Wheels & Wings

 
 
 
För ett par veckor sen var det Wheels & Wings i Falkenberg, och jag ska erkänna, jag är inget stort fan av bilar. Däremot var Peggens öppet extra länge, så vi tog varsin glass två kvällar i rad. Första kvällen hade jag lämnat kameran hemma, men då såg vi såklart ett flygplan som gjorde konster precis vid glassbaren. Så andra dagen tog jag med kameran, och fångade ett par helt okej bilder på detta! Några bilar tog jag dock inte kort på, men shit happens tänker jag, för det kommer ju tillbaka nästa år.

Instagram-sommar

 
 
Min sommar enligt instagram - såhär långt. Det har varit frukostar, pridefestival, midsommar, student, utflykter, fikastunder, tågresor och så himla mycket annat. Snart bär det av mot Gotland, och jag ska ställa in lite roliga inlägg åt er när vi är borta! För internet, det är inte en lyx vi har där borta.
 
Vill ni följa mig på Instagram, så heter jag deskriptivt!

Nybakt bröd

 
 
Erics mamma bakade det här brödet förra gången vi var hemma, och jag bad om receptet, något som är helt otroligt eftersom jag aldrig har gillat grova bröd eller bröd med någon som helst sorts fröer i. Men hos Eric äter jag det som finns, och där finns alltid någon sorts grovt bröd, och ibland lyxen med nybakt. Jag tänkte dela med mig av receptet, men även ändringarna vi gjorde i brist på ett par av råvarorna. Receptet kommer från början från någon tidning, antagligen ett ganska nytt nummer, men jag vet tyvärr inte vilken, utan har bara en bild på själva sidan med brödet
 
 
Kalljäst Frölimpa
1 limpa
 

1/4 paket jäst
4 dl kallt vatten
1 dl hirsflingor
1 dl rågflingor
1 dl pumpakärnor
1 1/2 tsk salt
6-7 dl siktat dinkelmjöl
 
Garnering:
1/2 dl mjölk
1/2 dl pumpakärnor
1 msk hirsflingor
 
Lös jästen i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Här använde jag 2 dl rågflingor istället för 1 dl rågflingor och 1 dl hirsflingor, och det går precis lika bra. Degen ska vara ganska lös, men inte helt flytande. Häll upp degen i en bakplåtspappersklädd brödform (jag använde en ugnsfast form i liten storlek istället, i brist på riktiga brödformar), och mjöla lätt. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
 
 
Morgonen efter: Sätt ugnen på 225°. Pensla brödet med mjölk (eller vatten), och strö över pumpafrön och hirsflingor (eller bara pumpafrön, om man inte vill köpa en så specifik ingrediens som hirsflingor, även om det är gott). Grädda mitt i ugnen i 30 minuter tills brödet fått fin färg. Här gjorde jag en egen grej, eftersom jag var orolig för att brödet skulle vara degigt i mitten. Jag sänkte värmen när det var 10 minuter kvar, så att ugnen gick ner till 175° och lät det stå inne 5 minuter extra, alltså sammanlagt i 35 minuter. Men även då kunde brödet tagit 5 minuter till efter det, bara ett tips om ni också byter ut hirsflingorna till rågflingor.
Stjälp upp brödet på ett galler, och låt det vila. Knacka försiktigt på undersidan av brödet, och om det låter ihåligt är det garanterat klart!
 
Jag åt med skinka hemma, men ost går minst lika bra, eller varför inte hummus och någon god grönsak på? Skulle tro att det mesta funkar på det här brödet faktiskt, det har en mild smak, men är samtidigt något helt annat än bara ett vanligt, tråkigt, vitt bröd!
 

Blåbär

 
 
 
 
 
 
 
 
 
De säger att det är ett dåligt blåbärsår i år, men tydligen inte om man vet vart man letar. Mamma har ett hemligt ställe i skogarna som inte ens jag eller pappa vet om, och sist kom hon hem med i alla fall en halvliter blåbär.

Sommarkväll

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Falkenberg är vackert på sommaren, även om det är himla dött under resten av året. Imorgon åker vi hem till Malmö igen, och ska plugga, plugga, plugga. Har man omtenta så har man. Sen blir det Gotland och innan dess ska vi ha hunnit sy klart våra medeltidskläder. Mycket att göra, med andra ord. Men samtidigt kommer det bli otroligt roligt!
 

Tips #5

Så kommer då femte omgången av mina länktips. Den här gången är det lite längre sen sista, och därmed är inte alla länkar i närheten av aktuella längre. Men jag har sållat, och några känns fortfarande bra och relevanta, samt några som är roliga istället för något annat! Nu kör vi igång.
 
