Köpenhamn dag 4 (sista morgonen, Papirøen & Thorvaldsens Museum)

Och så var det här, det sista inlägget om Köpenhamnsresan i September. Det känns som evigheter sen, och jag längtar verkligen efter att åka iväg på semester igen, om så bara för ett par dagar i grannlandet. Eller helst vill jag såklart ha lite värme och sol kanske, men hellre någon sorts semester än ingen, right?!
 
 
Vi vaknade upp i en solbadande lägenhet på översta våningen, och tog det lugnt hela förmiddagen. Packade i lugn och ro, diskade och städade efter oss. Packade ihop sängen och sån där ni vet.
 
 
Sa hejdå till allt fint (och mindre fint) som vi räknat som vårt hem för några dagar, och så tog vi oss mot bussen som skulle ta oss hela vägen till well... Papirøen.
 
 
Väl framme utanför den gamla fabrikslokalen som hyser massor av matstånd fanns den här utställningen! Jag har länge velat se den, och har missat den på otaliga muséer jag inte hunnit ta mig till, och så vips! När man minst anar det alltså.
 
 
Så jag kikade runt lite, skrev en egen lapp och så fick jag följa med en otålig och hungrig Eric till matstånden i stället.
 
 
Insidan är för övrigt riktigt cool, med solljus som strålar in från fönster i taket. Lite mycket folk för min smak kanske, men ändå häftigt.
 
 
Jag valde att äta hamburgare, och den här skulle vara riktigt bra, så dit gick jag helt enkelt. Jag var inte så sugen på att testa nya smaker, och jag var rätt trött på pizza, haha.
 
 
Fick den här, riktigt goda, hamburgaren och fotografera den medan jag väntade på Eric...
 
 
... som kom tillbaka med Koreansk mat! Som han verkligen inte gillade tyvärr. Den var tydligen alldeles för stark. Så jag fixar knappt vietnamesisk mat, och Eric har svårt för koreansk... Men jag har gillat koreanskt de gånger jag testat, och Eric har aldrig problem med vietnamesisk.... Otur alltså!
 
Sen satt vi utanför på piren, åt vår mat och njöt av solen, innan vi gick bort till bussen och åkte den tillbaka förbi alla turistattraktionerna som Christiania och Vår Frelsers Kirke och sådär. Kul att ha sett på avstånd i alla fall! Vi hämtade vår packning, låste dörren och puttade in nyckeln genom brevinkastet, och så var det dags för ett sista äventyr!
 
 
Nämligen hit, till Thorvaldsens Museum. Han var nån snubbe som levde runt sekelskiftet 1700- till 1800-tal och skulpterade och samlade på skulpturer. Massor av fina grejer!
 
 
Vi började i källaren där man får lämna väskor, och så gick vi genom massa rum med tavlor, skulpturer och massor av text på danska. Fattade ju ca noll men gillade att titta på allt fint i alla fall.
 
 
Valven i källaren var dessutom jättelåga, så Eric kunde sträcka på sig och nudda taket med toppen av sitt huvud! Det kunde inte jag.
 
 
Sa jag att det fanns massor? Den här snubben samlade alltså ihop enorma mängder av skulpturer, statyer, you name it. Hela det här enorma huset med stor innergård är fyllt av pryttel, konst och annat han skapat och samlat ihop under sitt liv.
 
 
Så detaljerat! Allt från snubbar till djur och mer oklara saker.
 
 
Här är han förresten! Fast den här står på en våning längre upp. Typ andra.
 
 
För sen gick vi upp på entréplan, där det finns gång efter gång efter gång med fler statyer. Som det här på Napoleon!
 
 
Eller alla dessa, på diverse historiska och religiösa figurer.
 
 
Taken och golven kan vara det bästa med det här muséet! Varje golv i varje rum ser annorlunda ut, och taken likaså. Magnifikt, helt enkelt! Och nästan mer värt att titta på, om man är intresserad av historiska målningar.
 
 
Den här blev en av mina favoriter. Vet inte riktigt varför, men här satt jag en stund och väntade på att Eric skulle hitta mig och skrämma slag på mig när han kom gåendes bakom en dörröppning, hehe.
 
 
I en sal är taket längst upp till yttertaket, och där står enorma statyer av gubbar med böcker, skägg och historiska kläder.
 
 
Eric för skala, eller så.
 
Han snubben på häst återkom förresten ett par gånger! Bland annat här:
 
 
Det namnet såg jag nämligen på mängder av statyer, men mer än så vet jag inte om den här okända mannen.
 
 
På övervåningen fanns fler vackra gångar med vackert ljus, statyer och vackra golv och tak.
 
 
 
Och så ett par andra favoritstatyer som jag fastnade vid. Sen skyndade vi oss från muséet till fots för att bussbiljetterna gått ut, letade upp ett ställe på centralen där man kunde köpa frimärken och så köpte vi biljett och hoppade på tåget tillbaka till Malmö.
 
Och så var den lilla resan till inte så långt bort över. Sen postade vi vykorten på andra sidan sundet med danska frimärken på, och så var det med det.
Köpenhamn är bra fint, ändå!

Köpenhamn dag 3 (Nyhavn och en guidad båttur)

Det börjar närma sig slutet av vår Köpenhamnsresa, och idag tänkte jag dela med mig av den sista kvällen i grannstaden på andra sidan sundet. Vi slutade vid Torvehallerne i förra inlägget, och därifrån gick vi faktiskt bort till Nyhavn och vår nästa punkt på listan: båttur!
 
 
Väl framme i Nyhavn insåg vi att vi precis hade missat en båt och pausade lite i hamnen en stund. Eric var såhär fin <3
 
 
Och hamnen badade i någon sorts solnedgångsljus.
 
 
Men så såg vi att folk gick på nästa båt, så vi skyndade oss, betalade och lyckades knipa de sista platserna precis brevid ett fönster! Eller fönster och fönster, en öppning i taket då.
 
 
Och så bar det iväg! Jag har väldigt få bilder från just båtturen, för jag filmade mest, men så är det! Den sjukaste faktan vi fick på turen var inte typ all historisk fakta, utan att de rika som bor i Christianshavn har gjort så att man typ inte får prata alls på båten när den åker genom det området, för att det stör dem. Absurt.
 
 
Sen efter en timmes fin båttur runt Köpenhamns kanaler, så var vi tillbaka här igen!
 
 
Jag kan ändå tycka att Nyhavn är lite charmigt, med alla fina hus. Men samtidigt tycker jag att det är så extremt överskattat och lite väl befolkat. Jag är ju trots allt inte så förtjust i att gå på så trånga gator med så mycket folk.
 
 
Vi gick bort till nästa lilla bro över kanalen, fotade lite hus i solnedgång och aktade oss för ficktjuvar. Tittade lite på ett asiatiskt följe som fotograferade varandra med Nyhavn som bakgrund, och så fotade vi varandra!
 
 
Dessa husen är några av mina favoriter. Mest kontrasten mellan det orangea och röda och sen de pastelliga på högra sidan.
 
 
Eric var såhär fantastiskt fin <3
 
 
Och jag var glad och såg ut såhär!
 
 
Och så poseade jag lite såklart.
 
Sen promenerade vi vidare på restaurang-sidan och ut till vägen där bussen går. Vi hade tänkt ta den på nästa hållplats, men den kom aldrig...
 
 
Så på vägen stötte vi på Marmorkyrkan! Som vi egentligen hade tänkt gå in i när vi var i Köpenhamn, men som fick bli en annan gång eftersom vi prioriterade annat. Kul att få se den lite i alla fall.
 
 
Den är makalöst vacker även på utsidan nämligen! Och sen promenerade vi vidare, hittade en busshållplats (alla andra var under.. renovering...?) och så väntade vi där tills bussen kom och tog oss hem!
 
Och det var sista kvällen i Köpenhamn! Jag tror vi åt vietnamesiskt från andra sidan gatan också, men precis som förra gången jag åt vietnamesisk mat, så tog jag helt fel grej och fick vara hungrig i stället.. Lagom lyckat alltså.

Köpenhamn dag 3 (Botaniska Trädgården & en pizza på Torvehallerne)

I väntan på att kunna avslöja lite roliga nyheter för er så tittar vi vidare på Köpenhamns-resan! Sist visade jag bilder inifrån kaktushuset i Botaniska Trädgården, och den här gången tänkte jag visa vidare vad som finns inne i det stora växthuset. Det är rätt magiskt faktiskt. Let's take a look shall we!
 
 
När vi var där var det så otroligt varmt att det nästan inte gick att vara där inne, och ljuset strilade så otroligt vackert genom allt lövverk i toppen och mellanlagren av växtlighet.
 
 
Vissa växter var vackrast i motljus...
 
 
... andra slingrade sig kring sig själva och annat...
 
 
... och vissa var sbolut vackrast med mjukt ljus silat genom andra gröna växter.
 
