Några Boktips Inför Sommarvärmen!

Tips & Guider / Permalink / 1
 
Såhär när värmen kommit (och kanske gått imorgon, vem vet) så brukar jag alltid bli betydligt sugnare på att läsa böcker. Helst många och korta snarare än tunga och långa, men böcker i alla fall! Jag har ju då gått igenom stora mängder böcker de senaste åren, och därför tänkte jag plocka fram en sådär 8 stycken som jag tänkte tipsa om. De är ganska olika allihop, men det är ju bara trevligt!
 
Själv jobbar jag idag, faktum är att jag börjar när det här publicerat, men självklart ligger det en bok i väskan till och från jobbet, för att man kanske, kanske kan läsa på bussen.
 
 
Här är två titlar av Johanna Lindbäck, och för ett par år sen slukade jag allt hon skrev. De här två är (tyvärr) ganska lika, men samtidigt så himla olika.
 
Tänk om det där är jag handlar om Agnes, som flyttar från Stockholm till Umeå. Hon vill bara bli "normal" där, och inte som hon var förut i Stockholm. Jag har inte läst den här boken på ett par år, men ska helt klart lägga tid på den i sommar.
 
Välkommen hem handlar om Sara som kommer hem till Luleå efter ett utbytesår i London. Där väntar Mattias som hon dumpade precis innan hon åkte, och en hel del annat som hon lämnat bakom sig och som hon hoppades på skulle vara löst när hon kom tillbaka. Jag läste den här boken kanske 2012, när den kom ut, och jag tycker att den är rätt bra faktiskt. Har man läst mycket av Johanna Lindbäck så känner man dock igen både idén och skrivstilen, som jag i och för sig gillar mycket!
 
 
Här är två böcker som är längst från varandra och de andra, skulle man kunna säga. Faktum är att jag inte läst ut Not That Kind of Girl, men tipsar ändå.
 
Not that kind of girl är relativt självbiografisk, och handlar om Lena Dunham som 20-åring ungefär. Den tar upp allt från sex till jobb och vänskap och tillbaka till kroppen. Jag har som sagt inte läst ut den än, men den är helt klart lovande! Det är ett målande och trevligt språk som jag gillar, även översatt till svenska.
 
Stål handlar om Anna och Francesca som bor i en liten stad i Italien, som mest byggdes för att stålverket byggdes där. De drömmer sig bort från den lilla staden och sina pappor som är otroligt överbeskyddande. De vill bli stora i den stora världen och sitter i princip ihop till en början. Vi läste den här boken i bokcirkeln, och det var den enda boken alla kom överrens om att de verkligen gillade. Jag har läst om början nu också, och det är verkligen ett fantastiskt språk här, som målar upp platser så att man nästan tror att man är där.
 
 
Och där slängde vi in en Johanna Lindbäck-bok till, men jag råkar verkligen gilla hennes språk. Den andra boken drog jag mig länge för att läsa, men den är faktiskt riktigt bra.
 
Saker som aldrig händer handlar om Andreas som är ihop med Hanna. Men när både hon och klasskompisarna sviker och inte är tillgängliga så söker han sig till sin granne och barndomsbästis Erik. Jag har inte läst den här på ett par år heller, men jag minns den som väldigt bra! Dessutom är det trevligt att läsa om manliga huvudkaraktärer sådär en 2-3 gånger per år, hehe.
 
Synvilla handlar om en klass, men mest om Samuel som är totalt utanför. På baksidan börjar det med "Med en kniv i ena rockfickan går Samuel på Gotlandsfärjan som ska ta honom och klassen med på klassresan.", och det är rätt mycket som händer från början till slut. Faktiskt så är den riktigt bra och spännande och rekommenderas starkt!
 
 
Och så till de sista tipsen. En bok jag läst om så många gånger att jag kan citera delar av den, och en annan som jag hade i pocket men måste lånat ut eller tappat bort, så jag fick köpa en ny.
 
Nick och Norahs oändliga låtlista är alltså en favorit. Mitt exemplar köptes in 2009, och är så läst att den till och med legat och blivit blöt i någon väska. Den handlar dels om Nick, och dels om Norah, som träffas under en spelning. Nick har spelat med sitt band och ser sin före detta flickvän som dumpade honom brutalt för någon månad sen. Norah står i baren och får frågan om hon inte skulle kunna vara hans pojkvän i 5 minuter. Den är även filmatiserad med Michael Cera och Kat Dennings som huvuvdrollerna!
 
Sista sommaren med dig handlar om två systrar och en granne, som båda har familjer som äger hus på en ö utanför New York. De har lekt sen de var små, den äldre systern och killen är bästa vänner, och den yngre systern sitter mest och tittar på, men är ändå med. När boken utspelar sig är de 21 och 25 (tror jag) och Alice och Paul faller för varandra efter att inte ha träffats på flera år. Riley bär dock på en hemlighet som skakar om alltihop. (Låter klyschigt, men är riktigt, riktigt bra!)
 
 
Jaha, har ni några boktips? Jag vill helst av allt ha hela kommentarsfältet fyllt med bra böcker!
#1 - - Jessica:

Älskar såna här inlägg med boktips som dyker upp på sommaren, blir alltid så inspirerad! Nu fick jag ytterligare lite lästips, så det tackar jag för :)

Svar: Åh, men så kul! Hoppas du läser och gillar något, berätta gärna vad du läste och vad du tyckte sen då! :)
Beatrice Hallberg

Till top