De flesta under 20 bör veta vem Tavi Gevinson är. När hon var 11 år startade hon en modeblogg som blev stor i USA, och numera driver hon ett webbmagasin som heter Rookie Mag. Hon är bara 17 år gammal nu, men otroligt vis. Här hittar ni en video där hon pratar i en timme hos Ideas in the House.
 
Vissa människor får fantastiska idéer. Som idén att gå runt i en stad man känner väl, och prata med folk och spela in ljudet, samt spela in andra ljud som visar olika områdens karaktär. Det har gjorts av en kvinna (vars namn jag tappat bort) gjort i Marseille i Frankrike. Man kan gå runt på sidan och klicka på små bilder och höra ljuden därifrån. Allt är på Franska, men man förstår ju ändå hur fantastiskt det är! Här hittar man sidan med alla de inspelade ljuden!
 
Eller den här länken, som tar upp lögner vi måste sluta lära tjejer om sex. Saker som att första gången kommer göra ont - garanterat, eller att oskulden ens existerar. För så är det ju inte, och även om man är oskuld, så är det inte viktigt att man "förlorar" eller "tappar" den. Att det kan kännas viktigt vem man ligger med första gången är såklart inte samma sak, men man förlorar inte en del av sig själv när man har sex första gången, och det är så himla viktigt att veta om det.
 
 
På IKEA's arkiv för magasinet Family Live finns en trevlig artikel om att måla på tallrikar som jag tyckte var bra. Lite om hur man gör, vad som är bra att tänka på och olika idéer till mönster. Här hittar ni den artikeln! (Bilden ovan är tagen från sidan med artikeln.)
 
Anna Laestadius skriver krönikan Dags att sluta hata - så vi får slippa skämmas, om att man måste sluta klumpa ihop folkgrupper i grupper och diskriminera alla baserat på samma grunder. Den handlar om romer, men tar även upp judar och muslimer, och det kommer aldrig sluta vara viktigt. För som det står i krönikan "vi har gått den vägen, vi vet vart den leder."
 
Och så sist, men inte minst: En rolig sida för alla oss som gillar att skriva! The Terrible Crossover Fanfiction Idea Generator. Den blandar helt enkelt två serier, filmer eller böcker som man ska blanda ihop och sen skriva fanfiction om. Men det finns en liten detalj till: den ger en även en sak som måste finnas med. Allt som allt kan det se ut lite såhär:
 

Halmstad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
För några veckor sen åkte jag och Kajsa till Halmstad för att titta lite i affärer och fika. Först på Skånskan, som ligger längs den ena shoppinggatan i Halmstad, och sen på Rotundan som ligger i Norrekattspark. De är två av mina bästa caféer, alla kategorier och städer. Skånskan har godast bullar och goda mackor och hyfsade priser, plus att de ha mysigaste lokalerna om man inte är där när det är varmt! Rotundan har inga platser inomhus, hembakt fika till fantastiska priser och mycket ekologiskt och närproducerat. Så om ni är i Halmstad och vill fika, leta upp något av dessa ställen!

På gång

 
 
 
Usch, jag vet att jag uppdaterar dåligt igen. Jag jobbar verkligen på att orka och hinna, men just nu är det mycket som händer och ska göras. Vi ska sy medeltidskläder, plugga till omtentor, åka fram och tillbaka till Malmö en gång till, åka till Gotland och sen hinna med Gotland och sen Malmöfestivalen under tentaperioden. Men jag jobbar på det.
 
Imorgon får ni ett inlägg med ett litet fika-tips i en annan stad, och dagen efter det har jag planerat att ni ska få ett tips-inlägg. Det var ett tag sen, och jag har sparat mängder av länkar sen dess. Så jag försöker, för jag vill ju så gärna blogga, både för er och för mig. Nu försöker vi igen!

Midnattsdoppet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi hämtade upp Viktor på vägen och cyklade till Kajsa på stranden för att börja med en glass på Peggens. Mest åt vi sorbet allihop, och sen gick vi ner på stranden för att hitta en bra plats med så lite tång som möjligt. Eric och Viktor fick springa i först för att jag skulle få en bild, och sen badade vi en bra stund medan vi undvek brännmaneter. Klockan blev mycket, så Viktor cyklade hem, men vi andra stannade och pratade tills solen hade gått ner bakom spritrakan. Sen cyklade vi hemåt med skorna på styret och bara njöt av den varma sommarnatten.