 
Jag fotograferade bananträd, och såg först i efterhand att där fanns blommor längst ner i bild.
 
 
 
Men mest var jag så varm att jag nästan inte kunde tänka, och fascinerades av ljuset som blev när man stod mer i mitten av växthuset.
 
 
Såhär vackert har jag nämligen aldrig sett ljuset vara i något annat växthus. Inte för att jag besökt några mängder, men av de Botaniska Trädgårdar jag besökt i Sverige slår ju verkligen ingen av dem den här i Köpenhamn.
 
 
När vi kände oss relativt klara med nedervåningen ville jag uppåt! Det finns nämligen en mindre del högre upp dit man kan gå upp och titta.
 
 
Där kan man gå bland trädkronorna på en smal, men tack och lov stabil, ställning av något slag. Jag som är löjligt höjdrädd tyckte det var någorlunda obehagligt, men samtidigt så himla häftigt.
 
 
Jag menar!? Växter är så jäkla häftiga!
 
 
Här uppe växer palmer ut över gången och på vissa ställen får man ducka under stora blad för att komma fram.
 
 
Och på väg ner för trappan finns såhär vackra växter. Kanske någon sorts prickblad?
 
 
Längre bort i en lite mindre rundel på ena sidan finns lotusblad i en damm. Eller är det näckrosor?
 
 
Och någon sorts träd där bladen skärs av längs stammen....?
 
 
Och så fanns där små näckrosor också! Efter det gick vi ut ur växthuset och satte oss utanför en stund.
 
 
Utanför satt vi en liten stund, åt lite stärkande choklad och sen promenerade vi bort längs med parken mot en av utgångarna.
 
 
På vägen såg vi detta magiska höstlandskap. Så otroligt, otroligt vackert?! Orkar inte hur fint Köpenhamn är.
 
 
Sen tog vi oss hit! Till Torvehallerne. Vi har superhungriga eftersom vi valde sen lunch till förmån för Botaniska. Vi tog ett par varv runt husen, och bestämde oss till sist för ännu en pizza. Pizzornas resa? Hehe.
 
 
I ett av hörnen hittade vi till Gorm's som fått bra betyg av andra, men som kanske till viss del kändes lite överprisat. Framförallt för mig som såg hur de arbetade och att om man tog nån slice-grej så var det fryst deg och whatnot.
 
 
Men när pizzan väl kom så var de ju i alla fall både fina och goda!
 
 
Vi delade på den dock, för vi hade tänkt äta mer på kvällen. Gott för övrigt med typ basilikaolja! Gjorde att smaken blev tusen gånger bättre. Men jag vet inte om jag tycker att 130 danska för en pizza och två drickor känns riktigt rimligt alltså...
 
Sen drog vi oss vidare, men det kommer i nästa inlägg!

Fredagslista skriven en torsdag

Den här listan som kommer upp en fredag borde ju rimligtvis vara en fredagslista. Men så skriver jag den på torsdagen, är det en torsdagslista då? Äsch, nu får ni läsa frågor och svar bara.
 
 
 
1. ditt humör just nu?
Trött och väldigt redo att bara gå och lägga mig.


2. vad gjorde du för femton minuter sedan?
Skrev blogginlägg och tittade efter vad nästa låt i spotifylistan var.
 
 
3. vad gjorde du för två timmar sedan?
Tog på mig ansiktsmask efter att ha städat och rensat på toa! Kände mig fett duktig och behövde en treat.
 
 
4. lyssnar du på radio?
Det händer, men inte så ofta som jag på sätt och vis skulle uppskatta. 
 
 
 
 
5. vad har du druckit idag?
Apelsinjuice, vatten, isvatten med hallon.
 
 
6. vad har du ätit idag?
Knäckemacka med ost och smör, Subway-macka, ett till knäckebröd, Köttfärssås och Spaghetti.
 
 
7. vad har du på dig just nu?
Randig, långärmad tröja, blåjeans, underkläder, inga strumpor (dumt, för jag fryser om fötterna).
 
 
8. äter du kött eller vegetariskt?
Kött mestadels får väl erkännas. Fast i februari äter jag lakto-ovo hela månaden! Dels som en utmaning, dels för att jag vill se om jag märker någon skillnad på mående, osv.
 
 
 
 
9. har du förändrats mycket under det senaste året?
Solklart. Nästan löjligt mycket tänker jag ibland, men samtidigt är jag nog på många sätt samma person som innan. Det beror lite på vad för något man pratar om!
 
 
10. är du höger- eller vänsterhänt?
Högerhänt.
 
 
11. vad köpte du senast?
Eeeeh, vill knappt säga, men okej, here goes. Två fancy téer, tre ögonskuggor på rea, ett topplack, två växter till, och så en fin kruka på halva reapriset. På ett par timmar....
 
 
12. vad är det för färg på din ytterdörr?
Oj. Mörkgrön? Ingen aning, men den känns inte så säker och läcker in massor av kalluft från trappuppgången, hehe. Svinkallt.
 
 
13. vilket stjärntecken är du född i?
Vattumannen.
 
 
 
 
14. vilken är din favoritfärg?
Jag gillar många färger, men i allmänhet skulle jag säga att jag nio gånger av tio dras till blått i olika nyanser!
 
 
15. spelar du något instrument?
Yesbox. Förutom sången som är mitt huvudinstrument kan jag även till viss del spela både piano, gitarr och elbas!
 
 
16. charterresa eller tågluff?
Oj, jag har inte testat varken eller. Men jag skulle säga att jag nog inte dras till varken eller. Gillar att stanna på ett ställe och utforska flera dagar, och skulle säga att jag föredrar att hitta på saker snarare än sola som jag förknippar charter med.... Kanske en härlig egenplanerad weekend bara? *tråkig*
 
 
17. vad är det för väder hos dig just nu?
Mörkt, och utöver det är det oklart.
 
 
 
 
18. din favoritfrukost?
Ingen. Jag kan inte ha en favorit mer än några veckor. Men just nu äter jag runda knäckebröd med salt och kryddor, och på det har jag smör och prästost. Och så dricker jag ett glas juice till! Ibland slår jag till med ett kokt ägg också, hehe.
 
 
19. tror du på kärlek vid första ögonkastet?
Attraktion, ja. Kärlek, nej.
 
 
20. sover du tungt?
Löjligt tungt. Så tungt att det oftast bara är jobbigt, förutom när jag sover lätt en natt då och då, för då är jag glad att jag normalt sett sover tungt, haha.
 
 
21. drömmer du mardrömmar?
Oftare och oftare... De handlar otippat ofta om död, mina krukväxter och kombinationen mina krukväxter + död........
 
 
 
 
22. är du morgon- eller kvällsmänniska?
Kvälls. Har aldrig varit mycket av en morgonmänniska faktiskt. Dock märker jag att jag börjat föredra att gå upp relativt tidigt (alltså, 8 på morgonen), och att jag helst går och lägger mig runt tolvsnåret. Kanske börjar utveckla någon sorts jämn dygnsrytm helt enkelt!?
 
 
23. hur många kuddar sover du med?
En. Helst fluffig.
 
 
24. favoritklädsel?
Tajta jeans, något randigt på överkroppen, och så strumpor och underkläder och sådär. Om det inte är randigt på överkroppen så får det gärna vara rutigt eller enfärgat. Absolut i.n.t.e. prickigt bara.
 
 
25. favoritlåt just nu?
Eeeeh. Ingen. Jag har sällan favoritlåtar på det sättet. Men jag har precis satt ihop en lista med alla låtar jag någonsin sparat i en spellista på Spotify som är rätt kul. Ni kan lyssna här om ni vill!
 
 
 
 
26. vad ser du om du tittar till vänster?
Min pysselmaterialsbyrå, några av mina krukväxter (en kroton och en ampellilja), skräp på golvet, en lampa, mitt gitarrfodral med gitarr i, staffli, ett vägguttag och så en massa grejer på skrivbordet.
 
 
27. vad ska du göra imorgon?
Gå upp i lugn och ro, vara produktiv, se till att yoga lite, äta god mat och städa och flytta mitt skrivbord!
 
 
28. vad ska du göra i veckan?
Ja, veckan är ju snart slut... Men i helgen ska jag göra något jag glömt nu (har pinsamt dåligt minne just nu), och så ska jag umgås en massa med Eric och så plugga lite.
 
 
29. andra planer för månaden?
Eftersom även månaden börjar lida mot sitt slut skulle jag gissa på ganska lite? Hitta födelsedagspresent till pappa och eventuellt hitta på något sätt att fira min egen födelsedag med några kompisar tror jag. Och så ska jag till skolan, såklart.
 

Rita Ackermann på Malmö Konsthall

I söndags släpade jag mig upp ur sängen trots en del ångest och motvilja till att röra mig ute i det dåliga vädret, och tog på mig ytterkläderna, la ner kameran i en tygpåse och tog mig ut till bussen.
 
