Höst-tips för växterna i fönstret

Jag samlar ju på mig en del länkar och sånt som jag tycker är kul, och såhär inför hösten och i allmänhet, så är det faktiskt just bloggar som har räddat en del av mina små krukväxter och kanske framförallt de med kryddor och örter i. Därför tänkte jag helt enkelt dela med mig av några såna små inlägg med tips, tricks och bara allmänt roliga grejer som jag läst om och sett. Så här kommer ett tips-inlägg med grön touch!
 
 
Sandras blogg (som jag hittade genom Lovisas bloggtips-inlägg) hittade jag så himla mycket fina tips, idéer och guider, och jag har i princip tittat igenom alla inlägg i två av kategorierna och älskar typ allt jag ser!
Men speciellt fastnade jag för det här inlägget om hur man skördar sina växter. Bra tips, enkelt och koncist, och typ allt man behöver veta!
 
 
Även Sandra Beijer levererar fantastiska tips titt som tätt, och just det här tipset räddade min lilla basilika-planta efter att vi hade varit iväg på Gotland! Alla stjälkarna hade vissnat utom en liten jäkel som tog sig när jag vattnade, och ett par dagar senare hittade jag det här. Så nu lever stjälken och frodas!
 
 
Ett bara lite roligt inlägg är Världens Största Basilikablad 2.0? som man hittar på Anna Marías blogg. Hennes helt otroligt stora basilikablad som hon även skickat in till Guiness Rekordbok, för de kanske faktiskt är världens största?
 
 
Hej Reginas blogg hittar man en enkel tutorial till hur man gör en egen blompress! Och just en blompress är ju det min blogg är döpt efter, så det här vill jag ju gärna testa. Behöver dock lite fler verktyg, men tips!
 
 
Även detta sista inlägg kommer från Sandras blogg. Hon har satt små ekollon att bli ekar, och även om detta var i Mars, så har jag fastnat för just det här inlägget. Även Flora har ett bra inlägg om hur hon har gjort med sina fantastiska små ekar!
 
Hoppas ni har hittat något kul att göra med de där växterna och kanske framförallt kryddorna, som ni kanske har ståendes i något hörn av fönstret eller hemmet. Eller att ni också vill hoppa på hipster-trenden med ekollon, det är ju trots allt ett väldans fint litet träd!

Lasse

 
Igår var vi på begravning/minnesstund. Jag hade inte riktigt förstått det förrän igår att han faktiskt var död, trots att det inte alls kom som en chock och hände för över en månad sen, men igår grät jag floder i en timmes tid. Min farbror med familj hade fått den här bilden och hade förstorat den ett par storlekar och den stod med ett par andra bilder på lådan som urnan stod på. (Till er som undrar, så är han inte min morfar eller farfar, utan farmors bror. Men han har stått oss nära hela livet, och det är såhär vi alla vill minnas honom.)

Som ni kanske förstår, så är jag inte jättesugen på att skriva här precis just nu. Jag önskar att jag kunde säga att det är mycket som händer, men det är precis tvärt om. Jag försöker förbereda mig inför vad jag hoppas är fortsättningen på min utbildning, och allting tar mycket på orken. Men snart är jag tillbaka återigen (antagligen inom några dagar, för det är alltid så när man ska ta "bloggpaus", det är då det är roligt igen), och då ska jag fortsätta dela med mig av mina bilder och mina dagar.

Peter Lyon & LOTR

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Detta är förhoppningsvis det sista förinställda inlägget nu!)
 