Lata sommardagar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har varit en hel del i Falkenberg det senaste, eller egentligen hela sommaren, och där gör man mycket sånt här när man är ledig: äter frukostar med jordgubbar, plockar smultron, åker med pojkvännen till hans morfars sommarställe när han ska klippa gräset där, men solar istället. Och sen äter man glass och badar på stranden i närheten och senare på kvällen äter man pizza vid ån. Sen träffar man bästa vännen på stranden och tar helmysiga kort med hotellet i bakgrunden.
Och mer finns det att visa! Som midnattsdopp i havet, åker till Halmstad mest för att fika, byter knoppar på luckor i köket och syr lite. Och egentligen en hel massa andra saker också!

Bucket List - framgångar

Jag publicerade ju ett inlägg med saker jag vill göra i sommar, som ni hittar här, och jag tänkte att vi ska se om jag kan pricka av några saker jag faktiskt har hunnit med än så länge!
 
(Och jag vet att jag bloggar dåligt, men det har bara blivit så. Mindre tid för dator, och ingen bildredigering har gjort att jag inte hunnit, och nu när jag inte har min egen dator på några dagar till så har jag inte kunnat. Men det är på gång igen när vi kommer hem. Och jag har massor av saker att visa er!)
 
 
Tappa upp flädersaften på flaskor - Yes, det avklarade vi redan de första veckorna på sommaren! Godaste saften hittills.
 
♥ Cykla på Hven - Inte än, men förhoppningsvis i veckan.
 
♥ Bygga ett maffigt sandslott - Också inplanerat.
 
♥ Bada så ofta jag kan - På god väg, har redan badat mer än förra och förrförra året.
 
♥ Testa mitt 10 år gamla metspö - Om jag hittar det, och då är det ändå tveksamt om det finns tid.
 
♥ Fira kompisars födelsedagar - De verkar inte vilja fira, haha. Men presenter har jag gjort till dem!
 
 
♥ Föreviga stunder med kamera och visa upp här - På god väg med själva fotandet, men har ingen dator där jag är nu som har redigeringsprogrammet jag jobbar i. Så snart, kära bloggläsare, snart!
 
♥ Utforska Skåne och Malmö med buss och tåg - Har inte riktigt blivit av som vi hoppades, men lite kanske vi hinner med innan korten går ut och sommaren tar slut.
 
♥ Gå på utomhusbio (om det är en bra film) - Stryker nästan den här redan, för varken i Falkenberg eller Malmö visas en bra film i år.
 
♥ Bada mitt i natten - Avklarades nu i veckan. Eller, vi badade till halv tolv, och det får duga.
 
♥ Cykla mycket och länge, helst varje dag - Också på god väg, som badandet. Cyklar så ofta det går här, och tar snart med cykeln till Malmö.
 
♥ Spendera så lite pengar som möjligt - Går helt okej, mest för att Eric bjuder på glassen vi äter. Men annars har jag hållit i mina sista slantar.
 
♥ Åka på marknader och gå på loppis - Falkenberg är ingen loppistät stad, och marknaderna ligger inte så bra i år, så jag hoppas på lite loppis på Gotland sen!
 
 
♥ Läsa minst en bok i veckan, helst fler - Nej, det sket sig. Men läser gör jag ändå.
 
♥ Fiska krabbor - Ska göras samtidigt som sandslottsbyggandet. Mycket viktigt.
 
♥ Se How to Train Your Dragon 2, på bio - Nej, det gick inte. Den gick bara i 3D på engelska, och annars på svenska. Inga bra kombinationer, med andra ord.
 
♥ Ha grillkvällar - Inga hittills, men grillat har vi ätit hos Eric.
 
♥ Äta på Fish&Chips-bussen minst en gång - Skulle ha blivit idag, men regnet satte stopp för oss.
 
♥ Spela minigolf - Yes, på midsommar! Och kanske ett par gånger till innan sommaren är slut.
 
♥ Ha ett Harry Potter-maraton - Jag hoppas jag hinner. Kanske sista veckan innan skolan börjar?
 
 
♥ Gå på Malmöfestivalen - Yes, inplanerad as we speak.
 
♥ Sy färdigt mina medeltidskläder - På god väg, har ett mönster nu och ska beställa lite extra tyg, sen är det klart att sys och färdigt att användas!
 
♥ Göra min egen krans på midsommar - Japp, så blev det!
 
♥ Plocka jordgubbar på självplock och göra saft och sylt - Nej, självplocket är slut för jordgubbar, men det blir rabarbersaft istället troligtvis!
 
