DIY Leather Faux Midori Travelers Notebook

Säga vad man vill om läder, men men det håller ju i evigheter. Om det dessutom är vegetabiliskt garvat så känns det helt okej för naturen så länge som vi äter såpass mycket kött som vi gör i världen. Det är så jag känner, i alla fall, och därför blev jag superglad när jag hittade billigt, vegetabiliskt garvat läder i spillbitar till kilopris!
 
 
Jag har på senste tiden tittat allt mer på videos på Youtube som har med planering, organisering och well, rena genomgångar av hur folk använder sina almanackor och andra system att planera framåt i. Ett bra tag, sådär en 5-6 år, har jag sett en speciell sorts anteckningsbok, bunden i läder och med en elastisk snodd runt, som jag tyckt varit så himla fin. Så när jag nu på senaste tiden fått reda på att de kommer från företaget Midori, och mer eller mindre är ett skal man kan fylla med vad man vill i princip, blev jag superglad! Då kunde jag ju köpa en.
 
 
Men nej, för de kostar runt 40$ utan frakt och utan inserts. Så tacka vet jag Youtube, där det finns precis allt man vill se! När jag hoppat runt lite och tittat på diverse versioner av en Midori i olika material som papper, filt och läder, så bestämde jag mig för att göra en egen!
 
 
Och därmed satte jag såklart ihop en liten tutorial samtidigt som jag gjorde min egen, så här kommer steg-för-steg-beskrivningar av hur du gör din egen Midori Travelers Notebook i Passport-storlek!
 
 
Du behöver:
Läder i en bit på minst 22x14cm
Elastiskt snöre
Sax eller Skalpell
Syl
Nål, gärna en större och en mindre
Linjal
 
 
1. Börja med att göra en mall av papper som är 22x14 cm stor, och rita av mallen på baksidan av ditt läder.
2. Skär eller klipp längs med linjerna. Har du en lädersax är det toppen, men jag märkte att min skalpell gjorde bäst raka linjer.
3. Mät ut mitt på läderbiten, 11 cm in från varje sida. Markera för fyra hål, två på varje sida, med en halv centimeters avstånd från varandra, en halv cm från kanten, som synes på buld nr. 6.
4. Tryck igenom en ganska tjock nål för att göra hål att trä det elastiska snöret genom.
5. Gör hålen större både inifrån och utifrån med hjälp av sylen.
6. Mät upp en bit av det elastiska snöret som är ungefär så långt som på bilden, det vill säga lite mer än den dubbla längden av kortsidan. (ca 14+14+10, så 38cm någonting)
 
 
7. Trä igenom det elastiska snöret som på bilden, inifrån genom översta hålet och in igen genom hålet längre in. Sen ut genom nästa hål och in igen genom det längst ner.
8. Dra åt lite grann så att det låter lite om du smätter med snöret, och knyt ihop de lösa ändarna.
9. Mät ut var du vill ha det band som kommer gå runt hela anteckningsboken. Jag valde att sätta mitt lite längre mot ryggen, 4 cm in och mitt på, 7 cm från varje sida. Vill man ha det fastsittande mitt på ryggen eller mitt på baksidan mäter man helt enkelt ut var den punkten är i stället!
10. Gör ett rejält hål, lite större än de du gjorde i ryggen av boken.
11. Mät ut en ny bit snöre, ungefär lika lång som boken (22 cm).
12. Trä snöret från insidan och ut, och sen in igen för att göra en ögla på utsidan. Testa så att den går runt och håller fast sidorna bra, och knyt sen en rejäl knut på insidan så att den inte åker igenom hålet och försvinner.
 
 
Och nu har du din alldeles egna Midori i läder! Nu är det bara att sätta in dina inserts, jag hade till exempel två små passport-sized skrivböcker från Muji som jag köpte i London, men ditt pass eller andra små böcker går också att få in. Här ovan har jag till exempel satt in tre små anteckningsböcker och mitt pass.
 
EDIT: Vill du göra egna inserts och spara ytterligare lite pengar på att få något som passar dig själv perfekt? Då har Wilda visat hur man gör egna anteckningsböcker idag!
 