Alltså, bilderna. Det där är ett av de coolaste ögonblicken i mitt liv, och jag skämtar inte ens. Men vi tar det från början: Medeltidsveckan bjuder på otroligt många fantastiska möjligheter och mycket kunskap. Och i år hade de bjudit in skaparen av svärden i Sagan om Ringen och Narnia! Så ja, vi beställde biljetter till hans föreläsning och fick massa intressanta fakta och bland annat hur det går till backstage och sånt. På bilderna ser ni alltså Aragorns svärd - både den riktiga, smidda varianten, och kopian i plast som används under inspelningarna av olika anledningar - Aragorns svärdsslida, Sting (!) och Peters svärd från Narnia-filmerna. Vi fick även hålla i dem och känna på tyngden, men de bilderna är inte alls lika roliga att titta på här (fula miner av alldeles för mycket glädje och "jag fattar inte att jag håller ett svärd som riktiga Hollywoodstjärnor hållit i"-känslor).
Nu ska jag dock släppa detta och gå vidare, men spara detta i minnet. För det är inte varje dag man pratar med någon som gjort såna här otroligt vackra saker, och definitivt inte varje dag man får veta hur han går till väga.

Medeltidsveckans Invigning

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Några bilder från kvällen när invigningen av Medeltidsveckan ägde rum. Jag filmade enbart under själva invigningen, och tog konstig nog inte ett enda kort under själva dagen när vi var inne i Visby. De andra dagarna tog jag en del, men inte första. Mycket underligt. Men men, sånt som händer. Magiskt var det i alla fall! Och när jag har tid ska jag sätta ihop en liten film åt er också, men filmer från hela veckan på Gotland!
 
Just nu pluggar jag mest. Det blev ju så att jag hade en del arbete att göra innan vi börjar igen, i form av omtentor och ett par uppsatser som ska skrivas. Därav att uppdateringarna här inte har varit av riktigt bra kvalité egentligen. Mycket är förinställt just nu (inte det här, men mycket annat har fått vara det), och det beror helt enkelt på att det är lättare för mig att sitta här en längre period varannan dag än lite då och då varje dag. Men det ändras snart! För imorgon har jag min sista omtenta, och sen är det bara att hålla tummarna för att jag ska klara det.

Efterlysning! Elefantöra.

Bilden kommer från Trendenser.
 
Jag efterlyser någon som gärna får bo i Malmö-trakten, och som kan ha en sån här fantastisk växt! Den heter Elefantöra eller Parasollpilea, och på latin heter den Pilea Peperomioides. De ska vara enkla att ta sticklingar på, och sen få att växa rejält från sticklingarna. Kan betala eller byta mot annan stickling om det finns intresse för det.
 
Om någon har, eller vet någon som har, kommentera eller mejla på herbariumet.blogg@gmail.com!

Regndans

 
 
 
Världens charmigaste pojkvän när han fick för sig att springa ut i regnet och åskan. Jag tror han var där ute i kanske en och en halv minut, sen sprang han in igen och satte sig och huttrade i en handduk.
 
Idag har jag omtenta, och Eric åker hem över en dag. Så himla läskigt att sova ensam i lägenheten för första gången. Men det går nog bra, och han kommer ju hem imorgon, så det ska nog inte vara så farligt. Nu hoppas jag mest på att klara tentan så jag slipper tänka mer på den och kan fokusera på den jag har på torsdag istället.

Körsbärsgården

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som jag skrev i förra inlägget, så åkte vi alltså hit. Till Körsbärsgården, som ligger nästan hela vägen ner till Hoburgen. Där finns en fantastiskt god vegetarisk buffé, och för lite extra pengar kan man välja antingen kyckling, lax, fläskkött eller nötkött till det. Så det åt vi såklart!
 
Sen tittade vi på utställningarna i deras konsthall och spenderade en liten stund i trädgården på baksidan av konsthallen. Men det började dra ihop sig lite till regn, och vi ville gärna fika, så det gjorde vi! Eric tog en helt orimligt god morotskaka, men jag, mamma och pappa tog några kulor glass var. Guteglass är så himla gott! Kan tipsa om det om ni åker till Gotland. Framförallt smakerna Salmbär, Gotländsk Äppelkaka och Blåbär & Yoghurt! Och Saffran & Honung, och typ alla smakerna, hehe.
 
Sen hann jag knappt ut från toaletten innan det började regna, och sen regnade det och åskade hela eftermiddagen och kvällen.