 
Jag matchade bussen perfekt och behövde bara vänta typ en halv minut innan den kom körandes i rödljusen. Det var sådär riktigt, riktigt grått ute som det bara kan vara på vintern.
 
 
Men jag skulle hit! Enda anledningen till att jag ville röra mig den dagen, eftersom det var sista dagen på utställningen och jag hade velat gå och titta på den i några veckor. Man får ju passa på, och så vidare.
 
 
 
 
Rita Ackermann, som konstnären heter, målar en hel mängd olika grejer, och med vitt skillda tekniker. Det här var tydligen hennes första utställning i Norden om jag inte minns fel, och annars huserar hon i New York men är uppvuxen i Budapest.
 
 
Dels gör hon såna här små detaljerade verk som jag verkligen tycker om.
 
 
Och dels såna här större verk med så mycket som händer i bakgrunden att man nästan tror att hon ångrat sig tio gånger om (men tittar man närmre så märker man att det nog tvärt om är väldigt medvetet), som jag också gillar väldigt mycket!
 
 
Sen gör hon e.n.o.r.m.a. tavlor där hon börjar med griffelfärg och sen suddar ut det hon målar i omgångar, om jag förstått det rätt. Det bildar väldigt häftiga mönster och bilder, och verkar som en riktigt häftig teknik. De tavlorna är så stora att hon spänner upp duken på väggar och får stå på stege för att måla, hur häftigt?! Människor i bilden för skala.
 
 
 
 
 
Mina favoriter är nog ändå de på flickorna, tjejerna, kvinnorna, vad du vill kalla dem. De visar så många olika känslor, relationer till varandra, uttryck i allmänhet liksom. Vissa av dem är till och med lagda ovanpå varandra! Funderar såhär i efterhand på om det är så hon arbetar - lager på lager först, sen en stor skiss i samma format som slutprodukten. Tänker främst på att de två tavlorna här ovanför är väldigt lika, men inte exakt likadana, till exempel.
 
 
När jag tittat färdigt gick jag in i shopen, petade lite på dyra böcker om allt möjligt mer och mindre pretentiöst, och så köpte jag en affisch från utställningen.
 
 
Sen vandrade jag tillbaka till bussen, och så åkte jag hem när det började mörkna. Och så var den utflykten över, och jag var många intryck och en fin stund rikare.
 
Jag önskar verkligen att jag hade gått dit fler gånger innan den stängde, men får väl helt enkelt hoppas på att hon snart ställer ut i Sverige igen. Rekommenderar varmt om hon ställer ut i närheten av just dig någon gång, eller om du åker på resa och stöter på en av hennes utställningar.

Nya (till)skott bland växterna

Så, om vi bortser från min ordvits i rubriken, så tänkte jag att det har hänt lite kul grejer bland växterna innan och efter vår flytt. Det är en hel del små kompisar som skjuter nya skott, växer rejält och ger mig nya blad, och det är ju trots allt roligt att titta på hur saker växer, right?
 
 
Min hartassbräken får en massa nya skott! Den köptes stor, yvig och vacker i höstas, men i mitt dåliga mående orkade jag inte ta hand om den och den eh... torkade ut. Så ungefär alla bladen dog, och när jag började vattna rejält igen så kom dessa små kompisarna upp! I skrivande stund har den 5 nya små, och jag tror det snart ploppar upp fler!
 
 
Även Prickbladet (utan prickar, för den här heter Green Magic och är enfärgad) får nya små bebisar vid foten! Den här köptes i somras för en tjuga på Ica och jag fick reda på först för ett par veckor sen vad det var för något. Himla fin ändå!
 
 
Monsteran började ge mig ett nytt blad innan vi flyttade och har vecklat ut det nu - utan flikar.. Så synd, men ändå glad att den verkar trivas efter att jag drog upp 5 av de 7 stammarna den hade och gav bort till diverse personer jag kände och inte kände, hehe. Hoppas den snart växer till sig lite till!
 
 
Elefantörat jag bytte till mig mot en monsterastickling i höstas har blivit rätt stor och fin! Jag tror den hade 3 blad när jag fick den, och den verkar trivas här hemma i det nya söderfönstret. Det är till och med fler nya blad på gång än det var här!
 
 
Gullrankan får också, sakta men säkert, fler blad! Den kommer förhoppningsvis bli gladare i vår när den får ny jord. Hoppas det, i alla fall, för den här är jag väldigt förtjust i!
 
 
Min lilla regndropps-peperomia (fritt översatt) får också nya blad titt som tätt och har vuxit rätt rejält sen jag fyndade den på Ica mitt i sommaren! Visserligen har blad i bottnen gulnat och dött också, men den får ju nya hela tiden, så det spelar nog ingen roll.
 
 
Sist, men inte minst, ut är det här lilla nytillskottet som jag hittade på IKEA när vi var där efter flytten! En kaffeplanta som verkar trivas fint i söderfönstret, och som får nya blad just nu! Himla gullig <3
 
Och det var de nytillskotten i hemmet! Egentligen har jag flera nya växter, men eftersom de inte skjuter nya skott än, så får ni se dem i ett senare inlägg! Vilken är er favorit?

Throwback: Stockholm i Oktober och en övernattning hos Alicia + katter!!!

Så efter att vi träffat Monthly Makers-gänget i några timmar när jag var i Stockholm i oktober (som jag skrev om här) tog sig ett par av oss hem till Alicia. Jag skulle sova där över natten innan jag skulle hem igen, och Elsa som var där över helgen ville hänga lite när hon ändå träffade oss. Så vi tog oss till tunnelbana, med tunnelbana och från tunnelbana till Alicias lägenhet tillsammans och gjorde precis det!
 
 
Efter att vi gått runt och tittat på allt fint Alicia har hemma (massor!!), så satte sig Elsa vid pianot och spelade en stund. Så himla mysigt att ha livemusik i bakgrunden när man fotar och pratar!
 
 
Och så lekte vi en massa med den här! Vifslan lekte medan Tofslan satt uppe på en garderob i ett par timmar innan hon kom fram....
 
 
 
Såååå koncentrerad på vad Elsa gör med leksakerna <3
 
 
Så blev det mer piano!! Elsa spelade bland annat några av låtarna från Amelié från Montmartre, som jag älskar.
 
 
 
Alicia stod i köket och lagade mat åt oss! Svamp, lök och rostade senapsfrön var det i bland annat, och så pasta till!
 
 
Vifslan hängde lite med Elsa.
 
 
Och blev klappad på en massa!
 
 
Men såg också lite sur ut på Elsas rygg, hehe!
 
 
Sen kom Tofslan fram! Eller nästan, i alla fall...
 
 
Och så lyftes hon upp och såg väldigt skeptisk ut, haha. Så fina!
 
 
Och så gick Elsa och jag fick bäddat åt mig på soffan, och katterna hängde med mig där inne. Är egentligen superallergisk, men med allergitablett gick detta riktigt bra av någon anledning!
 
Och det var den dagen i Stockholm, nästa kommer inom snar framtid!

Att prata i radio och träffa Emilia

I fredags var jag ju i Lund! Jag skulle hälsa på hos Emilia och där bli intervjuad tillsammans med henne om Monthly Makers. I P4 Malmöhus dessutom, i liveformat i radio. Något som verkade så galet läskigt att jag knappt visste om jag skulle våga.
 
 
Jag tog buss till Lund rätt tidigt, och med tidigt menar jag att jag var framme i Lund kvart över 10. Jag fick möte halvvägs i trappan av en glad och nervös Emilia, som jag ju inte hade träffat förut!
 
 
Vi hade sällskap av den här lilla gulliga, Selma, som är supersöt och gör gulliga läten. Hon gillar att bli klappad och äter gärna lite ost.
 
 
Journalisten från P4 kom dit strax efter halv 11, och så pratade vi en stund och fick frågor innan vi började och så.
 
 
Jag fick epitetet "äkta bloggare" för att jag fotograferade allt, och det får väl stämma helt enkelt, haha!
 
 
Någon minut/sekund/kort stund efter att jag tagit den här bilden på allt fint i Emilias fönster, så var det dags att vara tyst, lägga ner kameran och göra sig beredd på att prata!

Det gick så himla fort, och efteråt mindes jag inte riktigt vad jag hade sagt, mer än att jag kände att jag i alla fall inte hade tappat bort mig helt. Det var faktiskt ganska roligt!
 
 
Sen pratade vi lite mer, till exempel om att en av eftermiddagens reportage skulle innehålla Ola Salo (!), om vad han hittade på nu för tiden och vad vi tyckte om olika saker.
 
 
Sen hängde jag kvar en stund, planerade lite i min Bullet Journal och tittade på och pratade med Emilia när hon fotograferade sitt Monthly Makers-bidrag!
 
 
Sen åt vi ostmackor med syrad rödlök, pratade ännu mer och hängde i ett par timmar till.
 
