Tiny, tiny parts

 
 
 
Det är tyst. Ovanligt tyst för att vara mitt i en stad. Hemligheten? Det regnar. Folk flyr undan från regnet, och de ljud som hörs i vanliga fall dämpas. Bilarna hörs inte lika mycket när de kör på våt asfalt.
Molnen blir ömsom ljusare och ömsom mörkare, och jag tänder och släcker lampan i takt med förändringarna.
Jag har dammsugit och golven är rena igen. Ingenting fastnar under fötterna när man går barfota.
Mina cashewnötter är sådär lagom knapriga, och knakar medan de mals ner mellan mina tänder, äpplet knastrar till när jag sätter tänderna i det.
Jag är avslappnad, och förutom ljuden från det jag äter hörs bara enstaka ljud utifrån och ljudet av papper när jag bläddrar i tidningen jag har i knät.
 
Jag är ensam, det är höst i luften, och jag trivs bra, slappnar av, i mitt eget sällskap.

Att överkomma en del av sin ångest en kväll på Boulebar i Malmö

Igår kväll var en så himla fin kväll. För några veckor sen bjöds jag nämligen in till att vara med och spela boule med ett gäng för mig helt nya tjejer, alla bosatta i Malmö, som samlats ihop av Clara och Zandra som ligger bakom instagramkontot Lilla Vardag som jag tipsat om ett par gånger innan!
 
Så efter några veckors social ångest och oro inför att träffa nya människor (som delvis lugnades lite av att få reda på att vi skulle bli ca 15 personer) och några dagars klädkris först i form av "har inga långbyxor kvar!?" och sen "det är så jävla varmt, kan man gå i bikini?!", så tog jag mig i alla fall till Boulebar på Drottningtorget här i Malmö.
 
 
Vi samlades och presenterade oss och så delade vi in oss i lag och fick en genomgång av reglerna. Ingen hade spelat innan, så det var något nytt för oss allihop!
 
 
 
Sen satte vi igång minsann! Det krävs både koncentration och tur i det här spelet, kanske främst eftersom gruset ibland får kloten att hoppa åt ett annat håll än man tänkt sig.
 
 
 
Det blev också ett innerligt mätande, som med dessa två klot som knappt skillde en millimeter i längd från lillen, något som hände rätt ofta på vår bana.
 
 
 
 
Så efter ungefär halva tiden ledde mitt lag (!) med 11-2 mot det andra laget på vår bana, medan det andra lagen på banan brevid var mer jämna.
 
 
 
 
Till slut, efter många kast, mätningar och matcher, så vann vi i mitt lag på vår bana, med 13-7 och fick möta vinnarna från andra banan de sista 15 minutrarna. Där blev det dock lika 1-1, så jämnt det bara kan bli!
 
 
Vi hade dessutom fantastiskt väder, supervarmt och så är det såklart jättefint på Boulebar! Sen delade vi upp oss lite, några ville hem, några ville äta och några ville stå ute och snacka en stund innan de skulle röra sig hemåt.
 
 
Insidan av byggnaden är för övrigt också totalt makalös. Hade ingen aning om hur fint det var där inne! Ljuset på vänstra sidan var för övrigt så himla fint, men också extremt svårfångat med kameran av någon anledning. Telefonen klarade det ljuset bättre, konstigt nog.
 
 
Såna här fina ljusstakar <3
 
 
 
Och sån här fin utsikt ut från fönstret där vi satt vid vårt bord! Faktum är att solnedgångarna här i Malmö verkligen har varit underbara den här sommaren. Har inte varit med om såhär många fina på riktigt länge!
 
 
Till slut efter någon timmes snack (och någon timmes snack efter detta också) beställde ett par av oss varsin Croque Fromage och så gick vi en runda runt och presenterade oss allihop igen tills vi mest kom in på helt andra saker och så var vi några stycken som hade följe hem vid tio på kvällen i värmen.
 
Så himla fin kväll, bästa initiativet av någon på länge måste jag säga! Så himla fint med tjejgäng och så fin, peppig stämning!
 
Sammanfattningsvis kan man säga såhär ungefär: Varm sommarkväll, underskattad latmanssport, trevligt sällskap, nervositet, strålande sol, vacker solnedgång, god macka, långa, härliga samtal och fin promenad hem i svettigt varm Malmönatt.
 
Har ni testat Boule någon gång? Vad tyckte ni om det?

En liten livsuppdatering

Hej alla fina, fina läsare. Jag vet inte hur mycket det märks, men jag har varit ganska frånvarande från bloggen ett par veckor nu. Det blir ju så ibland, och jag låter det vara så, men samtidigt kan jag tycka att det är otroligt tråkigt.
 
Jag har kommit fram till att jag inte mår så jättebra just nu. Jag är onaturligt utmattad, och jag har lovat mig själv att jag får vila så mycket som jag behöver fram tills skolan startar. Jag har också lovat mig själv att när skolan startar ska jag försöka få kontakt med en skolkurator och prata om mina problem med ångest. De finns där konstant, och jag har tröttnat på att inte kunna hantera dem. Den kommer ofta i vägen för mina planer, och ibland även i vägen för skolan.
 