Sudret

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen efter dagen vi kom till Gotland (haha, alltså, lördagen. Vi kom på fredagen), så åkte vi söderut ner mot Sudret på Gotland. På vägen stannade vi vid en skeppssättning vid ett ställe som heter Gannarve. Längs väg 142 om man är nyfiken. I bakgrunden ser man Stora Karlsö, men de bilderna kommer en annan dag!
 
Sen åkte vi nästan hela vägen ner till Hoburgen, men tog av från stora vägen ner mot havet efter en skylt där det stod "Vacker Väg" typ. Och vacker, det kan man lugnt säga att den var! Helt raka stycken (mycket ovanligt på Gotland), och alléer halva vägen, innan man kom fram till det fantastiska landskapet här ovan. Så vi gick upp på vallarna och följde en liten stig, pappa fick gå i förväg för att vinka lite, och så fikade vi. Sen åkte vi vidare mot Hoburgen (inte gubben, utan platån ovanför) och tittade på utsikten därifrån. Men så började klockan närma sig lunch och vi åkte vidare till fantastiska Körsbärsgården, men det blir nästa inlägg!

Körsbär

 
 
 
 
 
 
Känner att här är väldigt mycket bär nu, men det är ju så gott! Dock så är det snart slut på bärsäsongen, så nu blir det nog inte mycket mer. Hade kunnat visa björnbärspajer och björnbärssylt om vi hade stannat ett par extra dagar i Falkenberg, men nu blev det inte så. Där är det dock fullt med björnbär i vartenda snår, så om någon bor där i trakterna tipsar jag om det helt enkelt!

Sandaler

 
 
 
 
 
 
 
Fick ett par nya sandaler för ett par veckor sen nu, mest för att ha något annat än Converse på mig under Medeltidsveckan. De är från Vagabond, och tills jag fick världens skoskav i dem var de helt fantastiska! Nu har jag skoskavsplåster där skorna slutar ovanför hälen, och då funkar de finfint att gå omkring i i flera timmar!
Lätt värt det med lite skoskav för snygga och egentligen bekväma skor. (Plus att de kostade 350 kr eftersom det var rea, och att jag inte betalade själv)

Yogiboost

 
 
 
 
 
 
 
Sådär titt som tätt så hänger vi en del på Yogiboost, som finns på två ställen i Malmö; en på Emporia och en på gågatan mellan Gustav Adolfs Torg & Triangeln. Det här är den på Emporia, som är den enda vi besökt eftersom vi alltid handlar mat på ICA där. De har det bästa utbudet av tillbehör och ett helt klart bra pris!
 
Den här gången körde jag någon fruktig variant med jordgubbar, björnbär och blåbär, samt noisette-topping i och lite mintchoklad under tror jag. Men där finns allt från godis till frukt till nöttopping och mängder av såser (Och flytande, varm nutella!!). Så om ni kan avvara en 19 kr/hg, så är det solklart värt det!
 
(Det här är inte ett sponsrat inlägg, det är bara ett genuint tips. Jag har testat mig fram till det här stället, och tycker verkligen att de har Malmös bästa FroYo.)

Hemma + Bucket List

Nu är vi hemma igen från Gotland! Eller, det har vi varit ett par dagar, men jag har behövt vila upp mig efter allt resande, så jag har helt enkelt valt bort datorn helt, trots att vi varit utan internet en hel vecka (eller haft askasst internet på mobilerna).
 
Tänkte att jag vill ha lite tid på mig att titta igenom sisådär en 24 GB bilder och filmer från Gotland, innan jag börjar visa här, och därför måste jag ju visa något annat. Mycket svårt. Men jag kom på att jag har gjort ytterligare framsteg på min sommar-lista över saker jag ville göra, eller min Summer Bucket List, som jag kallade den. Så vi ska titta lite på det, tills jag återkommer med Gotlands-berättelser!
 