 
Jag beundrade citronträdet som tydligen dött minst en gång, men som var fint just nu!
 
 
Och så beundrade jag alla fina och kreativa saker i fönstren! Sen var det dags för Emilia att jobba och mig att åka hem till Malmö. Så vi tog Selma med oss ner, och så skildes vi åt med ett "vi ses snart och fikar!".
 
Och det var den halvdagen av mitt liv. Lyssnade ni på oss i radio? Har ni lyssnat efteråt? Vad tyckte ni!?

Monthly Makers Kontrast - ett påbörjat broderi

Det är dags för oss värdar att visa upp vad vi hållit på att skapa till månadens tema i Monthly Makers! Den här månaden har ju temat som bekant varit Kontrast, och månadens värd har varit och är i lite mer än en vecka till Jessica!
 
För min del har den här månaden inneburit en del krångel. För en gångs skull varken att jag var för sent ute eller att jag inte hade några idéer, utan snarare... tidsbrist antar jag att man kan kalla det?
Min första idé var att testa betong för första gången! Så jag letade upp en vas på second hand, köpte betong och insåg sista dagen jag hade kunnat gjuta den att jag inte hade något att gjuta den i...
 
Så scratch that, jag började brodera! Har länge inspirerats av s.lapre på instagram och tyckt att den typen av motiv hon broderar är riktigt, riktigt snygg! Så jag rotade fram broderigarnet, broderiringarna och lite tyg ur flyttlådorna (ja, men det tar tid att packa upp bara), och så satte jag igång i måndags.
 
 
 
Så jag målade upp ett motiv, tänkte 4 berg i toppiga former, inget krångel, och så började jag brodera med svart tråd.
 
 
Och kom ungefär såhär långt innan solen försvann totalt och det inte fanns något ljus mer. Sen satt jag en halv eftermiddag, en hel föreläsning och bussen till Lund och Emilia, samt precis innan följande bilder:
 
 
Och jag kom såhär långt! Med andra ord: Jag blev inte färdig. Faktiskt så är jag knappt halvvägs, och jag är inte särskilt nöjd med kvalitén på stygnen jag sytt heller.
 
 
Jag må vara vagt självkritisk nu, men to be honest så har jag slarvat en hel del. Mycket beroende på tidspress, men också på grund av att jag helt enkelt inte orkat ta upp några stygn här och var när jag sett att det blivit fel.
 
 
Idén är okej, jag gillar delar av det, och jag kommer definitivt att brodera klart det, men det lär bli en del som tas upp och görs om helt. Jag tror också att jag kommer göra det lite enklare när jag fortsätter. Lite större stygn, lite tjockare tråd.
 
 
Men på sätt och vis tycker jag nästan om den! Kanske att jag bara tar och broderar den tunna outlinen som på berget närmst, och sen en liten topp på varje? Vi får se, och jag lovar att återkomma när jag broderat färdigt, för det känns kul att jag börjat brodera igen!
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat Kontrast och Jessica är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/1 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och WildaInspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Köpenhamn dag 3 (Kaktushuset i Köpenhamns Botaniska Trädgård)

Så, sist jag skrev om Köpenhamnsresan skrev jag om att vi hade en tid att passa efter lunch, och det var alltså till... Kaktushuset i Botaniska Trädgården! De har öppet enbart några timmar i veckan, och vi lyckades alltså pricka in en av dem när vi var där. Lördag 13-14 eller nåt sånt, har jag för mig.
 
Galet lite tid med andra ord, så det kändes viktigt att hinna in där när kaktusdelarna ofta är mina favoriter i växthus för att de är så häftiga och samtidigt lite lugnare på något sätt än de lite mörkare, fuktigare rummen med mycket klängväxter. (Fast jag tycker tvärt om när man ska ha växter hemma, föredrar djungelkänslan över kaktusar)
 
Förbereder er nu också på kommande bild-bomb som det så fint kallades förr i tiden. ;)
 
 
Så, kaktushuset är egentligen en sorts tillbyggnad på det enorma växthuset som är så välkänt på vykortsmotiv och sånt från Köpenhamn. Det är en ganska liten del, avlång med en trång gång där man kan gå in i varje ände och där han har träd-kaktusar och suckulenter på ena sidan och mindre växter lite upphöjda på andra sidan.
 
 
Vi hittade till exempel en rolig som heter typ Elefantfot på svenska, som inte ska ha något vatten alls!? Så himla absurd växt, men rätt häftig på nåt sätt?!
 
 
Där finns stora kaktusar, och i alla skrevor på plattåerna växer det suckulenter och andra kaktusar ut ur springorna.
 
 
Eric tittade på en kaktus som blommade fint.
 
 
Såhär fint! Den där utslagna blomman var riktigt vacker uppifrån (jag kanske klättrade lite på stenväggen under), men blev extremt urfrätt i bilden och därför syns det inte så bra på datorn...
 
 
 
Där fanns roliga/vackra/spännande kaktusar med former som varierade i extremt många variationer.
 
 
Ibland fanns namn på kaktusarna, ibland inte. Skulle så gärna vilja veta vad den där roliga längst fram i bild heter?!
 
 
 
Lite suckulenter (tror jag!?), med fina, grå blad och om man tittar noga på den så har den faktiskt ringar/ränder på bladen!
 
 
Efter många om och men var vi ensamma i det lilla huset i en halv minut och solen kikade fram bakom molnen och lyste upp alltihop. Eric tittade på fler roliga växter.
 
 
 
 
 
Jag fotograferade fler vackra siluetter, former och mönster, och gillade hur olika mönster naturen lyckas få fram bara genom att växa. Fascinerande, minst sagt!
 
 
Jag fotade Eric.....
 
 
... och Eric fotade mig!
 
 
Och sen började tiden för när kaktushuset stängdes närma sig, jag tog ett par sista bilder, och så gick vi ut för att pausa lite i solen en stund innan vi gick in i det massiva växthuset brevid, men mer om det i nästa inlägg!
 
Jag älskar hur vackra bilderna på växter kan bli, och hur de är uppbyggda. Att fotografera i växthus är faktiskt mina favoritstunder! Var föredrar du att fotografera?

Jag + Monthly Makers + Radio!

Kul grej! Jag och Emilia har fått möjligheten att prata lite kring Monthly Makers och kreativitet i liveradio idag i P4 Malmöhus! Det sändes 11.15, och vi pratade en stund om hur Monthly Makers fungerar, vad det är för oss och vad vi gillar med det!
 
 
Ni hittar intervjun på P4 Malmöhus här, och det var otroligt roligt att göra detta! Något annat som också var riktigt kul var att träffa Emilia för första gången! Kameran hängde med, och om någon dag delar jag med mig av lite bilder från alltihop!

Epicuré re Gustavo och att fira en lägenhet

När vi i december fick hem kontraktet till lägenheten på posten var det en sån dag när jag var på väg ut och kollade posten på vägen för att jag inte varit ute innan. Där stod Rikshem på ett kuvert och jag smsade Eric och sprang upp med kuvertet innan jag gick ut och gick.
 
När jag kom hem skrev vi på alla papper, och så bestämde vi oss för att äta fin mat för att fira. Det enda jag var sugen på var italienskt, och då finns det ett ställe som vi varit på förut i Malmö som är lagom lyxigt och riktigt gott: Epicuré. Vi var där en gång för något år sen innan de flyttade närmre Gustav Adolfs Torg, men sen dess har vi inte känt att vi har haft råd att gå ut och äta på det sättet utan att fira. (Inte då heller egentligen, för den gången bjöd Erics föräldrar.)
 
 
Men vi bokade bord över deras hemsida, och så tog vi bussen från Södervärn till torget och promenerade in på restaurangen.
 
 
 
Vi fick ett bord långt in i restaurangen och satte oss och tittade på menyn på väggen bakom oss. Jag valde någon sorts bräserad hare med grillad polenta och supergod sås (ja, såsen var alltså fantastisk), och Eric valde en tortellini med någon sorts bräserat kött i. Också riktigt, riktigt gott, båda väl värda!
 
 
Där är också så mysigt, borden är bland det bästa jag sett! Rutiga i mosaik liksom?! + bröd innan maten med god olivolja på borden!
 
 
 
Sen beställde vi in efterrätter, Eric en kaffe-grej med kaffe på (kaffet på var kanske lite väl för en som inte gillar kaffe så mycket), och jag en äppelsorbet, som tillsammans med söt honung och lite bär till var riktigt, riktigt gott!
 
 
Och så en söt partner som ser ut som att han försöker sälja in det han äter, hehe.
 
Sen gick vi ut och tittade på julskyltningen på torget, filmade lite grann, och sen sprang vi till en buss vi trodde var den sista, men som sen stod och väntade på hållplatsen typ 10 minuter *:)*. Shit happens!
 
