Amerikanska chokladpannkakor med varm björnbärs- & blåbärssylt

Recept / Höst, Mat / Permalink / 2
Alltid när vi närmar oss hösten brukar jag bli sugen på björnbär. Hemma i Falkenberg är det lätt att plocka och jag kan nog nämna minst en fyra-fem ställen där det finns buskar att plocka från på rak arm, men här i Malmö är det ju som väntat lite glesare med frukt och bär mitt i stan. Förutom på torget, denna guldgruva av allt man någonsin kan tänka sig (och inte tänka sig).
 
Så när jag för några dagar sen var supersugen på att göra en flashig frukost, gick Eric ner på torget och handlade medan jag började göra en pannkakssmet. Eftersom jag var sugen på björnbär bad jag Eric att leta efter det mer specifikt, och det fanns faktiskt! Så jag experimenterade med både björnbären och kameran, och kom fram till detta fantastiska och enkla, samt supergoda lilla recept!
 
 
 
Du behöver:
 
Pannkakor
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
2 tsk kakao
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält extrasaltat smör
1 ägg
(smör till stekning)
 
Sylt
ca 1 dl björnbär
ca 1 dl blåbär
1/2-1 dl vatten
2 msk socker
skalet av en 1/2 citron
 
 
 
Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna i en skål, och se till att de blandas ordentligt för att kakaon inte ska bli små klumpar i smeten sen. Häll på mjölken och blanda ordentligt, gör sen samma sak med smöret och ägget. Smeten är nu klar!
 
 
Sätt en stekpanna på plattan (eller ett plättjärn om du har, supergrej ju!) och sätt plattan på medelvärme. Häll björnbären, blåbären, vattnet och sockret i en kastrull och ställ på en annan platta på hög värme.
Stek pannkakorna på båda sidorna, vänd första gången när det bildas bubblor på ytan och de spricker, då ungefär är pannkakan klar på ena sidan. Jag brukar få variera värmen på plattan mellan 1,5 och 2 (vår spis har 0-3 som inställningar i stället för 1-6 eller 1-12), så någonstans runt mitten fungerar ofta bra.
 
 
 
Sylten lär koka rejält efter en stund, men se till att röra runt då och då för att det inte ska bränna något i botten. När den fortfarande flyter men inte är vattning är den klar, så ta av den från spisen och ställ den för att svalna en stund.

När pannkakorna är klara och i en eller flera högar på tallriken/-arna, riv ner skalet från ungefär en halv citron i sylten och blanda runt. Häll sylten över pannkakorna och toppa med några färska björnbär och blåbär, och njut medan allt är varmt!
 
 
 
Självklart kan man göra bara pannkakorna eller bara sylten, men de passar riktigt, riktigt bra ihop, och det känns ju alltid lite extra lyxigt när man kan göra något från grunden sådär en morgon. Vill man göra enbart sylten kan man ju följa ett mer precist recept, men att blanda björnbär och blåbär är i vilket fall som helst supergott!
 
Vilket är erat bästa vardagslyx-recept för en god frukost?
#1 - - Emsan:

Du får göra sånna till mig en dag 😚

Svar: I will dear, I will! :*
Beatrice Hallberg

#2 - - sandra:

Åh så gott! Får nog bli pannkakor här idag med :)

Svar: Ja, de var supergoda verkligen! Pannkakor är en så himla bra frukostgrej! :)
Beatrice Hallberg

Till top