♥ Se och fota en soluppgång, helst på Gotland - Inplanerat en dag på Gotland.
 
♥ Fynda något på sommarrean - Vi får se, jag har inte pengar till kläder nu egentligen.
 
♥ Äta mängder av glass - På god väg, haha. Mest sorbet dock, har inte varit på humör för vanlig glass än.
 
Sådärja! Några saker har jag ju faktiskt klarat av. Och några har dessvärre fått strykas från listan, eftersom det helt enkelt inte gick. Nu är halva sommaren kvar för min del, och jag siktar på att hinna med alla de andra sakerna innan dess!

Sommarlov: Regniga dagar #4

Här har vi det extra inlägget jag lovade i det här inlägget i måndags! Om ni är någonting alls som mig, så samlar ni också på er pysselprylar, verktyg och annat som kan vara bra att ha. Om inte, så får ni kanske köpa in lite sånt för några pyssel. Men det mesta här är enkelt, och väldigt bra att göra medan man lyssnar på valfri podd jag tipsade om! (Eller något annat, för den delen)
 
(Klicka på bilderna för länkar till Pinterest och därifrån vidare länkar)
 
Rita geometriska mönster på en tygklädd anteckningsbok, med hjälp av tygpennor.
 
 
 
Eller så bakar man stora maränger med smak av granatäpple. (Eller choklad, för det är ju så himla gott!)
 
 
Skaffa en bok med blanka sidor att göra collage och teckningar, eller anteckningar i. Själv har jag en Moleskine, men man kan ha precis vilken bok som helst, dyr som billig. Jag har en liten med mig överallt att skriva i, en större att klippa och klistra i och en större till med linjerade blad att göra listor och sånt i. Mycket bra sysselsättning när man lyssnar på poddar!


 
Gör ett portabelt luffarschack att ta med på framtida picknickar utomhus i solen!
 
 
 
Gör enkla och snygga armband av färgglada små hårsnoddar! (Ni vet såna pyttesmå man har till pilliga uppsättningar)
 
 
 
Gör små handgjorda stämplar av pennor med sudd bakpå!
 
 
 
Gör ett eget mobilskal av pressade blommor! Hade jag haft en iPhone hade jag inte tvekat en sekund.
 
 
 
Enkla små skyltar till plantor. Allt som behövs är lite cernitlera, bokstavsstämplar och en ugn.
 
 
 
Brodera lite! Det här mönstret kommer från Fuldesign, men man kan brodera i princip vad som helst, med vilka stygn man vill. Vill man hitta lite fler saker att brodera, eller andra mönster, kan man titta in i min Pinterest-mapp här!
 
 
 
Gör en liten mustasch-brosch av vanliga pärlor. Eller bara pärla något annat, som underlägg till glas, eller kanske julgranskulor?
 
 
 
Kanske har du ett par gamla vans som ligger och skräpar, och lite tunnt spetstyg eller en gammal spetsgardin? Testa då det här! Snygga skor, med enkla medel. Kan tänka mig att vit spets på färgade vans kan bli riktigt snyggt till exempel!
 
 
 
Behövs en extra klocka i något rum? Inspireras av den här och gör en egen liknande!
 
 
 
Och slutligen, finns det en eller flera halvtråkiga stolar hemma? Som behöver ny färg kanske? Såhär enkelt är det!
 
 
Eller, om ni inte har hittat något här, gå in på min Pinterest för att se om ni hittar något annat kul att göra vettja! Jag har över 2500 pins på olika saker, allt indelat i kategorier för enkelhetens skull. Min pinterest hittar ni här.

Sommarlov: Regniga dagar #3

Vecka två då av min lilla idé med tips för regniga dagar! Jag är glad över den här lilla serien själv, eftersom jag ju kommer på saker jag kan göra själv också, och inte bara sånt jag kan tipsa om utan att göra själv först. Den här veckan tänkte jag tipsa om lite poddar och radioprogram som jag tycker kan vara kul att lyssna på när det regnar! (Eller när det är soligt, man kan ju ladda över de flesta i en mp3 och ta med sig ut!)
 
Vi börjar med en självklarhet på sommaren, Sommar i P1! Man kan lyssna direkt när det sänds, eller på datorn via den här länken.
 
 
Förutom sommar i P1 följer jag en del poddar som finns tillgängliga på iTunes. Nämligen dessa som jag gillar mycket:
HanaPee's Otroliga Podcast (Länk här)
En rolig podd med Hanna och Martin, där de pratar om allt mellan himmel och jord.
 