[björnbär från en av de många olika buskarna i Lunds Botaniska Trädgård i slutet av juli]
 
Det betyder alltså att jag inte har något schema för när och hur saker kommer upp här på ett tag, förutom att Monthly Makers självklart kommer den 21e varje månad, och att tisdagar numera är dedikerade till listor. Utöver det, inga regler för mig själv och mitt bloggande.
 
Jag försöker sortera mitt liv, minimera anträngning tills vidare, och jag rensar konstant bland mina intryck och prylar. Jag tänkte faktiskt dedikera ett inlägg till detta så fort jag har samlat ihop orken till att skriva det. Jag har nämligen funderat mycket på det här med minimalism och stök den här sommaren, och jag vill samla alla mina tankar och dela med mig av dem till er!
 
[kålfjäril i Lunds Botaniska Trädgård i slutet av juli]
 
Jag hoppas ni stannar med mig den här perioden och att ni har förståelse för det här. Ni som läser betyder otroligt mycket för mig, oavsett om jag känner er eller ej. Jag uppskattar all er feedback, och jag uppskattar att ni tar er tid att följa mitt liv här på bloggen.
 
Så, tills vi hörs, ha det bäst och se till att njuta av era liv och följa dem dit de tar er!

Monthly Makers Pärlor

Sen det här temat kom på tal har jag varit otroligt sugen på att ä.n.t.l.i.g.e.n. få göra av med lite av mitt materialförråd från tiden jag hade som intresse att göra amatörmässiga smycken till typ farmor i julklapp och som mest stannade kvar i mina lådor.
 
Men sen kom temat och jag fick panik. Jag hade absolut ingen känsla och tyckte att temat helt plötsligt blev otroligtövermäktigt. Så i sista stund, dagen innan vi alla delar med oss av våra bidrag, satt jag in i det sista dagsljuset md månadens bidrag. Och jag blev faktiskt otippat nöjd!
 
Jag blev inspirerad ett par dagar innan av det här instagram-fotot, eftersom jag dagen innan hade tagit världens färggladaste foto från fönstret när Malmö bjöd på en magisk solnedgång. Jag fick någon idé om att brodera med pärlor, och tänkte att jag skulle försöka. Men vet ni? Nu kikar vi på vad jag hittat på!
 
 
För nog har jag pärlbroderat lite alltid! Dock insåg jag efter den svarta nederdelen att jag inte skulle hinna alls om jag gav mig på hela, som jag hade tänkt från början. Lite overkill där kanske, men jag satte i alla fall igång med att måla på mitt tyg med akrylfärger.
 
 
Jag utgick delvis från den här bilden, och försökte komma så nära som möjligt med färgerna = supersvårt. Men jag skrev i alla fall ut den och färgerna på pappret kom jag ganska nära för det mesta.
 
 
Så jag drog väl fram rätt mycket onödigt, typ alla mina sorters småpärlor, broderigarn i en mängd färger, och well. Det blev inte alls vad jag trodde från början, men bra ändå!
 
 
Framförallt känner jag att jag är nöjd med färgerna, men även att pärlorna gav den annars helsvarta och lite tråkiga nederdelen ett djup.
 
 
Och så blev det den här gången! Ett pärlbroderi med akrylfärgsbakgrund och en broderad detalj. Jag är osäker på de små pärl-delarna jag har lagt till lite här och var, vad tror ni? De går ju att ta bort, men jag är så extremt osäker på hur de känns där de är. Lite... Fel, liksom? Dela gärna en åsikt om de små pärl-kluster som jag placerat ut, så ska jag själv fundera på dem.
 
 
En annan fin grej är det här, min lilla palett jag blandat alla färgerna på. Älskar att se andras paletter, och har till och med hittat ett konto på instagram som jag tittar in på ibland där hon som har det blandar färger... Eh. Ja.
 
Vad har ni gjort på månadens tema? Jag ser fram emot att se hur alla andra har tolkat månadens tema! Missa inte att länka hos Mikaela, och undrar ni något är här lite mer info:
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat Pärlor och Mikaela är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med.
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatrice (jag!), ElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Lära Känna-Listan

Det blev en onsdags-lista i stället för en tisdagslista. För att jag helt enkelt inte hade tid, ork eller lust att blogga alls till igår. Jag har totalvänt på mitt dygn och mår inte så bra av det, men det tar tid att ändra på dygnsrytmen, så tills vidare får det bli lite vad det blir. Jag har liksom accepterat att jag inte alltid kommer hinna eller orka prioritera bloggen de här veckorna trots att jag egentligen vill ha det här sen i efterhand.
 
Men! Det har tillkommit några nya personer på sista tiden. Hej! För er som är nya (eller er gamla som kanske inte har läst så länge eller känner mig) så tänkte jag att jag lånar en lista för att berätta lite mer om mig själv. Den är lånad från Flora, men hittad hos någon jag tror kommer bli en ny favorit, Klara.
 