 
Det är svårt att tro att den är hemgjord när man tittar på den, såpass snyggt blir det med enkla medel. Att den sen kommer hålla i en evighet gör den inte sämre, om jag får säga det själv! Hittills har jag börjat planera lite inför en kortare mini-resa till Köpenhamn i den, men vad den mer exakt kommer att användas till har jag inte kommit på än.
 
Är det här något du tror du kommer testa själv? Har du också tittat på Midori-böcker och suktat lite, eller har du kanske ett original?
Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Bea, vidunderlig DIY! Skal gemme den til engang jeg får fat i noget læder. (Hvor har du i øvrigt fået fat i dit?) -Charlotte , www.charlotteluxhoej.com

Svar: Hej, kul att du gillar den! Lädret har jag hittat på Slöjd-Detaljer, som har en webbshop! Det är deras Läderspill, i tjockleken 3mm! Hoppas du hittar nåt bra! :)
Beatrice Hallberg

2016-08-08 @ 07:59:04
Postat av: Wilda

Så fint det blev! Så imponerad och väldigt fin färg på lädret.Tycker det är så svårt det där med läder. Vill ju inte supporta det men samtidigt är det ju fint.
Det är så fantastiskt att kunna göra dyra grejer billigare själv! Vill definitivt hitta något oanvänt tyg för att skydda min nästa Bullet Journal med detta. Fick en idé om att jag nu kanske skulle dela upp min BJ i tre delar och ha en för bokskrivande, en vardag och en för bloggen - men samlade i en sån här. Bra lösning tror jag!

Svar: Tack Wilda!! Jag kan verkligen hålla med om läder, men så tänker jag också så att så länge som folk äter kött, så är det lika bra att använda ALLT liksom... Och är det dessutom ett hållbart material, så känns det ännu värre att det inte används!Ett tips om du vill ha något skyddande tyg är att göra en likadan som den här i filt, eller att titta lite närmre på Confettidoris! De är sydda i tyg, och jag tror definitivt du skulle klara av att göra en själv! :)
Beatrice Hallberg

2016-08-08 @ 11:28:02
URL: http://reaktionista.wordpress.com
Postat av: Jenny

Men wow! Så himla smart och snyggt och allmänt bra!
Tycker hela läderfrågan är så intressant, och jag håller med dig i att så länge det är vegetabiliskt garvat tycker jag det är helt ok. Personligen väljer jag gärna läder om jag vet att det kommer från en bra källa då det ändå är ett naturmaterial och alltså inget väldans konstigt någon har mixtrat ihop i ett labb någonstans, samt att måste alla djur ändå dö (vilket de i dagens samhälle gör vad man själv än tycker om det) är det ju positivt att ta till vara på även skinnet.
Speciellt i min roll som hundägare väljer jag alla dagar i veckan ett hållbart, smidigt läderkoppel över någon skit man har max ett år. I förra veckan gick mitt bästa koppel sönder, fyra hundar på 23 år hann det med och efter lagning lär det bli många till. Hade velat se något annat material klara det med sol, regn, värme, kyla, valptänder, dragande hundar och allt som hör till!
Okej - ber om ursäkt för sveriges längsta kommentar med mest svammel, men tycker som sagt detta är ett väldigt intressant ämne att diskutera :D

Svar: Tack så jättemycket!! :DJag håller med på exakt alla punkter här, tills vidare känns det mer värt att ta tillvara på hela djuret än bara köttet, och jag gillar också att det är ett naturmaterial och att det är just så hållbart! :D
Beatrice Hallberg

2016-08-08 @ 20:28:50
URL: http://rangifer.blogg.se
Postat av: Mikaela

Åh vad fin den blev, ser riktigt lyxig ut!

Svar: Tack så mycket! Den är konstant med i min handväska nu, men tror jag ska göra en modell större tills när skolan börjar! :)
Beatrice Hallberg

2016-08-09 @ 00:24:51
URL: http://bympv.blogg.se/Vad heter du?
Stammis?

Din mejl?


Har du en blogg?


Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0