Malmö Konstmuseum och en Höstpromenad

När det nu blev lite tyst här igen så har jag i alla fall fått gjort några saker jag kan visa upp här! Så är det ju inte alltid, om man säger så. Men igår var det minsann en vernissage på en utställning på Malmö Konstmuseum, och den tog jag mig till! (Fast först övertalade jag Eric, som hade jobbat och var trött, men det var så bra där att det gick bra ändå!)
 
Utställningen i sig var kanske inte det vi hade hoppats på, mest pga att det hölls en workshop samtidigt i samma rum, som tog upp ungefär hälften av ytan där inne. Och ja, det var ett rätt litet rum, så där var både kvavt och trångt, men vi tänker att vi ska tillbaka snart igen och titta närmre på den delen och ett par andra delar av muséet, så det gör inget!

 
Vi började i alla fall med att ta bussen ut till Malmö Slott, som numera är 2 museum i ett! Det var sådär lagom höstkallt, med lite solsken genom tunna, vita moln. Så typiskt svenskt höstväder ändå?
 
 
Vi hoppade av på hållplatsen som heter Tekniska Museet och tog oss över vägen till en liten stig ner mot Fiskehoddorna och vägen till slottet.
 
 
Som ser ut såhär ungefär! Den vita bussen framför hör delvis till en av utställningarna vi tittade på, och i den hämtades flyktingar från Andra Världskriget 1945.
 
 
Vi betalade (alltså, 20 kr/person om man är student, hur värt!?!?!?!?), tog en karta och letade oss upp för trapporna med hjälp av den. Det är lite svårt att hitta, men konst-delen är i alla fall den mest nybyggda byggnaden, eh.
 
 
Och här är ju en del av utställningen som hade vernissage! Den heter Vi har en viktig grej på gång, och handlar mest om normkritiska, politiska och feministiska serier, fast tryckta i screentryck. Jag gillade trycken och serierna, bilderna och så, men som sagt - jag ska tillbaka en annan gång och ta det lite lugnare i lokalerna!
 
 
Vi gick vidare och hittade en utställning som tog upp konstperioder från 1500-talet (när Malmö Slott i sin nuvarande form byggdes!) och framåt till ungefär nutid. Den här tavlan är till exempel gouache på siden (eller satin?) och målades 1976! Varför jag minns detta? Jag vet faktiskt inte, men jag trodde nästan den var målad på 2000-talet, hehe.
 
 
Där fanns föremål, målningar, möbler och annat skapat i klassiska perioder, och här stannade vi nog längst av allt ändå. Historia är ju så himla intressant!
 
 
 
Där fanns fina trägolv och marmorstatyer, och jag var mest fascinerad över hur man kunde få till sånt här vackert förr.
 
 
Vi tog en liten bild i en gammal spegel från 1700-talet, och Eric blundade som han så ofta gör på bild, hehe.
 
 
Sen gillade jag ljuset, så jag satte kameran i ett fönster och tog ett par selfies! Här är den jag tyckte kändes bäst såhär hemma.
 
 
Och så hittade jag den här romerska eller grekiska snubben som Eric tyckte hade läskiga ögon.
 
 
Samt de här fina gardinerna med fejkade, slingriga blad-grejer bakom. De har säkert ett namn, men det kommer jag inte på nu, eh... I montern fanns i alla fall otroligt vackra smycken med vad vi gissade på är ametister.
 
 
Vi hamnade i en annan sal, med utställningen Välkommen till Sverige, som bland annat visade filmer på överlevande från Andra Världskriget och när de anlände i Malmö. De överlevande fick se de filmerna och kommentera, alltså något de inte sett eller upplevt på 70 år. Himla fint, och så värt att besöka! Do it, säger jag.
 
 
 
Där fanns också en utställning med konst jag aldrig riktigt förstod helt ärligt. Den handlade i alla fall om olika sätt att se på religion, men jag tror inte att jag var pigg nog för att hundra ta in exakt vad den handlade om, tyvärr. En annan gång helt enkelt!
 