 

Hur gammal är du?

Tjugotvå och ett halvt, ganska precis på dagen!

 

Hur gammal känner du dig?

Oklart. Ibland som en gammal tant, ibland som en ångestfylld tonåring, ibland precis som jag är - lite på gränsen till vuxen.

 

Var bor du?

I Malmö, i en andrahandsetta tillsammans med min fästman (finns det verkligen inget bättre ord!?!?!?)

 

Vad har du gjort i dag?

Idag har jag inte gjort någonting än eftersom jag skriver detta dagen innan, men jag ska ner och äta lunch på Malmöfestivalens mat-område, och se vad mer som finns att hitta på en onsdag som denna.

 

 

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Jag tycker mest om senvår och tidig höst. Det är lagom varmt ute, sådär en 15-20 grader, allt är fint i sina speciella färger, på våren blommar allting och på hösten börjar löven skifta färg. Och så är inte ljuset så obehagligt starkt som det ofta är på sommaren, men det är fortfarande inte mörkt som det är på vintern. Perfekt balans, helt enkelt!

 

Är du beroende av någonting?

Socker. Definitivt socker. Djupt beroende.

 

Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

1. Jag har varit konfirmandfadder i flera år.

2. När jag var yngre kunde jag ta död på allt grönt i min närhet, men nu verkar nästan allt jag ger mig på klara sig och trivas!

3. Jag tycker det är extremt obehagligt med historier om saker som hänt med folk som glömt låsa dörren på natten. Därför kollar jag alltid ett par extra gånger så Eric låst, om han somnar först.

 

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Precis där jag är. I Malmö på sommaren, med lagom bra väder och Malmöfestivalen igång. Helt klart en av de bästa tiderna på året!

 

 
Vad är du på för humör just nu?

Trött (skriver som sagt på kvällen), men ändå nöjd och glad och sugen på att se nya saker imorgon!

 

Vilket är ditt favoritgodis?

Kombon choklad + surt + sött, allting i min påse går i bruna, rosa och ljusblå nyanser i princip! Fast bäst är Polly, allra bäst med Ahlgrens Bilar!

 

Vilken är din favoritaffär?

Eftersom jag väldigt sällan handlar kläder får jag nog säga att jag hittar mest som passar bra på H&M och Monki. Men om det handlar om annat så ä.l.s.k.a.r. jag Søstrene Grene, TGR och Lagerhaus. Men även ett par lokala favoriter som iems och Myrorna på Södra Förstadsgatan!

 

Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Kvällsmänniska! Jag börjar alla mina bästa projekt på kvällen/natten och hade jag fått välja hade jag gärna börjat städa tio på kvällen, men det fungerar inte riktigt i en lägenhet tyvärr.

 

 

Har du blivit sydd någon gång?

Nej, aldrig. Jag har aldrig varit varken supersjuk eller skadad på något särskilt sätt.

 

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Eric <3

 

Är du blyg?

Eh, ja. Men folk brukar inte hålla med mig. Men det tar enormt för mig att verka såpass utåt som jag gör, och jag måste alltid vila i evigheter efter större grejer. Framförallt tycker jag det är jättejobbigt med nya situationer och helt nya människor!

 

 

Vad heter du i andranamn?

Viola Kristina. Hatade mina mellannamn jättelänge, men nu tycker jag de är superfina!

 

Vill du gifta dig?

Ja, annars hade jag nog aldrig gått med på att förlova mig! Men än har vi inte satt något datum, så när det sker är en helt annan femma. Antagligen efter att vi pluggat färdigt. För även om jag inte vill ha något enormt och storslaget bröllop, så finns det ändå detaljer jag är villig att lägga mer pengar på - som en fotograf. Bröllop kotar och en studentbudget känns inte aktuell till det helt enkelt.

 

Har du något smeknamn?

Bea. Nästan alla kallar mig Bea, och det är ju inte så konstigt när ens namn är så långt! Och min faster kallar mig Bissan, men det får ingen annan säga utan onda blickar, hehe.

 

Och nu har ni fått lära känna mig lite bättre! Kan ni inte skriva något om er själva? Typ vad ni heter, hur gamla ni är eller var ni bor någonstans? Är så nyfiken på er också!


En sorts flykt till barndomen

För några veckor sen, närmre slutet av juli när det blev världens värmebölja i södra delarna av landet, prickade Eric in några lediga dagar. Vi testade att ligga på Ribban och att bada där, men det är helt enkelt inte alls samma sak som i Falkenberg. Stenig sand, mängder av sjögräs i vattnet och stenar där med som gör svinont att trampa på. Så vi åkte faktiskt hem, på den mest spontana hemresa vi någonsin gjort tror jag.
 
Ofta på somrarna när jag inte varit i Falkenberg på ett tag så kan jag sakna det. Sommar för mig är tystnad, lugn och bad i salt hav från slät sandstrand, så gott som fri från annat folk om man väljer rätt plats. Framförallt älskar jag att se solnedgången från stranden, oavsett om man ska bada eller inte. Det är helt enkelt oslagbart att inte ha något i vägen för solen när den går ner oavsett om det är så sommaren, våren, vintern eller hösten. Det är faktiskt en av de saker jag saknar mest med Falkenberg. Stranden.
 
