länk till imdb)
 
 
She's The Man
 
 
Även den här filmen tror jag att många har sett, men den tål att upprepas många gånger. Den är byggd på Shakespeare's Twelfth Night, som vi läste i skolan i höstas, men är självklart rätt långt från originalstoryn. Dock fantastiskt rolig, och den följer verkligen det klassiska i en komedi á la Shakespeare. Väl värd en titt om man inte sett den förut! (Länk till imdb)
 
 
The Proposal
 
 
Jag älskar Sandra Bullock, det är liksom bara så. Hon spelar bra i allt hon gör, även om storyn eller något annat skulle vara sjukt B. Vill man skratta, så ska man se den här filmen. Eller vad som helst med Sandra Bullock, egentligen. Bara att söka på imdb, i princip allt hon gör är roligt, framförallt hennes senare filmer! (Länk till imdb)
 
 
10 Things I Hate About You
 
 
Alltså, den här filmen. Jag älskar den verkligen. Julia Stiles gör en fenomenal roll, och spelar dessutom mot Heath Ledger. Roliga scener, fantastiska citat och en grym story, kan man önska något mer!? Stort plus för den feministiska sidan av den här filmen, som mest består av Kat som syns här ovan. En av historiens bästa filmer, lätt! (Länk till imdb)

Grimsholmen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För några dagar sedan åkte jag ut med pappa till Grimsholmen som ligger nästan en mil söder om Falkenberg, om man följer kusten så gott det går. Där växte jag halvt om halvt upp, eftersom vi har släkt som bor en bit från där bilderna är tagna, och många långa dagar har spenderats på klipporna. Vi drog en skrindor längs med grusvägen, trampade i kobajs och badade från klipporna och från den minimala lilla grusstranden med stigen ner i vattnet där det fanns mängder av sjögräs i stora knippen som ingen av oss ville trampa i. Vi fiskade krabbor och fick ont i fötterna av vassa stenar och snäckor, och en gång började det hagla väldigt plötsligt och alla fick springa till närmsta lilla fiskestuga för att få lite skydd.
 
Nu var det ett par år sen vi var där sist, men minnena finns fortfarande kvar, och det ser nästan exakt likadant ut. Det sista kan i och för sig bero på att det är naturskyddsområde och att man inte får varken plocka snäckor, bär eller sten där (eller något annat, för den delen), och att det därför är relativt orört. Men det känns fortfarande bra att vissa platser från barndomen aldrig riktigt försvinner.

Pridefestivalen i Falkenberg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förra lördagen var det den första Pridefestivalen någonsin i Falkenberg! Jag var inte där hela tiden, utan mest för själva paraden, men här är några av bilderna jag tog. Många vänner som gick, och riktigt många som både gick i paraden och som stod brevid och hejade på. Det trodde jag inte om lilla Falkenberg, men jag är otroligt stolt över min hemstad.

Flädersaften

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I förra veckan så hann vi med att göra flädersaft! Vi plockar på ett ställe rätt nära, där det finns mängder och åter mängder av fläder. Jag följer ett recept från Bonniers Kokbok, men vi har modifierat det en aning för att saften ska bli mer koncentrerad. Här är alltså receptet som vi använder här hemma:
 
40-50 klasar utslagen fläder
2 kg socker
1,5 liter vatten
30 g citronsyra
3 citroner
 
Skölj och rensa flädern, klipp bort de tjockaste stjälkarna. Skölj av citronerna och skiva tunnt. Varva fläder och citron i en stor hink eller bunke. Koka vattnet, blanda i sockret och låt det lösa upp sig. Blanda ner citronsyran i vattnet och häll över blandningen över flädern och citronen. Täck över med en tallrik och sätt på ett lock eller klä ovansidan med plastfolie. Låt saften stå i cirka 3 dagar, men kolla av saften tidigare om det är varmt där den står, för den kan börja jäsa om den står för varmt för länge. Sila saften, häll upp på flaskor och förvara i frysen!
 