Det var en fin dag, det skedde så mycket fint den kvällen, och vi unnade oss något vi så sällan unnar oss på det sättet. Det var fint, helt enkelt. Och är ni i Malmö och vill äta italienskt i centrum + inte på en kedja, så gå hit tycker jag!

Frostrosor på frostrosor

När vi var hemma en helg i november kom jag ut på morgonen och det hade varit riktigt kallt under natten för första gången den hösten. Framförallt är det en enorm skillnad mellan Malmö och Falkenberg, och därför var rosorna och bladen i trädgården fulla av frostrosor. Jag hade kikat lite genom fönstren, och hade därför tagit med mig kameran ut.
 
 
Det var kallt, och solen hade inte riktigt stigit upp över en tunn dimslöja på marken. På framsidan av huset hade den ännu inte nått fram alls, och rosorna hade inte hunnit med att vissna inför vintern än. Några rosa fanns det, och några gula. I klumpformar och enskilda, och vackra små knoppar som inte hade hunnit slå ut än.
 
 
Till ett bildprojekt i nian fotograferade jag just frostrosor, kyliga bilder och rosor på kyrkogården brevid skolan som bildat små extra-rosor på sina blad. Sen dess har jag inte fotograferat en enda frostig bild, och jag gillade att få en sån flashback till högstadietiden, om än bara för att få fotografera lite kravlöst. Utan tanke, mer på känsla, och för att fånga något vackert snarare än något praktiskt eller händelserikt. Jag har saknat den typen av foto som bara är till för att vara vacker.
 
 
Jag läser mycket på bloggar nu om hur de har hållit uppe sitt innehåll under alla dessa år de bloggat, om att gå tillbaka till kärnan i sina bloggar, och jag känner igen mig lite i mina egna tankar om min blogg. Jag vill hitta tillbaka till min kärna och anledningen till att jag började blogga - bilderna.
 
 
Därför är det här inlägget fullt av bilder som bara är vackra att titta på. Bilder som bara inger en känsla av kyla för mig, och som inte har något dokumentärt syfte alls. Så som min blogg var i början, så som jag vill kunna blogga från och till nu också.
 
 
 
Vad fick er att börja blogga eller läsa bloggar? Stämmer det fortfarande för er?

4x4 saker #11

Dags för min favorit-lista! Fler gånger jag fyllt i den kan ni hitta länkar till längst ner i det här inlägget, annars tycker jag vi bara kör:
 
 
Jag har målat igen! Den här gången någon sorts lös pion med många blad...? Det var roligt i alla fall! 
 
fyra saker jag ska göra i veckan
göra klart mitt Monthly Makers-bidrag
packa upp fler lådor, kanske boklådorna
starta den nya skolkursen med ny energi
måla några fler gånger
 
 
Hela mitt arbetslag i skolan var hemma hos oss i lägenheten och drack te, satt med varsin dator och arbetade tillsammans på vår presentation. Sen sprang vi runt och lekte vår aktivitets-lek på test i vardagsrummet.
 
fyra helgplaner
gå på utställning i Malmö Konsthall
köpa blommor på torget
måla om naglarna i ett jämnare lager utan slarv
vila ordentligt!
 
 
Alltså, tulpaner ändå <3
 
fyra saker jag gillar just nu
den här guiden till hur man tar hand om air plants
min spellista från 2011
monvoirco på instagram, som inspirerat mig till pionen där uppe i första bilden
 
 
Och solen har kikat fram bakom molnen den här veckan! Flera gånger, varav en jag fångade på bild lite tillsammans med flytt-kaoset vi har lämnat i vardagsrummet, hehe.
 
fyra saker jag önskar mig
vår. nu.
ett sommarjobb i sommar
att resten av terminen i skolan går bra
att alla våra nya små växt-bebisar ska må bra
 
Gillar du det här upplägget lika mycket som jag gör? Då kan du kika på fler gånger jag använt det här:

Monthly Makers Inspiration: Kontrast

Nu är det inte många dagar kvar tills det är dags att lämna in sina bidrag!? Eller jo, kanske, men lite drygt 10 dagar känns ofta som längre än vad det rent praktiskt är. För alla er som läser och inte riktigt är säkra på vad ni vill göra, eller som bara vill titta på fina bilder ett tag, så har jag satt ihop lite inspiration!
 
 
Dels har vi ett par gamla bidrag som jag själv har skapat genom åren, som den här tygkassen jag målade monsterablad på! Väldig konstrast mellan det ljusa tyget och det svarta trycket som blev.
 
 
Eller mitt bidrag till tema Avtryck i januari 2015, där det är både kontraster mellan det ljusa och mörka, mellan färgerna och det mer stilistiska och mellan de olika formerna som blir, gentemot linjerna eller strukturen i tyget.
 
 
 
Och så har jag samlat lite saker här som inspirerar mig på det här temat. På olika sätt känner jag ändå att allt är kontrast. Pallen är en kontrast mellan det snabba och det långsamma, spegeln och dörrstoppen mellan hårt och mjukt, fast på olika sätt. T-shirten är kontrasten mellan det enkla, enfärgade och det mönstrade och uttrycksfulla i tyget på fickan. Skålen är mer i färgerna svart och vitt, men också i detta fallet att det är en målad blomma i plastformat.
 
Kontrast kan vara så många olika saker, så jag skrev faktiskt ner några ord som jag tycker är lite motsatser eller kontraster som jag tänkte dela med mig av:
Mjukt - Hårt
Nytt - Gammalt
Svart - Vitt
Snabbt - Långsamt
Slarvigt - Noggrant
Gulligt - Hemskt/Läskigt/Ledsamt/osv.
Dött - Levande
Runt - Kantigt
Stor - Liten
Avskalat - Plåttrigt
Städat - Stökigt
 
Förhoppningsvis känner ni snart att ni är redo att hitta på något, och om ni redan har börjat är det ju toppen! Jag är nyfiken på att se allas tolkningar i år, och framförallt på detta ganska breda, men samtidigt lite kluriga, tema!
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda.
Mer av oss hittar du på Facebook, Instagram, Pinterest, webben, och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Ett fantastiskt secondhand-fynd och en bukett blommor

I lördags var jag ute på jakt efter en grej som förhoppningsvis ska förvandlas i månadens Monthly Makers-projekt, och gick omkring i ett par av Malmös second hand-butiker. Jag letade inte efter något annat än just det till projektet, men bestämde mig för att kolla runt lite på andra delar av butikerna för att det var roligt.
 
I vanliga fall hade jag antagligen inte ens tagit mig utanför dörren, men just i lördags är jag väldigt glad att jag gjorde det! För otippat nog, och inte särskilt billigt, hittade jag något på Emmaus!
 
 
Nämligen den här makalöst vackra vasen! Den stod på nedervåningen väl synlig och där var andra människor som inte verkade uppskatta den!?
 
 
Så jag höll i den en stund och väntade på att Eric skulle komma dit från torget, för att jag var så osäker på om jag skulle köpa den eller inte.
 
 
Han hade med sig lite blommor! Den äldre kvinnan som brukar vara den vi köper av annars var inte där i lördags (kanske har hon semester...?), men det blev vita tulpaner och fina, lila nejlikor!
 
 
I alla fall, Eric gillade också vasen, och 90 kr fattigare gick vi hem efter dagens ärenden för att äta lunch och inviga vår nya, fantastiska vas!
 
 
Jag är mycket nöjd med just det här inköpet och älskar verkligen detaljerna, som guldkanten nertill och det otroliga mönstret!? Framförallt gillar jag att den känns lyxig på nåt sätt, som att den hör hemma på Downton Abbey eller i alla fall i dekoren till en film som speglar en svunnen tid.
 
Vad tycker ni? Har ni fyndat något fint på sistone?

Throwback: Monthly Makers-träff i Stockholm i Oktober

Dags att resa tillbaka lite i tiden! I oktober åkte jag till Stockholm en tidig lördagsmorgon, och kom fram lagom till lunch och för att hänga med en stor del av Monthly Makers-gänget i några timmar! Tyvärr mådde jag piss på tåget, så jag orkade inte riktigt fokusera på något särskilt mer än att inte behöva springa på toa konstant. Irriterande, men det började gå över mot lunch, vilket är när jag kom fram till Stockholm. Vi börjar från början.
 
 
Jag kom fram sist, eftersom jag inte kunde ta något tidigare tåg (jag åkte 06.05 från Malmö C..........), och de andra hade redan börjat prata lite om olika saker. Så jag tog fram min Bullet Journal och antecknade en stund innan Ruth skulle gå och vi bestämde oss för att ta lunch!
 
 
Wilda och jag hängde i köket och försökte hitta saker att hjälpa till med medan vi fotade!
 
 
Sen dukade vi fram en massa gott på konferensbordet medan halloumi stektes i köket.
 