Jag ska egentligen inte skriva så mycket mer, utan bara visa några av de bilder jag tog de två kvällarna vi tog oss ner till Skrea Strand när vi var i Falkenberg. Komplett med den sista kvällen när vi dröjde oss kvar för länge och det regnade rejäl på oss (och min kamera, som tack och lov klarade sig bra).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förstår ni varför jag saknar det? Det är en helt egen känsla det där. Ett barndomsminne, eller mer ett tonårs-minne, vad man nu kallar såna. En hemlängt, kanske.

Köpenhamn

Vi ska till Köpenhamn! Det kanske inte låter som världens grej med tanke på att jag bor och lever i Malmö, men faktum är att jag bara varit över en halvdag sen vi flyttade hit, och att jag bara varit där ett par-tre gånger innan det. Senast jag var där och sov över (enda gången) var 2011, och då hade vi inplanerat grejer båda dagarna eftersom det var en resa med alla konfirmandfaddrarna. De andra gångerna har jag i princip varit på Tivoli och gått på Ströget, och sen har det typ varit slut på Köpenhamns-aktiviteter.
 
 
Så nu undrar jag helt enkelt: Vad är dina bästa grejer i Köpenhamn?
 
Jag vill veta allt! Mat, se, göra, aktiviteter, platser, dyrt, billigt (helst billigt ändå va?), shopping, you name it! Allt som just du kan komma på i Köpenhamn som du gärna skulle vilja tipsa om vill jag bli tipsad om. För ska man spendera tre nätter i en ny stad så känner jag att man vill ha lite koll på roliga grejer och trevliga ställen.

Amerikanska chokladpannkakor med varm björnbärs- & blåbärssylt

Alltid när vi närmar oss hösten brukar jag bli sugen på björnbär. Hemma i Falkenberg är det lätt att plocka och jag kan nog nämna minst en fyra-fem ställen där det finns buskar att plocka från på rak arm, men här i Malmö är det ju som väntat lite glesare med frukt och bär mitt i stan. Förutom på torget, denna guldgruva av allt man någonsin kan tänka sig (och inte tänka sig).
 
Så när jag för några dagar sen var supersugen på att göra en flashig frukost, gick Eric ner på torget och handlade medan jag började göra en pannkakssmet. Eftersom jag var sugen på björnbär bad jag Eric att leta efter det mer specifikt, och det fanns faktiskt! Så jag experimenterade med både björnbären och kameran, och kom fram till detta fantastiska och enkla, samt supergoda lilla recept!
 
 
 
Du behöver:
 
Pannkakor
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
2 tsk kakao
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält extrasaltat smör
1 ägg
(smör till stekning)
 
Sylt
ca 1 dl björnbär
ca 1 dl blåbär
1/2-1 dl vatten
2 msk socker
skalet av en 1/2 citron
 
 
 
Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna i en skål, och se till att de blandas ordentligt för att kakaon inte ska bli små klumpar i smeten sen. Häll på mjölken och blanda ordentligt, gör sen samma sak med smöret och ägget. Smeten är nu klar!
 
 
Sätt en stekpanna på plattan (eller ett plättjärn om du har, supergrej ju!) och sätt plattan på medelvärme. Häll björnbären, blåbären, vattnet och sockret i en kastrull och ställ på en annan platta på hög värme.
Stek pannkakorna på båda sidorna, vänd första gången när det bildas bubblor på ytan och de spricker, då ungefär är pannkakan klar på ena sidan. Jag brukar få variera värmen på plattan mellan 1,5 och 2 (vår spis har 0-3 som inställningar i stället för 1-6 eller 1-12), så någonstans runt mitten fungerar ofta bra.
 
 
 
Sylten lär koka rejält efter en stund, men se till att röra runt då och då för att det inte ska bränna något i botten. När den fortfarande flyter men inte är vattning är den klar, så ta av den från spisen och ställ den för att svalna en stund.

När pannkakorna är klara och i en eller flera högar på tallriken/-arna, riv ner skalet från ungefär en halv citron i sylten och blanda runt. Häll sylten över pannkakorna och toppa med några färska björnbär och blåbär, och njut medan allt är varmt!
 
 
 
Självklart kan man göra bara pannkakorna eller bara sylten, men de passar riktigt, riktigt bra ihop, och det känns ju alltid lite extra lyxigt när man kan göra något från grunden sådär en morgon. Vill man göra enbart sylten kan man ju följa ett mer precist recept, men att blanda björnbär och blåbär är i vilket fall som helst supergott!
 
Vilket är erat bästa vardagslyx-recept för en god frukost?