Vi gjorde 3 satser, och vi fick ihop ca 8-9 liter färdig saft. Så planera för att den kommer ta plats i frysen och att ha flaskor redo! Sen är det bara att leta upp en fläderbuske och köra. Viktigt är dock att all fläder inte är bra att göra saft på. Bladen ska vara hyfsat ljusa, och blomklasarna ska alltid vara platta ovanpå. Är den böjd utåt på något sätt, så är den inte äkta fläder, utan någon hybrid, och gör man saft på den kan man få riktigt ont i magen. Ingen bra idé, med andra ord. 

Summer Bucket List

 
 
Jag hittade en sån här lista på en annan blogg, som jag tyvärr tappat bort länken till, men jag gillade idén. Jag har redan en Bucket List med snart 100 punkter som vi kanske kan titta på lite senare här på bloggen, men i sommar har jag lite mindre små-mål som jag gärna vill avklara. Så här är den, den mindre varianten av min Bucket List, enbart inför sommaren 2014!
 
 
 
 
Tappa upp flädersaften på flaskor
 
♥ Cykla på Hven
 
♥ Bygga ett maffigt sandslott
 
♥ Bada så ofta jag kan
 
 
 
 
♥ Testa mitt 10 år gamla metspö
 
♥ Fira kompisars födelsedagar
 
♥ Föreviga stunder med kamera och visa upp här
 
 
 
 
♥ Utforska Skåne och Malmö med buss och tåg
 
♥ Gå på utomhusbio (om det är en bra film)
 
♥ Bada mitt i natten
 
 
 
 
♥ Cykla mycket och länge, helst varje dag
 
♥ Spendera så lite pengar som möjligt
 
♥ Åka på marknader och gå på loppis
 
♥ Läsa minst en bok i veckan, helst fler
 
 
 
 
♥ Fiska krabbor
 
♥ Se How to Train Your Dragon 2, på bio
 
♥ Ha grillkvällar
 
♥ Äta på Fish&Chips-bussen minst en gång
 
 
 
 
♥ Spela minigolf
 
♥ Ha ett Harry Potter-maraton
 
♥ Gå på Malmöfestivalen
 
 
 
 
♥ Sy färdigt mina medeltidskläder
 
♥ Göra min egen krans på midsommar
 
♥ Plocka jordgubbar på självplock och göra saft och sylt
 
 
 
 
♥ Se och fota en soluppgång, helst på Gotland
 
♥ Fynda något på sommarrean
 
♥ Äta mängder av glass
 
 

En liten lista om böcker

 

 

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Väldigt svår fråga. Jag brukar förtränga böcker jag inte tycker om, av olika anledningar. Men jag gissar på att det varit något halvkasst översatt amerikansk roman om bästa vänner som råkar ut för något. Orkar oftast inte ens läsa klart såna böcker.

 

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Harry Potter. Den här fantastiska septologin har präglat hela mitt liv i princip. Sen jag var 6 har jag fått den läst för mig/läst den själv, och vi har lekt Harry Potter, spelat Harry Potter-spel, sett filmerna på bio så fort de kommit ut och sådär. Hela grejen med Harry Potter måste ändå vara det som påverkat hela mig.

 

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Osäkert. Brukar som sagt förtränga saker jag inte alls tycker om. Men jag gillade inte mumin-böckerna när jag var liten, och värst var Tove Janssons Vem ska trösta knyttet? som jag bara tycker är jobbig psykiskt.

 

4. Vad använder du som bokmärke?
Vad som finns i närheten eller hundöron. Ibland riktiga bokmärken, oftast från Pocket Shop, men de har jag inte så många av längre.

 

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
Nästan hela tiden om jag inte behöver göra något annat, typ på lov. Dock nästan aldrig på morgonen, för jag är inte vaken då. Bussen är mitt senast upptäckta ställe att läsa på!

 

 

6. Vad var den första bok du läste?
Rätt säker på att den första boken jag läste själv, som hade lite mer text, var en bok som heter Den sista draken. Den fanns på biblioteket när jag var liten och jag älskade den!

 

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Pocket. Billigare, lättare och smidigt. Däremot älskar jag inbundna böcker till sånt man mer ska titta i, och kanske ha i köket och så, typ kokböcker och liknande. Även mina Harry Potter-böcker har nog mått bra av att vara just inbundna.