 
Och sen tog jag den här bilden, som i efterhand blev lite kul. Jag tänkte att den såg fin ut med bilden i bakgrunden, och när jag redigerade den insåg jag att bilden där bakom föreställer samma plats jag står framför - 70 år tidigare. Och så gammal insåg jag nog inte att byggnaden ens var!
 
 
Sen valde vi att i stället för att ta bussen hela vägen hem, att ta en promenad genom Slottsparken. Det kan vara en av Malmös finaste parker, säger jag, men jag har faktiskt inte besökt precis alla heller.
 
 
Just idag, med det fina höstljuset, så var färgerna helt otroliga i trädgården vid cafét, och att det fortfarande blommar är ju bara galet och så jäkla fint!
 
 
För att Eric skulle se mindre stel ut så fjantade jag som vanligt för att få honom att skratta. Han har börjat lära sig det där med sina egna vinklar nu, hehe.
 
 
Vi gick genom alléer med gula, röda och gröna löv som singlade ner sakta mot marken, och runt oss var det nästan konstant människor med hundar eller barnvagnar, och en och annan liten som sprang omkring eller höll en vuxen i handen.
 
 
Vi stirrade ut över träden och insöp Malmös otroliga skönhet, hehe. Men på allvar, vi älskar verkligen den här staden, och hur fin den är året om i princip. Här finns allt vi behöver och en stor del av det vi älskar, minus familj och en del vänner såklart. Malmö är vårt hem, liksom.
 
 
Slutligen tog vi promenadens sista etapp genom Gamla Kyrkogården, som är som allra vackrast på hösten. Här är en av de många, stora alléer som går genom kyrkogården i rutnät, och som alltid känns lika magisk på något sätt.
 
 
Och på slutet så tyckte jag att de här löven, de måste vi ju sparka lite i! Så sagt och gjort, haha. Vet ni hur svårt det är att fånga både löv i luften och fötter i bra vinklar förresten? Jo, det är alltså otroligt svårt.
 
Men sen tog oss i alla fall promenaden in på Donken, till bussen och hem därifrån, och så var den dagens utflykt slut! Sen åt vi spaghetti och köttfärssås och Eric gick och la sig tidigt, för idag ska jag möta honom när han slutar på jobbet kl 10 på IKEA, för att handla lite småsaker och sen gå skilda vägar någon timme eller så. Han ska nämligen hem och äta, plugga och sen andas ut lite. Jag ska till Emporia och köpa vantar och kika runt lite till den kommande julklappskalendern som jag vill ha så färdig som det bara går innan November tar slut!
 
Vad ska ni hitta på denna söndag? Blir det en härligt lat dag med en brunch på stan, eller är det aktivt liv som gäller?
 
 
Kommentarer
Postat av: Sandra Leone

Älskar både muséer och höstpromenader så himla mycket!

Svar: Jag också! Det är bara så synd att Malmö inte bjuder på så många muséer, så man kan inte testa nytt hela tiden fast man vill!
Beatrice Hallberg

2015-10-25 @ 15:28:10
URL: http://lingers.blogg.se/
Postat av: Matilda

Vilken härlig dag det ser ut att ha varit!

Svar: Det var otroligt bra! :)
Beatrice Hallberg

2015-10-26 @ 15:03:18
URL: http://www.matildigt.se
Postat av: ISA

underbar höstdag! älskar när de har studentrabatt på sånna där *kulturaktiviteter* ;)

Svar: Ja, men visst äger det att det finns studentrabatt på inträden till bra grejer! Det borde finnas fler studentrabatter ;)
Beatrice Hallberg

2015-10-26 @ 19:53:48
URL: http://isabyl.devote.seVad heter du?
Stammis?

Din mejl?


Har du en blogg?


Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0