Left Overs Juli

Det här är på sätt och vis ett av mina favorit-koncept i inläggs-format, och samtidigt ett av mina sämsta. Jag älskar att det är så sammanfattande, att jag får se alla små saker jag uppskattat själv i vardagen, och att det blir en kul grej att läsa. Jag gillar däremot inte att det tar sån. himla. tid. att skriva de här inläggen, och att jag därför ofta skjuter upp dem.
 
Men nu är det i alla fall dags för månadens Left Overs, för juli månad, som blev en dels händelserik och dels händelselös månad! Jag var i Falkenberg två gånger, träffade några kompisar och umgicks en hel del med Eric på hans lediga dagar (och alla andra dagar, såklart).
 
 
Månaden började i Falkenberg, dagen efter att Eric hade åkt hem. Det här är dock andra dagen, efter att jag firat hans lillasyster och jag och mina föräldrar tog årets enda och obligatoriska tripp till Netas berg för att äta på Fish&Chips-bussen!
 
 
Så jag beställde en stor med pommes, och det var precis lika perfekt som alltid. Kan knappt fatta att vi har en sån tillgång nere på stranden i Falkenberg några veckor varje sommar! Hett tips, om ni någonsin är i Falkenberg typ i juli.
 
 
När vi skulle hem blev jag extremt nostalgisk och bestämde mig för att gå ensam en sväng på stranden i sällskap med min kamera och mitt favorit Kent-album i hörlurarna. Skuggorna föll fint på några ställen.
 
 
Det är något rogivande med stranden hemma en dag som är lite för kall för att folk ska ligga och sola eller vara nere och bada.
 
 
 
Sen började det komma in ganska envetna och mörka moln, så jag fortsatte min promenad längs klitterna och ner mot vattnet.
 
 
Som jag minns det nu var det ganska varmt i vattenbrynet, men det kan ju trots allt vara en efterkonstruktion. Nostalgiskt var det i alla fall så det förslog!
 
 
Till slut gav jag upp och gick hem, mest tack vare de här molnen (och för att jag närmade mig strandbaden och därmed slutet på stranden).
 
 
På vägen snyltade jag dock på några vinbär från ett par buskar som står utanför en trädgård på ett lite större gräsområde = oklart vems de faktiskt är. Några minuter efter att jag kom innanför dörren började regnet ösa ner.
 
 
Måndagen efter skulle vi ätit indiskt, men de hade tydligen stängt på måndagar, så vi gick till min favvo-thai i stället. Royal Thai heter den, och ligger nere i den äldre delen längst ner mot Ätran till ungefär.
 
 
Där åt vi buffé med alla rätter jag älskat sen de öppnade när jag var kanske 8, och sen gick jag och mamma i lite affärer för ren nostalgi.
 
 
På vägen hem tog vi en omväg nere längs med Ätran, och för första gången sen jag bodde i Falkenberg började jag nästan sakna det lite. Inte nödvändigtvis alla människor jag lämnade kvar (borträknat vänner och familj såklart), eller mentaliteten som finns där. Men miljöerna, alla platser man är van vid och att känna sig riktigt hemma. Så otroligt svårt att förklara det där alltså...
 
 
När jag kom hem till Eric som hade åkt hem några dagar i förväg för att jobba, så blev jag överraskad med detta till frukost en morgon. Då hade han gått ut i regnet för att köpa frukt på torget och handlat en massa goda grejer till mig!
 
 
Jag var nyvaken en morgon och såg ut såhär, sovmask och allt.
 
 
Och sen åt jag lunch från en matlåda i sängen.
 
 
Jag började försöka planera blogginläggen och fick hem min nya almanacka! Egen bild på framsidan och allt.
 
 
Sen kom Kajsa ner! Vi åt tacos, för att det är så smidigt att göra veganskt, och så sov hon här en natt.
 
 
Fin <3
 
 
Sen blixtrade det utav bara helskotta ett par nätter i rad. Jag fångade nästan en blixt förresten, ser ni den!? Fångade en del på film i och för sig, men det känns inte lika svårt helt enkelt. Men det kommer fler gånger, och de gångerna kanske inte Eric behöver sova för att gå upp 4 morgonen efter, hehe.
 
 
Jag hade på mig min favorit-kombo och åkte till Emelie.
 
 
Hon kom hem från Spanien och vi hade inte setts på över en månad, och fikade bullar och satt på hennes golv. För hon hade inget bord, fram tills nu i veckan! För i förrgår var jag över och hjälpte henne städa, rensa och möblera om lite. Det blev superfint!
 
 
Jag åt detta ett par dagar i rad. Inte samma tallrik alltså, men samma lilla sallad.
 
 
Den innehöll cantaloupemelon, mozzarella, körsbärstomater och spenat, och så lite balsamico på det. Supergott! Och fort gick det också, vilket alltid är trevligt.
 
 
En annan dag åt vi lunch härifrån. Ett fantastiskt litet ställe på Möllan, nästan mitt emot torget, som man knappt ens ser om man inte vet att det är där. De serverar supergod Gyros och har ett par tallrikar och sallader med typiskt grekiska smaker. Supergott och prisvärt, skulle jag säga!
 