 

8. Vilken bok läser du nu?
Just nu läser jag ingenting, för jag har precis avslutat en bok. Men jag planerar att läsa Min dotter Amy, om Amy Winehouse liv. Och jag avslutade nyss Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, som jag läste för typ fjärde gången. Mycket bra bok.

 

9. Och vilken sida är du på?
Ingen sida, som sagt. Men snart är jag mitt uppe i boken!

 

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Inte särskilt ofta, nej. Det blir hundöron rätt ofta, i brist på bokmärken. Men sen har jag börjat stryka under citat med blyerts, men bara i pocketböckerna. Sen bryts ju ryggarna när man läser, osv, osv, osv. Och så blir det ju såklart smulor här och var i vissa böcker, om man äter när man läser.

 

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja, faktiskt. Likaså titeln avgör mycket för mig. Jag tittar oftast på böcker med roliga titlar eller omslag, och sen läser jag på baksidan för att avgöra om boken verkar intressant. Sen finns det självklart böcker som inte har varken rolig titel eller intressant omslag, som är superbra! Men baksidan och texten där avgör mycket för mig.

 

12. Sidantalet, då?
Hellre tunn än tjock. Fler böcker är bättre än få böcker, brukar jag gå efter. En riktigt tjock, tung bok kan man inte ha med sig överallt. Inte när man som jag gärna släpar på en tung kamera överallt.

 

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?

Nej. Aldrig. Aldrig någonsin aldrig. Det får man helt enkelt bara inte göra.

 

 

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Många. Förr läste jag aldrig om andra böcker än HP, men numera läser jag gärna om böcker. Mest för att de som kommit ut nu de senaste åren inte har tilltalat mig lika mycket som de gjorde för några år sen.

 

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Nej, inte mer än jag, om jag verkligen fastnar i en bok, glömmer allt runt omkring mig… t.o.m att äta och dricka.

 

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag behåller typ... allt. Jag gillar att äga böcker, och det är inte alltid optimalt när man inte har så mycket plats. Men jag rensar även ibland, och då skänks det till loppisar och second hand, eller ges bort till vänner och sådär.

 

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Det händer. Om jag är väldigt inne i boken så tar jag ofta med den. Precis som jag tar med datorn in, hehe.

 

18. Just det, läser du i badrummet?
Bara när jag behöver gå på toa och är mitt i en bok.

 

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Nej, det enda jag strukturerar är bokhyllan. Försökte skriva läsdagbok ett tag, men jag glömmer bara bort det hela tiden och det passar mig inte alls. Fixar inte att skriva dagböcker över huvud taget, för jag bara glömmer bort det och sen känns det ovärt.

 


Kusinstudent

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så tog han studenten, min kusin. Igår bar det av, och jag hade kameran i högsta hugg, beredd att föreviga så gott det bara gick. Det sprangs ut från skolan, togs emot, åktes flak (som var alldeles för höga för bra bilder), firades med mat och trevligt sällskap och mycket, mycket fika. Mini-firande för faster också, som fyllt år, och som är mamma till studenten.
Söta småkusiner, smultronplock och skottkärreåkning. En fluffig hund, två sorters tårta och ballonger. Tårar, skratt och många fina presenter. Farmor-kramar, fint väder med inslag av regnstänk och en äggfri bakelse. Ungefär så kan man nog sammanfatta dagen tror jag faktiskt.
 
Nu får vi se vad den här dagen bjuder på. Det är Pridefestival i Falkenberg, och dit ska kameran också följa med. Mycket viktig händelse, och jag hoppas verkligen det blir succé!

Jordgubbar och studenter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För en vecka sen ungefär firade vi att vi gått vårt första år på högskolan/universitetet, och hittade svenska jordgubbar för 15 kr/litern på torget. Helt fantastiskt goda, och så, så värda pengarna! Åts självklart med grädde och mycket socker.
 
Idag är det studenten som stundar, och vi ska snart äta lunch för att sen ta oss bort ill utspringet. Min kusin är på tur i år, och sen ska vi hem till dem och grilla och mysa med släkten. Kameran ska med, så lite studentbilder blir det nog allt!

