Tips: 4 dokumentärer på SVT Play just nu

Under julen när jag ignorerat all teknik jag inte varit tvungen att ha koll på, så har jag lyckats spendera en del tid framför TVn. Något jag normalt sett inte gör, eftersom vi inte har någon TV i Malmö, utan något jag unnar mig när jag är i Falkenberg. Det som är ovanligt för den här vistelsen är dock vilka kanaler jag tittat på, för det är i princip bara SVT1 och SVT2. Förr tittade jag betydligt mer på kanaler med reklam och mycket på program från USA, men den här gången var det i princip bara dokumentärer.
 
Nu till det bästa! Eftersom allt har gått på just ettan och tvåan, så finns det på SVT Play! Så därmed tänkte jag tipsa om mina favoriter jag sett nu (och en för lite längre sen, men den är så bra så den får vara med!), och hur länge de finns kvar så ni hinner pricka in en stund lite längre fram om ni egentligen inte heller har jullov just nu.
 
 
Konstdeckarna
3 av 4 avsnitt ute, finns till 26 jan 2017
 
Jag har bara sett ett avsnitt, första, och det är riktigt intressant! Där klurar de på om 3 målningar verkligen är äkta LS. Lowry eller om det är kopior. Han sägs ha använt endast 5 färger från Winsor & Newton (enligt honom själv), men stämmer det verkligen? Riktigt intressant, och hur de kan ta reda på så mycket om tavlor med hjälp av dagens teknik är riktigt häftigt! Färgprover, röntgen och en hel del annat används för att ta reda på äktheten i tavlorna, och sen avgör en grupp (gubbar mest, tyvärr) experter på just den konstnären om det är äkta utifrån bevisen. Rekommenderar verkligen!
 
 
 
Amy
2 h 2 min, finns till 24 jan 2017
 
Dokumentär om Amy Winehouse och hennes liv från det att hon började släppa sin musik som tonåring, tills dagen hon dog. Jag som innan har läst biografin skriven av hennes pappa tycker den här ger extra insikt i hur hon var, hur hon fungerade och vad hon tyckte och tänkte. Det är en rätt annorlunda film med mycket klipp på henne själv, blandat med den absurda behandling hon fick av både media och vissa närstående när hon mådde som sämst av drogberoende och en skitstövel till man. Om man inte orkar läsa hela boken, så tycker jag i alla fall att man kan lägga 2 timmar på att titta på den här makalösa filmen! Förstår varför den blev nominerad till en Oscar.
 
 
 
Ingegerd Råman - framtid i varje andetag
58 min, finns till 8 mar 2017
 
 
I den här lilla gumman finns det krut! Det märks att Ingegerd har koll på vad hon gör, och hur hon skapar. Hon tittar med millimetersäkerhet på sina skapelser och märker direkt om något känns minsta lilla fel. Det är lite som att hon är ett med sina verk, oavsett om hon skapat de själv eller låtit någon annan skapa efter hennes tecknade vision. Fina tillbakablickar, en spännande liten del i Japan, och en inblick i hur hon skapade sakerna hon släppte i samarbete med IKEA tidigare i år! Sen jag hittade den här hos Eric har jag tittat på den fyra gånger, så mysig är den!
 
 
 
Kvinnorna på Fröken Frimans tid
2 delar, finns till 27 jun 2017
 
En serie i två delar om inget mindre än vad titeln säger - kvinnorna på Fröken Frimans tid. Kattis Ahlström reser runt i Sverige och hittar fakta och träffar barnbarn till de kvinnor som inspirerat till Fröken Friman och hennes vänner, och det är otroligt intressant! Absurda anledningar till varför kvinnor inte skulle få rösta, kvinnor som reste runt hela Sverige för att starta föreningar, det riktiga Svenska Hem och en hel del annat riktigt intressant som man inte hade en aning om. Vill man lära sig mer om kvinnohistoria i Sverige är detta rätt väg att gå, helt enkelt!
 
Har ni tittat på något kul/bra/fint/intressant på SVT Play på senaste tiden? Tipsa gärna i en kommentar, så ska jag titta så fort jag har tid!
KommentarerVad heter du?
Stammis?

Din mejl?


Har du en blogg?


Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0