 
Men det var fullt på uteserveringen, så vi gick hem och åt, och så testade vi två drycker vi hittade på ICA. Den vänstra är supergod (dricker ett par såna i veckan nu) och den högra... well. Den smakade som glögg med citron i. Superkonstigt, helt enkelt. Men de hade andra smaker, så vi ger inte upp än!
 
 
Sen hade jag min mesta akvarell-period (jag målar fortfarande ett par gånger i veckan, men inte varje dag i flera timmar). Det här är på en liten porslinsbricka där jag blandar färgen ibland.
 
 
En dag var vi ute och åt lunch på Creperie Bretagne, som jag ju skrivit om en del förut. Eric var såhär fin <3
 
 
Och jag åt en grillmacka, med kyckling och mozzarella och så minns jag inte riktigt, och Eric åt en annan grillmacka, men den minns jag inte alls vad det var i. Goda var de i vilket fall som helst! Rekommenderar det stället alla dagar i veckan.
 
 
En annan dag var vi i Folkets Park. Jesper Rönndahl skulle ha en gratis föreställning, och vi kom dit för sent. Så  vi hittade en plats brevid en av mina klasskompisar och såg inget och hörde knappt något för ljudet var så kasst.
 
 
Så jag spelade lite Pokémon i stället, för vem älskar inte konstanta lures och många pokéstops!?
 
 
Ungefär såhär bra såg vi, om vi ställde oss upp. Och vi satt ner. Ser ni scenen? Den är där till höger om det vita huset. Men när vi var på väg ut så såg vi honom i alla fall där framme vid scenen där han pratade med någon! Och hans för... eh.... skämtare? Äsch, hon var bra i alla fall! Ska ta reda på vad hon hette bara, men hon var nästan roligare än honom, det lilla man hörde av dem.
 
 
Sen la jag upp ett par av mina byxor så de blev shorts. För de i jeanstyg gick sönder totalt. Så nu har jag ett par shorts och inga långbyxor längre, hehe.
 
 
Och så målade jag den här. Bland annat. Och en del annat med akvarellfärgerna och en lila blandning av två favoritfärger (Ultramarine och Crimson). Och ungefär på den vägen är det.
 
Det var juli i Left Overs, det finns dock fortfarande en hel del inlägg som är sina egna, som är på väg upp i sakta mak.
 
Vad tycker ni förresten om de här inläggen? Är de för långa? Vad borde jag fokusera på? Eller finns det några förslag allmänt till hur jag skulle kunna göra med såna här bilder? Jag vill gärna visa upp dem på ett eller annat sätt, men det känns svårt att göra bara en gång i månaden. Alla tips och tankar mottages tacksamt!

10 matfrågor

Förra veckan när jag introducerade tisdagslistan, så var det såklart så att jag hittade den perfekta listan samma dag på ett par andra bloggar. Bland annat hade Anna María, Lovisa och Julia fyllt i den, varav två sände den ut på webben utan att utmana någon särskild! Så jag anser mig utmanad, och fyller härmed i tio frågor om mat.
 
 
Tre ord som beskriver mig i köket
Stökig, noggrann och planerad.
 
 
Vad äter jag helst till frukost
Helst äter jag inte frukost alls egentligen, och har aldrig gjort. Men i ett försök sen flera år tillbaka att göra det så periodar jag mellan yoghurt, yoghurt+flingor, macka+pålägg (ost, skinka, ibland något annat), knäckebröd+pålägg och smoothie. Ungefär så. Ibland dricker jag dock bara ett glas juice för att få i mig någonting.
 
 
Tre köksredskap jag inte klarar mig utan
- Stavmixer. Använder den till alla smoothies och massa såser.
- Zestjärn. Som ett rivjärn, fast specialgjort för citronskal. Perfekt för parmesanost också! Och vitlök.
- Vass kniv. Använder varje dag, at all times typ.
 
Bubblare: Le cruiset-gryta, stekpanna, UGN+SPIS!?
 
 
Två köksredskap jag skulle vilja ha
- Pastamaskin. Fatta att kunna göra egen pasta enkelt!?
- Eh, jag vet inte. Jag har så mycket verktyg och redskap att jag nog inte behöver fler egentligen.
 
 
Vad är det konstigaste man hittar i mitt kök
Oklart. Kanske saker som normalt inte ska vara i kök? Som min gitarr som står där i sitt fodral, eller ett par stenar som ligger på en hylla av oklar anledning...
 
 
Fyra råvaror som är ett måste på min pizza
Tomat i valfri form (sås, färsk, soltorkad), Mozzarella (eller ost i alla fall), Oregano, Basilika. 
 
 
Favoritdessert
Allt med mycket sötma och gärna mängder av frukt! Typ pavlova, fruktsallad+glass, fruktpaj, ja, ni fattar.
 
 
Något jag skulle kunna äta varje dag
Pasta!!!!
 
 
Det lagar jag helst nu för tiden
Min favorit-pasta, som jag delat med mig av receptet på förut.
 
