Dagens lucka i vår julkalender är både den tionde och min första för året! Här har jag lagt ihop några recept från en gammal klassiker - sju sorters kakor - för att skapa något som jag verkligen tycker är gott! Boken är arvegods från mina föräldrar, och är en upplaga från 80-talet, och den är sådär härligt kladdig på sidorna och med mjöl i bindningen som suttit där i evigheter (och sen rätt nyligen, hehe).
Pepparkaksmuffins med frosting och torkade tranbär
ca 15 st små
Du behöver:
100 g smör + 75 g rumstempererat smör
2 ägg
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
2 3/4 vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 - 2 msk apelsinjuice (eller vatten)
3 1/2 dl florsocker
1/2 - 1 dl torkade tranbär
Sätt ugnen på 200°C, ta fram en plåt och lägg ut 12-20 formar, beroende på storlek.
Smält smöret (100 g) och låt det svalna, ställ åt sidan. Blanda ihop mjöl och kryddor, samt bikarbonat och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt därefter smöret, mjölblandningen och gräddfilen. Vispa till en slät smet, och portionera ut i formarna. Fyll ungefär halva formen, de växer rätt bra sen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8-12 minuter.
Låt muffinsarna svalna i några timmar och lägg fram smöret för att tempereras. Mixa ihop smöret med apelsinjuicen och florsockret tills det blir en smidig men ganska tjock frosting. Tillsätt små mängder apelsinjuice i taget tills massan känns bra.
Lägg på en rejäl klick frosting på varje muffins en i taget, bre ut den med en spatel först neråt så det blir en kon, sen runt för att jämna ut alla kanter. Lägg överflödig frosting i bunken igen. Toppa med några torkade tranbär och ställ åt sidan för att avnjutas så fort allt är klart!
Tips! Det är lättast att bre ut frosting med en palett, och allt blir enklare om den är så ren som möjligt hela tiden. Försök att dra av så mycket som möjligt mellan varje varv så att det inte fastnat för mycket på den under tiden.
Tips! Du kan även blanda i annan smaksättning eller färger i frostingen. Kanke skulle det vara gott med torkat apelsinskal i frostingen, eller varför inte kokos?
Får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers julkalender 2016, med ett unikt DIY-projekt varje dag fram till julafton! Läs mer om hur du själv bidrar
här hos mig som är månadens värd. Följ lucköppningen på
Facebook och skapa med oss under hela december! Använd gärna
#MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier.
Jag tycker mjuk pepparkaka ofta är lite tråkigt, men den här toppingen känns som precis det som saknas! Ser ut och låter såå gott med tranbär!
Tack för inspirationen, hoppas hinna baka lite mellan jobbpassen i helgen. Och såå fina bilder, Bea!