 
Alicia hade mängder (!) av olika sorters anteckningsböcker, jag är fortfarande helt fascinerad. Jag tappar ibland bort min enda....
 
 
Stina fotograferade bordet med alla läckerheterna på!
 
 
 
Jag fotograferade mest Anna Marías fantastiska kontor, där vi ju var ungefär ett år innan den här träffen ägde rum!
 
 
Mikaela hade allmänt sticklings-utdelning av palettblad, och jag som redan hade fått på posten någon månad tidigare fick två små elefantöron av Anna María i stället! Den enda hann dö.... Men den andra jobbar på rötter fortfarande, för att jag lite klantigt nog inte hittade dem när jag kom hem först... Jaja, den ena verkar ta sig nu i alla fall!
 
 
Till slut var halloumin färdigstekt, och vi kunde hugga in på maten!
 
 
Elsa satt och jobbade lite på datorn....
 
 
Anna María sprang omkring och fixade med grejer och var glad...
 
 
Och Alicia hade hand om pappret vi behövde för att torka upp oljan från alla pestoburkarna på bordet, haha.
 
 
 
Sen högg vi in på buffén av magisk vegetarisk mat såsom stekt halloumi, potatissallad, bönsallad med fetaost, fetaost utan något mer, crostini, körsbärstomater, en grönsallad, olika sorters nötter och så pesto i alla dess former! Supergott!
 
 
Själv hade jag med mig detta! Bar på en påse med kartong och en hel plåt med kärleksmums som låg under sätet när jag åkte tåg. Supergoda blev de!
 
 
Så vi satt och fikade, drack te och pratade om allt mellan himmel och jord i ett par timmar innan vi delade på oss och jag gick hem till Alicia för att sova där över natten. Som sällskap hade vi Elsa, och resten är en liten del som kommer snarast!
 
Det här gänget är så värdefullt för mig, och jag är så glad att de finns! Jag känner mig alltid så peppad och värdefull när jag träffat dem. De är bäst, helt enkelt!

En första titt på den nya lägenheten

Vi har ju flyttat! Tvivlar på att detta har undgått någon som läser här relativt frekvent, men det kan ju trots allt ha gjort det. Så nu har vi kommit i ordning en del, och för ungefär en vecka sen innan vi hade kommit i ordning nästan något alls så tryckte jag av några bilder på hur vi hade det då! De tänkte jag att vi kunde titta på, som en liten första titt på var sjutton vi bor numera!
 
 
Vi kan börja i köket, där vi har ett fönster! Wow, liksom. Men där står lite växter och frukskålen, och nu står där dubbelt så många vaser som det gjorde på den här bilden och melonen är uppäten. Den lilla eken fick sina första blad när vi flyttade hit!!
 
 
Och gullrankan tog jag som stickling när vi hade bokcirkel och en av oss bodde i kollektiv där det fanns en stor, jättefin. Då visste jag inte vad den hette, och den höll på att dö tills jag hittade att den inte gillar mindre än 15 plusgrader och så började den få nya blad! Sen dess har den fått flera nya och tappat ett, men trivs fint i sin vas i köksfönstret.
 
 
I köket finns också ett litet skafferi-rum! Världens lyxgrej, och där ställde vi in en hylla vi köpte på IKEA som passar perfekt i mått, och så får pallen plats på utrymmet framför - perfekt!
 
 
Sen kommer man in i vad som just nu är ett lite kaosartat rum. Det har blivit lite bättre på den här veckan dock, och nu har Eric sitt skrivbord här ungefär, och de fulla lådorna står mot en annan vägg. Det börjar ta sig helt enkelt!
 
 
Ovanpå våra (fortfarande tomma) bokhyllor står min porslinsblomma som jag fick veta lite mer backstory om av farmor på jullovet! Den är en stickling tagen från pappas, som i sin tur är tagen från farmors, och hennes kommer från börjar från hennes mormor!! Så den är uråldrig ungefär, och det tycker jag är himla fint. Hoppas den ska trivas i lite mer ljus igen!
 
 
Här har vi vårt största fönster, och brevid står fiolfikusen jag köpte på Lidl i december och gick hem med, som tyvärr blev lite köldskadad i flytten och kanske tappar några blad snart... Men annars mår den bra! Och så ena monsteran (som jag tog 5 sticklingar från i december) står på piedestalen i guld och marmor som vi fick av Erics morföräldrar!
 
 
På golvet står ett par stolar (oklart varför), dammsugaren och ett nyinköp från IKEA i vår papperskorg, hehe... Hittade ingen ytterkruka! En fin Calathea är det i alla fall, och jag tycker den är magnifik <3
 
 
I fönstret står 8 växter till, men det kommer ett eget inlägg om dem snart!
 
 
I sovrummet ligger madrassen fortfarande på golvet och väntar på att bli utbytt mot en större säng, och numera har vi varsitt sängbord! Eric fick mitt gamla och jag tog ett bord som brukade stå i hallen, men som inte får plats där längre. Och så ligger min yogamatta alltid på golvet numera för att jag ska bli sugen.
 
 
Och i sovrumsfönstret står ytterligare 7 eller 8 växter som verkar gilla att stå i någon form av söderläge! Mer om dem senare i veckan eller så!
 
Och det var en första titt på nya lägenheten! Här får vi bo tills vi inte vill mer, och det känns helt absurt och riktigt skönt. Det känns redan som att den är vår trots att vi inte riktigt har boat in oss än, och jag tror att det kan bli riktigt, riktigt bra!

10 frågor och svar om mig

Medan jag letar sönder flyttpackningen efter min minneskortsläsare så jag kan visa er nya lägenheten, så får jag mjölka gamla bilder och inlägg på idéer. Jag håller på att prokrastinera tentaplugget (skriver den när de flesta av er läser detta!), och lägger gamla inlägg i kategorier just nu, och hittade det här gamla inlägget med 60 frågor jag svarat på. Så nu har jag tagit ut några frågor jag tyckte var roliga därifrån och svarat på igen!
 
 
1. Hur gammal är du? 22 år och exakt 11 månader
2. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? I soffan i ett hörn under två filtar, med vita väggar runt mig och utanför fönstret ser jag lamporna som vajar över Amiralsgatan bakom mina krukväxter. Eric pratar i telefon i rummet brevid.
 
 
3. Hur går du helst klädd? I randig tröja eller skjorta i kombination med jeans och någon sorts boll av håret.
4. Senaste filmen du såg på bio? Stars Wars: Rogue One. Otroligt välgjord, riktigt bra!
 
 
5. Är du blyg? Jag skulle spontant säga ja, men jag tror nästan inte jag är det längre. Jag har helt enkelt bara fått överkomma det. Dock är jag definitivt inte den som naturligt tar mest plats i en grupp nya människor.
6. Vilken är den roligaste träningsformen? Av det jag testat skulle jag säga antingen dans, yoga eller kickboxning!
 
 
7. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Eric som gick och köpte gifflar åt oss när jag behövde fika för att inte tappa humöret helt. Han är bäst <3
8. Vad åt du till frukost? Smoothie med banan, hallon och mango!
 
 
9. Vad har du i dina fickor? I byxfickorna har jag sällan något, ibland har jag telefonen i bakfickan. I jackfickorna har jag vantar, nycklar, plånbok och busskort, och telefon när jag inte är hemma!
10. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Pasta, soltorkade tomater, ägg, ost och kryddor.
 
Kul att gå igenom frågor man svarat på för nästan 3 år sen, och se hur mycket som ändrats sen sist ändå! Kanske för att jag numera är snart 23, pluggar heltid till något jag faktiskt vill, och har flyttat till mitt första förstahandskontrakt tillsammans med Eric. Kanske för att jag är förlovad, mer kreativ än någonsin, eller kanske bara för att man förändras genom livet i samband med nya upplevelser.
 
Vad har ändrats för dig de senaste 3 åren?

Mina mål inför det kommande året

Förra året delade jag med mig av mina nyårsmål inför 2016, och det har blivit dags att göra det samma för detta året. Nu har ju januari redan gått en tredjedel in, men jag tänker att det är 11 2/3 månader kvar av året, så det spelar ingen större roll. De har ju trots allt varit nerskrivna sen innan årsskiftet. I år fokuserade jag på att inte sätta för höga mål för mig själv, samt att verkligen tänka på att de ska vara någorlunda realistiska. Förra årets mål blev... lite väl många och lite väl tunga till stor del.
 
I år har jag fokus på mindre än 10 stycken, varav några är vanor och andra är saker jag vill åstadkomma innan året är slut. Jag antar spontant att när några är avklarade så kommer det att komma till andra, men det tar vi då. Just nu är mina mål för året följande:
 
 
* Flytta bloggen
Jag är så otroligt trött på blogg.se och nu vill jag flytta härifrån. Bloggen som den är nu kommer antagligen att ligga kvar, men själva bloggandet vill jag flytta till egen domän och WordPress. Inte för att jag nödvändigtvis vill satsa järnet på bloggen, men för att klara av att blogga alls måste jag få igång någon slags vilja igen, och blogg.se tar ifrån mig mer än det ger just nu.
 