Sandra och Michelle (Länk här)
Sandra Beijer och hennes kompis Michelle poddar ihop! Olika teman för varje avsnitt, och just nu sänds deras podd som tvodd på svtflow istället. Den är alltså pausad på iTunes just nu.
 
Madde och Cassandra's Podcast (Länk här)
Två fantastiska feminister som är bästa vänner och otroligt olika men lika bra. Om allt mellan himmel och jord, men lite av ett tema för varje avsnitt också.
 
Ebba och Fannys Podcast (Länk här)
Ebba Zingmark och hennes storasyster Fanny pratar om teman för varje podd, och även om det är lite svårt att skilja deras röster åt, så är den helt klart väldigt mysig att lyssna på!
 
 
Förutom de här lyssnar jag egentligen inte på så många andra poddar, eftersom jag inte har hittat några jag gillar utöver dessa. Så har ni några tips, hit me! Jag letar ständigt efter nya saker att lyssna på.
 
Sådär, nu har ni flera timmar av lyssnade framför er! På torsdag kommer ett extra inlägg med saker man kan pyssla med medan man lyssnar, eftersom det är omöjligt att bara ligga still och lyssna på sånt här.
 
(Bildkälla på min Pinterest, här)

Sommarlov: Regniga dagar #2

Här kommer andra inlägget i Regniga dagar-serien jag planerar här på bloggen. Den här gången är det inte filmer, utan serier. För det behöver man ju lite tid för att ta sig igenom. Så här kommer fyra stycken jag gillar! (Självklart med tillhörande gifs.
 
Gossip Girl (6 säsonger)
 
 
Jag ska vara helt ärlig. Jag trodde verkligen inte att jag skulle gilla Gossip Girl innan jag började titta, men efter första avsnittet var jag fast. Sträcktittade först 5 säsongerna (som finns på Netflix) och fick sen panik på slutet, innan jag fick reda på att det fanns en sjätte säsong. Men. Jag har faktiskt inte sett sista säsongen än. Just nu tittar jag långsamt om alla säsongerna innan jag ska se sista. (Giffarna avslöjar inga major grejer, om någon som inte sett undrade. Helt spoiler-fria i princip, och från första säsongen allihop utom en.)
 
 
Bones (10 säsonger, kanske snart fler)
 
 
Jag älskar Bones. Både karaktären och programmet, om det inte stod klart för alla. Jag har inte sett allt, men går det ett avsnitt på TV när man är hemma, då tittar man på det. Den senaste säsongen släpptes nu i år, så det finns ju dessutom chans för att det kommer fler! Och fun fact, Emily som spelar Bones är storasyster till Zooey Deschanel! Och lite lika är de väl allt?
 
 
Awkward. (4 säsonger)
 
   
   
 
Sänds på MTV, och blev snabbt en av mina favoritserier. Tycker den spårar lite väl i tredje säsongen, men har inte sett fjärde än (den släpptes nu under våren), och hoppas på att den blir mer som första säsongen igen, som jag sett om flera gånger och som är helt fantastisk! Handlar om Jenna, som går High School, är kär i Matty McKibben som är skolans hottie och som hon låg med på Summer Camp innan sitt första år. Samma dag får hon ett extremt elakt brev, råkar ut för en olycka och bryter armen, varav alla tror att hon försökt ta livet av sig. ungefär dit berättar jag, för det är Pilot-avsnittet. Resten får ni se själva!
 
 
Navy CIS (12 säsonger, snart fler)
 
 
Så mycket humor, spänning och fantastiska karaktärer att jag knappt orkar. Jag har inte sett allt här heller, men sitter klistrad vid TVn när det går och jag är hemma. Mest gillar jag Abby, som är den totalt nördiga tjejen i labbet som ständigt sörplar läsk och klär fantastiskt bra i en stil som är en blandning av goth och Wednesday Addams ungefär. Tror de flesta som har kanal 3 har sett åtminstone ströavsnitt av detta, men se hela serien om ni har tid vettja!
 
Har självklart tittat på fler serier, som Top Model och CSI och diverse roliga serier på Disney Channel innan de började dubba allt. Men de här fyra tipsar jag verkligen om. Nu får vi bara hoppas på mycket regn.

Midsommar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åt tårta och god mat, åkte till AIK-vallen och firade lite i solen och gosade bebis. Sen följde vi med vänner och spelade minigolf på kvällen. Alldeles lagom mycket firande med hemgjorda kransar i våra hår och minigolf för första gången på säkert tre år i alla fall. Mycket mysigt och så himla kul!

RSS 2.0