 
♥ Tappa upp flädersaften på flaskor
 
♥ Cykla på Hven
 
♥ Bygga ett maffigt sandslott
 
♥ Bada så ofta jag kan
 
♥ Testa mitt 10 år gamla metspö
 
♥ Fira kompisars födelsedagar
 
 
♥ Föreviga stunder med kamera och visa upp här
 
♥ Utforska Skåne och Malmö med buss och tåg
 
♥ Gå på utomhusbio (om det är en bra film)
 
♥ Bada mitt i natten
 
♥ Cykla mycket och länge, helst varje dag
 
♥ Spendera så lite pengar som möjligt
 
♥ Åka på marknader och gå på loppis
 
 
♥ Läsa minst en bok i veckan, helst fler
 
♥ Fiska krabbor
 
♥ Se How to Train Your Dragon 2, på bio
 
♥ Ha grillkvällar
 
♥ Äta på Fish&Chips-bussen minst en gång
 
♥ Spela minigolf
 
 
♥ Ha ett Harry Potter-maraton
 
♥ Gå på Malmöfestivalen
 
♥ Sy färdigt mina medeltidskläder
 
♥ Göra min egen krans på midsommar
 
♥ Plocka jordgubbar på självplock och göra saft och sylt
 
♥ Se och fota en soluppgång, helst på Gotland
 
 
♥ Fynda något på sommarrean
 
♥ Äta mängder av glass
 
Jodå, fortfarande en hel del som är kvar, och en hel del som är gjort. Vissa saker går helt enkelt inte, som utomhusbio och vanlig bio, medan andra bara inte hunnits med än, som soluppgången, sandslottet och krabbfisket. Men vi får se hur det går, det är trots allt inte slut på sommar än! Så sent som igår badade vi i höga vågor nere på Skrea Strand, så badandet fortsätter, bland annat!
 
 

Kusingos

 
 
 
 
Visserligen var det inte mina kusiner vi gosade med för ett par veckor sen, utan Erics, men de är lika söta och mysiga för det! Normalt sett bor de i Skåne, men nu var de hemma hos Eric för ett par nätter. En liten halvåring och en fyraåring, som är de sötaste barn jag någonsin träffat. I alla fall så ligger de lika med mina egna småkusiner.
 
När ni läser det här är vi mitt uppe i våra dagar i Visby och Medeltidsveckan. Vi ska gå på föreläsning med Peter Lyon, mannen som smidde svärden i Sagan om Ringen, och på kvällen ska vi se Tornerspel i Eldars Sken. Himla mysigt och lyxigt att få vara på Medeltidsveckan med tidsenliga kläder!

Solnedgångar på Skrea

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Såhär ser det förhoppningsvis ut även på Gotland nu. Soligt, varmt och med vackra solnedgångar. Är det inte det, så är det ändå bra. Idag gör vi en utflykt på södra halvan av Gotland, och lunchar på fantastiska Körsbärsgården, nästan längst ner på tippen i söder. Sen blir det antagligen en långpromenad någonstans på Sudret. Kanske lite utsikt från Hoburgsplatån, och kanske, men bara kanske, ett litet dopp i havet. Men det beror såklart på algblomningen.

Långås Marknad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
I mitten av juli var det marknad i Långås, och vi åkte dit. Vanligtvis åker vi till Sjönevad marknad, som jag tycker är mysigare, men i år är vi inte hemma när den är. Nuförtiden finns det inte mycket på marknaderna som är något att ha, men Mariannelunds Karamellkokeri har de bästa karamellerna jag vet, och jag brukar alltid köpa en påse. Sen kan man titta lite på bin vid honungs-stånden och titta runt lite på allt det andra.

Mot Gotland!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite såhär såg det ut förra året på Gotland, och nu är vi äntligen på väg igen! Medeltidsveckan, små turer ut med bilen på suspekta grusvägar som kanske inte leder någonstans och de vackraste solnedgångarna i hela landet (efter Västkusten, såklart). Och den här gången blir det ännu fler bilder, och kanske en och annan film om ni har tur!

RSS 2.0