* Få in någon sorts träning i vardagen
Jag bryr mig inte om exakt vad det är, mer att det är. Något litet, yoga, gym en gång i veckan, daglig promenad eller jag vet inte vad. Men jag är trött på att min rygg gör ont, och jag vill kunna hantera mitt framtida yrke utan att skada mig när jag försöker lyfta saker och barn. Det hade känts bra om jag kunde jobba med barn utan att skada ryggen, till exempel.
 
 
* Ta tag i mina ångestbesvär
Nu har jag ju börjat gå hos kurator på skolan, men om det inte hjälper vill jag inte bara ge upp och sluta där, utan ta tag i det på allvar. Jag vill inte må dåligt och jag vill inte ha ångest mer. Kan jag undvika den så gott det går hade det varit underbart, och jag har väl insett att jag måste jobba för att få bort den helt enkelt.
 
* Klara andra året på min utbildning
Det här säger väl sig självt, men just nu är jag i en otrolig dipp och jag tror från och till att jag inte kommer orka. Jag vill så gärna, men jag är så trött. Så målet för året är att klara andra året på utbildningen också, som jag gjorde med första.
 
 
* GÖRA BACKUP PÅ ALLA JÄVLA BILDER NÅGON GÅNG
Det här är så viktigt, men det händer ändå inte? Jag har inte orkat gå igenom mina externa hårddiskar efter att datorn kraschade, men det är väl dags att dels göra det och dels börja flytta över bilder och sånt till just hårddiskar för att det inte ska hända igen.... I år är året jag skaffar någon sorts vana för att göra backup på mina bilder helt enkelt! Om det så är hårddiskar eller molnet som gäller.
 
* Få i ordning lägenheten som vi vill ha den
Det här tänker jag också är ganska basic, men trots att vi packat upp ungefär hälften nu så känns det fortfarande ganska tomt. Jag vill få upp gardiner, mattor, fler växter och ja... jag vill få fint igen. Inte plottrigt som det var förut, men fint och ordnat. Jag är trött på att vara världens hoarder, och vill få fint i lägenheten utan att nödvändigtvis skaffa så mycket fler saker. Minimalisten i mig har kommit fram och vill stanna!
 
 
Vad har ni för mål inför året? Länka gärna om ni har skrivit ett eget inlägg så kikar jag in och ser vad ni vill ha för er i år! Gott nytt år och sånt där!

Köpenhamn dag 3 (morgon, HAY & Rosenborg Slott)

Såhär när snön ligger tung och tjock på marken i i princip hela Sverige så tänkte jag ignorera detta deprimerande och kalla faktum (deppigt mest för att det inte är riktig snö, utan mest bara slask och is här just nu), och fokusera lite på vår Köpenhamns-resa igen! Nu har det ju gått sisådär en 4-5 månader sen vi var där i slutet av September, och när jag tittar tillbaka och tänker på hur varmt det var blir jag riktigt glad i hjärtat. Lite värme just nu hade alltså inte skadat alls.
 
 
Morgonen dag 3 började här, eller ja, den började nästan här, för här köpte vi en del av vår frukost. Det här bageriet fanns dels på vår gata, men finns bland annat på Jægersborggade också, och de har riktigt gott bröd!
 
 
Så vi köpte varsin frukostfralla och varsitt wienerbröd och gick tillbaka till lägenheten för att äta frukost!
 
 
 
Så vi åt varsin fralla med brie, lite yoghurt och drack apelsinjuice. Juicen var i princip det äckligaste jag druckit dock, så rekommenderar inte! Hehe.... Men allt det andra var riktigt gott, och den där ananas-skyr-grejen var riktigt, riktigt god!
 
 
Vi vilade lite i lägenheten och jag tror att jag kanske satt lite med datorn och tömde kameran eller så, och alltså... jag fattar fortfarande inte hur fin den där lägenheten var?! Så så liten, men supermysig och riktigt ljus och härlig!
 
 
Sen rörde vi oss utåt, och tog bussen in mot centrum. Eller "centrum", vi bodde inte så långt från den absoluta turist-kärnan vi heller.
 
 
Och vi satte sikte på detta!
 
 
Makalösa HAY House. Där kikade vi runt i kanske en timme? Jag köpte lite saker och den trevliga personalen gav mig ett skyltex av en vara jag ville köpa för att den inte fanns på lagret just då. Lite såhär såg det ut:
 
 
 
 
 
Sen tog vi oss vidare, för vi hade en tid att passa! Jag vet inte alls vad vi åt till lunch den här dagen, men vi vandrade i alla fall vidare bort mot....
 
 
Fler fina hus! Skämtar bara, det var en massa fina hus på vägen, men vi gick till Rosenborg Slott för att fika lite i parken.
 
 
Där stod en ståtlig marmorstaty av.... nu minns jag inte alls... Nån snubbe är det i alla fall!
 
 
Vi åt wienerbröden vi köpt innan, och drack varsin spännande San Pellegrino-smak! Så himla kul med fler smaker, massor som jag aldrig sett förut, och min med typ lime och mynta var så. himla. god!
 
 
 
Njöt av lugnet i vårt lilla hörn (förutom grannarna på bänken en bit bakom Eric som ibland var lite högljudda, och varav mannen vid ett tillfälle gick in och kissade i rabatten bakom sig... Eh...
 
 
Sen var det dags för nästa äventyr (och det vi var tvungna att passa en tid för!), men det får ni se en annan dag!

Monthly Makers 2017

 
För ett kreativt 2017 – tillsammans! Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.
 
I år har vi ett lite större skifte av värdar, och därför välkomnar vi nu EmiliaFredrikaJohanna och Julia till vår värdgrupp! Det känns som att vi är ett stabilt gäng även i år, och jag ser fram emot att samarbeta med hela det nya gänget! Tyvärr innebär ju det att vi också tappar fyra värdar från förra året, och vi får med tungt hjärta säga hej då till Anna MaríaAnnicaBeata och Sandra, som alla har varit med sen starten för två år sen. De kommer vara saknade, men jag tror att de alla kommer komma att finnas med på ett hörn någonstans då och då!
 
Några andra nya saker för i år är att vi beslutat att förlänga tiden för skapande varje månad! Det betyder att temat kommer släppas redan den 5:e varje månad i stället för den 10:e, men att slutdatumet för inlämning är det samma som förut! Det känns superkul, och vi hoppas så klart att det kommer vara uppskattat hos er fantastiska deltagare! Faktum är att i samband med detta inlägget släpps månadens tema inne hos Jessica! In och kika och börja fundera på vad ni ska skapa denna första månad på året!
 
 
Så här går det till: 12 bloggar, 12 månader, 12 teman. Vi är värdar för ett var. Den 5:e släpper månadens värd vårt gemensamma tema. Du skapar något inspirerat av det och postar det i sociala medier (blogg, Instagram eller liknande). Du är fri att tolka temat hur du vill. Våra enda regler är att ditt bidrag ska vara gjort av dig själv, skapat samma månad som temat är aktuellt och att du skriver att du deltar i Monthly Makers utmaning. Länka till värden (@MonthlyMakers på Instagram) och tagga gärna #monthlymakers. Den 20:e presenterar månadsvärden sitt eget bidrag och börjar samla in era i kommentarsfältet. Du kommenterar värdbidraget med en länk till ditt eget senast den 28:e. Den sista dagen i månaden sammanställer värden allt vi skapat tillsammans.
 
Följ oss på Facebook för att enkelt hänga med i tema- och värdskiften, få information om nyheter och event, samt ta del av ännu mer kreativ inspiration! Vi finns också på Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!
 
Som ett avslut på detta redan ganska långa inlägg tänkte jag sammanfatta mina egna favoriter från året som gått. Det blev allt som allt 13 bidrag (två i december med julkalendern), och här kommer de jag själv har gillat mest, antingen att göra eller i efterhand!
 
 
I januari på tema Avtryck (som jag höll i!) tryckte jag på tyg och broderade i mönstren med färgglatt broderigarn - en av mina favoriter på hela året och en av mina julklappar till farmor!
 
 
Ett annat ting i samma anda är den här skapelsen på tema Pärlor! Även den blev en julklapp till farmor, och den är målad med akryl och broderad med pärlor.
 
 
Den här tavlan är en av de saker jag gjort i år som ni verkar ha gillat mest, och den ska snart upp på väggen ovanför mitt skrivbord i nya lägenheten! Där kommer den inte ha det riktigt lika ljust, men den kommer sitta fint som en påminnelse om att det bara är att fortsätta skapa så blir man auomatiskt bättre på det! Det här var mitt bidrag till tema Bokstäver & Ord, och också en av mina personliga favoriter.
 