 
Något jag tycker om men inte lagar så ofta
Jag älskar verkligen klyftpotatis. Men jag tycker det är så omständigt med alla steg (haha, skala+skära+ugnssteka klyftorna=omständigt), så det blir inte så ofta. Men mamma brukar försöka göra det varje gång jag kommer hem <3.
 
Utmanar ingen särskild, men hade tyckt det var kul om andra som gjorde listan kommenterade så jag kunde se era svar! Älskar att läsa om andras matvanor, hehe.

DIY Leather Faux Midori Travelers Notebook

Säga vad man vill om läder, men men det håller ju i evigheter. Om det dessutom är vegetabiliskt garvat så känns det helt okej för naturen så länge som vi äter såpass mycket kött som vi gör i världen. Det är så jag känner, i alla fall, och därför blev jag superglad när jag hittade billigt, vegetabiliskt garvat läder i spillbitar till kilopris!
 
 
Jag har på senste tiden tittat allt mer på videos på Youtube som har med planering, organisering och well, rena genomgångar av hur folk använder sina almanackor och andra system att planera framåt i. Ett bra tag, sådär en 5-6 år, har jag sett en speciell sorts anteckningsbok, bunden i läder och med en elastisk snodd runt, som jag tyckt varit så himla fin. Så när jag nu på senaste tiden fått reda på att de kommer från företaget Midori, och mer eller mindre är ett skal man kan fylla med vad man vill i princip, blev jag superglad! Då kunde jag ju köpa en.
 
 
Men nej, för de kostar runt 40$ utan frakt och utan inserts. Så tacka vet jag Youtube, där det finns precis allt man vill se! När jag hoppat runt lite och tittat på diverse versioner av en Midori i olika material som papper, filt och läder, så bestämde jag mig för att göra en egen!
 
 
Och därmed satte jag såklart ihop en liten tutorial samtidigt som jag gjorde min egen, så här kommer steg-för-steg-beskrivningar av hur du gör din egen Midori Travelers Notebook i Passport-storlek!
 
 
Du behöver:
Läder i en bit på minst 22x14cm
Elastiskt snöre
Sax eller Skalpell
Syl
Nål, gärna en större och en mindre
Linjal
 
 
1. Börja med att göra en mall av papper som är 22x14 cm stor, och rita av mallen på baksidan av ditt läder.
2. Skär eller klipp längs med linjerna. Har du en lädersax är det toppen, men jag märkte att min skalpell gjorde bäst raka linjer.
3. Mät ut mitt på läderbiten, 11 cm in från varje sida. Markera för fyra hål, två på varje sida, med en halv centimeters avstånd från varandra, en halv cm från kanten, som synes på buld nr. 6.
4. Tryck igenom en ganska tjock nål för att göra hål att trä det elastiska snöret genom.
5. Gör hålen större både inifrån och utifrån med hjälp av sylen.
6. Mät upp en bit av det elastiska snöret som är ungefär så långt som på bilden, det vill säga lite mer än den dubbla längden av kortsidan. (ca 14+14+10, så 38cm någonting)
 
 
7. Trä igenom det elastiska snöret som på bilden, inifrån genom översta hålet och in igen genom hålet längre in. Sen ut genom nästa hål och in igen genom det längst ner.
8. Dra åt lite grann så att det låter lite om du smätter med snöret, och knyt ihop de lösa ändarna.
9. Mät ut var du vill ha det band som kommer gå runt hela anteckningsboken. Jag valde att sätta mitt lite längre mot ryggen, 4 cm in och mitt på, 7 cm från varje sida. Vill man ha det fastsittande mitt på ryggen eller mitt på baksidan mäter man helt enkelt ut var den punkten är i stället!
10. Gör ett rejält hål, lite större än de du gjorde i ryggen av boken.
11. Mät ut en ny bit snöre, ungefär lika lång som boken (22 cm).
12. Trä snöret från insidan och ut, och sen in igen för att göra en ögla på utsidan. Testa så att den går runt och håller fast sidorna bra, och knyt sen en rejäl knut på insidan så att den inte åker igenom hålet och försvinner.
 
 
Och nu har du din alldeles egna Midori i läder! Nu är det bara att sätta in dina inserts, jag hade till exempel två små passport-sized skrivböcker från Muji som jag köpte i London, men ditt pass eller andra små böcker går också att få in. Här ovan har jag till exempel satt in tre små anteckningsböcker och mitt pass.
 
EDIT: Vill du göra egna inserts och spara ytterligare lite pengar på att få något som passar dig själv perfekt? Då har Wilda visat hur man gör egna anteckningsböcker idag!
 
 
Det är svårt att tro att den är hemgjord när man tittar på den, såpass snyggt blir det med enkla medel. Att den sen kommer hålla i en evighet gör den inte sämre, om jag får säga det själv! Hittills har jag börjat planera lite inför en kortare mini-resa till Köpenhamn i den, men vad den mer exakt kommer att användas till har jag inte kommit på än.
 
Är det här något du tror du kommer testa själv? Har du också tittat på Midori-böcker och suktat lite, eller har du kanske ett original?