Nytt utseende

Som ni kanske märker om ni klickat er in här förut, så är headern äntligen utbytt efter mycket om och men. Lite nyare bilder, nästan inget gammalt, och så lite mer färg!
 
Nu ska vi ut och plocka fläder för lite saft som ska göras. Sen får vi se vad som händer i den knappt befintliga sommarvärmen. Det lutar ju åt att vi får stanna i Falkenberg ett tag till, med tanke på den lilla tågstrejken och sådär. Men här finns saker att hitta på när vi inte bor här längre.

Sommarlov

 
 
 
Äntligen, äntligen har jag sommarlov. Eric har också sommarlov, och vi har mest vilat än så länge. Eller vilat och vilat. Jag har varit förkyld, rejält förkyld. Och på det har jag världens mensvärk. Men på tisdag tar vi bussen till Halmstad och får skjuts hem till Falkenberg igen. tågstrejk eller inte, men hem kommer vi ändå, och billigare än det brukar kosta att ta tåget.
Annars då? Har sytt lite förkläde, symaskinen har gått sönder och blivit utbytt för att den var helt ny, och så har jag och Eric planerat sommaren. Och så har vi självklart lagat och ätit god mat. Nu sitter jag och letar recept för att ha på picknickar, gärna sånt som inte tar för mycket plats och som går att ha med sig ute i några timmar. Så har ni några tips pch recept, så skriv gärna i kommentarsfältet!

Ett år sen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag är det alltså exakt ett år sen vi tog studenten. Ett år sen vi hade champagnefrukost tillsammans, sjöng, spelade och dansade på studenten ihop, sprang ut i grupp och sen knappt sågs mer efter det. I år är det andra glada studenters tur, och det finns bara fina minnen kvar för oss. Men jag skulle gärna, gärna göra om det igen.

4 saker #3

 
 
fyra saker jag gjort idag
haft läsårets sista tenta
fått sommarlov!!
sytt klart mitt förkläde
ätit lunch
 
 
fyra veckoplaner
njuta av sommarlovet
ta tag i min lista med småprojekt
packa för att åka hem
fira sommarlovet med klassen
 
 
 
 
fyra saker jag lyssnar på
Knäpper mina fingrar (Remix) - Linda Pira (och 8 pers till)
Moustache - Twin Twin
You - Ha Ha Ha - Charli XCX
Dum i Huvet - Linnea Henriksson
 
 
fyra saker jag önskar mig
att sommaren blir varm och solig
att jag ska ha klarat båda mina tentor
att vi kommer till Hven
en ny mobiltelefon
 
 
Se de två föregående jag gjort här och här.
 
 

Släktkalas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi var hemma i Falkenberg för ungefär en vecka sen, var vi delvis där för det här. English Afternoon Tea Party med firande av min tant Tuva (som är på sista bilden). Det är även hon som bakat alla fantastiska kakor, bullar och annat gott, och hon är helt stört duktig på det. Det fanns scones, trekantsmackor med olika fyllning, kakor, bullar och såklart te!

Fågelbebisar

 
 
 
Pildammsparken har hela maj varit fylld med små dunbollar som flyter omkring i dammarna. Både andungar och sothöneungar och kanske en och annan svanunge också. Och det är ju så mysigt att gå nära dammarna och bara sitta och titta när de små bollarna guppar upp och ner i vågorna som blir när andra fåglar landar och flyger upp från andra platser i dammen.

Resor

 
 
 
Vi kommer åka omkring en hel del i sommar. Först och främst kommer vi försöka bo i Malmö, men vi kommer åka omkring mycket i Skåne och sen kommer vi även spendera en del tid i Falkenberg. Vår första resa hem ska planerat gå om typ en vecka, men eftersom det blir tågstrejk på Öresundstågen så kommer vi inte längre med tågen än till Ängelholm (Pågatågen går fortfarande, älska Skånetrafiken<3). Så vi får se hur det blir med det där. Oavsett, så ska vi skaffa två sommarkort, ett i Skåne och ett i Halland, och det gör ju då självklart så att vi kan resa fritt fram och tillbaka och i hela Skåne och hela Halland = perfekt!

RSS 2.0