 
På tema Våren satte jag ihop några bilder jag tog under resan till London i april, och skapade på så sätt några digitala bild-collage! Den här med de blommiga husen tycker jag lite extra om.
 
 
På tema Trä gjorde jag den här tavlan med bestick i garn-konst som jag hade tänkt hänga upp i köket. Men innan den fick någon form av plats där så råkade den på sönder i en flytt av saker från en plats till en annan, och den finns därför inte mer. Sorligt, men så är det ibland! Kanske gör jag en ny någon gång.
 
 
Till tema Färg tog jag fram dessa färgerna och började måla en tavla till mina föräldrar. De skulle fått med den nu i flytten, men den hamnade visst här, så det får bli ett senare tillfälle som den hamnar på sin plats i deras hall! Den tog tid att få till också, och först i oktober satte jag på den sista färgen som fick tavlan att kännas okej och färdig för egen del!
 
 
Den här krukan gjord av en gammal burk med Body Butter gjorde jag till tema Växter! Den fick inte hänga med i flytten tyvärr, men jag tror definitivt att det kan bli fler saker som blir krukor gjorda på ungefär samma sätt! Just den här var för grund för de flesta av mina växter nämligen.
 
 
Här är baksidan på ett av mina bidrag, till tema Saga, när jag testade att måla akvarell på träplatta. Baksidan tycker jag egentligen bättre om, den känns intressant, medan jag själv inte blev särskilt nöjd med framsidan. Kul grej dock som några kommenterade på är att det ser ut som en varg i molnet på framsidan, något jag inte planerade när jag målade, men som är kul med tanke på att det är Rödluvan jag målat!
 
 
Sist men inte minst av bidragen jag är nöjd med eller bara vill lyfta, är mina dinosaurier i krukväxt-djungel som jag fotograferade till tema Leksaker. Något jag inte tänkte på då, men som andra tänkte på, är att jag ju inte bara använde leksaker till temat, utan även lekte med dem! Bra tankesätt för mig som blivande förskollärare att hålla fast vid.
 
För det mesta är jag nöjd med mina bidrag till Monthly Makers, och när jag tittar själv på vad jag skapat, så märker jag en klar förbättring från första året. Det är dock väldigt mycket tavlor och målning - men det är ju en av de roligaste sakerna jag vet! Nu ser jag fram emot att skapa på nästkommande 12 teman, och att se vad ni skapar under 2017!

Målen för 2016 och hur det gick med dem

I början av året, faktiskt som årets första inlägg på bloggen, skrev jag om vad jag hade för mål inför året. Planerade och hoppades, och satte till slut 20 (!) mål inför året som jag ville jobba med. Högt och lågt, men såhär i efterhand kanske inte det mest enkla i världen att åstadkomma. I det här inlägget tänkte jag gå igenom målen ett och ett och fundera lite kring om jag tycker att jag klarat det eller inte, och varför.
 
 
★ Fira, på något fint sätt, att vi varit ett vi i 3 år
Jag får se den här punkten som avklarad, med tanke på att vi förlovade oss två veckor innan treårsdagen. Mer än så kan jag nog inte tillägga, vi firar nog snarare förlovningsdag nästa år än årsdag.
 
 
★ Äta mer vegetariskt och ekologiskt
Känner nästan att den här punkten är pinsam för att det har gått så dåligt. Det är helt enkelt så att när man mår piss så är det enklare att inte lägga tid och ork på att testa massa nya maträtter hela tiden, och för min del tar vegetarisk mat så otroligt mycket längre tid för att vi inte har lika många vegetariska recept vi verkligen älskar.
 
 
★ Resa mer 
Den här punkten får jag ändå se som avklarad! Först Norge, sen Karlsborg, London, diverse grejer på sommaren, Köpenhamn, Stockholm och Göteborg, samtliga med minst en övernattning = fler än vanligt. Det har dessutom inte känts som för mycket eller överväldigande, utan har enbart varit roligt!
 
 
★ Göra kontinuerliga backups på hårddisken i datorn
Ännu en pinsam punkt med tanke på att jag inte har gjort en enda överföring sen datorn kraschade för ett år sen. Det här får bli ett av nästa års mål, för så himla jobbigt är det ju trots allt inte egentligen.
 
 
★ Besöka fler muséer
Nope. Tyvärr på den punkten också. En del när jag rest, men inte mer än så, och det är faktiskt tråkigt. Det har bara varken funnits mer tid eller ork för sånt här, och så är det bara ibland.
 
 
★ Träna bort smärtan i ryggen igen
Det här var väl ett mål jag verkligen hoppades på att jag skulle komma ihåg och jobba på, men det sket sig, för att vara helt ärlig. Testade lite yoga ett tag och det hjälpte, men sen möblerade vi om och yogamattan får inte plats på golvet längre. Tänkte försöka lite mer i nya lägenheten och hoppas det blir något av det nästa år!
 
 
★ Starta upp en youtubekanal
Nej. Bara nej. Två videos räknas inte i mina ögon, även om den rent praktiskt sett är uppstartad. Återstår att se om detta är ett mål inför det nya året sen.
 
 
★ Få in skapandet mer i vardagen
Det här är en punkt jag i alla fall tycker har lyckats helt okej! Jag kanske inte skapar varje vecka, men jag tar helt klart fram bland annat akvarellfärgerna betydligt oftare än jag skapat med något förut, och det måste ju trots allt ses som en vinst!
 
 
★ Se över mina ekonomiska beslut, aka. sluta köpa småsaker hela tiden
Något som går helt okej, och som gått riktigt bra sista delen av året. Jag började budgetera i oktober och sen har ekonomin hållit sig på en helt okej nivå och jag har nästan helt slutat köpa småsaker jag inte uppskattar i längden. Allra bäst blev det sen vi fick flytt-beskedet, för det gjorde att jag i princip gav upp allt köpande till förmån för rensande eftersom jag insåg att jag inte ville flytta all skiten.
 
 
★ Försöka få fart på läsandet av böcker igen
Delvis avklarat. Jag har läst en hel del i höst, men kanske inte så mycket som jag tänkte när jag skrev ner det här målet. Får se det som påbörjat i alla fall.
 
 
★ Hitta en ny serie att följa
Det räckte ju inte med en i alla fall... Samtidigt som PLL avslutas i sommar så började jag titta på Skam, och egentligen en hel drös andra serier i varierande former och varianter. Får se den här punkten som mer än avklarad!
 
 
★ Skaffa det där lånekortet på Malmö Stadsbibliotek som jag glömt fixa sen vi flyttade hit
Japp, fixat!
 
 
★ Klara första året på min utbildning
Fixade det också, tack och lov! Det kändes inte ens alldeles för ansträngande heller, vilket är skönt. 
 
 
★ Ta upp kontakten med gamla vänner
Har lyckats till viss del! Har hörts av lite med några kompisar från mina slöjdläger för några år sen, med en kompis från tyskan i Lund, har träffat gymnasie-kompisar och ja, men det här gick ju rätt bra faktiskt!
 
 
★ Ta huvudansvar för en till syssla hemma
Nej, alltså... nej.
 
 
★ Fortsätta rensa ut i lådor, hyllor och skåp
Kanske en av de punkter som har gått bäst, framförallt nu i slutet av året. Nu mitt i flyttpackningen så är det en hel del saker till jag bestämt mig för att göra mig av med på olika sätt, och det känns riktigt bra. Känns skönt att kunna starta lite på nytt i den nya lägenheten!
 
 
★ Utveckla min garderob med nya kläder
Jo, men visst. Inte något jag har jobbat massor med kanske, men jag känner ändå att jag har säkrat den lite mer i vad jag gillar just nu.
 
 
★ Jobba på med att blogga minst 5 inlägg i veckan
Ja, det gick ju sådär alltså. Rätt så jäkla kasst, to be fair. Men det känns okej på något sätt, som att det inte är helt världen. Kanske orkar jag mer nästa år, helt enkelt.
 
 
★ Våga göra saker själv
Det har gått upp och ner. På många sätt har jag väl lyckats med det, men på andra har jag väl totalt misslyckats. Jag jobbar på det, helt enkelt.
 
 
★ Testa mig fram med cykeln i Malmö fast jag är livrädd för alla som cyklar så fort överallt
Nej. Alltså, det här är så, så, så läskigt. Kanske det går bättre sen när Emelie skaffar cykel i vår och vi kan cykla tillsammans, men jag tvivlar på att jag någonsin kommer uppskatta att cykla i innerstads-Malmö.
 
 
Det har varit ett år med så otroligt många ups and downs, bra och dåliga grejer och mål som både är uppfyllda och ouppfyllda. Nu lämnar jag 2016 bakom mig och försöker fokusera på 2017. Första grejen som händer (imorgon!!!): flytt till ny lägenhet. Till förstahandskontrakt, till lite annan del av Malmö, till nytt, fräscht och framförallt - vårt.

RSS 2.0