Tisdagslistan: 5x12 om mig.

Mitt i allt liv, alla besök och försök att få in Pokémon GO i vardagen även efter den supertråkiga uppdateringen som förstörde alla möjligheter att hitta Scyther i en park i Malmö (där den fanns i mängder innan, såklart), så försöker jag också hinna med bloggen. Jag har börjat så smått att planera i förväg, och jag tycker dels att det fungerar bra, och dels att det är otroligt skönt att slippa slänga ihop saker sent på kvällen bara för att.
 
Så när jag gick igenom gamla gillade inlägg på Bloglovin hittade jag en lista jag såg på många ställen för ett rätt bra tag sen (läs: januari 2015), men som jag sparat från Jennifer. Och med detta tänkte jag för övrigt börja med en ny grej på bloggen: Tisdagslistor. Varje tisdag kommer här komma upp en lista, stort som smått och totalt blandat blir det, men en lista av något slag!
 
 

5 saker jag brukar säga
– men ååh!
– obvi.
– livet suger, sen dör man. (mvh hedersmedlem i positiva klubben)
– jag hatar människor.
– kan du ringa min telefon?

 

5 saker jag brukar tänka
– jag hatar människor (återigen, positiva klubben)
– var är mina nycklar!? åh, där.
– var la jag min mobil!?
– vad var det jag tänkte på?
– mat. jag behöver mat.

 

 

5 saker jag brukar drömma om
– ingenting.
– ingenting.
– ingenting.
– ingenting.
– jag minns vad jag drömmer ca 1 ggn varannan månad, så jag brukar inte drömma något alls.

 

5 saker väldigt få personer vet om mig
– jag kan planera åt andra, men sällan åt mig själv.
– jag växte upp med en mamma i kyrkan, men tror inte längre på något särkilt.
– jag har ett enormt intresse för mode och inredning och har en 1 meter hög hög med gamla Elle-tidningar.
– jag har otroligt svårt att sova ensam efter att ha bott med Eric i 3 år, och när jag är ensam hemma i Falkenberg sover mamma med mig i min säng ibland.
– jag är ensambarn, men ville länge ha en lillasyster att ta hand om och tog med min docka Anna överallt i några år.

 


5 saker jag älskar att göra

– testa nya saker.
– äta.
– laga mat.
– läsa många timmar i sträck (men inte korta stunder).
– utforska Malmö.

 

5 saker som jag vill ska hända innan året tar slut
– en kortare, trevlig weekend-resa med Eric.
– få åka till Ven igen och cykla lite.
– att jag får klara första halvan av andra året på min utbildning lika bra som första året.
– en liten snabbvisit i Stockholm, tack.
– att bloggen når nya höjder.

 


5 saker jag beställer utomlands

- jag vet inte. Så sällan är jag utomlands. Mestadels vill jag bara testa så mycket nytt som möjligt och försöker gärna hitta något som staden (eftersom jag hittills bara varit i städer) är extra bra på, typ olika delar av London har olika matkulturer, osv. Så ingenting särskilt, men man kommer oftast långt med en pasta för min del.

 

5 saker jag saknar i min garderob
– ett par riktigt bekväma, snygga blåjeans.
– en vardagsklänning som passar runt 15-20 graders värme.
– festkläder.
– nya strumpor, jag får alltid återanvända par jag redan haft på mig.
– en riktigt bra, enkel jacka.

 


5 saker som doftar underbart

– sommarregn mot varm asfaltsgata.
– lök och vitlök som steks mjuka på spisen.
– nyklippt gräs.
– sidorna i pappers-böcker.
– nybakta kanelbullar.

 

5 saker jag vill bli bättre på
– att se min egen kunskap.
– organisera.
– måla akvarell.
– sy.
– resa på kortare resor.

 


5 saker jag skrattar åt

– roliga avsnitt av favoritpoddar.
– kattvideos på Youtube där katterna är knäppa. (obs! inte de där människor är elaka)
– Eric.
– när Erics familjs hund blir rädd för deras katt, om och om igen.
– barn som säger saker som "Mamma, det kom jättemycket bajs!" när man sitter i närheten av dem i en park.

 

5 saker som gör mig till mig
– jag är extrovert i min introverta personlighet, och måste ha otroligt mycket sällskap i perioder.
– jag har enormt många intressen vilket gör att jag kan lite om mycket.
– jag har en tendens att vara lite av en besserwisser.
– jag tar hand om andra, ofta mer än jag tar hand om mig själv.
– jag ändrar humör och sinnesstämning efter andra, och kan få fysiskt ont av att se andra ha ont.

 

Märks det för övrigt att jag är sugen på lite höst nu? Gärna den som är runt oktober, som ofta är min bästa tid på året. Jag ser fram emot lite kallare (men fortfarande överlevbart varmt) väder, vackra naturfärger, varm choklad och en stickad halsduk, om den jag påbörjade förra året blir klar, och en ny, varm jacka.

Vad tror ni om tisdagslistorna förrsten?


RSS 2.0